12/9/2014
Γράφει η Ηλιάνα Βασιλάκη
Φωτογράφηση: Μάριος Γκούβας
www.musiccorner.gr

Ήρθε η πρώτη Παρασκευή του Σεπτεμβρίου. Ο Φοίβος Δεληβοριάς έκανε την τελευταία του «Αρμένικη βίζιτα» στο γρασίδι του Κήπου του Μεγάρου Μουσικής. Η βραδιά ήταν δροσερή, όμως οι γύρω δρόμοι για τον προορισμό μας είχαν πολλή κίνηση και τα αυτοκίνητα πήγαιναν σημειωτόν. Ευτυχώς, φτάσαμε εγκαίρως στην μπροστινή είσοδο. Εκεί εντυπωσιάστηκα από την κοσμοσυρροή και τη μεγάλη ουρά. Όταν πήραμε τις προσκλήσεις, πληροφορήθηκα ότι η συναυλία ήταν sold out. Ωστόσο, κόσμος που δεν κατάφερε να βρει εισιτήριο, παρέμενε εκεί. Ήθελε να ακούσει έστω κι απ’ έξω τον Φοίβο!

foivos_delivorias_live_2014_09_02

Μπαίνοντας μέσα, αντίκρισα τη σκηνή φωτισμένη και τον Φοίβο να τραγουδάει το «Ένας σκύλος στο Κολωνάκι». Ο Κήπος ήταν κατάμεστος με κόσμο από όλες τις ηλικίες και όλα τα στυλ -όλοι τους αρμονικά ενωμένοι για έναν σκοπό. Οι περισσότεροι καθόντουσαν ή ξάπλωναν στο γρασίδι με πετσέτες, παρεό, αυτοσχέδια μαξιλαράκια, ενώ οι πιο προνοητικοί είχαν καρεκλάκια, σκαμπό ακόμη και τα πολύ βολικά στρωματάκια κάμπινγκ.

Γύρω – γύρω ο κόσμος ήταν όρθιος. Το φεγγάρι ψηλά στον ουρανό παιχνίδιζε ανάμεσα στις ακακίες. Ο περισσότερος κόσμος ήξερε όλους τους στίχους απ’ τα τραγούδια του και απολάμβανε τις μελωδίες τους. Ο Δεληβοριάς ερμήνευσε από τη δισκογραφία του τα «Ο Καθρέφτης», «Χάλια», “Je suis bossu”, «H γυναικά του Πατώκου», «Αυτή που περνάει», «Αφού δεν μ’ αγαπάς», «Τρένο στην κορυφογραμμή» ( είναι διασκευή στο “Slow Train” του Μπομπ Ντίλαν) και φυσικά δεν παρέλειψε την «Υβρεοπομπή».

foivos_delivorias_live_2014_09_17

Από νέα τραγούδια ακούσαμε το « Ο μπάσταρδος γιος» που αναφέρεται στη γενιά του 1980 και το επίσης καινούργιο «Δάφνη». Ο παλμός ανέβηκε όταν ακούστηκε το «Ευλαμπία» του Γιάννη Γιοκαρίνη με περάσματα από rock και pop των 80s, γνωστών ξένων τραγουδιών.

Ο καλλιτέχνης παρουσίασε το συγκρότημα του –Κώστας Παντέλης: κιθάρες, Κωστής Χριστοδούλου: πλήκτρα, Σταμάτης Σταματάκης: μπάσο, Σωτήρης Ντούβας: τύμπανα. Κάποια στιγμή προς το τέλος, ο Φοίβος Δεληβοριάς μας είπε πως η αιτία για την κρίση που βιώνουμε είναι ο χορός «Τα παπάκια»! Ένας χορός που όλοι χορέψαμε, όταν εμφανίστηκε τη δεκαετία του ‘80. Για να «θεραπευτούμε» λοιπόν, έπρεπε ΤΩΡΑ, σε αυτόν τον Κήπο, να σηκωθούμε όλοι και να τον χορέψουμε μαζί του. Ο κόσμος σηκώθηκε και άρχισε να χορεύει τραγουδώντας.

foivos_delivorias_live_2014_09_15

Ο Φοίβος ήταν σε μεγάλα κέφια, αφού μας έκανε συνέχεια αστεία. Στο δεύτερο ανκόρ μας αποχαιρέτησε με το «Κάθε Σεπτέμβρη». Μαζί με τους συντρόφους του, μας ταξίδεψε σε μια άλλη εποχή. Σε μια Αθήνα που σχεδόν την έχουμε ξεχάσει. Στην Αθήνα της επικοινωνίας, της αγνής φιλίας και των συναισθημάτων. Στην Αθήνα της αλληλεγγύης και αλληλοκατανόησης.

Από εκείνο το βράδυ δεν είναι τίποτε ίδιο, γιατί απλά… «Θεραπευτήκαμε»! Τελικά, εμείς ήμασταν αυτοί που κάναμε «Αρμένικη Βίζιτα»…

foivos_delivorias_live_2014_09_25

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από τη συναυλία…

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here