Βρέχει μουσική…

Νέα από την Ελληνική μουσική σκηνή…

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011
Γράφει ο Θωμάς Μητσόπουλος
thmitsop@musiccorner.gr

Είκοσι χρόνια στη δισκογραφία κλείνει φέτος ο Ορφέας Περίδης και το γιορτάζει με το νέο του, εξαιρετικό άλμπουμ «Ονειροπόλων μόχθοι», μια θεματική δουλειά αφιερωμένη στους 12 μήνες του χρόνου. Πρόκειται για έναν κύκλο τραγουδιών που ο Περίδης έγραψε στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων, παίρνοντας την ιδέα και την έμπνευση από ένα εξαιρετικό αφιέρωμα της Καθημερινής στους μήνες μία δεκαετία πριν. Δώδεκα τραγούδια, ένα για κάθε μήνα, περιλαμβάνει το «Ονειροπόλων μόχθοι» και μέσα από αυτά ο αγαπημένος τραγουδοποιός, πάντα ονειροπόλος και δημιουργικός, μας ταξιδεύει στον κόσμο των συναισθημάτων. Κάθε τραγούδι γεννά εικόνες γεμάτες χρώματα από τη φύση και τη ζωή στην ελληνική ύπαιθρο και κατά την ακρόασή τους σχεδόν νιώθεις τις μυρωδιές της γης και της θάλασσας καθώς οι μήνες εναλλάσσονται από το ένα τραγούδι στο άλλο. Το  γνώριμο μουσικό ύφος του Ορφέα Περίδη «παίζει» ανάμεσα στο ροκ και την ελληνική παράδοση.

Η μουσική και οι στίχοι του album ανήκουν όλα στον Ορφέα Περίδη. Στον Σεπτέμβριο συνεργάζεται στους στίχους με τον Θεόδωρο Πετράκογλου ενώ το κείμενο του Νοεμβρίου είναι του Ηλία Αναγνωστάκη. Ένα επιπλέον ενδιαφέρον στοιχείο είναι η ενορχήστρωση των τραγουδιών την οποία υπογράφει ο Γιώτης Κιουρτσόγλου, ιδρυτικό μέλος των Human Touch και κορυφαία μουσική προσωπικότητα της χώρας μας όπως άλλωστε και τα άλλα δύο ιδρυτικά μέλη, ο Σταύρος Λάντσιας και ο David Lynch που συμμετέχουν στο παρόν άλμπουμ. Μαζί τους συνεργάζεται φέτος και στις ζωντανές του εμφανίσεις ο Ορφέας Περίδης, παρουσιάζοντας μεταξύ άλλων τα καινούρια τραγούδια αυτού του άλμπουμ.

 ——-

Το “Σκλαβάκι Της Αγάπης” είναι το τραγούδι που είχε ξεχωρίσει από την πρώτη στιγμή στο ντεμπούτο album της Ευτυχίας Μητρίτσα, με τίτλο “Μυστικός Προορισμός”, το οποίο κυκλοφόρησε πριν από λίγους μήνες από την ακτή. Τώρα, ο Stereo Mike δημιουργεί ένα remix για το τραγούδι, συμμετέχοντας στα φωνητικά και χαρίζοντας στο κομμάτι έναν vintage groovy ρυθμό, με αναφορές στον ήχο της δεκαετίας του 60. Μια μοναδική συνεργασία που έδωσε ένα ιδιαίτερο, σημερινό αποτέλεσμα.

