20/11/2013
Γράφει η Μαρία Αβραμίδου
Φωτογράφηση: Θαλίνα Καρπούζη
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Και μόνο το άκουσμα της είδησης της συνεργασίας δύο τόσο σπουδαίων καλλιτέχνιδων όπως η Ελευθερία Αρβανιτάκη και η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, εγείρει υψηλές προσδοκίες και προσελκύει άμεσα το ενδιαφέρον. Έτσι, με ιδιαίτερη ανυπομονησία, βρεθήκαμε στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν το μεσημέρι της Τρίτης, 19 Νοεμβρίου, στο ανανεωμένο «Διογένης Studio». Αφορμή, φυσικά οι παραστάσεις τους εκεί, οι οποίες θα ξεκινήσουν στις 29 του μήνα, με μία εβδομάδα καθυστέρηση από τον αρχικό σχεδιασμό, λόγω κάποιου τεχνικού προβλήματος με το σύστημα κρατήσεων μέσω διαδικτύου. «Μια μικρή παιδική ασθένεια της τεχνολογίας», όπως αστειεύτηκε η Άλκηστις Πρωτοψάλτη.

protopsalti_arvanitaki_event_2013_11_006

Οι δύο καλλιτέχνιδες, έχοντας στο πλευρό τους τον σκηνογράφο της παράστασης, κύριο Μανόλη Παντελιδάκη, μας καλωσόρισαν και πρώτη η Ελευθερία πήρε τον λόγο, αναφερόμενη σε μια καινούργια όσο και παλιά παρέα, που συναντιέται με διαφορετική διάθεση. «Αυτή είναι η καλύτερη στιγμή που συναντιόμαστε», τόνισε. «Το ταξίδι μας έδωσε εμπειρίες και έχουμε αυτήν την ώριμη χαρά που εμπεριέχει πολλή σκέψη. Τη χαρά της συνάντησης και της αποδοχής του έργου η μία της άλλης».

protopsalti_arvanitaki_event_2013_11_003

Η κυρία Αρβανιτάκη αναφέρθηκε επίσης στην επιλογή τους να αλλάξουν τον χώρο, μετατρέποντάς τον σε μουσική σκηνή και η Άλκηστις Πρωτοψάλτη συμπλήρωσε ότι, -επειδή βρισκόμαστε σε μια εποχή «χειροποίητη», όπως τη χαρακτήρισε-, επέλεξαν να κατεβάσουν τη σκηνή, χαμηλώνοντας το ύψος της, για να μπορούν «Να αγκαλιάζουμε τον κόσμο και να αγκαλιαζόμαστε απ’ αυτόν».

«Βρεθήκαμε γιατί “Η ανάσα μας συνόρεψε μ’ ό,τι αξίζει στη ζωή”», συνέχισε η κυρία Πρωτοψάλτη. Επεσήμανε ότι ξαναβιώνουν διαφορετικά παλιές μουσικές και σκιρτήματα καρδιάς, ενώ ανέφερε ότι κάποιος συνεργάτης τους στις πρόβες τις παρομοίασε με δυο λευκές σταγόνες στο γκρίζο της εποχής μας. «Κι εμείς είμαστε ένα σκούρο χρώμα, αλλά έχουμε την ευτυχία μέσα από τη μουσική να αλλάζουμε, να παίρνουμε λευκό, κίτρινο, κόκκινο χρώμα. Σε αυτήν την παράσταση, καταθέτουμε ό,τι μας συγκινεί, ό,τι μας κάνει να κοιμόμαστε πιο ελαφρά το βράδυ, ό,τι μας ριγεί, ό,τι μας δίνει αισιοδοξία. Τρέφουμε την ελπίδα μας μέσα από τη μουσική κι αυτό είναι κάτι πάρα πολύ σοβαρό», υπογράμμισε.

protopsalti_arvanitaki_event_2013_11_002

Οι δύο ερμηνεύτριες αναφέρθηκαν και στην επιλογή τους, ακολουθώντας τις επιταγές και τις ανάγκες της εποχής, να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην τιμολογιακή πολιτική του προγράμματος. Όπως είπαν, πέρα από τις τηλεφωνικές κρατήσεις, θα υπάρχει και δυνατότητα κράτησης μέσω διαδικτύου, όπου κάθε θεατής θα μπορεί να βλέπει και να επιλέγει τη θέση που θα καθίσει, ενώ σε κάθε τραπέζι θα υπάρχει τιμοκατάλογος προκειμένου να γνωρίζει ο καθένας ακριβώς τί πληρώνει. Όπως έχει ανακοινωθεί, θα υπάρχουν πέντε ζώνες τιμών, οι οποίες θα κυμαίνονται από 10 έως και 35 ευρώ με ποτό.

