23/12/2013
www.musiccorner.gr
Γράφει ο Μιχάλης Παπαϊωάννου

Και ναι, ήρθε επιτέλους η εποχή που οπουδήποτε και αν πας, από το ψιλικατζίδικο της γειτονιάς μέχρι τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα, -για να ψωνίσεις δήθεν δώρα στους άλλους αλλά στην ουσία ψωνίζεις για εσένα!- θα ακούσεις μια χριστουγεννιάτικη μελωδία που θα σε παρασύρει στο κλίμα των ημερών. Ουκ ολίγοι είναι οι καλλιτέχνες της εγχώριας και ξένης μουσικής βιομηχανίας, που έχουν τραγουδήσει χριστουγεννιάτικα τραγούδια, κάνοντας τρελή επιτυχία, έτσι ώστε να μας κρατάνε συντροφιά τις γιορτινές μέρες. Γι’ αυτό κι εμείς είπαμε να μαζέψουμε ενδεικτικά τα πιο διάσημα τραγούδια για τη περίοδο των γιορτών, που στην ουσία τα μισά είναι ελαφρώς μελαγχολικά και μας θυμίζουν ότι κακώς δώσαμε κάπου την καρδιά μας την προηγούμενη χρονιά και τα άλλα μισά είναι ικανά να μας ανεβάσουν πάνω στο καναπέ, βάζοντας γύρω από το λαιμό μας …πολύχρωμα λαμπάκια, κρατώντας γιρλάντες και μπάλες, στολίζοντας με χαρά, κέφι και μπρίο το χριστουγεννιάτικο δέντρο!

santa_microphone_2013_12_01

Πρώτος και καλύτερος το 1948 ο ένας και μοναδικός Frank Sinatra, έντυσε με την απλά καταπληκτική- μαγευτική – ανεπανάληπτη φωνή του, τραγούδια από το “Santa Claus is coming to town’’ έως και το “White Christmas” και το “Jingle Bells”, δίνοντας μας την ευκαιρία να τα απολαμβάνουμε ακόμη και σήμερα, ταξιδεύοντας μας στην εποχή εκείνη. Απλά …μαγεία!

Το 1970, ήρθε να κάνει την εμφάνιση του, ένα τραγούδι που μπορεί το ρεφρέν του να είναι στα ισπανικά, παρόλα αυτά, το μάθαμε όλοι για τα καλά. Δεν είναι άλλο από το Feliz Navidad” του Jose Feliciano, το όποιο έκανε ανέλπιστη επιτυχία για την εποχή του και μέχρι σήμερα το απολαμβάνουμε συχνά! Μάθαμε και δυο κουβέντες στα ισπανικά!

Μπορεί ο τίτλος του τραγουδιού να μη γίνεται συχνά πράξη στην Ελλάδα, όμως όταν το ακούμε φανταζόμαστε ότι συμβαίνει. Let it snow”, γραμμένο το 1945 και ερμηνευμένο από τον Frank Sinatra και την Ella Fitzgerald μέχρι την Kylie Minogue και την Cascada και πάρα πολλούς άλλους. Μια από τις πιο γνωστές και επιτυχημένες ερμηνείες είναι αυτή του Andy Williams το 1965.

Τη σκυτάλη, παίρνουν οι Wham και ο George Michael που το 1984 αποφάσισε να μας σημαδέψει με το τραγούδι του “Last Christmas”, και κάθε χρόνο να μας κάνει να θυμόμαστε παλιές αγάπες που δεν άξιζαν και κατά συνέπεια να βουτάμε την πιατέλα με τα μελομακάρονα και τα κουραμπιεδάκια και να την τσακίζουμε!!! Ίσως το πιο γλυκό μελαγχολικό τραγούδι της περιόδου! Άπειρα remix και διασκευές έγιναν πάνω σε αυτό το κομμάτι!

Και από την πλήρη μελαγχολία, θα σας πάω στον απόλυτο ενθουσιασμό, αφού η Mariah Carey ανέλαβε το ρόλο αυτό, το 1994 με το “All I want for Christmas is you”. Στην ουσία με αυτό το τραγούδι, καταλαβαίνουμε ότι έρχονται τα Χριστούγεννα, τα δώρα, ο Αη Βασίλης! Ποιος την ώρα που στολίζει, δε το έχει βάλει έστω και μια φορά να το ακούσει; Για την ακρίβεια, υπάρχουν δύο video clip για το κομμάτι, το ένα γυρίστηκε σε στυλ home video, υπήρχαν και σκηνές από την φωτογράφηση για το εξώφυλλο του δίσκου της, ο σκύλος της και ο πρώην άντρας της Tommy Motola και επειδή θεωρώ ότι …προέβλεψε πως θα χωρίσει είπε να γυρίσει άλλο ένα σε στυλ 60s, ασπρόμαυρο, ώστε να μη συγχύζεται όταν το βλέπει! Κάτι ήξερε η γυναίκα… Κομμάτι που έχει τραγουδηθεί, σε διασκευές από πολλούς εξίσου καλλιτέχνες. Το αγαπάμε!

