Γράφει ο Τάσος Κριτσιώλης
http://vinylmaniac.madblog.gr
Τρίτη, 4 Μαρτίου 2014
Η δουλειά τους περιορίστηκε στην πίστα, στο στούντιο, στη γραφή μουσικής και στίχου και πουθενά αλλού. Άλλοι έκαναν μεγάλη επιτυχία, άλλοι μικρότερη. Άλλοι συνεχίζουν την πορεία τους και παλεύουν, άλλοι έχουν αποχωρήσει. Άλλοι έχουν φύγει από τη ζωή.
Όμως, όλοι τους ανεξαιρέτως έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην ελληνική μουσική σκηνή και δικαιούνται αυτό που τους προσφέρουμε: Μια γωνιά “αφιερωμένη εξαιρετικά”…!
———————————————————–
Χάρις Αλεξίου “Ανασκαφές” …45 στροφών |
Η συνέχεια των «ανασκαφών» της στήλης στα δισκάκια των 45 στροφών βάζει στο «μικροσκόπιο» αυτά της Χαρούλας Αλεξίου. Από το 1970 ως το 1986 που ολοκληρώθηκε ο κύκλος τους -με μια και μοναδική εξαίρεση το 1995-, η εκλεκτή κι αγαπημένη ερμηνεύτρια ηχογράφησε αρκετά τραγούδια στα αυλάκια τους είτε ως «πρωτογενές» υλικό, είτε ως κυκλοφορίες για juke box (από το 1980) που περιείχαν επιτυχίες της από τους «μεγάλους» δίσκους…
Το στοιχείο που την κάνει να ξεχωρίζει από τους άλλους συναδέλφους της γενιάς της ως προς τα 45άρια της, είναι ότι κυκλοφόρησε καινούργιο τραγούδι με τη φωνή της το 1982, όταν πια τα «δισκάκια» είχανε περάσει στην ιστορία. Ένα μεγάλο μέρος από αυτό το υλικό παραμένει ως σήμερα ανέκδοτο σε οποιαδήποτε άλλη μορφή ήχου κι όπως πληροφορήθηκα, η ίδια δεν έχει επιτρέψει την επανακυκλοφορία τούτων των τραγουδιών που σίγουρα θα ικανοποιούσε όλους εκείνους που χρόνια τώρα τα ψάχνουν σε παλαιοδισκοπωλεία και συχνά καλούνται να πληρώσουν υπερβολικά ποσά για να τ’ αποκτήσουν. Το γιατί έχει μπει αυτό το «στοπ», είναι μια πολύ μεγάλη κουβέντα και όχι της παρούσης…
Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά τη δισκογραφία της στις 45 στροφές με την υπενθύμιση ότι με έντονη γραφή επισημαίνονται τα ανέκδοτα σε άλλο φορέα ήχου τραγούδια…
1970
Το πρώτο τραγούδι που ηχογράφησε η Χάρις Αλεξίου έχει τη …δική του ιστορία. Πριν την αναφέρουμε επιγραμματικά, σκεφθείτε σήμερα μια κοπέλα 20 ετών που ξεκινά την καριέρα της να μπαίνει στη δισκογραφία μ’ ένα τόσο βαρύ ζεϊμπέκικο και κυρίως, με τόσο «βαριά» στιχουργική θεματολογία.
Βασίλης Βασιλειάδης και Πυθαγόρας λοιπόν, γράφουν το «Όταν πίνει μια γυναίκα». Ο συνθέτης που είχε αποκλειστικό συμβόλαιο συνεργασίας με τη νεοσύστατη MINOS το προτείνει στην εταιρεία και ξεκινά μια …παρέλαση τραγουδιστριών αναφορικά με το ποια τελικώς θα το πει. Εν τέλει, «προκρίνονται» η Καίτη Πετράκη και η Χάρις Αλεξίου. Αμφότερες το ηχογραφούν, αλλά οι υπεύθυνοι της MINOS διαβεβαιώνουν την τελευταία ότι με τη δική της φωνή θα κυκλοφορήσει.
Πράγματι, στο δισκάκι αναγράφεται το όνομά της, ωστόσο η φωνή είναι …της Πετράκη! Τι είχε συμβεί; Απλώς, ο ηχολήπτης …μπέρδεψε τις ηχογραφήσεις και μη μπορώντας να ξεχωρίσει ποια είναι ποια, έδωσε προς εκτύπωση την εκτέλεση της Πετράκη. Ωστόσο, το λάθος διορθώθηκε αμέσως κι έτσι το 45άρι επανατυπώθηκε με την Αλεξίου που έτσι έκανε την πρώτη εμφάνισή της στη δισκογραφία και την πρώτη μεγάλη επιτυχία της. Πάντως, η προσωπική γνώμη μου είναι ότι η επανεκτέλεση του τραγουδιού από την ίδια το 1975 στο άλμπουμ «12 λαϊκά τραγούδια» είναι κλάσεις ανώτερη…
MINOS 5202: Βασίλη Βασιλειάδη-Πυθαγόρα: «Όταν πίνει μια γυναίκα» / «Περιεχόμενο δεν έχεις» (Μπ. Τσετίνης).
