ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δισκογραφική Εταιρεία : Lyra (11/2010)

Ο Δημήτρης Λάμπος γεννήθηκε στο Βερολίνο, μεγάλωσε σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα κι έζησε κάποια χρόνια στην Αγγλία σπουδάζοντας Διεθνή Οικονομικά, εκδίδοντας το λογοτεχνικό περιοδικό «O Καθρέφτης» και παίζοντας πολλή μουσική. Γυρνώντας στην Ελλάδα εκδίδει το πρώτο του βιβλίο «Η ιστορία ενός μισάνθρωπου» ενώ τώρα κυκλοφορεί από τη Lyra το πρώτο του cd «Μη σε φοβίσει η αγέλη» στο οποίο υπογράφει ο ίδιος τους στίχους και τη μουσική.

Στη δημιουργία αυτού του δίσκου, ο νέος τραγουδοποιός συνεργάστηκε με τον Στάθη Δρογώση που είχε την επιμέλεια παραγωγής και έκανε την ενορχήστρωση. Ερμηνεύει επίσης μαζί με τον Δημήτρη Λάμπο το τραγούδι «Ονειρολόγιο» (μουσική: Δ. Λάμπος, Νικόλας Γκόγκος).

Στο άλμπουμ συμμετέχουν ακόμη ο Μανώλης Φάμελλος, η Jessica Kilroy, ο Δημήτρης Παναγόπουλος (στο τραγούδι «Λήθη» που τους στίχους υπογράφει ο Γιώργος Μπόλλας), ο Βαγγέλης Μαρκαντώνης, η Stefanie Voisin και οι Love Choir καθώς και μία ομάδα καταπληκτικών μουσικών: Πάνος Τόλιος, Φώτης Σιώτας, Μύρωνας Στρατής, Γιώργος Χαρατζόγλου, Γιάννης Πλαγιαννάκος, Γιάννης Καραγιαννάκης και Ανδρέας Βαϊτούδης στην ηχοληψία και τη μίξη. Το άλμπουμ κλείνει με τη διασκευή στο τραγούδι του David Gray “Birds without wings” σε απόδοση στα ελληνικά του Δημήτρη Λάμπου.

Με μια πληθώρα μουσικών επιρροών που έχουν ως κέντρο τους τη folk rock και με πολλές μουσικές εκπλήξεις, τα τραγούδια του πρώτου δίσκου του Δημήτρη Λάμπου τονίζουν τον κοινωνικό ρόλο του τραγουδιού εκφέροντας λόγο και άποψη.

Με τα λόγια του ίδιου: 
Τα τραγούδια δεν μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο.
Μπορούν όμως να μας θυμίζουν ότι ο κόσμος μπορεί να αλλάξει.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER
Γράφει η Μαριάννα Πουτακίδου – m.poutakidou@musiccorner.gr

Η πρώτη γνωριμία του Δημήτρη Λάμπου με το κοινό έγινε μέσα από τις σελίδες του πρώτου του βιβλίου «Η ιστορία ενός μισάνθρωπου». Δύο χρόνια μετά μας ξανασυστήνεται, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του τραγουδοποιού και τα δεκατρία κομμάτια του πρώτου του δίσκου με τίτλο «Μη σε φοβίσει η αγέλη».

Η παρθενική δισκογραφική απόπειρα του πολυπράγμονος καλλιτέχνη, αποτελείται από δικές του, στην πλειοψηφία τους, δημιουργίες, ενώ μουσικά κινείται κάπου μεταξύ της κιθαριστικής pop και rock, έχοντας όμως και στοιχεία folk ακουσμάτων. Χαρακτηριστικό του δίσκου αποτελούν επίσης οι συμμετοχές και άλλων καλλιτεχνών, από το Στάθη Δρογώση και το Μανώλη Φάμελλο, μέχρι το Βαγγέλη Μαρκαντώνη και το Μύρωνα Στρατή, σε ρόλο μουσικού αυτή τη φορά.

