Βρέχει μουσική…

Νέα από την Ελληνική μουσική σκηνή…

Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010
Γράφει ο Θωμάς Μητσόπουλος
thmitsop@musiccorner.gr

Κυκλοφόρησε από τη sony music το νέο album της Νατάσας Θεοδωρίδου με τίτλο «Η ζωή μου Ερωτας». Το άλμπουμ αποτελείται από οχτώ ολοκαίνουργια τραγούδια εκ των οποίων η ήδη γνώριμη λαϊκή μπαλάντα «Τώρα θα πονάς» και το ντουέτο με το Νίκο Βέρτη «Έναν φίλο μου καλό θα βρω» σε νέα version. Στο άλμπουμ θα συναντήσουμε και ένα ντουέτο με τον Γιώργο Μουκίδη που υπογράφει την μουσική και τους στίχους στη νέα δισκογραφική αυτή δουλειά. Πρόκειται για την 13η ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά της λαϊκής ερμηνεύτριας και τον δεύτερο σε σειρά που υπογράφει εξ’ ολοκλήρου ο συνθέτης και στιχουργός μετά το «Έχω μια αγκαλιά» του 2006.

 

Χωρίς να πρωτοτυπούν και να κομίζουν κάτι το καινούριο στην σύγχρονη δισκογραφία τα τραγούδια του νέου album της Νατάσας είναι τουλάχιστον αξιοπρεπή και ακούγονται ευχάριστα. Ξεχωρίζουν το «Τώρα θα πονάς» και το «Ψέμα», που ήδη ακούγονται δυνατά διαδικτυακά και ραδιοφωνικά ενώ στις δυνατές στιγμές του album συγκαταλέγεται και το τρυφερό ντουέτο με τον Γιώργο Μουκίδη με τίτλο «Καληνύχτα». Η πρώτη διανομή του cd έγινε την περασμένη εβδομάδα με κυριακάτικη εφημερίδα ενώ ήδη κυκλοφορεί και στα καταστήματα δίσκων σε οικολογική συσκευασία.

——-

Το νέο album της Πέγκυς Ζήνα, «Ευαίσθητη ή Λογική» γνωρίζει μεγάλη εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία και έγινε πλατινένιο σε σύντομο χρονικό διάστημα. Έτσι, την επόμενη  Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου στις 8 το βράδυ, στο Metropolis Live Stage θα γίνει η απονομή του δίσκου. Με αφορμή την απονομή, η Πέγκυ θα ταξιδέψει τους θαυμαστές της τόσο με τις παλιές, όσο και με τις καινούργιες της επιτυχίες. Το album «Ευαίσθητη ή λογική» περιλαμβάνει δέκα αξιόλογα τραγούδια σε μουσική του ταλαντούχου νέου μουσικού Γιάννη Χριστοδουλόπουλου και σε στίχους της ευαίσθητης Ελεάνας Βραχάλη. Από τις πιο δυνατές στιγμές της νέας δουλειάς το ξεχωριστό ντουέτο της τραγουδίστριας με τον σπουδαίο Δημήτρη Μητροπάνο στο τραγούδι «Δεν γλιτώνω».

——-

Κυκλοφορεί σε διπλό cd από την ΕΜΙ το αυθεντικό soundtrack της τηλεοπτικής σειράς «Το νησί» που σημειώνει τεράστια επιτυχία μέσα από την συχνότητα του mega. Η συγκλονιστική μουσική και τα τραγούδια με τις φωνές των Δημήτρη Μητροπάνου, Ανδριάνας Μπάμπαλη, Ελεωνόρας Ζουγανέλη, Γιάννη Χαρούλη, ύμνος στη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης.

