Βρέχει μουσική…

Νέα από την Ελληνική μουσική σκηνή…

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011
Γράφει ο Θωμάς Μητσόπουλος
thmitsop@musiccorner.gr

Με ένα πολύ πρωτότυπο τρόπο (που βέβαια είχε χρησιμοποιήσει πριν λίγο καιρό και ο Φίλιππος Πλιάτσικας) κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα ο ολοκαίνουριος δίσκος της Καίτης Γαρμπή, με τίτλο “Παζλ” . Το νέο album μπορεί να κατεβάσει ο καθένας νόμιμα και δωρεάν, για μικρό χρονικό διάστημα μέσα από το in.gr, λίγο πριν την επίσημη κυκλοφορία του στα δισκοπωλεία! Τη μουσική των τραγουδιών του “Παζλ” υπογράφει ο Νίκος Αντύπας, το τραγούδι «Σκέψεις» φέρει την υπογραφή της Βίκυς Γεροθόδωρου, οι στίχοι του ζεϊμπέκικου “Στη φωτιά ρίξε χρυσάφι” ανήκουν στον μεγάλο μας ποιητή Μάνο Ελευθερίου ενώ όλους τους υπόλοιπους στίχους υπογράφει ο GML. Τα κομμάτια κινούνται στους ήχους της μπαλάντας, του ζεϊμπέκικου και του χασάπικου ενώ δεν λείπουν και κάποιες ποπ πινελιές.

 Από τα τραγούδια που ξεχωρίζουν με την πρώτη ακρόαση είναι η ευαίσθητη μπαλάντα με τίτλο “Γεια σου”, “Οι Καθαριστήρες” με την ιδιαίτερη στιχουργική τους καθώς και το ταξιδιάρικο “Σύννεφα”. Στις πολύ δυνατές στιγμές του album και οι ήδη γνώριμες μας “Σκέψεις” με τους ξεχωριστούς στίχους της Βίκυς Γεροθόδωρου. Συνολικά πρόκειται για μια αρκετά αξιόλογη δισκογραφική δουλειά που επαναφέρει με αξιώσεις την Γαρμπή στο σύγχρονο δισκογραφικό τοπίο. Κι αν στο «Καινούρια εγώ» ο Αντύπας, εγκλωβισμένος στο λαϊκό προφίλ της τραγουδίστριας, περιορίστηκε σε ανέμπνευστες μουσικές στιγμές, στο «Παζλ» είναι πια περισσότερο ο εαυτός του, θυμίζοντας μας και πάλι μερικές από τις πιο φωτεινές στιγμές του ένδοξου συνθετικού παρελθόντος του.

 

 ——-

Σε λιγότερο από ένα μήνα θα έχουμε στα χέρια μας τον πολυαναμενόμενο νέο δίσκο της Ελένης Τσαλιγοπούλου. Η χαρισματική ερμηνεύτρια γράφει για πρώτη φορά μόνη της τις μουσικές όλων των τραγουδιών του album ενώ τους στίχους υπογράφουν σπουδαίοι δημιουργοί όπως ο Νίκος Πορτοκάλογλου, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ο Φοίβος Δεληβοριάς, ο Νίκος Ζούδιαρης, ο Παύλος Παυλίδης, o Βασιλικός καθώς και οι στιχουργοί Θοδωρής Γκόνης και Νίκος Μωραΐτης. Ο δίσκος που θα κυκλοφορήσει στα τέλη Μαρτίου από τη sony music περιλαμβάνει οκτώ νέα τραγούδια και αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον μιας και πρόκειται να ακούσουμε για πρώτη φορά μουσικές από την Τσαλιγοπούλου καθώς και στίχους από μερικούς από τους σπουδαιότερους τραγουδοποιούς αυτού του τόπου.

 

——-

Η νέα δισκογραφική εργασία της Ελένη Πέτα με τίτλο Duende επιτέλους βρήκε στέγη και κυκλοφορεί σήμερα από την ιστορική ετικέτα της Lyra. To νέο album περιλαμβάνει τραγούδια προερχόμενα από διάφορες χώρες του κόσμου, γνώριμες μελωδίες από τη Γαλλία, την Αργεντινή, την Αγγλία, την Πορτογαλία, το Μεξικό, το Ισραήλ, αλλά και την Ελλάδα με ενορχητρωτική διάθεση τόσο σκοτεινή, όσο και φλογερή. Η υπέροχη φωνή της Ελένης Πέτα, που τα τελευταία χρόνια μας έχει συνηθίσει σε πολύ ιδιαίτερες δουλειές, συναντά το κιθαριστικό ταμπεραμέντο του Παναγιώτη Μάργαρη, σε ένα μείγμα ηλεκτρισμού, πνευστών, εγχόρδων και κρουστών, δημιουργώντας ένα μοναδικό, γεμάτο εκπλήξεις μουσικό τοπίο. Σε τρία τραγούδια του album συμμετέχει ο Al Di Meola,  ένας απ’ τους πλέον χαρισματικούς συνθέτες και κιθαρίστες των τελευταίων χρόνων στο χώρο της Jazz, του Flamenco και του Tango. Το duende περιλαμβάνει και δύο πολύ σπουδαία ελληνικά τραγούδια, το «Δρόμοι Παλιοί» του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση Μανόλη Αναγνωστάκη και το «Γαλάζιο Καστανό»του Γιώργου Ανδρέου.

