9/7/2012
Γράφει η Μαριάνα Πουτακίδου
Φωτογράφηση: Ματίνα Φουντούλη
www.musiccorner.gr

Το Θέατρο Badminton βγάζει για τρίτο συνεχόμενο καλοκαίρι τραπεζάκια έξω και υποδέχεται στον αύλειο χώρο του σημαντικές προσωπικότητες από το χώρο της ελληνικής μουσικής. Στο μουσικό προαύλιό του θα ακουστούν από τις 3 Ιουλίου έως τις 22 Σεπτεμβρίου (εκτός Αυγούστου), ανθολογίες σημαντικών εκπροσώπων της ελληνικής μουσικές σκηνής από τις Προσωπικές τους Διαδρομές.

Οικοδεσπότης στη σκηνή για μία μόνο ημέρα, την Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012, ήταν ο Γεράσιμος Ανδρεάτος για να μας παρουσιάσει «Όλα τα Πολύτιμα» της προσωπικής μουσικής του πορείας. Λίγο μετά τις 21.00 και αφού είχε τελειώσει ο απαραίτητος τελευταίος έλεγχος στον ήχο, ο κόσμος άρχισε σιγά-σιγά να οδηγείται στις θέσεις του. Εκείνη τη στιγμή βρήκαμε και εμείς την ευκαιρία να ξεκλέψουμε λίγο από το χρόνο του ερμηνευτή, πριν ανέβει στη σκηνή…

————————–

Music Corner: Τι θα μας παρουσιάσετε σήμερα;
Γεράσιμος Ανρεάτος: Όπως λέει και ο τίτλος της συναυλίας είναι η προσωπική μου διαδρομή. Είναι η μουσική μου πορεία μέσα από τα τραγούδια που έχω τραγουδήσει στη δισκογραφία, όχι όμως με χρονολογική σειρά. Είναι ένα μέρος από όσα έχουν γίνει γνωστά και έχουν αγαπηθεί και άλλα που πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο να τα παρουσιάσω. Δεν το έχω κάνει ποτέ άλλοτε αυτό, να πω μόνο δικά μου τραγούδια. Έχουμε κάνει μια επιλογή 26 περίπου κομματιών. Είναι από τότε που ξεκίνησα μέχρι και τον «Πυγμάχο», το τελευταίο τραγούδι που κάναμε με τον Πάνο Κατσιμίχα.

Music Corner: Από την προσωπική σας διαδρομή ποιους σταθμούς ξεχωρίζετε;
Γεράσιμος Ανρεάτος: Έχω ευχαριστηθεί όλη μου την πορεία ακόμα και αν δεν ήταν πάντα τόσο ευχάριστη. Κάθε κομμάτι έκρυβε εκπλήξεις, οι οποίες είτε ευχάριστες, είτε δυσάρεστες μου έδωσαν μαθήματα. Χάρη σε αυτά βρίσκομαι εδώ που είμαι σήμερα. Θα ξεχώριζα κάποιες στιγμές από το ξεκίνημά μου με τη Δήμητρα Γαλάνη στο Χάραμα, αλλά και τη συνεργασία μου με τον Παντελή Θαλασσινό. Φυσικά με το Βαγγέλη Κορακάκη, το Χρήστο Νικολόπουλο, το Δημήτρη Παπαδημητρίου, το Γιώργο Σταυριανό και πολλές άλλες. Αυτές ήταν πολύ ευχάριστες στιγμές. Θυμάμαι έντονα το ξεκίνημά μου που έγινε με δύο τραγούδια. Το ένα ήταν συμμετοχή στο δίσκο «Λαύριο» του Βαγγέλη Κορακάκη και το άλλο σε δίσκο του Θοδωρή Γκόνη και του Πέτρου Ταμπούρη. Είναι βαθιά χαραγμένα στη μνήμη μου, γιατί ήταν η πρώτη μου επαφή με τα μικρόφωνα και τα studio. Από εκεί και πέρα χάρηκα ιδιαίτερα τα τραγούδια που αγάπησε ο κόσμος, όπως και λυπήθηκα για κάποια που αγαπώ πολύ και δεν έτυχε να ακουστούν. Ο πλούτος είναι οι άνθρωποι που γνώρισα όλα αυτά τα χρόνια, που με εμπιστεύτηκαν και μαζί κάναμε κάτι σημαντικό.