Ο Μίνως Μάτσας που έγραψε τη μουσική, βρέθηκε στη Σπιναλόγκα παρακολουθώντας γυρίσματα της σειράς και συγκλονισμένος βυθίστηκε στον κόσμο της ιστορίας αυτής που η αλήθεια μπερδεύεται με τον μύθο. Σε απόσπασμα από το εισαγωγικό του σημείωμα γράφει: «Ακόμη μια φορά στάθηκα τυχερός που βρέθηκα ανάμεσα σε ανθρώπους με ταλέντο, πάθος και πείσμα για την τέχνη τους. Να από πού άντλησα τις μουσικές μου: Από τη μια η δύναμη των ηθοποιών, από την άλλη η στρατιά των ηρώων που δρουν στα σκοτεινά και δουλεύουν νυχθημερόν για μια εικόνα – ένα συναίσθημα, και τέλος μια χαραμάδα φως».

Στο soundtrack θα βρείτε και το πολύ επιτυχημένο τραγούδι των τίτλων της σειράς «Είσαι εσύ ο άνθρωπός μου» με την χαρακτηριστική ερμηνεία της Ανδριάνας Μπάμπαλη.

——-

ΈΑυτή την Παρασκευή και το Σάββατο, 10 και 11 Δεκεμβρίου, η Ελευθερία Αρβανιτάκη θα παρουσιάσει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, συνοδεία της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, μια εξαιρετική παράσταση για το Ίδρυμα Δράσης κατά του Καρκίνου του Μαστού. Τα έσοδα των δύο παραστάσεων θα διατεθούν για την ευόδωση των σκοπών του Ιδρύματος. Αρχικά είχε προγραμματιστεί μόνο μια συναυλία, αυτή της Παρασκευής, αλλά λόγω της αυξημένης συμμετοχής που εξάντλησε τα εισιτήρια της πρώτης βραδιάς ανάγκασε τους διοργανωτές να προσθέσουν μια ακόμη εμφάνιση της αγαπημένης ερμηνεύτριας.

Επίσης, αυτές τις μέρες ακούγεται στα ραδιόφωνα το νέο υπέροχο ντουέτο της Ελευθερίας Αρβανιτάκη και του Γιάννη Μήτση με τίτλο “Δεν ξέρω” σε στίχους Κώστα Φασουλά και μουσική Γιάννη Μήτση από το άλμπουμ του τελευταίου με τίτλο “Η μόνη αλήθεια είναι ο δρόμος”. Το άλμπουμ που μόλις κυκλοφόρησε τον «Μικρό Ήρωα» είναι το τρίτο προσωπικό άλμπουμ του Γιάννη Μήτση –πέρα από τη δισκογραφία του ως μέλος των Ξύλινων Σπαθιών και περιλαμβάνει έντεκα ξεχωριστά τραγούδια σε μουσική και στίχους δικούς του και του Κώστα Φασουλά.

——-

«Ζωντανό κύτταρο» Μέρος Β’… η Ελένη Βιτάλη από Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου, κάθε Παρασκευή και Σάββατο ξανά στην ιστορική μουσική σκηνή και πάλι παρέα με τον Haig Yazdjian. Για μία ακόμη χρονιά, η συγκλονιστική ερμηνεύτρια, συμπράττει με τον μοναδικό καλλιτέχνη και παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα, το οποίο έχει επιμεληθεί με πολύ μεράκι η ίδια. Λαϊκά και παραδοσιακά τραγούδια, αυτοσχεδιασμοί πάνω σε ανατολίτικες, δυτικές και παραδοσιακές μελωδίες και επιτυχίες – σταθμοί από το προσωπικό τους ρεπερτόριο. Η μοναδική ερμηνεία της Ελένης Βιτάλη και η χειροποίητη  ενορχήστρωση – ερμηνεία του Haig Yazdjian, θα μας ταξιδέψουν από τη Δύση στην ευρύτερη «καθ’ ημάς Ανατολή» μέσω της Ελλάδας του χθες και του σήμερα. Ο Καραγκιόζης με τον Άθω Δανέλλη, συμπρωταγωνιστεί… θυμίζοντάς μας, να μην ξεχνιόμαστε και να μην ξεχνάμε… κυρίως να γελάμε και να συγκινούμαστε, με την αλήθεια και τη δύναμη της ψυχής του Έλληνα. Η Μυρτώ Ναούμ… και η δροσιά της επί σκηνής, διεκδικούν τις πρώτες σας κριτικές!