1971
Αυτή τη χρονιά, η Αλεξίου θα συνεργαστεί για πρώτη φορά με τον Απόστολο Καλδάρα με τον οποίο τα επόμενα χρόνια θα γράψουν ιστορία, αλλά και με τους Γιώργο Χατζηνάσιο και Τόλη Βοσκόπουλο ο οποίος τότε ήταν ήδη μεγάλος σταρ και την είχε πάρει στο σχήμα του νυχτερινού κέντρου ‘Σεραφίνο», όπου εμφανιζόταν μαζί με τον Στράτο Διονυσίου.
MINOS 5236: Απόστολου Καλδάρα: «Το παρασύνθημα» / «Οι δυο ζητιάνοι» (στίχοι Γ. Σαμολαδά, ερμηνεία Γ. Πάριος).
MINOS 5282: Γιώργου Χατζηνάσιου-Νίκου Γαβριηλίδη: «Τους άντρες θα καταραστώ» / «Θα ‘χω τις γρίλιες ανοιχτές».
MINOS 5299: Τόλη Βοσκόπουλου-Ηλία Λυμπερόπουλου: «Πάλι μονάχο το παιδί» / «Ήρθε η αγάπη».
Σημείωση: Άλλη ιστορία εδώ. Ο κανονικός τίτλος του δεύτερου τραγουδιού είναι «Έφυγε η αγάπη» κι επανακυκλοφόρησε με τον σωστό, αλλά ως στιχουργός αναγράφεται ο Γιάννης Πολίτης…
1972
Λίγο πριν γίνει το μεγάλο «μπαμ» με τη «Μικρά Ασία», η Χάρις Αλεξίου θα ηχογραφήσει σε δεύτερη εκτέλεση δύο τραγούδια των Χατζιδάκι-Γκάτσου από «Της γης το χρυσάφι» για…τουριστικούς λόγους και δύο του Γιάννη Μέτσικα.
MINOS 5303: Μάνου Χατζιδάκι-Νίκου Γκάτσου: «Αγάπη μέσα στην καρδιά» / «Χασάπικο 40».
MINOS 5386: Γιάννη Μέτσικα-Μιχάλη Φακίνου: «Μάης» / «Τόσα και τόσα ξημερώματα».
MINOS 5390: Απόστολου Καλδάρα-Πυθαγόρα: «Ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς» / «Μεσ’ στου Βοσπόρου τα στενά» (Γ. Νταλάρας).
1973
Με την τεράστια επιτυχία και αποδοχή της «Μικράς Ασίας», η Αλεξίου γίνεται πλέον γνωστή στο ευρύ κοινό και συνεχίζει την πορεία της και στις 45 στροφές, ενώ προς το τέλος του έτους θα κυκλοφορήσει και ο «Βυζαντινός εσπερινός». Αυτή τη χρονιά, θα συναντηθεί για πρώτη φορά με τον Σταύρο Κουγιουμτζή και τον Τάκη Σούκα, ενώ ξανά για…τουριστικούς λόγους θα ηχογραφήσει σε δεύτερη εκτέλεση κάποιες επιτυχίες της εποχής.
MINOS 5423: «Μαρία με τα κίτρινα» (διασκευή Β. Δημητρίου) / «Άσπρα, κόκκινα, κίτρινα, μπλε» (Δ. Μούτση-Γ. Λογοθέτη).
MINOS 5425: «Πήρε φωτιά το Κορδελιό» (Απ. Καλδάρα-Πυθαγόρα) / «Δεν καταλαβαίνω τίποτα» (Γ. Κοινούση, ερμηνεία Μ. Παπαδάκης).
MINOS 5434: Σταύρου Κουγιουμτζή-Κώστα Αθανασίου (ψευδώνυμο του «Λογό» Γιάννη Λογοθέτη): «Έφυγε το τρένο για τη δύση» / «Σαν λουλούδι τσακισμένο».
MINOS 5446: Τάκη Σούκα-Πυθαγόρα: «Το προσκλητήριο» / «Πάει, πάει μανούλα μου» (αυτό το τραγούδι έγινε επιτυχία με τη φωνή της Χαρούλας Λαμπράκη λίγο καιρό μετά).
MINOS 5511: Απόστολου Καλδάρα-Λευτέρη Παπαδόπουλου: «Καμπάνα του εσπερινού» / «Αν και να ‘μουνα το παλικάρι» (Γ. Νταλάρας).
1974
Ουσιαστικά, από εδώ και πέρα τα 45άρια με καινούργιο υλικό γίνονται όλο και λιγότερα κι αυτά που κυκλοφορούνε περιλαμβάνουνε κατά βάση τα πιο γνωστά τραγούδια από δίσκους 33 στροφών.
MINOS 5517: Γιώργου Χατζηνάσιου-Σώτιας Τσώτου: «Τι ταλαιπωρία» / «Όλα μας τα πλούτη» (Γ. Πάριος).
MINOS 5524: Μάνου Λοΐζου: «Ποιος το ξέρει» / «Καλημέρα ήλιε» (Κ. Σμοκοβίτης, Αλ. Αλιμπέρτη).
