4/7/2011
Γράφει ο Θωμάς Μητσόπουλος
Φωτογράφηση: Νίκος Οικονόμου
www.musiccorner.gr

Τετάρτη 29 Ιουνίου, ημέρα που η Αθήνα δοκιμάζεται από σοβαρά επεισόδια, και με ανάμεικτα συναισθήματα ανεβαίνω στο Νταμάρι της Τριανδρίας στη Θεσσαλονίκη για να παρακολουθήσω ένα από τα πιο δυνατά σχήματα του φετινού καλοκαιριού. Ο σπουδαιότερος λαϊκός τραγουδιστής των τελευταίων χρόνων συναντά επί σκηνής δύο από τους καλύτερους ερμηνευτές της νεότερης γενιάς και αυτό από μόνο του αποτελεί μεγάλο καλλιτεχνικό γεγονός. Δημήτρης Μητροπάνος, Γιάννης Κότσιρας και Δημήτρης Μπάσης ενώνουν τις δυνάμεις τους και ετοιμάζονται να οργώσουν την Ελλάδα με τα υπέροχα τραγούδια τους και τις εξαιρετικές φωνές τους. Η δημοτικότητα του Μητροπάνου τα τελευταία χρόνια έχει εκτοξευτεί στα ύψη (όχι ότι του έλειψε ποτέ η αγάπη του κόσμου απλά οι εκδηλώσεις λατρείας στο πρόσωπό του τα τελευταία χρόνια δεν μπορούν να περιγραφούν με λόγια). Με αυτό ως δεδομένο και λόγω της σύμπραξης τριών μεγάλων ονομάτων σε ένα σχήμα ήμουν βέβαιος πως το θέατρο Γης θα συγκέντρωνε πολύ κόσμο. Αυτό που αντίκρισα όμως όταν έφτασα στο χώρο της συναυλίας πραγματικά δεν το πίστευα. Το θέατρο ήταν ασφυκτικά γεμάτο ενώ είχαν προστεθεί καρέκλες ακόμη και μπροστά από τη σκηνή. Όπως έμαθα αργότερα στο χώρο είχαν συγκεντρωθεί περίπου 7.000 κόσμος!

Συνεπείς στο ραντεβού τους οι τρεις καλλιτέχνες ανέβηκαν στη σκηνή λίγο μετά τις 21:30 μέσα σε δυνατό και παρατεταμένο χειροκρότημα από το παρευρισκόμενο κοινό. Με το τραγούδι του Αντώνη Βαρδή «Σχήμα λόγου» μας καλοσώρισαν και μας υποσχέθηκαν μια υπέροχη βραδιά καλοκαιριού. Η κοινή τους έναρξη συνεχίστηκε το ίδιο δυναμικά με δύο αγαπημένα τραγούδια, δημιουργίες της νεότερης γενιάς τραγουδοποιών, τις «Ανόητες αγάπες» των Κατσιμιχαίων και το «Κλείνω κι έρχομαι» Νίκου Πορτοκάλογλου. Από την αρχή της βραδιάς οι τραγουδιστές μας έκαναν και τις απαραίτητες συστάσεις των υπέροχων δεξιοτεχνών μουσικών που τους συνόδευαν: Γιάννης Παπαζαχαριάκης στην κιθάρα και στις ενορχηστρώσεις, Γιάννης Σινάνης και Άρης Κούκος στα μπουζούκια, Μίμης Ντούτσουλης στο μπάσο, Άκης Κατσουπάκης στα πλήκτρα, Χρήστος Περτσινίδης στην ηλεκτρική κιθάρα, Ανδρέας Τράπαλης στο βιολί, Γιώργος Κάτσικας στα τύμπανα και Ντίνος Χατζηιορδάνου στο ακκορντεόν.