——-

Μετά την apisti.com, ο Δημήτρης Σταρόβας ξαναχτυπά με το «Συμμετέχει… ο Δημήτρης Σταρόβας». Αυτή τη φορά με μια μεγάλη χιουμοριστική παρέα αλλά και με εντιμότατους φίλους. Κατά σειρά εμφάνισης παίρνουν το μικρόφωνο ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης – η γνωστή γιαγιά, ο Λάκης Λαζόπουλος – ως χαλαρός Θεσσαλονικιός, ο Βασίλης Καρράς – σε μια μπαλάντα έκπληξη, ακολουθεί η μοναδική Εβελίνα Παπούλια με μια βαθιά εξομολόγηση, ο Αρβύλας Στάθης Παναγιωτόπουλος στο δισκογραφικό του ντεμπούτο, ο Κώστας  Μακεδόνας σε ένα δραματικό χασάπικο, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας σε μια απεγνωσμένη ερωτική μπαλάντα και τέλος, μια μονομαχία του Σταρόβα με τον Γιάννη Ζουγανέλη. Και σε αυτό τον ανατρεπτικό δίσκο …συμμετέχει και ο οικοδεσπότης Δημήτρης Σταρόβας με μοναδικά χιουμοριστικά τραγούδια που σας φτιάχνουν τη διάθεση. Έκπληξη αποτελεί το γεγονός ότι εκτός των χιουμοριστικών τραγουδιών, ο Σταρόβας παρουσιάζεται και ως ώριμος τραγουδοποιός. Από ένα τραγούδι υπογράφουν ο Φώτης Παντζόπουλος και ο Κώστας Ψυχογιός, η Λίνα Δημοπούλου στίχους σε δύο, ο Γιάννης Ζουγανέλης τους στίχους στο «Εκαήκανε τα δάση» και ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης στα «Βαφτίσια». Την ενορχήστρωση έκανε ο Δημήτρης Σταρόβας και την επιμέλεια του δίσκου έκαναν μαζί με τον Άγγελο Σφακιανάκη.

Ο Δημήτρης Σταρόβας όμως είναι και το νέο μέλος της παρέας στην Ακτή Πειραιώς. Η παράσταση «Διαόλου κάλτσες» στη μουσική σκηνή Ακτή στην οδό Πειραιώς, που για άλλη μια χρονιά παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στις μουσικές προτάσεις της φετινής περιόδου συνεχίζει με νέο ανανεωμένο πρόγραμμα, καινούργιες ιδέες και εκπλήξεις, ενώ στην αγαπημένη παρέα του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Μπάμπη Στόκα, Σάκη Μπουλά, Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλου και Γιάννη Ζουγανέλη εντάσσεται και ο καλός τους φίλος από το παρελθόν, ο Δημήτρης Σταρόβας!

——-

Η Dilek Koc, έγινε ευρύτερα γνωστή στο ελληνικό κοινό από τη συνεργασία της με την Ευανθία Ρεμπούτσικα και την εκπληκτική ερμηνεία της στο soundtrack της ταινίας Πολίτικη Κουζίνα αλλά και από τις μετέπειτα συνεργασίες της με το Μίμη Πλέσσα, τη Γλυκερία, τη Νένα Βενετσάνου, τη Σαβίνα Γιαννάτου, τη Μαρία Φαραντούρη, την Έλλη Πασπαλά, το Χρόνη Αηδονίδη κ.ά. Αγαπήθηκε  ακόμη περισσότερο μέσα από το προσωπικό της album με τίτλο “Karsi” (Απέναντι) με λαϊκά και παραδοσιακά τραγούδια από την κοινή μουσική παράδοση των Ελλήνων και των Τούρκων. Στο “Sevdalim Aman” που είναι το τελευταίο δισκογραφικό της βήμα, περιέχονται τραγούδια που αγαπήθηκαν εξίσου και από τις δύο μεριές του Αιγαίου, από την παραδοσιακή μέχρι και την πρόσφατη λαϊκή μουσική των δύο λαών. Στο εν λόγω album η Dilek ερμηνεύει και τέσσερα εξαιρετικά τραγούδια παρέα με τη Γλυκερία.