1975
Εδώ θα βρούμε το τελευταίο καινούργιο τραγούδι που ηχογράφησε η Αλεξίου στη δεκαετία του ’70 αποκλειστικά για τις 45 στροφές.
MINOS 5562: Νάσου Νάκα (Νανόπουλου): «Να ‘ξερες φίλε» / «Στις ρίζες τ’ ουρανού» (Γ. Πάριος).
MINOS 5578: Δυο τραγούδια από το πρώτο προσωπικό άλμπουμ της: «Δημητρούλα μου» / «Πώς το λένε» (Β. Βασιλειάδη-Πυθαγόρα).
MINOS 5590: Κι άλλα δύο…: «Ελενίτσα» / «Τσαχπίν» (αμφότερα παλιά λαϊκά).
MINOS 5612: Γιάννη Σπανού-Λευτέρη Παπαδόπουλου: «Οδός Αριστοτέλους» / «Και».
1976
Τα δύο 45άρια που κυκλοφόρησαν αυτή τη χρονιά, περιέχουν τις επιτυχίες από το δεύτερο δίσκο της «Χάρις Αλεξίου / 2».
MINOS 5791: «Το Ερηνάκι» / «Ο ντόκτορ» (παλιά λαϊκά).
MINOS 5792: «Η γκαρσόνα» (παλιό λαϊκό) / «Έλα πάρε με» (Δ. Μούτση-Λ. Παπαδόπουλου –στο δισκάκι αναφέρεται ως συνθέτης ο Γιώργος Σαρρής, καθώς ο Μούτσης είχε αποκλειστικό συμβόλαιο με την τότε EMI-Columbia).
1977
Κι εδώ τα δύο 45άρια περιλαμβάνουν τραγούδια από τις «Λαϊκές Κυριακές» του Σταύρου Κουγιουμτζή, δίσκο που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 1976. Είναι τα τελευταία της Αλεξίου στη δεκαετία του ’70…
MINOS 5821: Σταύρου Κουγιουμτζή: «Τρεις η ώρα νύχτα» (Μ. Ελευθερίου) / «Εσένανε θα διάλεγα» (Λ. Παπαδόπουλου).
MINOS 5822: «Μάτια μου, μάτια μου» (Λ. Παπαδόπουλου) / «Τα μαύρα κοροϊδεύεις» (Μ. Ελευθερίου).
1981
Με τα δισκάκια των 45 στροφών να περνάνε πλέον στην ιστορία, οι εταιρείες σποραδικά έβγαζαν κάποια με διάφορες επιτυχίες ώστε να χρησιμοποιηθούν από τους ρομαντικούς λάτρεις των juke box, αλλά και ως promo για επερχόμενες ολοκληρωμένες κυκλοφορίες…
MINOS 5828: «Ξημερώνει» (Αντ. Βαρδή-Χ. Αλεξίου) / «Ο φαντάρος» (Μ. Λοΐζου-Μ. Ρασούλη).
1982
Κόντρα στις δισκογραφικές επιταγές της εποχής, η Χάρις Αλεξίου ηχογραφεί ένα καινούργιο τραγούδι αποκλειστικά για τις 45 στροφές.
MINOS 5868: «Οι μάγκες δεν υπάρχουν πια» (Ν. Ξυδάκη-Μ. Ρασούλη) / «Λέλι γιαλέλι» (Ν. Τάτση-Μ. Φακίνου).
MINOS 5870: Νάσου Νάκα-Νανόπουλου: «Όμορφέ μου κόσμε» / «Παράπονο» (Γ. Σαρρής).
1985
Ένα 45άρι με την ελληνική και την αγγλική εκδοχή του «Κόκκινου γαρύφαλλου», ντουέτο με τον Γιάννη Πάριο. Κυκλοφόρησε μόνο στο εξωτερικό.
Νίκου Ιγνατιάδη: «Κόκκινο γαρύφαλλο» / “Lonely mandoline” (αγγλικοί στίχοι A. Fassois).
1986
Δύο promo 45άρια, το ένα εκ των οποίων εστάλη ως δείγμα αποκλειστικά σε ραδιοτηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης, χωρίς να κυκλοφορήσει στο εμπόριο.
ΕΜΙ PR7Y-159): Νίκου Πορτοκάλογλου: «Μπλέξαν οι γραμμές μας» (Χ. Αλεξίου-Φατμέ) / «Πότε θα σε βαρεθώ» (Φατμέ).
MINOS-δείγμα μη εμπορεύσιμο: Θ. Μικρούτσικου: «Η αγάπη είναι ζάλη» (στίχοι Α. Μικρούτσικου) / «Ελένη» (στίχοι Μπ. Τσικληρόπουλου).
1995
Λίγο πριν την κυκλοφορία του άλμπουμ «Οδός Νεφέλης 88», κυκλοφόρησε ένα promo δισκάκι 45 στροφών με δύο τραγούδια που περιλαμβάνονταν σ’ αυτό.
PHILIPS 247-7: Χάρις Αλεξίου: «Μινοράκι» / «Οι φίλοι».
—————–
*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…