Music Corner: Υπηρετείτε το λαϊκό τραγούδι με συνέπεια αρκετά χρόνια. Τι πιστεύετε ότι είναι αυτό που κάνει το είδος αυτό να μιλάει κατευθείαν στην καρδιά του κόσμου;
Γεράσιμος Ανρεάτος: Το λαϊκό τραγούδι, όπως είχε πει και ο μεγάλος δάσκαλος ο Βασίλης Τσιτσάνης, το χαρακτηρίζει η λιτότις, η σοβαρότις και η ανεπιτήδευτος εκτέλεσις! Το λαϊκό τραγούδι σήμερα έχει ανοίξει πολύ τη γκάμα του. Πάντα η ελληνική μουσική αφομοίωνε μουσικές από άλλους πολιτισμούς και σήμερα πολύ περισσότερο με τις επιρροές και τα μέσα που υπάρχουν. Το λαϊκό τραγούδι ασχολείται με οτιδήποτε έχει ενδιαφέρον. Έχουμε λαϊκά τραγούδια που μιλάνε για όλα όσα μας απασχολούν, για τα προβλήματά μας, τις χαρές, τα όνειρα και τους έρωτές μας, αλλά και για κοινωνικά θέματα. Σήμερα όμως δεν είναι παιγμένα μόνο με μπουζούκι και σε ρυθμούς χασάπικου και ζεϊμπέκικου. Ένα λαϊκό τραγούδι μπορεί να είναι του Χάρη και του Πάνου Κατσιμίχα, του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, του Αλκίνοου Ιωαννίδη, του Διονύση Τσακνή του Σωκράτη Μάλαμα και γενικά όλων των ανθρώπων, που με μεράκι και πολλή αλήθεια από την ψυχή τους προσπαθούν να εκφράσουν αυτά που νιώθουν. Απλώς τυχαίνει να ταυτιζόμαστε και εμείς οι υπόλοιποι με τον τρόπο που τα παρουσιάζουν. Αυτό είναι το λαϊκό τραγούδι σήμερα και κάπου εκεί παλεύω κι εγώ να βρίσκω το στίγμα μου.

Music Corner: Ποια είναι τα καλοκαιρινά σας σχέδια;
Γεράσιμος Ανρεάτος: Ήδη έχω ξεκινήσει και κάνω εμφανίσεις εκτός Αθηνών. Σήμερα είναι ένας πολύ ωραίος σταθμός εδώ στο Badminton. Θα γίνουν διάφορες συναυλίες με διαφορετικά μεταξύ τους θέματα. Στις 16  και 18 Ιουλίου θα γίνει ένα αφιέρωμα στη Μικρά Ασία με τη Γιώτα Νέγκα. Στις 19 θα γίνει μια συναυλία στην Ικαρία, στην ιδιαίτερη πατρίδα της μητέρας μου. Την 1η  Αύγουστου στην Κυλλήνη δίπλα στο λιμάνι, θα γίνει συναυλία με τίτλο «Πώς φεύγουν τα καράβια» με δικά μου τραγούδια. Στις 10 Αυγούστου έχουμε αφιέρωμα στο μπουζούκι και το λαϊκό τραγούδι, στη Σπάρτη με το Μανώλη Γεωργοστάθη και δέκα μπουζούκια. Στις 11 και τις 18 Αυγούστου στο Ναύπλιο και το Άργος με το Βαγγέλη Τρίγκα, πάλι με θέμα το μπουζούκι. «1930-1960: μπουζούκι και λαϊκό τραγούδι». Στις 27 Αυγούστου στην Κοζάνη θα κάνουμε ένα αφιέρωμα στον Τάκη Σούκα με τον ίδιο και τη Σοφία Παπάζογλου και 1η Σεπτεμβρίου πάμε Κύπρο μαζί με το Δημήτρη Μπάση για μια συναυλία στη ναυτική βάση στο Μαρί που είχε γίνει η έκρηξη. Μετά συνεχίζουμε με τον Χρήστο Νικολόπουλο στη Θεσσαλονίκη.

Music Corner: Αν μη τι άλλο οι εμφανίσεις σας είναι πρωτότυπες και διαφορετικές!
Γεράσιμος Ανρεάτος: Ήδη μέχρι τώρα έχουμε παρουσιάσει διάφορα θέματα. Χαίρομαι γι’ αυτό, γιατί ποτέ δε λιμνάζουμε σε στάσιμα νερά, αλλά ασχολιόμαστε συνέχεια. Μαθαίνω καινούρια τραγούδια. Τα προσεγγίζω με τη ματιά που έχω σήμερα και αυτό έχει πολύ ενδιαφέρον, γιατί μεγαλώνοντας βλέπω τα πράγματα διαφορετικά, τα νιώθω αλλιώς και προσπαθώ να καλυτερεύω…