Αυτή την Παρασκευή 25/2 από τη σκηνή του Μύλου club στη Θεσσαλονίκη η Dilek μας ταξιδεύει στα μουσικά αρώματα της Ανατολής, στα σοκάκια της Κωνσταντινούπολης και στα Καφέ Αμάν της Σμύρνης, παρουσιάζοντας ένα μουσικό πρόγραμμα με τίτλο Κωνσταντινούπολη-Θεσσαλονίκη, που έχει να κάνει με την κοινή μουσική παράδοση και με τα κοινά σύγχρονα, λαϊκά και έντεχνα τραγούδια μεταξύ των δύο λαών. Η Dilek όμως δεν θα αφήσει παραπονούμενο και το κοινό της Αθήνας και έτσι θα πραγματοποιήσει μια και μοναδική εμφάνιση στην Αυλαία, την Πέμπτη 3 Μαρτίου.

——-

Η Χρυσάνθη Μπαρέλη ξεκίνησε να ψάχνει την μουσική της ταυτότητα στο ελληνικό rock μπαούλο, ενώ στη συνέχεια την έψαχνε σε grunge και ska συρτάρια… αφού δε τη βρήκε ούτε εκεί, έψαξε στην blues και swing ντουλάπα και αφού βαρέθηκε να ψάχνει, έπιασε μια κιθάρα και άρχισε να γράφει μπαλάντες και να τραγουδάει τον πόνο της που δεν την έβρισκε. Η πρώτη δισκογραφική δουλειά της Χρυσάνθης Μπαρέλη με τίτλο “Χρυσάνθη και οι φανταστικοί της φίλοι” μόλις κυκλοφόρησε από την Lyra και περιμένει να την ανακαλύψετε… Τα 11 τραγούδια σε μουσική και στίχους της ίδιας, εξιστορούν βήμα-βήμα το «δράμα» της στο μακρύ ταξίδι αναζήτησης της μουσικής ταυτότητάς της!

 

——-

Η Νατάσσα Μποφίλιου, ύστερα από τις πρόσφατες εξαιρετικά επιτυχημένες εμφανίσεις της σε ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά και στο πλευρό του Σταύρου Ξαρχάκου, ανανεώνει το ραντεβού της με το κοινό της Αθήνας με μια ολοκαίνουργια μουσική παράσταση, που έκλεψε τις εντυπώσεις στη Θεσσαλονίκη, όπου πρωτοπαρουσιάστηκε. Από αυτή την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου και κάθε Παρασκευή και Σάββατο για λίγες μόνο παραστάσεις, η Νατάσσα Μποφίλιου μας δίνει Ραντεβού στο Μετρό. Το πάθος, η συγκίνηση, η θεατρικότητα κι ο λυρισμός των ερμηνειών της Νατάσσας Μποφίλιου είναι μερικά μόνο από τα γνωρίσματα που έχουν κάνει τις παραστάσεις της να κυκλοφορούν από στόμα σε στόμα ως μια εγγυημένη πρόταση ουσιαστικής διασκέδασης.

Με τον Γεράσιμο Ευαγγελάτο στους στίχους και την καλλιτεχνική επιμέλεια και το Θέμη Καραμουρατίδη στις συνθέσεις και τις ενορχηστρώσεις, η Νατάσσα Μποφίλιου στην πιο επικοινωνιακή της στιγμή προσκαλεί όσους αγαπούν την καλή μουσική σε μια συνάντηση με την ουσία της τέχνης της. Τραγούδια σήμα κατατεθέν του ρεπερτορίου της από την “Ασπιρίνη” ως το “Εν Λευκώ” κι από το “Σ’ έχω βρει και σε χάνω” ως το “Μέτρημα” κλείνουν με το κοινό της Αθήνας ένα ραντεβού που ξεχειλίζει από την αυθεντική συγκίνηση μιας εκρηκτικής ερμηνεύτριας…