Τέλος, πρόσφατα το 2011, το -αναρωτιέμαι για ποιο λόγο- είδωλο της νεολαίας, ο Justin Bieber, έβγαλε ένα cd με χριστουγεννιάτικα τραγούδια, με τίτλο “Mistletoe”, με το ομώνυμο συμπαθητικό τραγούδι να κάνει επιτυχία. Προς έκπληξη όλων, υπήρχε και το “All I want for Christmas is you” σε ντουέτο όμως παρακαλώ με την Mariah Carey με την οποία γύρισε και video clip, κλέβοντας έτσι λίγη από την λάμψη της! Επιτυχία και αυτό το κομμάτι.

Celine Dion, Whitney Houston, Britney Spears, Spice Girls, Michael Buble, κ.α είναι λίγοι από τους διάσημους που έχουν βγάλει και αυτά χριστουγεννιάτικα τραγούδια!

Και επειδή ως Έλληνες δεν έχουμε να ζηλέψουμε κάτι, εννοείται ότι και εμείς έχουμε τα δικά μας χριστουγεννιάτικα τραγούδια!

Την αρχή έκανε η πολυαγαπημένη Αλέξια, το 1989 με το «Οι καμπάνες χτυπούν», που φυσικά δεν είναι άλλο από το Last Christmas, με ελληνικούς στίχους. Πολλοί θα το θυμούνται περισσότερο από την εκτέλεση των One, αλλά εκείνη κατέχει τα πρωτεία.

Το 1999 η αγαπημένη μας Καίτη Γαρμπή, ετοίμασε ένα χριστουγεννιάτικο άλμπουμ με τίτλο «Χριστούγεννα με την Καίτη» απευθυνόμενο κυρίως σε μικρά παιδιά, με την συμμετοχή της παιδικής χορωδίας του Σπύρου Λάμπρου. Με τον καιρό τα τραγούδια αγαπήθηκαν φυσικά και από …μεγάλα παιδιά!

Το 2001 η Δέσποινα Βανδή κυκλοφορεί τα «Χριστούγεννα» και το τραγούδι παίζεται ακόμη και σήμερα παντού. Κάθε μαγαζί που σέβεται τον εαυτό του, το βάζει τουλάχιστον μια φορά τη μέρα. Το τραγούδι το 2004 βγήκε σε remix με συμμετοχή των Goin Through ενώ το 2010 κυκλοφόρησε μια version με την σύμπραξη πολλών καλλιτεχνών (Νίνο, Έλλη Κοκκίνου, κ.α). Δικαίως καταλαμβάνει μια θέση στις καρδιές μας.

Ο απόλυτος Έλληνας pop star, ο Σάκης Ρουβάς, έβαλε και αυτός το λιθαράκι του στους χριστουγεννιάτικους ρυθμούς, αφού το 2003 κυκλοφορεί το «Χρόνια πολλά» αφήνοντας μας μια γλυκόπικρη γεύση, ελπίζοντας πως αυτή θα είναι η τυχερή του η χρονιά. Σίγουρα μας κρατά παρέα μπροστά από το τζάκι, με μια κουβερτούλα και με νοσταλγική διάθεση.

Φυσικά δεν είναι λίγοι οι καλλιτέχνες όπως ακόμη και λαϊκοί τραγουδιστές που έβγαλαν χριστουγεννιάτικα κομμάτια, από την Άντζυ Σαμίου («Τα πιο γλυκά Χριστούγεννα») μέχρι και τον Τόλη Βοσκόπουλο («Απόψε -Χριστούγεννα στην πόλη»). Τα πιο πρόσφατα χριστουγεννιάτικα κομμάτια που κυκλοφόρησαν είναι του Stan («Φέτος τα Χριστούγεννα») και του Κώστα Μαρτάκη («Ως τα Χριστούγεννα»).

Όποτε αν δεν έχετε ήδη στολίσει, μπορείτε να διαλέξετε ότι θέλετε από τα παραπάνω και όχι μόνο, εμείς ενδεικτικά αναφέραμε κάποια, προκειμένου να σας κρατήσουν συντροφιά την ώρα που στολίζετε και μπαίνετε σιγά σιγά στο απαιτούμενο Christmas spirit των ημερών! Να περάσετε τέλεια και ποτέ δε ξέρεις… μπορεί ξαφνικά να μας χτυπήσουν το κουδούνι και να μας πουν ότι …All I want for Christmas is …You!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here