————————–

Ο Γεράσιμος Ανδρεάτος ανέβηκε στη σκηνή στις 22.00, μία ώρα ακριβώς μετά την προγραμματισμένη ώρα έναρξης, για να ξεκινήσει τη βραδιά με το τραγούδι «Νωρίς», που ακούστηκε στην τηλεοπτική σειρά «Το φτερούγισμα του γλάρου». Ευχαρίστησε θερμά τον κόσμο που βρέθηκε στο Badminton γι’ αυτή την πολύ σημαντική για εκείνον βραδιά, καθώς και τον Μιχάλη Κουμπιό που του έδωσε την ευκαιρία να είναι εκεί. Ανέφερε πως κοιτώντας αρκετά χρόνια πίσω, είδε ότι έχει μαζέψει κάποια πραγματάκια στις αποσκευές του και μπορεί με αυτά να κάνει ένα μικρό ταξίδι. Τέλος, ευχαρίστησε τους μουσικούς του, γιατί είναι μεγάλο στήριγμα για εκείνον η συνεργασία τους. Τον Γεράσιμο Ανδρεάτο τίμησαν με την παρουσία τους ο Βαγγέλης Κορακάκης, ο Γιώργος Σταυριανός, η Καλλιόπη Βέττα, ο Γιάννης Ιωάννου και ο Θοδωρής Ξυδιάς…

Το ανθολόγιο της προσωπικής διαδρομής ερμηνευτή ήταν χωρισμένο σε δύο μέρη. Το πρώτο περιελάμβανε τραγούδια από την προσωπική του δισκογραφία και τις συνεργασίες του με τον Βαγγέλη Κορακάκη, τον Παντελή Θαλασσινό, τον Γιώργο Σταυριανό και τον Χρήστο Νικολόπουλο. Έτσι μεταξύ άλλων ακούσαμε το «Λάτρεψα τα σημάδια», «Αχ φεγγάρι», «Δέκα χρόνια στου Μπακάκου» και «Ο κουρασμένος δρόμος μου». Ξεχωριστές στιγμές του προγράμματος ήταν όταν απολαύσαμε «Το σκάκι», το σημαντικότερο ίσως τραγούδι που έχει τραγουδήσει, όπως εξομολογήθηκε ο ίδιος, αλλά και το «Απόψε την κιθάρα μου», που ερμήνευσε τιμώντας την επτανησιακή καταγωγή του, με συνοδεία μόνο μιας κιθάρας.

Το δεύτερο μέρος της βραδιάς ήταν κατά το μεγαλύτερο μέρος του αφιερωμένο σε τραγούδια του Άκη Πάνου, αφού ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, όπως ο ίδιος είπε, είχε την τύχη και την εξυπνάδα να επανεκτελέσει τραγούδια του. Έτσι στις νότες των «Ο τρελός», «Και τι δεν κάνω», «Είδα τα μάτια σου κλαμένα», «Κοίτα με στα μάτια» και «Χωρίς αυτήν», ο κόσμος άρχισε να τραγουδά μαζί του, αλλά και να σηκώνεται από τη θέση του για να χορέψει.

Λίγο πριν το τέλος, ακούσαμε το θρυλικό «Γκρεμό» του Μάνου Χατζιδάκι από την ταινία του Νίκου Κούνδουρου «Το ποτάμι», ένα κομμάτι που όταν το 1995 ο Γεράσιμος Ανδρεάτος το συμπεριέλαβε στο πρόγραμμά του στο Χάραμα το έκανε γνωστό στο ευρύ κοινό. Η βραδιά έδειχνε πως θα κλείσει με το «Χρώμα δεν αλλάζουνε τα μάτια» και την παρουσίαση των μουσικών, όμως η επιμονή του κόσμου τον αντάμειψε με πέντε ακόμα τραγούδια (αν και …η κυρία που φώναζε συνεχώς δίπλα μου για να ακούσει πάλι τον «Γκρεμό» έμεινε με το παράπονο!).

Ο Γεράσιμος Ανδρεάτος είναι ένας σεμνός καλλιτέχνης με στιβαρό και αυθεντικό τρόπο ερμηνείας, κάτι που απέδειξε περίτρανα εκείνη τη ζεστή βραδιά του Ιουλίου. Σε κάνει να σκέφτεσαι πως τα πιο σημαντικά πράγματα μπορούν να ειπωθούν με τα πιο απλά λόγια και έχει τη δύναμη να σου περάσει το βαθύτερο μήνυμα κάθε τραγουδιού με τρόπο λιτό, σοβαρό και ανεπιτήδευτο, ακολουθώντας κατά γράμμα τη συμβουλή του μεγάλου δασκάλου του Βασίλη Τσιτσάνη.

————————–

Με το Γεράσιμο Ανδρεάτο έπαιξαν οι εξαιρετικοί μουσικοί:

Πιάνο – ενορχήστρωση: Άκης Μουχλιανίτης
Κρουστά: Τάσος Λυμπέρης
Ακορντεόν: Λάζαρος Σαμαράς
Μπάσο: Στέλιος Γούτος
Κιθάρα: Βαγγέλης Κονταράτος
Τύμπανα: Ηλίας Δουμάνης
Μπουζούκι: Βασίλης Παπαδόπουλος
Μπουζούκι: Άρης Κούκος

Περισσότερες αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από τη συναυλία…


***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here