11/5/2012
www.musiccorner.gr
Γράφει ο Μιχάλης Παπαϊωάννου

Και φτάσαμε αισίως στην τελευταία αναδρομή για το διαγωνισμό, αφού από βδομάδα ξεκινούν οι πρόβες των χωρών και θα έχουμε μπόλικα πράγματα να συζητάμε αλλά και να βλέπουμε… Η αγωνία θα χτυπήσει κόκκινο φυσικά, αλλά μέχρι τότε ας θυμηθούμε τι έγινε τις 2 προηγούμενες χρονιές! Καφέδες ανά χείρας και …φύγαμε!

2010

Στη Νορβηγία μας βρίσκει αυτή η χρονιά, έπειτα από την συναρπαστική νίκη του Alexander Rybak με το ‘Fairytale’. Νικήτρια η γλυκύτατη και πασίγνωστη σε όλους μας πια Lena (εκ Γερμανίας…) και το “Satellite” (είχε να δει νίκη 28 χρόνια η Γερμανία, ουκ ολίγα) που ήρθε πρώτη με 246 βαθμούς, αφήνοντας (μεγάλη έκπληξη) 2η την Τουρκία με 170, και 3η τη Ρουμανία με 162.

Η Ελλάδα με το Γιώργο Αλκαίο και το ‘OPA’, κατέλαβε την 8η θέση με 140 βαθμούς, στέλνοντας μετά από 8 χρόνια ελληνικό στίχο και πάλι. Στον ημιτελικό πάντως ήρθαμε στη 2η θέση πίσω από το Βέλγιο! Αυτή τη χρονιά Ανδόρα, Τσεχία, Ουγγαρία και Μαυροβούνιο δεν μας καταδέχτηκαν, για διαφορετικούς λόγους η καθεμία. Αξίζει να σημειωθεί πως στον τελικό, την ώρα που εμφανιζόταν η Ισπανία, ανέβηκε στη σκηνή, ο Jimmy Jump, ο οποίος δεν είχε καμία σχέση με το τραγούδι φυσικά, αλλά κατάφερε ως δια μαγείας να περάσει το φρούριο από φύλακες της σκηνής και να ανέβει πάνω. Στο τέλος, η Ισπανία ξαναπαρουσίασε το τραγούδι της, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία βαθμολογικά, αφού έμεινε στη 15η θέση.

1st

Γερμανία: Lena – “Satellite”
Σύνθεση: Julie Frost – John Gordon
Στίχοι: Julie Frost
———————-
2nd

Τουρκία: Manga – “We could be the same”
Σύνθεση: Yağmur Sarıgül, Ferman Akgül, Evren Özdemir
Στίχοι: Yağmur Sarıgül, Ferman Akgül, Evren Özdemir, Fiona Movery Akinci
———————-
3rd
Ρουμανία: Paula Seling & Ovi – “Playing With Fire”
Σύνθεση: Ovidiu Cernăuţeanu
Στίχοι: Ovidiu Cernăuţeanu
———————-
8th

Ελλάδα: Γιώργος Αλκαίος & Friends – “OPA”
Σύνθεση: Γιώργος Αλκαίος
Στίχοι: Γιάννης Αντωνίου & Friends

2011

Λίγο πολύ όλοι θυμόμαστε πέρσι τι έγινε στην Eurovision. Ας τα πάρουμε όμως ένα προς ένα. 1) Με μια εντυπωσιακότατη σκηνή, οι Γερμανοί έκλεψαν την παράσταση.
2) Άλλαξε μετά από πολλά χρόνια ο executive supervisor του διαγωνισμού Svante Stockselius και τη θέση του πήρε ο John Ola Sand. 3) Η μεγάλη επιστροφή της Ιταλίας μετά από 13 χρόνια απουσίας από τον διαγωνισμό. Πήρε και το Σαν Μαρίνο από το χέρι και ήρθαν μαζί! 4) Επιστροφή και της Αυστρίας μετά από 4 χρόνια, αφού το διοργάνωνε η …κολλητή της η Γερμανία!

Και το αποτέλεσμα? Η νίκη στο Αζερμπαϊτζάν, που έκανε τα πάντα τα λίγα χρόνια που συμμετέχει για να νικήσει, και τα κατάφερε με τους Ell & Nikki και το ‘Running scared’ με 221 βαθμούς. Θεωρώ πως η πύρινη βροχή, είναι ότι ωραιότερο έχουμε δει σε σκηνή της Eurovision. 2η ήρθε η Ιταλία (θερμή υποδοχή από τις επιτροπές, μην ξαναφύγει πάλι!) με 189 βαθμούς, και 3η η Σουηδία με 185! Η Ελλάδα με το Λούκα Γιώρκα και τον Stereo Mike ήρθε 7η με 120 βαθμούς, τερματίζοντας όμως 1η στον ημιτελικό της με 2ο το Αζερμπαϊτζάν!!!

1st

Αζερμπαϊτζάν: Ell & Nikki – “Running Scared
Σύνθεση: Stefan Örn, Sandra Bjurman, Iain Farquharson
Στίχοι: Stefan Örn, Sandra Bjurman
———————-
2nd

Ιταλία: Raphael Gualazzi – “Madness of Love
Σύνθεση: Raphael Gualazzi
Στίχοι: Raphael Gualazzi
———————-
3rd
Σουηδία: Eric Saade – “Popular
Σύνθεση: Fredrik Kempe
Στίχοι: Fredrik Kempe
———————-
7th

Ελλάδα: Λούκας Γιώρκας feat. Stereo Mike – “Watch my dance
Σύνθεση: Γιάννης Χριστοδουλόπουλος
Στίχοι: Ελεάνα Βραχάλη

Και κάπως έτσι φτάσαμε στο 2012 και θα περιμένουμε λίγες μέρες μόνο ακόμα, για να δούμε ποιοι θα περάσουν στην ιστορία του διαγωνισμού και ποιοι θα ξεχαστούν εντελώς! Οι πρόβες θα ξεκινήσουν σύντομα και το music corner θα είναι κοντά σας για όλες τις εξελίξεις… Ανανεώνουμε το ραντεβού μας την Δευτέρα… Μέχρι τότε καλό Σαββατοκύριακο σε όλους!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here