Γράφει ο Τάσος Κριτσιώλης
http://vinylmaniac.madblog.gr

Ένας δίσκος ήρθε απ’ τα παλιά
Οι δίσκοι που ποτέ δεν ξεχνάμε…!

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Η στήλη αυτή του musiccorner έχει ως στόχο να θυμίσει στους παλαιότερους και να προτείνει στους νεότερους μια σειρά από δίσκους 33 στροφών που εκδόθηκαν σε μια «χρυσή» περίοδο για το ελληνικό τραγούδι. Τότε που μεσουρανούσαν μεγάλοι συνθέτες, ποιητές και στιχουργοί, αλλά και ερμηνευτές. Τότε που ένας νέος δίσκος του Θεοδωράκη, του Χατζιδάκι, του Ξαρχάκου, του Μούτση, του Λοΐζου και τόσων άλλων σπουδαίων μουσικών αποτελούσε καλλιτεχνικό και πολιτισμικό γεγονός!

Οι δίσκοι που θα παρουσιάσουμε, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Σε αυτούς που σήμερα χαρακτηρίζονται «κλασικοί» κι έγραψαν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία στο ελληνικό τραγούδι, αλλά και σε κάποιους που μπορεί να μην είχαν την αποδοχή και την «αναγνωρισιμότητα» που τους άξιζε την εποχή που εκδόθηκαν, κρύβουν όμως «διαμάντια» που έστω και μετά από τόσα χρόνια δεν είναι αργά να βγουν στην επιφάνεια…

———————————————————–

ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ – ΛΑΚΗΣ ΤΕΑΖΗΣ
“ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ”
(POLYDOR 2421164)

 

Ο πρώτος χρυσός δίσκος στην καριέρα του Αντώνη Καλογιάννη, ο οποίος από τα τέλη της δεκαετίας του ’70 και μέχρι τις αρχές εκείνης του ’90 άφησε ανεξίτηλα τα σημάδια του στο ερωτικό τραγούδι μέσα από μια σειρά πολύ καλών άλμπουμ, με κομμάτια που ακούστηκαν πολύ κι έμειναν διαχρονικά με τη μοναδική και χαρακτηριστική φωνή του.

Μπορεί τα πρώτα χρόνια της πορείας του να «σημαδεύτηκαν» ανεξίτηλα από την εκτεταμένη συνεργασία του με τον Μίκη Θεοδωράκη (τον ακολούθησε σε εκατοντάδες συναυλίες στο εξωτερικό την περίοδο της χούντας κι ερμήνευσε σε πρώτη εκτέλεση αρκετά από τα τραγούδια που έγραψε τότε εκείνος), όμως η επιστροφή του στην Ελλάδα σήμανε μια «αλλαγή πλεύσης» ως προς το είδος του ρεπερτορίου του.

record_2013_11_29_kalogiannis

«Τα σημερινά» κυκλοφόρησαν το 1981 και ξεπέρασαν σε πωλήσεις τα 50.000 αντίτυπα. Δικαίως, αφού περιλαμβάνουν πολύ όμορφα τραγούδια σε μουσική του αείμνηστου Σπύρου Παπαβασιλείου και στίχους του Λάκη Τεάζη (συζύγου της σπουδαίας ερμηνεύτριας δημοτικών τραγουδιών Ξανθίππης Καραθανάση) που αγαπήθηκαν, τραγουδήθηκαν και μας συντροφεύουν μέχρι σήμερα, μέσα από τις εξαιρετικές και τόσο «ζεστές» ερμηνείες του Καλογιάννη.

Κορυφαία από πλευράς αξίας κι απήχησης τα «Όμορφή μου Κατερίνα» και «Στόμα γλυκό μου στόμα» κι ακολουθούν τα «Κειμήλια», «Καληνύχτα κοριτσάκι», «Όλα θα περάσουν» και «Οι αγάπες της βδομάδας», που είναι περισσότερο γνωστό ως «Τι μικρός που ‘ναι ο κόσμος».

Στο εσώφυλλο υπάρχει ένα φωτογραφικό πορτραίτο του ερμηνευτή το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως εξώφυλλο το 1985 για το δίσκο του «Και που λες Ευτυχία».

Παραγωγός ήταν ο Φίλιππος Παπαθεοδώρου και η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο Polysound με ηχολήπτη τον Γιάννη Σμυρναίο. Η ενορχήστρωση και η διεύθυνση ορχήστρας είναι του συνθέτη.