Παράλληλα με την κυκλοφορία του νέου album η Ελένη Πέτα με τον Παναγιώτη Μάργαρη θα πραγματοποιήσουν σήμερα το βράδυ στο θέατρο Κάππα άλλη μια σημαντική εμφάνιση. Στα πλαίσια του κύκλου παραστάσεων αφιερωμένων στο πολιτικό τραγούδι που ολοκληρώνονται απόψε, θα συναντήσουν τη σπουδαία Χιλιανή τραγουδοποιό Isabela Parra και τον κιθαρίστα Roberto Trenca. Η συναυλία είναι αφιερωμένη στον πολιτισμό των λαών της Λατινικής Αμερικής και της Ελλάδας, με σκοπό, τα τραγούδια κοινωνικής, πολιτικής και ανθρώπινης ευαισθησίας να ενώσουν τις διαφορετικές κουλτούρες, κάνοντας μας οικείες τις μουσικές του κόσμου.

 

——-

Με αφορμή την τελευταία του δισκογραφική συνεργασία με τη Γλυκερία, ο Γιώργος Ζήκας ετοιμάζει εμφανίσεις στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο τις Δευτέρες του Μάρτη καθώς και μια του Απρίλη. Στις ιδιαίτερες αυτές παραστάσεις θα συναντηθεί με παλιούς αλλά και καινούργιους φίλους, μουσικούς και τραγουδιστές, παρουσιάζοντας στο αθηναϊκό κοινό τα πολύ όμορφα λαϊκά τραγούδια του album «Η αγάπη είναι ελεύθερη» που έγραψε για τη φωνή της Γλυκερίας παρέα με τη Βάσω Αλλαγιάννη και θυμίζοντάς μας κλασικές του επιτυχίες, όπως Με μπουνάτσες και μποφόρια, Μαργαριτάρια, Κληρώθηκα, Θεωρία και πράξη, Σώπα κι άκουσε, Πάρε με, Πάμε γι αλλού και διάφορα άλλα γνωστά του τραγούδια.

Έτσι λοιπόν τη Δευτέρα 14/3/11 θα συναντηθεί με τον Γιώργο Νταλάρα, την Πίτσα Παπαδοπούλου, τον Βασίλη Λέκκα και τη Λιζέτα Καλημέρη, την Δευτέρα 21/3/11 με τον Χρήστο Νικολόπουλο, την Κατερίνα Κούκα, τον Σταύρο Λογαρίδη και την Λένα Αλκαίου, την Δευτέρα 28/3/11 με τη Γλυκερία, τον Κώστα Μακεδόνα, την Ρίτα Αντωνοπούλου και τη Γιώτα Νέγκα και τη Δευτέρα 4/4/11 πάλι με τη Γλυκερία, τον Μανώλης Μητσιά, τον Γεράσιμο Ανδρεάτο και τη Σοφία Παπάζογλου.

 

——-

Εξαιρετικό το νέο άλμπουμ «Έχω ένα σχέδιο» που περιλαμβάνει τραγούδια ζωντανά ηχογραφημένα από την ομότιτλη παράσταση που παρουσίασε για δύο βραδιές τον περασμένο Οκτώβριο στο θέατρο Κάππα ο Θέμης Καραμουρατίδης. Η παράσταση περιλαμβάνει συνθέσεις του ταλαντούχου δημιουργού, τραγούδια σε στίχους δικούς του, του Γεράσιμου Ευαγγελάτου, του Παρασκευά Καρασούλου, της Στέλλας Βλαχογιάννη, του Άκη Δήμου, του Δημήτρη Χαλιώτη αλλά και ορχηστρικά θέματα. Κάποια από αυτά έχουν ακουστεί μόνο σε θεατρικές παραστάσεις για τις οποίες ο Θέμης Καραμουρατίδης έγραψε μουσική. Περιλαμβάνονται επίσης τρία ξένα τραγούδια που έχουν ακουστεί σε ταινίες ή θεατρικές παραστάσεις και που ο ίδιος αγαπά πολύ.

