28/12/2011
Γράφει η Πέννυ Ζαμπούκα
Φωτογράφηση: Μελίνα-Σοφία Βαρβαρέζου
www.musiccorner.gr

Την προηγούμενη Πέμπτη, παρά τις κατακλυσμιαίες συνθήκες που επικρατούσαν σε όλη την Αττική, ήμουν αποφασισμένη να παρακολουθήσω το Live του Μιχάλη Ρακιντζή στο Gagarin 205 (αρκεί να κατάφερνα να …φτάσω!). Τελικά τα κατάφερα και έφτασα εγκαίρως για να διαπιστώσω ότι το Gagarin ήταν κατάμεστο! Προφανώς είχαν και αρκετοί άλλοι την ίδια θέληση με μένα, κόντρα στα ακραία καιρικά φαινόμενα (και τις μηδαμινές υποδομές αυτής της πόλης). Και η δίωρη εμφάνιση του Μιχάλη Ρακιντζή δικαίωσε την απόφασή μας ευτυχώς!

 

Ο Μιχάλης Ρακιντζής βγήκε λίγο πριν τις έντεκα σε μια φουτουριστική σκηνή, με ένα τεράστιο video wall πίσω του, πλαισιωμένος απο 2 dj sets, ένα συνθεσάιζερ και μια κονσόλα και φυσικά με τη συμβολή των dj Elvin, vj Karmas και του rapper Alex Trigs. Το πιο ευρηματικό στοιχείο αυτής της σκηνικής παρουσίας ήταν όμως, κατά τη γνώμη μου, το δεύτερο video wall που είχε στηθεί μπροστά στη σκηνή και προέβαλε τα λόγια του κάθε τραγουδιού και ήταν σα να συμμετέχει όλο το Gagarin σε ένα αυτοσχέδιο “karaoke party” (φυσικά δεν το είχαμε ανάγκη, τόσα χρόνια κάνουμε πρόβες στα δικά μας party με αυτά τα κομμάτια!)

Η βραδιά ξεκίνησε με το “δικαίωμα για μία + μία” . Στο τέλος του τραγουδιού ο Ρακιντζής αστειεύτηκε λέγοντας, “οκ, καλά, για μία, μόνο μία, έτσι αγόρια;”. Προφανώς η κρίση διαμορφώνει και τις σχέσεις, οι οποίες είναι πολυέξοδες οπότε έπεσαν και εκεί περικοπές! Συμπέρασμα: Η κρίση βοηθάει τη μονογαμία!

Εν συνεχεία μας ταξίδεψε σε ένα φουτουριστικό παρελθόν, με αγαπημένα παλιά κομμάτια αλλά με έντονους ραπ ρυθμούς με τη βοήθεια του rapper Alex Trigs, κρατώντας μας σε συνεχή εγρήγορση εφόσον δεν σταμάτησε λεπτό να τραγουδά και να κινείται πάνω στη σκηνή, συμπαρασύροντας και τον κόσμο μαζί του (ο εξώστης σείοταν στην κυριολεξία από τον πολύ χορό!). Και δεν έμεινε μόνο εκεί, αλλά συνέχισε να μας τραγουδά “δε πιστεύω σ’ αγάπες κι έρωτες”, “μη μου μιλάς για καλοκαίρια”, “ο Πουφ”, “s.a.g.a.p.o”, “προκαλείς” και φυσικά το περιβόητο “κουνέλι”.

Όλα ίδια, κι όμως πειραγμένα, σε μια νέα ηλεκτρονική εκδοχή, κάποια σε πειραματισμούς με ανατολίτικο ήχο, κάποια άλλα πιο ροκ… Όλα τα κομμάτια που αγαπήσαμε τόσα χρόνια είναι εκεί, αλλά έχουν υποστεί facelift και μοιάζουν πιο σύγχρονα από ποτέ. Αυτό ίσως δυσαρεστήσει κάποιους από τους παλιούς που δεν αγαπούν πολύ τις διασκευές, αλλά σίγουρα κανείς δεν έδειχνε δυσαρεστημένος εκείνο το βράδυ στο Gagarin! Ο κόσμος συμμετείχε αυθόρμητα (μάλιστα ένας fan ανέβηκε στη σκηνή και δεν κατέβαινε για αρκετή ώρα!) και έδειχνε τη μεγάλη του αγάπη για τον τραγουδοποιό. Και φυσικά και εκείνος έκανε ότι μπορούσε για να μας δώσει ένα δυνατό show μέχρι το τέλος!

Μετά το τέλος της συναυλίας τρυπώσαμε με κόπο στα καμαρίνια (έπρεπε να υπερπηδήσουμε το πλήθος που ήταν συγκεντρωμένο μπροστά μας και περίμενε να δει το Μιχάλη Ρακιντζή από κοντά!) για να τον συναντήσουμε και να μιλήσουμε μαζί του.

Ήρεμος, ευγενέστατος, περιτριγυρισμένος από τους μουσικούς του, μας υποδέχεται στο καμαρίνι του και μας απάντησε με αφοπλιστική ειλικρίνεια και με χιούμορ σε ότι κι αν τον ρωτήσαμε!

Music Corner: Καλησπέρα. Ωραία συναυλία! Πολύ δυναμική! Πώς και αποφάσισες να διασκευάσεις τα τραγούδια σου για τα live;
Μιχάλης Ρακιντζής: Καταρχήν χαίρομαι που σας άρεσε η συναυλία. Μου αρέσει να “πειράζω” μουσικά τα κομμάτια μου με διαφορετικές ενορχηστρώσεις γιατί θέλω να βγαίνει ένα πιο δυναμικό αποτέλεσμα στο live. Θέλω να κρατάω αμείωτο το ενδιαφέρον του κόσμου που τα ακούει τόσα χρόνια, αλλά κυρίως το κάνω για μένα. Ως καλλιτέχνης επιδιώκω να πειραματίζομαι για να μη βαριέμαι κι εγώ ο ίδιος!