Άλκηστις Πρωτοψάλτη και Ελευθερία Αρβανιτάκη αποκάλυψαν επίσης ότι θα βρίσκονται και οι δύο επί σκηνής για τις σχεδόν 3,5 ώρες που διαρκεί το πρόγραμμα και ευχαρίστησαν ιδιαίτερα τον Σταμάτη Κραουνάκη, ο οποίος «έχει επιμεληθεί τα ντουέτα μας και δεν θα μπορούσε να λείπει απ’ αυτό το πρόγραμμα».

Ο κύριος Μανόλης Παντελιδάκης, αν και, όπως είπε, δεν είναι καλός στα λόγια, τόνισε ότι με τη συνάντηση των δύο ερμηνευτριών «Η Τέχνη κάνει αυτό που δεν μπορεί η Φυσική: Ενώνει δύο παραλλήλους. Αν και προσωπικά, δεν μου φάνηκε ποτέ ότι οι δυο τους δεν τραγουδούσαν μαζί!»

protopsalti_arvanitaki_event_2013_11_004

Η Ελευθερία Αρβανιτάκη μίλησε για την χαρά που γεννούν η μία στην άλλη και επεσήμανε ότι «Μέσα απ’ αυτήν την Τέχνη μπορούμε να χαμογελάμε ακόμα –ελπίζουμε κι εσείς».

Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη επιβεβαίωσε τα λεγόμενά της με έναν παραλληλισμό που έκαναν στις πρόβες, παρομοιάζοντας τη συνεργασία τους με μια παρτίδα τένις! «Τα τραγούδια έχουν την ηρεμία του σερβίς και στο τέλος του παιχνιδιού ο μόνος νικητής είναι η Μουσική!»

protopsalti_arvanitaki_event_2013_11_010

Λίγο μετά το τέλος της συνέντευξης τύπου, οι κυρίες Ελευθερία Αρβανιτάκη και Άλκηστις Πρωτοψάλτη έκαναν αποκλειστικές δηλώσεις στο MusicCorner!

MusicCorner: Όταν σας άκουσα να τραγουδάτε μαζί το «Εμείς οι Δυο» για το διαφημιστικό των παραστάσεών σας στο ραδιόφωνο, σκέφτηκα «Θεέ μου, τί ωραία»! Τα δικά σας συναισθήματα ποια είναι;
Ελευθερία Αρβανιτάκη, Άλκηστις Πρωτοψάλτη: Το ίδιο ακριβώς!
Ελευθερία Αρβανιτάκη: Γι’ αυτό ακριβώς είπαμε να το κάνουμε και σποτ. Είναι ένα από τα στιγμιότυπά μας στην παράσταση που τραγουδάμε μαζί δικά μας τραγούδια και όχι μόνο…
Άλκηστις Πρωτοψάλτη: Ο λόγος που συναντηθήκαμε είναι ότι πεθύμησε η μία την άλλη. Κάθε μία στις αποσκευές της είχε και κοινά και ξεχωριστά τραγούδια. Ο λόγος που συναντηθήκαμε ήταν ότι θέλαμε να ενώσουμε την αγάπη μας για τη μουσική, θέλαμε να ενώσουμε όλο αυτόν τον υπέροχο κόσμο που η κάθε μία μέσα σ’ αυτά τα χρόνια της πορείας της ένοιωσε και διάλεξε και πιστεύω ότι, τώρα που ξαναβρεθήκαμε, όλα τα πράγματα φωτίζονται διαφορετικά. Φωτίζονται με μία ηρεμία, με μία δύναμη, με μία συγκίνηση, που αυτό βγαίνει μέσα και από τις δικές μας μουσικές εκπλήξεις. Βγαίνει από μέσα απ’ τον εαυτό μας όλο αυτό! Νοιώθω πραγματικά πολύ όμορφα κι όλο αυτό το συναίσθημα που νοιώθω στις πρόβες ελπίζω να μπορέσουμε να το μεταφέρουμε στον κόσμο. Έχουμε πάρα πολλή μεγάλη χαρά και αγωνία να ξεκινήσουμε για να ξεδιπλωθούμε κι εμείς. Η Ελευθερία για μένα είναι ένας άνθρωπος που πάντα θαύμαζα και πάντα ένοιωθα σαν να ‘ναι δικός μου άνθρωπος και χαίρομαι που, μέσα σ’ όλα αυτά τα χρόνια, αυτό το συναίσθημα τώρα που ξαναβρεθήκαμε έλαμψε ακόμα περισσότερο. Είμαστε πιο ώριμες, είμαστε πιο ευαίσθητες, κουβαλάμε πολλή χαρά, κουβαλάμε πολλή ελπίδα την οποία μέσα από τα τραγούδια ελπίζουμε να τη μεταφέρουμε και στο κοινό. Έχουμε ανάγκη να μας απολαύσει και να απολαύσουμε κι εμείς τον κόσμο.