Τα τραγούδια του δίσκου
01. Όμορφή μου Κατερίνα
02. Καληνύχτα κοριτσάκι
03. Κειμήλια
04. Στόμα γλυκό μου στόμα
05. Κι όμως σε νοιάζομαι ακόμα
06. Όλα θα περάσουν
07. Είκοσι χρονώ κορμάκι
08. Το πλοίο για την Αμοργό
09. Οι αγάπες της βδομάδας
10. Και ο καιρός περνά
11. Μια ζωή θα φεύγω μόνος 

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
«ΝΥΧΤΑ ΕΙΝΑΙ …ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ» (COLUMBIA 1700941)

 

Ίσως ο καλύτερος δίσκος της υπέροχης «βραχνής» του ελληνικού τραγουδιού Αλέκας Κανελλίδου, ο οποίος κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 1985 και ξεπέρασε σε πωλήσεις τα 50.000 αντίτυπα. Περιλαμβάνει δέκα υπέροχα τραγούδια σε μουσική του Αλέξη Παπαδημητρίου (εκτός από ένα που έγραψε η Νινή Ζαχά, μόνιμη συνεργάτης και κουμπάρα της τραγουδίστριας), έξι από τα οποία έγιναν μεγάλες επιτυχίες εκείνη την εποχή και κάποια από αυτά ακούγονται μέχρι σήμερα.

Το κορυφαίο απ’ όλα είναι το «Μια περιπέτεια», το οποίο θεωρώ ότι είναι το ωραιότερο τραγούδι που έχει πει στην καριέρα της η Αλέκα και χαίρομαι γιατί καμιά φορά το ακούω και σήμερα σε κάποιους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Ακολούθησαν σε απήχηση και διαχρονικότητα το ομότιτλο και τα «Κανένα πρόβλημα», «Λυπάμαι» και «Παραδίνομαι λοιπόν», ενώ ακούστηκε πολύ και το ντουέτο της ερμηνεύτριας με τον Παπαδημητρίου στο «Πόσο θα ‘θελα».

record_2013_11_29_kanellidou

Τα ραδιόφωνα της εποχής (αποκλειστικά κρατικά τότε και λίγα «πειρατικά») έπαιζαν συχνά αυτά τα τραγούδια, τα οποία αγάπησα πολύ όπως και την ίδια την Κανελλίδου που εδώ και αρκετά χρόνια απέχει «διακριτικά» τόσο από τη δισκογραφία, όσο και από τις «ζωντανές εμφανίσεις» -με μετρημένες στα δάχτυλα εξαιρέσεις. Αναρωτιέμαι πάντως αν είχε θέση μέσα σ’ αυτό το βούρκο που έχει πέσει το ελληνικό τραγούδι εδώ και καιρό. Υπάρχουν βεβαίως κι εξαιρέσεις, οι οποίες όμως δεν είναι αρκετές για να αναιρέσουν τον κανόνα…

Στη θήκη του δίσκου υπάρχουν οι στίχοι όλων των τραγουδιών κι ένα μικρό σημείωμα της τραγουδίστριας, συνοδευόμενο από φωτογραφίες της. Η παραγωγή ήταν του Γιώργου Πετσίλα και η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο “ALSOUND” (του Αλέξη Παπαδημητρίου) από τις 11 Οκτωβρίου έως τις 15 Νοεμβρίου 1985.

Στα φωνητικά ακούγονται οι Λία Βίσση, Στέλιος Γουλιέλμος, Κατερίνα Αδαμαντίδου, ο ίδιος ο συνθέτης, Γιώργος Πετσίλας και Γιάννης Πηλιούρης. Τις ενορχηστρώσεις επιμελήθηκαν οι Αλέξης Παπαδημητρίου, Γιώργος Πετσίλας και Χάρης Ανδρεάδης.

Τα τραγούδια του δίσκου
01. Μια περιπέτεια (Ρ. Σοφού)
02. Και δεν ξέρουμε πού πάμε (Θ. Σοφού)
03. Πόσο θα ‘θελα (Ιφ. Γιαννοπούλου)
04. Μες στις αναμνήσεις (Ιφ. Γιαννοπούλου)
05. Νύχτα είναι θα περάσει (Τ. Καρνάτσου)
06. Κανένα πρόβλημα (Ρ. Σοφού)
07. Σε πιστεύω (Θ. Σοφού)
08. Λυπάμαι (Ρ. Σοφού)
09. Μένω (Μουσική-στίχοι: Νινή Ζαχά)
10. Παραδίνομαι λοιπόν (Ρ. Σοφού)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here