13/11/2012
Γράφει ο Γιάννης Νανίδης
Φωτογράφηση: Μαρία Ντρούγια
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Σε έναν από τους πιο αγαπημένους χώρους των Αθηναίων, το υπόγειο Mike’s Irish Bar, ο Γιώργος Καραδήμος παρουσιάζει μαζί με τους Groovy People το πρόγραμμα “Vintage”. Είχαμε την τύχη να τους παρακολουθήσουμε την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου στην πρώτη από τις δύο παραστάσεις, όπου παρουσιάζουν τραγούδια “από τον Τσιτσάνη μέχρι τη Nina Simone”!

Λίγο πριν ανέβει στη σκηνή, ο Γιώργος Καραδήμος κάθισε μαζί μας για να μας μιλήσει για το “Vintage”.

Music Corner: Γιατί ονομάσατε την παράσταση “Vintage”;
Γιώργος Καραδήμος: Αποφάσισα, όταν φτιάχναμε αυτό το πρόγραμμα με αυτούς τους εξαιρετικούς μουσικούς, να κάνω κάτι πολύ ξεχωριστό και ιδιαίτερο. Γι’ αυτό αποφάσισα να εντάξω κομμάτια τα οποία είτε είχαν καιρό να ακουστούν, είτε τα είχαμε ξεχάσει και ήταν παλιά και αγαπημένα, με πολύ διαφορετικές ενορχηστρώσεις. Τυχαίνει αυτή η μπάντα να είναι πολύ funky. Και όταν ακούμε σε funky διασκευές κομμάτια του Τσιτσάνη μέχρι κομμάτια του Πουλόπουλου, όσο αταίριαστα και αν ακούγονται, δημιουργεί ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Φυσικά υπάρχουν και τα δικά μου κομμάτια καθώς και κομμάτια που πάντα ζήλευα και ήθελα να πω, όπως Χατζηδάκι και Michel Legrand. Ονομάσαμε το πρόγραμμα vintage επειδή αποτελείται κυρίως από διασκευές κομματιών, πολύ διαφορετικές από ό,τι τις έχουμε συνηθήσει.

Music Corner: Μπορείτε να μας εξηγήσετε καλύτερα το motto του προγράμματος: “Δεν χρειάζονται χάπια για τη ναυτία! Το καλύτερο φάρμακο για όσα ζούμε είναι η μουσική που έχει λόγο ύπαρξης!”;
Γιώργος Καραδήμος: Θεωρώ ότι σε μία εποχή που ο κόσμος δεν έχει το κουράγιο και το σθένος να βγει έξω, πέρα από το οικονομικό πρόβλημα, η μόνη περίπτωση τελικά να βγει κάποιος από το σπίτι του, με όλη αυτή την κατάσταση που περνάμε σαν λαός, είναι να υπάρχει λόγος. Για να υπάρχει λόγος, συντρέχουν δύο προϋποθέσεις. Τα τραγούδια πρέπει να αντέχουν στον χρόνο, και επομένως να έχουν αισθητική και ποιότητα. Ο δεύτερος λόγος είναι το πρόγραμμα να είναι έτσι σκηνοθετημένο ώστε να σε ταξιδεύει, να σου δημιουργεί εικόνες και συναισθήματα…

Music Corner: Σας είχαμε απολαύσει στο Rent. Θα θέλατε να ασχοληθείτε ξανά με το θέατρο;
Γιώργος Καραδήμος: Έχω αποδείξει ότι δεν έχω στεγανά. Αν μου γίνει κάποια καλή πρόταση και πιστεύω ότι εγώ μπορώ να ανταπεξέλθω και είναι κάτι το οποίο μου ταιριάζει, θα πέσω με τα μούτρα και θα το κάνω. Το Rent ήταν η πρώτη μου επαφή με το musical, σε ένα πρωταγωνιστικό ρόλο, ο οποίος φαινομενικά είναι εντελώς αντίθετος από εμένα και δούλεψα πολύ σκληρά. Χαίρομαι πάρα πολύ που πέτυχα τον σκοπό μου και το κοινό ανταποκρίθηκε.