——-

Μετά από τις πολύ επιτυχημένες εμφανίσεις του ο Παντελής Θαλασσινός συνεχίζει στην Κεντρική Σκηνή του Σταυρού του Νότου για 3 ακόμα παραστάσεις στις 23/2, 2/3  και 9/3. Ο αγαπημένος τραγουδοποιός παρουσιάζει στο πρώτο μέρος τη νέα του ανέκδοτη δουλειά, «κόντρα στον καιρό» (σε στίχους του ιδίου, Ηλία Κατσούλη, Πόλυ Κυριάκου, Ελένης Σιούφτα, Ευαγγελίας Ναρλή, Χρυσάνθης Τουφεξή, και ένα ποίημα του Κώστα Ουράνη) καθώς επίσης και κάποια τραγούδια φίλων του (Γιάννη Νικολάου, Βαγγέλη Γιαννάκη, Κώστα Φασουλά, Τάσου Ζαφειρίου, Σταμάτη Χατζηευσταθίου, και άλλων). Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει αγαπημένα τραγούδια του Θαλασσινού που έγιναν πολύ μεγάλες επιτυχίες. Πλάι του στις παραστάσεις αυτές θα είναι η Μάρθα Μαυροειδή, μια εξαιρετική νέα τραγουδοποιός.

——-

O αγαπημένος μουσικός και συνθέτης Xρήστος Νικολόπουλος παρουσιάζεται στην σκηνή του PassPort, στον Πειραιά στις 25,26 Φεβρουαρίου καθώς και στις 4,5 και 11 και 12 Μαρτίου με έναν καινούργιο τρόπο και μια καινούργια άποψη. Γι’ αυτή του την παρουσία συνεργάστηκε με τον Κώστα Γανωσέλη, γνωστό ενορχηστρωτή, που ετοίμασε μια μουσική μπάντα και την ηχογράφησε, παίζοντας από την αρχή τις βάσεις σε ηλεκτρονική μορφή. Στο live ο Χρήστος Νικολόπουλος θα συνοδεύεται από 5μελή ορχήστρα. Το αποτέλεσμα είναι μία μουσική πανδαισία ακουστικού και ηλεκτρονικού ήχου. Κατά τη διάρκεια της παράστασης θα υπάρχει προβολή βίντεο από συνεργασίες του Χρήστου Νικολόπουλου, εδώ και 45 χρόνια. Στο πρόγραμμα, μαζί με τις μεγάλες επιτυχίες του, θα ακουστούν και τραγούδια λιγότερο γνωστά στο ευρύ κοινό. Τα τραγούδια του στη σκηνή του PassPort θα ερμηνεύσουν η Λιζέτα Καλημέρη, ο Γιώργος Αιγιώτης και ο ίδιος ο συνθέτης.

——-

Κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από τη Lyra η νέα δισκογραφική δουλειά του Βασίλη Δημητρίου με δεκατέσσερα νέα τραγούδια, τους στίχους των οποίων υπογράφει ο Γιάννης Κακουλίδης. Τα τραγούδια ερμηνεύουν ο Μανώλης Μητσιάς και η Γιώτα Νέγκα. Το νέο άλμπουμ έχει τίτλο «Συντομογραφίες» και περιλαμβάνει δέκα λαϊκά τραγούδια (ζεϊμπέκικα, χασάπικα) και τέσσερις μπαλάντες. Τα περισσότερα τραγούδια ερμηνεύει ο Μανώλης Μητσιάς, που με εξαίρεση την συμμετοχή του στο «Κ.Γ. Καρυωτάκης» ξανασυναντιέται στο στούντιο με τον Βασίλη Δημητρίου 35 χρόνια μετά την πρώτη τους συνεργασία ενώ δύο μπαλάντες ερμηνεύει η Γιώτα Νέγκα. Αυτοί που άκουσαν τα νέα τραγούδια στο στούντιο, μιλούν για μία ξεχωριστή συνεργασία που γέννησε σπουδαία τραγούδια, τραγούδια που θα αγαπηθούν και θα γίνουν μεγάλες επιτυχίες.

——-

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here