Γράφει ο Τάσος Κριτσιώλης
http://vinylmaniac.madblog.gr

Ένας δίσκος ήρθε απ’ τα παλιά
Οι δίσκοι που ποτέ δεν ξεχνάμε…!

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Η στήλη αυτή του musiccorner έχει ως στόχο να θυμίσει στους παλαιότερους και να προτείνει στους νεότερους μια σειρά από δίσκους 33 στροφών που εκδόθηκαν σε μια «χρυσή» περίοδο για το ελληνικό τραγούδι. Τότε που μεσουρανούσαν μεγάλοι συνθέτες, ποιητές και στιχουργοί, αλλά και ερμηνευτές. Τότε που ένας νέος δίσκος του Θεοδωράκη, του Χατζιδάκι, του Ξαρχάκου, του Μούτση, του Λοΐζου και τόσων άλλων σπουδαίων μουσικών αποτελούσε καλλιτεχνικό και πολιτισμικό γεγονός!

Οι δίσκοι που θα παρουσιάσουμε, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Σε αυτούς που σήμερα χαρακτηρίζονται «κλασικοί» κι έγραψαν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία στο ελληνικό τραγούδι, αλλά και σε κάποιους που μπορεί να μην είχαν την αποδοχή και την «αναγνωρισιμότητα» που τους άξιζε την εποχή που εκδόθηκαν, κρύβουν όμως «διαμάντια» που έστω και μετά από τόσα χρόνια δεν είναι αργά να βγουν στην επιφάνεια…

———————————————————–

ΕΛΕΝΗ ΚΑΡΑΪΝΔΡΟΥ – Κ.Χ. ΜΥΡΗΣ
“Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΓΡΥΠΝΙΑ” (COLUMBIA 70159)

 

Ο μοναδικός «κύκλος τραγουδιών» στην καριέρα της Ελένης Καραΐνδρου, η οποία έκτοτε αφοσιώθηκε σχεδόν αποκλειστικά στην ενασχόλησή της με τη μουσική επένδυση για κινηματογραφικές ταινίες, χαρίζοντάς μας μοναδικές στιγμές («Ταξίδι στα Κύθηρα», «Ο μελισσοκόμος», «Η τιμή της αγάπης» κ.α.).

Η σπουδαία δημιουργός εμφανίστηκε στο ελληνικά μουσικά πράγματα το 1969 ως «Ελένη Καρρά» με δύο τραγούδια σε στίχους του Νίκου Γκάτσου που ερμήνευσε η – επίσης πολύ νέα τότε – Δήμητρα Γαλάνη («Μια νύχτα σ’ έχασα», «Ποια πόρτα να χτυπήσω»), ενώ ακολούθησαν άλλα δύο το 1970 με τον Μανώλη Μητσιά («Δεν είναι αυλή να δροσιστείς» και «Έλα αύριο βράδυ στις εννιά»). Φτάνουμε λοιπόν στο 1972, όταν πάνω σε στίχους του Κ. Χ. Μύρη (Κώστα Γεωργουσόπουλου) συνέθεσε τη «Μεγάλη αγρυπνία» για τη φωνή της Μαρίας Φαραντούρη.

record_2013_10_18_karaindrou

Ωστόσο, η εποχή κάθε άλλο παρά εύκολη ήταν. Η τραγουδίστρια βρισκόταν στο εξωτερικό από το 1967 λόγω της δικτατορίας και οι κασέτες με τη μουσική του έργου που είχε ηχογραφηθεί στην Αθήνα έφταναν στα χέρια της με άκρα μυστικότητα και μετά από πολλές περιπέτειες. Πάνω σ’ αυτά τα playback γράφτηκε η ερμηνεία της το 1973 στο στούντιο “Apple” του Λονδίνου, αλλά ο δίσκος κυκλοφόρησε μετά τη μεταπολίτευση και συγκεκριμένα στα μέσα του 1975, όντας ένας από τους ελάχιστους της τραγουδίστριας την εποχή εκείνη χωρίς τη συμβολή του Μίκη Θεοδωράκη.

Οι μελωδίες της Καραΐνδρου είναι εξαιρετικές κι έχουν πολλά στοιχεία από το δημοτικό τραγούδι ως προς την ενορχήστρωση. Ακούγονται φλάουτο, κλαρίνο, βιολί, ζουρνάς, σαντούρι, μεταλλόφωνο, αλλά και βιολοντσέλο και μπουζούκι, σ’ ένα φαινομενικά αταίριαστο συνδυασμό ο οποίος όμως ακούγοντας το δίσκο είναι ιδανικός.

Η ερμηνεία της Φαραντούρη είναι άνευ σχολιασμού, ενώ οι στίχοι του Μύρη μιλούν (κυρίως με «υπόγεια μηνύματα») για τη δύσκολη εποχή που βίωναν οι Έλληνες καταμεσής της δικτατορίας. Ξεχωρίζουν «Τα Ελληνόπουλα», «Οι Έλληνες ένα καιρό», «Μη το ξυπνάτε» και «Αντινανούρισμα», χωρίς να υστερούν τα υπόλοιπα.

Παραγωγός ήταν ο Γιώργος Μακράκης και η ηχογράφηση έγινε με ηχολήπτη τον Τάκη Φιλιππίδη και βοηθούς τον Γιάννη Παπαϊωάννου και τον Γιώργο Τζάννες. Το εξαιρετικό εξώφυλλο είναι του Γιάννη Τσαρούχη, ενώ στο εσώφυλλο υπάρχουν φωτογραφίες των τριών συντελεστών, σημείωμα της Ελένης Καραΐνδρου και αναλυτική αναφορά των μουσικών που παίζουν στο δίσκο.