Music Corner: Η Τέχνη, ειδικά τον τελευταίο καιρό, έχει γίνει στόχος κοινωνικοπολτικών ομάδων. Πιστεύετε ότι οι καλλιτέχνες έχουν το ελεύθερο να θίγουν όποιο θέμα θέλουν; Οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να υπερασπίζονται τα πιστεύω τους, ακόμη και αν καταφεύγουν στη βία ή το λιντσάρισμα;
Γιώργος Καραδήμος: Από ό,τι ξέρω ζούμε σε μία ελεύθερη δημοκρατική κοινωνία, οπότε ο καθένας μπορεί να δει το οποιοδήποτε έργο μέσα από τη δική του οπτική. Όποιος πολίτης πιστεύει ότι θίγεται, μπορεί πολύ απλά να μην ασχοληθεί και να μην το δει, είτε να προσφύγει στα δικαστήρια. Όλα αυτά που γίνονται θυμίζουν απόλυτα και θεοκρατικά καθεστώτα. Η κοινωνία υποτίθεται ότι πρέπει να εξελίσσεται και να πηγαίνει μπροστά. Ο καθένας είναι σεβαστό να έχει τα πιστεύω του. Εφόσον υπάρχουν νόμοι, μπορεί να καταφύγει σε αυτούς ή ένας εισαγγελέας που κάνει καλά τη δουλειά του να λειτουργήσει αυτεπάγγελτα. Έχουμε ήδη πολύ σοβαρά προβλήματα. Ίσως τελικά όλο αυτό που συμβαίνει μπορεί να βολεύει και την εξουσία, ώστε ο κόσμος να μην είναι ενωμένος.

Music Corner: Ετοιμάζετε κάτι καινούριο δισκογραφικά; Έχετε άλλα live στα σχέδιά σας;
Γιώργος Καραδήμος: Την άλλη Πέμπτη (15/11) θα είμαστε πάλι εδώ στο Mike’s Irish Bar. Υπάρχει και ένα έτοιμο καινούργιο τραγούδι που την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσει να παίζει στα ραδιόφωνα. Είναι ένα ιταλικό τραγούδι διασκευασμένο με δικούς μου στίχους στα ελληνικά. Λέγεται “Θα έρθει ξανά” και είναι ντουέτο μαζί με τη Σαλίνα. Σιγά σιγά θα ετοιμαστεί και μία ολοκληρωμένη δουλειά!

Όταν τελικά ανέβηκε στη σκηνή του Mike’s Irish Bar, ο Γιώργος Καραδήμος παρουσίασε ό,τι ακριβώς μας υποσχέθηκε, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία! Με την ξεχωριστή φωνή και το μοναδικό ταλέντο του παρουσίασε ξένα κομμάτια όπως το “Take my breath away” και το “Tainted love”, στην πιο hardcore μορφή του, που θύμιζε Marilyn Manson. Όλα όμως ήταν αρμονικά δεμένα με ελληνικά τραγούδια, που έγιναν γνωστά από τους Αλκίνοο Ιωαννίδη, Νατάσα Μποφίλιου και Κωστή Μαραβέγια, μεταξύ άλλων.

Οι Groovy People έδιναν τον ρυθμό, ώστε να ακούσουμε, υπό την ενορχήστρωση του Μάτι Παλαιολόγου, την “Αχάριστη” του Βασίλη Τσιτσάνη με μουσικό φόντο το “Feeling Good”, καθώς και τις “Σταγόνες στο Γυαλό” του Ιωαννίδη αλά “Seven Nations Army”!

Ο Γιώργος Καραδήμος μας ταξίδεψε σε άλλες εποχές τραγουδώντας παλιά κλασσικά κομμάτια της ελληνικής δισκογραφίας, όπως το “Ποια νύχτα σε έκλεψε”.  Το κοινό τραγουδούσε μαζί του τα διάσημα κομμάτια και η ιρλανδέζικη pub, μεταμορφώθηκε σε μουσική σκηνή του ’60.

Τα δικά του τραγούδια είχαν το ίδιο μαγευτικό αποτέλεσμα. Ειδικά το “Σε θέλω εδώ”, το οποίο ερμήνευσε εκπληκτικά μόνος του, χωρίς τη Δήμητρα Γαλάνη. Το εξαιρετικά ρομαντικό κομμάτι συγκίνησε πολύ το κοινό που τον καταχειροκρότησε.

Όμως ο Γιώργος Καραδήμος δεν ήταν μόνος του. Οι Groovy People ανέλαβαν τα ηνία για λίγο στη διάρκεια του προγράμματος και ο κιθαρίστας Άγγελος Τσιμιδάκης έπιασε το μικρόφωνο και μας ρόκαρε με AC/DC και Red Hot Chili Peppers, μεταξύ άλλων.

Μοναδική στιγμή της βραδιάς ήταν το “All you need is love”, οπότε ο Γιώργος Καραδήμος μας κάλεσε όλους να φωνάξουμε μαζί του το ρεφρέν, σαν να ήθελε να μας θυμίσει τι πραγματικά έχει σημασία.

Το πρόγραμμα έκλεισε με το “Με πνίγει τούτη η σιωπή”, αλλά το κοινό δεν τον άφησε να κατέβει από τη σκηνή, ζητώντας ένα ακόμη τραγούδι. Ο τραγουδιστής, θυμίζοντας μας την πορεία του μαζί με τον Σταμάτη Κραουνάκη, μας χάρισε μία ανατριχιαστική ερμηνεία του “Αυτή η νύχτα μένει”. Και όντως, αυτή η νύχτα και η φωνή του Γιώργου Καραδήμου θα μείνει στα αυτιά μας για καιρό…!

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live

***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here