Εκτός από τον Θέμη Καραμουρατίδη τα τραγούδια ερμηνεύουν η μούσα του Νατάσσα Μποφίλιου, ο Γιάννης Χαρούλης, η Ρίτα Αντωνοπούλου καθώς και οι ηθοποιοί Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Νάντια Κοντογεώργη, Ελευθερία Μπενοβία, Κωνσταντίνος Ασπιώτης και Μίνως Θεοχάρης. Το άλμπουμ κλείνει με τη studio-ηχογράφηση δύο καινούριων τραγουδιών του Θέμη Καραμουρατίδη. Πρόκειται για το «Μάθε μου να περπατώ ξανά» σε στίχους και ερμηνεία του ίδιου και το «Θρυψαλάκι» σε στίχους Γεράσιμου Ευαγγελάτου που ερμηνεύει συγκλονιστικά η Γιώτα Νέγκα.

  

——-

Μετά το «Η αγάπη που πάει», το «Απελπιστικά διαθέσιμη» και το «Δυνατά σιωπηλά» η Άλκηστις Πρωτοψάλτη επανέρχεται με νέο single μέσα από την τελευταία της δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Φανερά Μυστικά». Το τραγούδι που ήδη ακούγεται στα ραδιόφωνα είναι το «Η ζωή μου άνω κάτω» σε μουσική Στέφανου Κορκολή και στίχους του Γιάννη Γούνα. Μάλιστα στο εν λόγω τραγούδι συμμετέχει κάνοντας φωνητικά ο Αντώνης Ρέμος.

 

Παράλληλα αυτές τις μέρες ολοκληρώθηκαν οι εμφανίσεις της αγαπημένης ερμηνεύτριας στο πλευρό του Μάριου Φραγκούλη στη συμπρωτεύουσα ενώ πολύ σύντομα αναμένεται η καταγραφή τους και στη δισκογραφία. Το πρόγραμμα των δύο ερμηνευτών που κέρδισε τις εντυπώσεις το φετινό χειμώνα τόσο στο Παλλάς όσο και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, ηχογραφήθηκε και αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα σε cd.

——-

Mε ξεχωριστό ενδιαφέρον αναμένεται η νέα δισκογραφική δουλειά του Αντώνη Ρέμου! O δημοφιλής λαϊκός τραγουδιστής ολοκληρώνει αυτές τις μέρες τις ηχογραφήσεις του νέου του album που αναμένεται να κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες από τη νέα του δισκογραφική στέγη τη Heaven. Στη νέα του δουλειά o Ρέμος συνεργάζεται με τον σπουδαίο συνθέτη Αντώνη Βαρδή που υπογράφει τα περισσότερα τραγούδια του album, τον Δημήτρη Κοντόπουλο και τον Βασίλη Γαβριηλίδη ενώ στους στίχους θα συναντήσουμε μεταξύ άλλων τον Νίκο Μωραΐτη και την Όλγα Βλαχοπούλου. Στο album συμπεριλαμβάνονται και τα ήδη επιτυχημένα singles «Κομμένα πια τα δανεικά» και «Στιγμές» που κυκλοφόρησαν πριν από λίγους μήνες.

 

——-

Με νέο look αλλά Μπριτζίτ Μπαρντό εμφανίζεται για τις ανάγκες του καινούριου της videoclip για το τραγούδι «Ψέμα» η Νατάσα Θεοδωρίδου. Το πρωτότυπο βιντεοκλίπ που αναμένεται σε λίγες μέρες στους δέκτες μας επιμελείται ο Κωνσταντίνος Ρήγος και είναι εμπνευσμένο από την δεκαετία του ’60. Το «Ψέμα» είναι το δεύτερο single μετά το «Τώρα θα πονάς» μέσα από το νέο album «Η ζωή μου έρωτας» και έχει ήδη κερδίσει τις εντυπώσεις. Όσον αφορά τα επόμενα επαγγελματικά βήματα της Νατάσας, αναμένεται να πραγματοποιήσει εμφανίσεις γύρω στο Πάσχα στο «Όραμα» της Θεσσαλονίκης ενώ σύντομα θα κυκλοφορήσουν δύο ακόμη νέα τραγούδια της σε συνεργασία με τον Γιώργο Μουκίδη, το «Πάψε» καθώς και ένα ντουέτο με μια διάσημη Τουρκάλα τραγουδίστρια.

 

——-

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here