Music Corner: Πώς σου φαίνεται ότι τα τραγούδια σου παίζονται ακόμα στα party και χορεύει όλος ο κόσμος με αυτά;
Μιχάλης Ρακιντζής: Μου το έχουν πει γιατί εγώ έχω καιρό να πάω σε party! (γελάει). Αλλά σίγουρα με χαροποιεί. Το να αντέξει ένα τραγούδι στο χρόνο είναι νομίζω το ζητούμενο κάθε τραγουδοποιού. Και κάποια από τα κομμάτια μου είναι πάνω από είκοσι ετών!

Music Corner: Πώς νιώθεις λοιπόν όταν σου λέει ο κόσμος – ενώ είσαι αρκετά νέος ακόμα – ότι μεγάλωσαν με τα τραγούδια σου;
Μιχάλης Ρακιντζής: Λίγο παράξενα (γελάει ξανά)… Σίγουρα όμως είναι πολύ τιμητικό και μου δίνει ενέργεια να συνεχίσω. Η αγάπη του κόσμου μου δίνει ώθηση, όπως για παράδειγμα στη συναυλία που δώσαμε στη Θεσσαλονίκη, η ανταπόδοση του κόσμου ήταν συγκινητική. Όλο αυτό δε γίνεται να μη σε επηρεάζει θετικά.

Ο Μιχάλης Ρακιντζής μιλάει στο MusicCorner.gr και στη Πέννυ Ζαμπούκα...

Music Corner: Σήμερα φορούσες πάλι μια στολή “Eurovisioνικού τύπου” , με το αλεξίσφαιρο γιλέκο. Για ποιο λόγο επέλεξες αυτή την ενδυμασία;
Μιχάλης Ρακιντζής: Όχι, δεν είναι ίδια, αλλά μια πιο light εκδοχή της! (γέλια). Είναι μέρος του show, θέλαμε να δώσουμε μια ατμοσφαρική φουτουριστική διάσταση… Ελπίζω να το πετύχαμε.

Music Corner: Νομίζω πως ναι! Τώρα που έχει κοπάσει όλος αυτός ο ντόρος με τη Eurovision, πως τοποθετείσαι απέναντι στο τραγούδι αυτό (s.a.g.a.p.o.); Είδα ότι όταν το είπες σήμερα ο κόσμος ήταν ενθουσιώδης.
Μιχάλης Ρακιντζής: Πράγματι, αρέσει πολύ στον κόσμο στις συναυλίες, γεγονός που με χαροποιεί ιδιαίτερα. Όσο για τη Eurovision, νομίζω ότι είδαν πως “πουλάει το θέμα” και το διογκώσανε. Όσο για το συγκεκριμένο κομμάτι, έκανα αυτό που θεωρούσα καλύτερο εκείνη τη στιγμή που το έγραφα. Δεν περίμενα να περάσει ο καιρός για να δικαιωθώ. Δεν έχω το αίσθημα της ματαιοδοξίας ώστε να θέλω συνεχή επιβράβευση. Αυτό μπορούσα, αυτό έκανα τη δεδομένη στιγμή.

Music Corner: Νέο cd λοιπόν, “Back to the Φuture” .
Μιχάλης Ρακιντζής:
Ναι, πρόκειται για μια καλοκαιρινή δουλειά, που περιέχει παλιά κομμάτια αλλά διασκευασμένα με μια πιο σύγχρονη οπτική. Και το ονόμασα έτσι γιατί προτιμώ με την εμπειρία του χθες να κοιτάω πάντα μπροστά…

Music Corner: Θα εμφανιστείς κάπου ξανά με τη νέα χρονιά;
Μιχάλης Ρακιντζής: Από τις 7 Ιανουαρίου συνεχίζουμε τις εμφανίσεις μας στο Ghost House για τέσσερα Σάββατα. Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω και από εδώ όλους όσους ήρθαν σήμερα στο Live, αν και ήταν καθημερινή και με τόσο άσχημες καιρικές συνθήκες. Και φυσικά γνωρίζοντας τις δυσκολίες που βιώνουμε όλοι αυτή την περίοδο, το εκτιμώ αφάνταστα που ήρθε τόσος κόσμος να μας ακούσει. Έκανα ότι καλύτερο μπορούσα για να περάσουμε καλά!

Περισσότερες αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live


***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ωραια !!!
    Αγαπάμε ρακιντζή! Νέο cd επιτέλους!
    Κ μπράβο κ στην κοπέλα που δεν φοβήθηκε τις ερωτήσεις για τη eurovision!

  2. Εγώ πάλι είμαι της άποψης ότι αρκετά τον ρώτησαν πια για τη eurovision, πρέπει κάποια στιγμή να την ξεπεράσουν αυτή τη βραδιά… Καλύτερα θα ήταν να εστίαζε περισσότερο στο καινούριο cd!!! Αυτό ενδιαφέρεται ο κόσμος να μάθει τώρα. Τα παλιά πάνω κάτω τα ξέρουμε όλοι και όσες φορές κι αν του κάνουν την ίδια ερώτηση, θα παίρνουν την ίδια απάντηση. Για κάποιον που παρακολουθεί συνέχεια το Μιχάλη, οι ίδιες και οι ίδιες ερωτήσεις απλά κουράζουν! Και εννοείται ότι “Αγαπάμε Ρακιντζή”, συμφωνώ απόλυτα!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here