——-

Ο Φοίβος Δεληβοριάς επιστρέφει με τη νέα του δισκογραφική δουλειά, “Ο Αόρατος Άνθρωπος“, που θα κυκλοφορήσει στις 15 Δεκεμβρίου. Tο άλμπουμ είναι ήδη διαθέσιμο για προπαραγγελίες από το online shop της Inner Ear.  Στον “Αόρατο Άνθρωπο” ο τραγουδοποιός αφήνει πιο ελεύθερο από ποτέ τον εαυτό του και χτίζει το πιο ώριμο ηχογράφημά του, αξίας 11 τραγουδιών! Ο Φοίβος Δεληβοριάς κλείστηκε στο studio παρέα με τον Σταμάτη Σταματάκη (μπάσο & κοντραμπάσο) και τον Γιώργο Κατσάνο σε 20 διαφορετικά όργανα  και χάρισαν στα κομμάτια τις πιο εμπνευσμένες ενορχηστρώσεις, δίνοντάς πνοή στην πρώτη ύλη.

Εκεί βρέθηκε και η Αρλέτα, όπου συμμετείχε ερμηνεύοντας ένα κομμάτι. Μαζί – σ’ ένα ντουέτο με τον δημιουργό – και η νέα τραγουδίστρια Ρένα Μόρφη. Ο “Αόρατος Φοίβος” φωτογραφήθηκε από τον Χρήστο Χατζηιωάννου, «συντάχθηκε» δημιουργικά από τον db και «λεκιάστηκε» φιλικά από τον Στέφανο Ρόκο. Tον ήχο και το music production έκανε ο Γιάννης Πετρόλιας, ενώ τη διεύθυνση παραγωγής ο Παναγιώτης Λυμπερόπουλος.

——-

Ο Νίκος Πορτοκάλογλου ξεκινά ένα νέο κύκλο παραστάσεων «ρεμιξάροντας» τα ηλεκτρικά του τραγούδια με τρείς μουσικούς. Κοντραμπάσο, βιολί, μπουζούκι, τζουράς και ούτι και βέβαια η κιθάρα του (ακουστική και ηλεκτρική) είναι τα όργανα μιας «μπάντας δωματίου», μιας μικρής, δεμένης ομάδας που ξαναδίνει στα τραγούδια την πρωταρχική τους μορφή. Δεν πρόκειται για άλλο ένα “unplugged”, ούτε για αναγκαστικές περικοπές λόγω κρίσης. Μετά από μια διαδρομή σχεδόν 30 χρόνων ξέρουμε καλά πως κάθε καινούριο βήμα του τραγουδοποιού είναι αποτέλεσμα της «κρυφής του, της ατέλειωτης δίψας», του ανήσυχου πνεύματός του που δεν βολεύεται στα κεκτημένα. Στην φετινή παράσταση λοιπόν είμαστε καλεσμένοι σε ένα παιχνίδι όπου τα τραγούδια ξεγυμνώνονται και μεταμορφώνονται για να ανακαλύψουμε ξανά την ψυχή τους και την καταγωγή τους.

Τραγούδια που στις πρώτες εκτελέσεις αφήνουν, λόγω ηλεκτρικής ενορχήστρωσης, μόνο μια υπόνοια ανατολίτικης ρίζας, εδώ με το ούτι και το βιολί, θα δείξουν καθαρά από πού προέρχονται. Επίσης τραγούδια λυρικά που συχνά δεν έβρισκαν το χώρο τους στις μεγάλες συναυλίες εδώ με τα έγχορδα και τις κιθάρες θα αναδειχθούν ξανά. Ο Πορτοκάλογλου δηλώνει σε ένα τραγούδι του τελευταίου του δίσκου «ροκάς ανατολίτης» αλλά μέχρι τώρα ο πρώτος έχει μάλλον υπερισχύσει του δεύτερου. Το Ρεμίξ είναι μια ευκαιρία για εκδίκηση!

Οι ενορχηστρώσεις έγιναν από τον Νίκο Πορτοκάλογλου με την συνεργασία των τριών μουσικών: Μιχάλης Βρέττας- βιολί/φωνητικά, Μιχάλης Καλκάνης- κοντραμπάσο/φωνητικά, Νίκος Πασαλίδης- μπουζούκι/τζουράς/ούτι/κιθάρα.