«Μη φοβάσαι την αγέλη» μας λέει λοιπόν ο Δημήτρης Λάμπος και η πρώτη αίσθηση που σου αφήνει αυτή η δουλειά, είναι πως αν και στο μεγαλύτερο μέρος της ακολουθεί μια πεπατημένη από άποψη μελωδιών, με ελάχιστες μουσικές εκπλήξεις, στιχουργικά πρόκειται για ένα πολύ «ψαγμένο» album που στα λόγια του αντανακλά όλες της ανησυχίες του δημιουργού. Ο δίσκος ανοίγει με το κομμάτι που «βάφτισε» τη δουλειά. «Η αγέλη» είναι μια μπαλάντα στηριγμένη σε ακουστική κιθάρα, βιολί και βιόλα, που κινείται σε κλασικά δοκιμασμένα μουσικά μονοπάτια και αφιερώνεται στον Βρετανό τραγουδοποιό Nick Drake. Η συνέχεια έρχεται με τη δροσερή μελωδία του κομματιού «Ο κόσμος στο βλέμμα μου», με στίχους αισιόδοξους και όμορφα φωνητικά από την Jessica Kilroy.

Η προσωπική στιχουργική του Δημήτρη Λάμπου φαίνεται ξεκάθαρα στο εξαιρετικής σύλληψης «Κρυφτό». Η χρήση της τρομπέτας στο εν λόγω κομμάτι του δίνει μια ιδιαίτερη θέση στο δίσκο. Ακολουθεί το «Ως το τέλος της γιορτής», ένα τραγούδι που ξεχωρίζει με το πρώτο άκουσμα εξαιτίας της ιδιαιτερότητάς του, τόσο από άποψη μελωδίας – με μια πολύ όμορφη εισαγωγή και μια εξίσου όμορφη συνέχεια – όσο και από άποψη στίχων. Όσον αφορά στο υπόλοιπο υλικό του δίσκου εκεί είναι ακριβώς που φαίνεται ένα μούδιασμα σε θέματα σύνθεσης. Ενδιαφέρουσες πινελιές στις μελωδίες, που βασίζονται κατά βάση σε ακουστικές κιθάρες, δίνει η χρήση οργάνων όπως τρομπέτα, φυσαρμόνικα και βιολί. Οι λούπες του Ανδρέα Βαϊτούδη δίνουν στον «Επισκέπτη» μια ελαφρώς ψυχεδελική ακουστική στο τελείωμά του, ενώ στη «Λήθη» γίνεται έντονα αισθητή η επιρροή του καλλιτέχνη από πιο folk ήχους. Φτάνοντας προς το τέλος ακούει κανείς «Το ατύχημα (Carpe diem)» που ξενίζει λίγο, όταν στιχουργικά μιλάει για δύο ιστορίες ανθρώπων με άσχημο τέλος, ντύνοντάς τις με μια τόσο ευχάριστη μελωδία. Τέλος, η διασκευή στο “Birds without wings” του David Grey δείχνει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τη δυνατή στιχουργική του Λάμπου με στίχους όπως: Και πεθαίνουμε από ανία / και πεθαίνουμε από απληστία / αφού ποτέ δε σταματάμε / απ’ όσα χρειαζόμαστε κι άλλα να ζητάμε.

Απαραίτητο συμπλήρωμα του album αποτελεί το πλήρως ενημερωμένο ένθετο σε καφέ χρωματισμούς, στο οποίο αναγράφονται οι στίχοι των τραγουδιών με μια πλήρη λίστα συντελεστών για το κάθε ένα ξεχωριστά, καθώς και φωτογραφίες τους. Κλείνει με ένα σύντομο ευχαριστήριο του τραγουδοποιού και τη φράση που συμπυκνώνει όλο το πνεύμα του δίσκου στα λόγια: Τα τραγούδια δεν μπορούν ν’ αλλάξουν τον κόσμο. Μπορούν όμως να μας θυμίζουν ότι ο κόσμος μπορεί ν’ αλλάξει.

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ CD
01. Η αγέλη
02. Ο κόσμος στο βλέμμα μου (συμμετέχει η Jessica Kilroy)
03. Το κρυφτό
04. Ως το τέλος της γιορτής
05. Έξοδος κινδύνου
06. Ονειρολόγιο (συμμετέχει ο Στάθης Δρογώσης)
07. Η ζωή της Blandine (συμμετέχει η Stefanie Voisin)
08. Τα δύσκολα (συμμετέχει ο Βαγγέλης Μαρκαντώνης)
09. Ο επισκέπτης (συμμετέχουν οι Love Choir)
10. Λήθη (συμμετέχει ο Δημήτρης Παναγόπουλος)
11. Το ατύχημα (carpe diem) (συμμετέχει ο Μανώλης Φάμελλος)
12. Ο πύργος
13. Πουλιά χωρίς φτερά (birds without wings)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here