Τα τραγούδια του δίσκου
01) Τα Ελληνόπουλα
02) Η αποκάλυψη
03) Τα «χαίρε»
04) Η άγονη γραμμή
05) Άκου
06) Οι Έλληνες ένα καιρό
07) Μη το ξυπνάτε
08) Ο Κούτρης
09) Αυτοί που ξαγρυπνάνε
10) Αντινανούρισμα

ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ-PABLO NERUDA
«ΔΟΞΑ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΣ» (MINOS MSM 257)

 

Πρόκειται για τη μουσική και τα τραγούδια που έγραψε ο Βασίλης Δημητρίου για το θεατρικό έργο του Πάμπλο Νερούντα «Δόξα και θάνατος του Χοακίν Μουριέτα», το οποίο ανέβηκε το 1974 στο θέατρο «Ακάδημος» από την «Ελεύθερη Λαϊκή Σκηνή» του Μανώλη Μαυρομάτη (πρώην ευρωβουλευτή κι επί πολλά χρόνια σπορτκάστερ με εκατοντάδες αθλητικές μεταδόσεις και χαρακτηριστική φωνή…) σε σκηνοθεσία του ίδιου. Πρωταγωνιστούσαν οι Νίκος Βασταρδής, Ρένα Βενιέρη (σύζυγος του Μαυρομάτη) και Τάνια Σαββοπούλου.

Το «Δόξα και θάνατος» είναι το μοναδικό θεατρικό έργο που έγραψε ο Νερούντα κι αναφέρεται στον Χοακίν Μουριέτα, ένα Χιλιανό επαναστάτη που ξεκίνησε για να βρει χρυσάφι στην Καλιφόρνια και τα κατάφερε, αφού όμως πρώτα χρειάστηκε να κλέψει και να σκοτώσει.

record_2013_10_18_dimitriou

Έγινε λαϊκός ήρωας στην πατρίδα του κι ενέπνευσε τον Νερούντα να γράψει αυτό το έργο, το οποίο παρουσιάστηκε πολλές φορές με τεράστια επιτυχία στη Χιλή και ειδικά στα μέσα της δεκαετίας του ‘70, μετά το πραξικόπημα του Πινοσέτ που ανέτρεψε τον Αλιέντε.

Ο δίσκος με τα τραγούδια της παράστασης κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 1975, με την απόδοση των στίχων του Νερούντα στα ελληνικά από τον Λευτέρη Παπαδόπουλο που πλέον είχε ειδικευτεί σε ανάλογου είδους εργασίες. Τραγουδούν η Αλέκα Αλιμπέρτη, ο Μάνος Μουντάκης, ο Νίκος Γεωργής και χορωδία, ενώ στα αφηγηματικά μέρη δεσπόζει η χαρακτηριστική φωνή του αξέχαστου Νίκου Βασταρδή, ενός από τους μεγαλύτερους ηθοποιούς που έβγαλε ποτέ η χώρα μας. Στον πρόλογο του άλμπουμ, ακούγεται η φωνή της Ορντένσια Αλιέντε.

Ο Δημητρίου προσαρμόζει απολύτως τη μουσική του στη θεματολογία της παράστασης, χωρίς όμως τα τραγούδια που έγραψε γι’ αυτή να θεωρούνται «επαναστατικά» ή «εμβατηριακά». Στηρίζεται κυρίως στο σαντούρι, το ξυλόφωνο και τις κιθάρες (ηλεκτρική, δωδεκάχορδη και κλασική) που δεσπόζουν στο δίσκο και δημιουργεί ένα μουσικό έργο με εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Το άλμπουμ φυσικά εξ αρχής δεν ήταν προορισμένο για μεγάλες πωλήσεις και με το πέρασμα του χρόνου άρχισε να γίνεται όλο και πιο δυσεύρετο. Αν είστε συλλέκτες κι ενδιαφέρεστε να το αποκτήσετε, τότε έχετε αρκετές πιθανότητες να το βρείτε και μάλιστα σε «λογική» τιμή για ένα σχετικά σπάνιο δίσκο.

Στο εσώφυλλο υπάρχουν φωτογραφίες των συντελεστών και ο πρόλογος της Ορντένσια Αλιέντε σε μετάφραση του Μανώλη Μαυρομάτη. Παραγωγοί ήταν οι Αχιλλέας Θεοφίλου και Μίκης Κορίνθιος ενώ η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο Polysound με ηχολήπτη τον Γιάννη Σμυρναίο. Το έργο του εξωφύλλου είναι του χαράκτη Τάσσου.

Τα τραγούδια του δίσκου
01) Πρόλογος: Ορντένσια Αλιέντε
02) Δόξα και θάνατος (Μ. Μουντάκης-Χορωδία)
03) Πριν απ’ όλους η Χιλή (Αλ. Αλιμπέρτη)
04) Στην Καλιφόρνια (Μ. Μουντάκης)
05) Ερωτικό (Αλ. Αλιμπέρτη)
06) Μικρή μου Λορίτα (Ν. Γεωργής)
07) Ο μίστερ Τρούμαν (Αλ. Αλιμπέρτη-Χορωδία)
08) Το τραγούδι του εργάτη (Μ. Μουντάκης)
09) Κουέκα (Ορχηστρικό)
10) Αντίο-αντίο (Χορωδία)
11) Χοακίν Μουριέτα (Αλ. Αλιμπέρτη-Χορωδία-Ν. Βασταρδής)
12) Ο λόγος του ποιητή (Ν. Βασταρδής)
13) Δόξα και θάνατος (Μ. Μουντάκης-Χορωδία-Ν. Βασταρδής)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here