3/12/2012
www.musiccorner.gr
Γράφει ο Γιάννης Νανίδης

Eντάξει, μπορεί μόλις να μπήκε ο Δεκέμβρης… Αλλά ήδη έχουν ξεπεταχτεί οι πρώτες χριστουγεννιάτικες βιτρίνες και διακοσμήσεις και ο κόσμος στον δρόμο πίνει τον καφέ του σε κόκκινα χάρτινα ποτήρια. Οπότε έχω κάθε δικαίωμα να γράψω για την ωραιότερη εποχή του χρόνου!

Φυσικά οι σκεπτικιστές των Χριστουγέννων (ας τους ονομάσουμε γκρινιάρηδες) θα σκεφτούν τα γνωστά: Τα ποσοστά αυτοκτονιών αυξάνονται κατακόρυφα την περίοδο των γιορτών (που σημαίνει ότι δεν θα μείνει ταράτσα απήδηχτη φέτος!), ο Άγιος Βασίλης είναι μαρκετινίστικο τέχνασμα της Coca Cola και καταναλώνεται υπερβολική ηλεκτρική ενέργεια από τα λαμπιόνια σε δέντρα, σε μπαλκόνια και στην …Βασιλίσσης Σοφίας! Κυρίως, δεν μπορείς να αντέξεις για άλλη μια χρονιά τη …Βανδή και τους Wham στο ραδιόφωνο!

Σκεφτείτε όμως τα καλά…

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή κανονίζουμε στο σπίτι μου το στολισμό του δέντρου. Επί χρόνια κέντρο διερχομένων, το σαλόνι μας ανοίγει για άλλη μια φορά ώστε φίλοι και συγγενείς να μαζευτούμε και να απλώσουμε το Πνεύμα των Χριστουγέννων σε όλο το σπίτι. Εντάξει, κάποιοι μπορεί να μην είναι τόσο ένθερμοι και στρατηγικά να εμφανίζονται αφού μπουν τα λαμπάκια στο δέντρο, αλλά η ατμόσφαιρα παραμένει χαρούμενη. Βάζουμε Χριστουγεννιάτικη μουσική και όταν τελειώσει η διακόσμηση βλέπουμε το “Love Actually”.

Γιατί, τι είναι τα Χριστούγεννα; Αν αφαιρέσεις την γέννηση του Χριστού και τα παγανιστικά στοιχεία, τα Χριστούγεννα παραμένουν μια εξαιρετική ευκαιρία να δεις τον κόσμο που αγαπάς. Φίλοι επιστρέφουν από τα μέρη που σπουδάζουν ή δουλεύουν, οικογένειες μαζεύονται και τρώνε (ευκαιρία να δείτε την τρίτη ξαδέρφη του πατέρα σας που ακόμη σας φωνάζει “μαγουλάκια”!). Όλοι είναι πιο χαρούμενοι τα Χριστούγεννα. Απλά κοιτάξτε γύρω σας…

Τα δε παιδάκια ξεσαλώνουν. Οι πρώτες μεγάλες διακοπές από το σχολείο είναι η περίοδος των Χριστουγέννων και συνοδεύονται με βουνά από δώρα και τεράστιες ποσότητες ζάχαρης. Μπορεί να θες να καλέσεις για δείπνο τον …Ηρώδη, αλλά η αθώα χαρά των μικρών παιδιών είναι η επιτομή του Χριστουγεννιάτικου κλίματος!

Οι γιορτές όμως σημαίνουν και ψώνια. ΟΚ, κρίση. ΟΚ, λεφτά δεν υπάρχουν. Μπορεί χρόνο με το χρόνο τα δέντρα μας να αδειάζουν στην βάση τους, αλλά όλοι τελικά κάτι θα αγοράσουμε στα αγαπημένα μας πρόσωπα ή τελικά θα σπαταλήσουμε λίγα παραπάνω χρήματα για τους εαυτούς μας. Άλλωστε η Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση είναι το highlight της χρονιάς κάθε υπεύθυνου marketing. Και, ναι, κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους!

Προσωπικά, πιστεύω ότι όντως είναι η πιο χαρούμενη περίοδος του χρόνου. Αυτές οι 2-3 τελευταίες εβδομάδες. Επειδή αρνούμαι να ενστερνιστώ την βουκολικότητα του Πάσχα ή την χαλαρότητα του καλοκαιριού, τα Χριστούγεννα είναι οι μόνες διακοπές που ευχαριστιέμαι πραγματικά.

Τα Χριστούγεννα φέτος θα είναι δύσκολα. Θα είναι λίγο πιο καταθλιπτικά από πέρυσι. Δεν θα έχουν την γνωστή ζεστασιά και θαλπωρή, λόγω έλλειψης θέρμανσης.  Είναι η ιδανική περίοδος να συλλογιστούμε τις ζωές μας, να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, να προσφέρουμε σε γνωστούς και αγνώστους, να ξεκουραστούμε και να περάσουμε καλά με τους φίλους και τις οικογένειες μας.

Και αυτό που λένε για τις αυτοκτονίες, να ξέρετε πως δεν ισχύει. Ίσα ίσα, τα ποσοστά μειώνονται την περίοδο των γιορτών. Και αυτό σημαίνει κάτι…

Σ.τ.Σ. Συγχωρέστε τις επιλογές των βίντεο. Αλλά δεν κρατήθηκα. Οι ένοχες απολαύσεις, είναι …ένοχες απολαύσεις!

———–

***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here