Οι πιο χαρακτηριστικοί σταθμοί αυτής της περιοδείας είναι οι ακόλουθοι:
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
17/12  ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010 – ΔΡΑΜΑ, ΜΥΛΟΣ
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
21/12  ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010 – ΡΟΔΟΣ, COLORADO
18/1    ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ, ΠΥΞΙΔΑ
19/1    ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ, ΠΥΞΙΔΑ

——-

Η Νατάσσα Μποφίλιου, η νεαρή ερμηνεύτρια που δίνει τα τελευταία χρόνια σταθερό παρόν στη μουσική ζωή της Θεσσαλονίκης, ανανεώνει το ραντεβού της με τους Θεσσαλονικείς με μια καινούργια  μουσική παράσταση, που παρουσιάζεται στο κοινό του ΓΑΙΑ Live για πρώτη φορά. Με τον Γεράσιμο Ευαγγελάτο στους στίχους και την καλλιτεχνική επιμέλεια και το Θέμη Καραμουρατίδη στις συνθέσεις και τις ενορχηστρώσεις, η Νατάσσα Μποφίλιου, στην πιο επικοινωνιακή της στιγμή, προσκαλεί όσους αγαπούν την καλή μουσική σε μια συνάντηση με την ουσία της τέχνης της. Τραγούδια σήμα κατατεθέν του ρεπερτορίου της, από την Ασπιρίνη ως το Εν Λευκώ  κι από το Σ’ έχω βρει και σε χάνω έως το Μέτρημα, κλείνουν με το κοινό της Θεσσαλονίκης ένα ραντεβού που ξεχειλίζει από την αυθεντική συγκίνηση μιας εκρηκτικής ερμηνεύτριας. Το «Ραντεβού» δίνεται κάθε Σάββατο και Κυριακή στο ΓΑΙΑ Live της Θεσσαλονίκης, για λίγες παραστάσεις.

——-

Δύο δεξιοτέχνες Κρητικοί καλλιτέχνες με μοναδική πορεία ο Βασίλης Σκουλάς και ο Μάνος Πυροβολάκης, σε μια παράσταση έκπληξη στο «Δίπλα στο ποτάμι» κάθε Παρασκευή και Σάββατο ως και το Σάββατο 1 Ιανουαρίου. Πρεσβευτές δυο διαφορετικών κόσμων και γενιών με κοινό τους σημείο το τραγούδι και την κρητική λύρα σε ένα πρόγραμμα χωρίς όρια που μας ταξιδεύει από τις παραδοσιακές μελωδίες του χθες στη σύγχρονη pop – rock μουσική του σήμερα…

Ένας ιδιαίτερος τραγουδοποιός ο Μάνος Πυροβολάκης μας ξαφνιάζει ευχάριστα ταξιδεύοντας μας σε μονοπάτια που δεν μας έχει συνηθίσει χωρίς ποτέ να μας στερεί την προσωπική του έμπνευση & τα κομμάτια που αγαπήσαμε…

Μεγάλη ιστορία αποτελεί το όνομα και μόνο του Βασίλη Σκουλά ενός κορυφαίου παραδοσιακού καλλιτέχνη που έχει αποτελέσει σταθμό στην κρητική μουσική και όχι μόνο καθώς έχει συνεργαστεί με σπουδαίους ερμηνευτές στο χώρο της έντεχνης μουσικής. Συνδετικός κρίκος των δύο καλλιτεχνών η συνεχής αναζήτηση της μουσικής σε νέους δρόμους που οδήγησαν και εξέλιξαν με αγάπη και σεβασμό τους ήχους της Κρήτης.

Μαζί τους ο Πάρις Περυσινάκης ένας πολυτάλαντος κρητικός μουσικός που έχει στην καριέρα του έξι προσωπικούς δίσκους. Σαν γλυκός επίλογος έρχεται να συμπληρώσει την παρέα με την υπέροχη της φωνή, η Ηλιάνα Παπαλέξη.

——-

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here