22/3/2012
Γράφει ο Κωνσταντίνος Πετρόπουλος
Φωτογράφηση: Θαλίνα Καρπούζη
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Αυτό που με δυσκόλεψε περισσότερο με το άρθρο για το live του Παύλου Παυλίδη στο Gagarin 205 ήταν το πώς θα το ξεκινήσω. Από πού να αρχίσω;; Από την περίπου εικοσαετή πορεία του στη μουσική και τα πολύ “όμορφα” τραγούδια που μας έχει χαρίσει;; Από την εποχή που ακόμα τα “έσπαγε” με τα Ξύλινα σπαθιά έως τη συνύπαρξη του με τους b-movies και τη “στροφή” στον πιο απαλό, λυτρωτικό θα έλεγα ήχο, με το ακουστικό live της Σύρου; Ή από το εν λόγω live στο Gagarin την προηγούμενη Παρασκευή όπου τον είδαμε να rockάρει και να χορεύει επί τρείς ώρες λες και δεν πέρασε μια μέρα από τότε που ήταν έφηβος ακόμα;

Θα τα πάρω λοιπόν από την αρχή… Γύρω στις 9μ.μ άνοιξαν οι πόρτες του Gagarin και εμείς μόλις είχαμε φτάσει λαχανιασμένοι από το τρέξιμο να προλάβουμε μετρό και λεωφορεία. Ήδη έξω από τη μουσική σκηνή ο κόσμος σχημάτιζε ουρά και το μαγαζί είχε γεμίσει από πολύ νωρίς. Ο Παύλος Παυλίδης βγήκε στη σκηνή στις 10.30 μαζί με τους μόνιμους συνοδοιπόρους του πλέον, τους b-movies και μας καλώς όρισε με ένα απλό-φιλικό “Γειά σας”. Ξεκίνησαν με το “Περιμένω”, κομμάτι από τον τελευταίο δίσκο τους “Αυτό το πλοίο που όλο φτάνει”. Ο Παυλίδης φορούσε το αγαπημένο του, στις τελευταίες live εμφανίσεις, βυσσινί παντελόνι ενώ αυτό που παρατήρησα ήταν ότι δεν έπαιξε με την άσπρη κιθάρα που τον έχουμε συνηθίσει εδώ και χρόνια αλλά με μία άλλη. Αν και η λευκή κιθάρα του ήταν λίγο πιο πίσω στη σκηνή και τον… “παρακολουθούσε”! Συνέχισαν με το “αερικό” και το “στοιχειωμένο σπίτι” όμως στα πρώτα τραγούδια αυτό που διαπίστωσε ο Παύλος Παυλίδης ήταν πως το κοινό ήταν λίγο “μουδιασμένο”.  “Αισθανόμαστε λίγο μόνοι μας απόψε, δεν σας ακούω” ήταν το σχόλιο του γνωστού τραγουδοποιού.

Από εκείνη τη στιγμή και μετά το μαγαζί πήρε κυριολεκτικά φωτιά, ο κόσμος άφησε στην άκρη τις ντροπές και τραγούδησε με την ψυχή του με αποκορύφωμα το “φωτιά στο λιμάνι” όπου η συμμετοχή ήταν εκπληκτική. Από εκεί και πέρα ο Παύλος Παυλίδης και η μπάντα του πήραν δυνάμεις και συνέχισαν με παλιά αγαπημένα τραγούδια από την σόλο καριέρα του αλλά και από τα Ξύλινα Σπαθιά. Επίσης ακούσαμε και τραγούδια ακυκλοφόρητα που περιμένουμε να είναι στον καινούριο δίσκο που ετοιμάζει. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι τα άτομα κάθε ηλικίας που είδα να ξέρουν απ’ έξω όλα τα τραγούδια του Παυλίδη, παλιά και καινούρια, από την παρέα με τα παιδιά 17 χρονών δίπλα μου μέχρι την συμπαθέστατη …γιαγιά στον εξώστη που δεν σταμάτησε να τραγουδά και να χορεύει στο ρυθμό του Παύλου!

Μετά το πρώτο διάλειμμα το πρόγραμμα συνεχίστηκε με τον “βροχοποιό” και τους “Θεριστές” ενώ ο Παυλίδης έδειχνε αποφασισμένος να συνεχίσει μέχρι αργά. “Δεν βιαζόμαστε να φύγουμε, βλέπω ότι ούτε εσείς βιάζεστε” είπε χαρακτηριστικά. Πιο μετά ο πάλαι ποτέ frontman των Ξύλινων σπαθιών ρώτησε τον κόσμο ποια τραγούδια θα ήθελαν να ακούσουν. Προσπάθησε να μην χαλάσει χατίρι και είπε πολλά από αυτά που ζητήθηκαν. Όταν κάποιος του ζήτησε το “Grand Hotel το παλιό” όπως είπε, εννοώντας την εκτέλεση από τα Ξύλινα σπαθιά ο Παυλίδης είπε με ένα χαμόγελο “α! δεν το θυμάμαι το παλιό”!

Μετά το δεύτερο πεντάλεπτο διάλειμμα, για ένα ποτό, οι b-movies, επέστρεψαν δυναμικά με τον Παύλο Παυλίδη να λέει έναν στίχο από το “Δεν έχει τέλος” και συγκεκριμένα “Είναι το σπίτι μας” εννοώντας το Gagarin. Το “Δεν έχει τέλος” ήταν το τραγούδι με το οποίο ξεκίνησαν τη δεύτερη φορά. Όταν ο αγαπημένος τραγουδοποιός ερμήνευσε την “σπασμένη πολυθρόνα” δεν έλειψαν και τα επιφωνήματα στα ισπανικά από τον ίδιο.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της συναυλίας και ενώ ο Παύλος Παυλίδης και η μπάντα του τα έδιναν όλα επί σκηνής, ενδιαφέρον είχαν οι εκφράσεις θαυμασμού από το κοινό. Μια κοπέλα προσπαθούσε να στείλει ένα ραβασάκι στον Παυλίδη αλλά λίγο η …αστοχία, λίγο η κακή μεταφορά από χέρι σε χέρι κάπου χάθηκε. Μία άλλη θαυμάστρια πέταξε το φουλάρι της μπροστά στον Παυλίδη και αυτός μετά τον αιφνιδιασμό που δέχτηκε κοίταξε το φουλάρι λοξά, το πήρε και το κρέμασε στο μικρόφωνό του!

Μετά το τέλος της συναυλίας βρήκαμε τον Παύλο Παυλίδη στο καμαρίνι του και είχαμε έναν σύντομο διάλογο. Μας είπε, με ωραίο τρόπο, όπως πάντα ξέρει να εκφράζεται πως ήταν πολύ κουρασμένος από την συναυλία (και η αλήθεια είναι πως τα έδωσε όλα) και εξουθενωμένος από τις πολλές συνεντεύξεις της τελευταίας εβδομάδας και δεν θα έκανε δηλώσεις. Η απάντηση του στο δικό μου γενικό “Τι γίνεται;; καλά;;” ήταν “Να μια καλή ερώτηση… τι γίνεται…“.  Όταν καταλάβουμε κι εμείς λοιπόν τι γίνεται τελικά με τον Παύλο Παυλίδη θα σας απαντήσουμε! Το σίγουρο όμως είναι πως… “δεν είναι από ‘δω”!

Περισσότερες αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live

***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here