5/3/2012
www.musiccorner.gr

Η ζωή είναι σαν τη μουσική. Πρέπει να συνθέτεις με το αυτί, τη διαίσθηση και το ένστικτο όχι με τους κανόνες… Με αυτή την αίσθηση έκλεισε μια από τις ωραιότερες μουσικές βραδιές χθες βράδυ στο κέντρο της Αθήνας, όπου οι ευφάνταστοι μουσικοί του Dimitris Kalantzis Quintet έδωσαν ένα εξαιρετικό live στο βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκης, γιορτάζοντας την επιτυχία του άλμπουμ τους Mano’s – Jazz tribute to Manos Hadjidakis, και ευχαριστώντας ταυτόχρονα όλους όσους παραβρέθηκαν στην απονομή του δίσκου τους που έγινε χρυσός!

Με ένα ζεστό καλωσόρισμα από την κυρία Σοφίκα Ελευθερουδάκη άνοιξε η βραδιά. Στη συνέχεια μίλησε ο Τάσος Ξιναρής, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Universal Music Greece, λέγοντας πως «όταν άκουσε το πρώτο δείγμα αυτής της καταπληκτικής δουλειάς, είπε χωρίς δεύτερη σκέψη: προχωράμε! Το να επιχειρήσεις βέβαια να επέμβεις σε ένα αριστούργημα δεν είναι εύκολο πράγμα», επεσήμανε. Και συνέχισε, «Χρειάζεται θάρρος και ικανότητα. Δε θα μιλήσω όμως εγώ γι’ αυτό, υπάρχουν άλλοι πιο ειδικοί από μένα να το κάνουν. Εμείς είμαστε απόψε εδώ για να βραβεύσουμε αυτό το δίσκο, που επιβράβευσε ο κόσμος με την επιλογή του».

«Αν υπάρχει ένα μυστικό σε αυτή τη δουλειά, είναι το μυστικό της μη επέμβασης», απάντησε ο Δημήτρης Καλαντζής. «Ο δίσκος μας είναι μάλλον μια μετάφραση της δουλειάς του Μάνου στη δική μας γλώσσα.  Άλλωστε η τζαζ ανέκαθεν αυτό έκανε, διαπραγματευόταν ένα γνωστό και αγαπημένο ρεπερτόριο με τους δικούς της κώδικες… Στο ManosJazz tribute to Manos Hadjidakis θα βρείτε κομμάτια 9 και  7 λεπτών, και εδώ έχει τεράστια σημασία το ποιος παίζει και το πώς παίζει. Θέλω να μιλήσω για τους συν-αδέλφους μου, και θέλω να πω ότι σε αυτή τη δουλειά είμαστε όλοι αδέλφια. Σας παρουσιάζω τον Ανδρέα Πολυζωγόπουλο (στην τρομπέτα), τον  Γιώργο Γεωργιάδη (στο μπάσο), τον   Αλέξανδρο Δράκο-Κτιστάκη (στα τύμπανα) και τον «μαέστρο» μας Τάκη Πατερέλη (στο σαξόφωνο) που απόψε δεν μπόρεσε να είναι μαζί μας. Και θέλω εδώ να μιλήσω για την Καμεράτα, αυτούς τους εξαιρετικούς μουσικούς με το ανοιχτό μυαλό, που ενώ βρέθηκαν προ μιας διαφορετικής αντιμετώπισης της μουσικής, δέσανε αριστοτεχνικά αυτό που εμείς κάναμε με ένα άλλο ηχόχρωμα. Να πω επίσης πως, σε ένα δίσκο το πιο σημαντικό κομμάτι είναι τελικά αυτό που ακούμε, ο Ήχος. Και υπεύθυνος για τον ήχο είναι ένας εξαιρετικά ταλαντούχος άνθρωπος, ο Δημήτρης Καρπούζας».

Τέλος, για το Mano’s – Jazz tribute to Manos Hadjidakis, μίλησε ο Μίλτος Λογιάδης που διηύθυνε την Καμεράτα λέγοντας τα εξής: «Αρχικά όταν ήρθε στο σπίτι μου ο Δημήτρης και μου παρουσίασε την ιδέα του, είχα κάποιες επιφυλάξεις. Λέω: Χατζιδάκις και Τζαζ; Όταν όμως το άκουσα, κατάλαβα ότι τελικά είχα κάνει λάθος. Το να «πειράξεις» μια τέτοια μουσική είναι θεμιτό, γιατί είναι ένα κομμάτι του εαυτού μας. Είναι σαν να παίρνεις αφορμή από κάτι που έχει αφήσει μέσα μας βαθιά συναισθήματα, όπως η μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, και να το προεκτείνεις. Να το μεταμορφώνεις με μια συμβολική χειρονομία, που κάτι σημαίνει για τους άλλους. Χαρίζοντάς τους με αυτό το δίσκο πολύ ωραίες βραδιές και πολύ ωραία ταξίδια με το αυτοκίνητο , όπως αυτά που χάρισε σε μένα».

Στη χθεσινή απονομή παραβρέθηκαν ο Δημήτρης Παπαδημητρίου,  Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, και ο Πάνος Χρυσοστόμου, Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού Kosmos 93,6, ο οποίος βραβεύτηκε με Χρυσό δίσκο για τη συμβολή στην επιτυχία του ManosJazz tribute to Manos Hadjidakis.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here