protopsalti_arvanitaki_event_2013_11_013

MusicCorner: Υπήρξε κάτι που σας εξέπληξε στη συνεργασία σας τώρα;
Ελευθερία Αρβανιτάκη: Ναι… Με εξέπληξε η αρμονία στην οποία τελικά εξελίχθηκε, από την πρώτη μας συνάντηση μέχρι και την ώρα που μιλάμε και είμαι σίγουρη και για όλη τη διάρκεια την επόμενη… Μια αρμονία ζεστή…
Άλκηστις Πρωτοψάλτη: Σε όλα τα επίπεδα!
Ελευθερία Αρβανιτάκη: Σε όλα τα επίπεδα, ναι! Στα μουσικά, στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε από τις δυσκολίες μέχρι πολύ καλά πράγματα, στην απόφαση που παίρνουμε για διάφορα πράγματα τα οποία πρέπει να γίνουν, είτε μουσικά είτε όχι. Αλλά και στον τρόπο της σκέψης και της αντιμετώπισης κάθε μίας και τη σοβαρότητα απέναντι σ’ αυτό που λέγεται μουσική ζωή.
Άλκηστις Πρωτοψάλτη: Εμένα με  εξέπληξε το πόσο οι φωνές μας ταιριάζουν! Δηλαδή έχουμε καλύψει μία πολύ όμορφη γκάμα, από πολύ χαμηλά μέχρι πολύ ψηλά. Πραγματικά, όλα τα ντουέτα που μας επιμελήθηκε με πολλή αγάπη και χαρά ο Σταμάτης Κραουνάκης, μας έδεσαν ακόμα περισσότερο. Και όταν ακούγεται αυτό το πράγμα και κλείνεις τα μάτια σου, αν αυτό σε μεταφέρει, νομίζω ότι η νίκη της μουσικής είναι πολύ σπουδαία και πολύ ειλικρινής. Εγώ πραγματικά χαίρομαι πάρα πολύ που σ’ αυτήν την εποχή, με όλη αυτήν την κοινωνικό-πολιτική θύελλα υπάρχει η Ελευθερία που μπορούμε και συνεννοούμαστε.
Ελευθερία Αρβανιτάκη: Υπάρχει η αρμονία!
Άλκηστις Πρωτοψάλτη: Υπάρχει η μουσική, η επικοινωνία με τον κόσμο και περιμένουμε πώς και πώς να αρχίσουμε!

MusicCorner: Ποιο τραγούδι θα χάριζε η μία στην άλλη;
Άλκηστις Πρωτοψάλτη: Εγώ θα της χάριζα το «Κι Είμαστε Ακόμα Ζωντανοί στη σκηνή σαν ροκ συγκρότημα»!
Ελευθερία Αρβανιτάκη: Αυτό που μου έρχεται πιο πολύ τώρα είναι, νομίζω, το «Δυνατά»…
Άλκηστις Πρωτοψάλτη: «Γίναν’ όλα δυνατά τ’ αδύνατα!»
Ελευθερία Αρβανιτάκη: Ταιριάζει και μ’ αυτό που ζούμε τώρα. Αν το σκεφτούμε, μπορούμε να τα ανατρέψουμε όλα, όλοι μαζί!

——————

Η Ελευθερία Αρβανιτάκη και η Άλκηστις Πρωτοψάλτη θα βρίσκονται στο «Διογένης Studio» από την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου και κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 22:00.

Επιμέλεια προγράμματος: Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Λήδα Ρουμάνη. Τα ντουέτα επιμελήθηκε ο φίλος, Σταμάτης Κραουνάκης.

Συμμετέχουν οι μουσικοί:
Αντώνης Ανδρέου: τρομπόνι, τρομπέτα
Γιώργος Γεωργιάδης: μπάσο
Κώστας Καρακατσάνης: βιολί, κιθάρα, φυσαρμόνικα
Θωμάς Κοντογιώργης: πιάνο, ενορχηστρώσεις
Αλέξανδρος-Δράκος Κτιστάκης: τύμπανα και ενορχηστρώσεις
Γιάννης Κυριμκυρίδης: πιάνο, πλήκτρα
Αλέξης Κώστας: κρουστά
Νίκος Μέρμηγκας: μπουζούκι, ούτι, λαούτο, μαντολίνο
Ντίνος Χατζηιορδάνου: ακορντεόν

Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης
Φωτισμοί: Phil Hills
Xειρισμός φώτων: Μαρία Βενετάκη
Επιμέλεια ήχου: Ζαχαρίας Σταμούλος, Χάρης Κρεμμύδας, Στρατής Καραγεωργάκης
Οργάνωση παραγωγής: Τώνια Δραγούνη, Λήδα Ρουμάνη
Βοηθός παραγωγής: Μυρτώ Μαγκριώτη

——————

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από τη συνέντευξη τύπου

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here