Η τριάδα χωρίζεται προσωρινά και στην σκηνή μένει πια μόνος ο Δημήτρης Μπάσης. Το πρόγραμμά του ξεκινά με κάποιες σύγχρονες πινελιές του προσωπικού του ρεπερτορίου όπως «η Ζωή» και το ηλεκτρικά διασκευασμένο  «Σπασμένο Καράβι». Γρήγορα όμως περνάει στο στοιχείο του, το λαϊκό τραγούδι, και μας θυμίζει το υπέροχο «Τώρα μένω μόνος μου» ενώ μας χαρίζει και μια εξαιρετική ερμηνεία στην πολυακουσμένη “Πριγκιπέσσα”. Ανάμεσα στα παλιά και αγαπημένα μας παρουσίασε, δυστυχώς μόνο ένα τραγούδι από την πολύ καλή νέα του δισκογραφική συνεργασία με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα με τίτλο «Η συννεφιά περνάει με παρέα». Πρόκειται για το «Και γεια χαρά» σε στίχους της Λίνας Δημοπούλου που ήδη γνωρίζει ραδιοφωνική επιτυχία.

Η σειρά του Γιάννη Κότσιρα να ανέβει στη σκηνή και να μας ξεσηκώσει με ένα σετ από τα πιο αβανταδόρικα τραγούδια του. Περισσότερο επικοινωνιακός από τον Μπάση «παίζει» με τον κόσμο και κάνει μια βουτιά στο πλούσιο ρεπερτόριο του. Από το «Εφάπαξ»  και το «Έτσι κι αλλιώς» του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα μέχρι το «Πώς μπορώ» και τα πιο πρόσφατα «Και πάλι παιδί» και «Σε θυμάμαι» κατορθώνει να μας σηκώσει από τις θέσεις μας και μας παρακινεί να τραγουδήσουμε μαζί του.

Η μεγάλη στιγμή έφτασε και στη σκηνή εμφανίζεται μέσα σε ξεσπάσματα ενθουσιασμού ο μεγάλος πρωταγωνιστής του σχήματος, ο σπουδαίος λαϊκός βάρδος Δημήτρης Μητροπάνος. Με δυσκολία, εξαιτίας του παρατεταμένου χειροκροτήματος, ο τραγουδιστής ίσα που ψέλλισε τους πρώτους στίχους από το «Καλοκαίρια και Χειμώνες» ενώ συνέχισε με ένα ποτ πουρί από μεγάλες του επιτυχίες όπως τα «Άλλος για Χίο τράβηξε», «Η σούστα πήγαινε μπροστά» κ.α. Κάπου εκεί και ενώ το κοινό δεν σταμάτησε στιγμή να επευφημεί τον λαϊκό «ήρωά» του ο Μητροπάνος μας σύστησε τρία τραγούδια από την νέα του δισκογραφική συνεργασία με τον Σταμάτη Κραουνάκη. Ξεκίνησε με τις ήδη επιτυχημένες μπαλάντες «Γεια» και «Όταν έχω εσένα» για να καταλήξει στην αμφιλεγόμενη, μα έτσι κι αλλιώς επαναστατική, «Κατσαρόλα». Το θέατρο όμως σύστηκε πραγματικά όταν ακούστηκαν οι πρώτες νότες από το «Σ’ αναζητώ στη Σαλονίκη» ενώ ο ενθουσιασμός κορυφώθηκε με την πληθωρική «Ρόζα» που έφερε μαζί της και ένα υπέροχο ζεϊμπέκικο που μας χάρισε για ακόμη μια φορά ο κορυφαίος ερμηνευτής.

Ως  εδώ ήταν τυπικά το πρώτο μέρος της βραδιάς. Αμέσως μετά ακολούθησε το πιο λαϊκό κομμάτι του προγράμματος με τα «Χαμοπούλια» του Δημήτρη Μπάση να αποτελούν την καλύτερη δυνατή έναρξή του, απογειώνοντας το κέφι. Στο ίδιο ανεβαστικό κλιμα ο σπουδαιότερος λαϊκός τραγουδιστής της γενιάς του συνέχισε ερμηνεύοντας εξαιρετικά τα «Σμυρνέϊκα Τραγούδια» του Παντελή Θαλασσινού και το πανελλήνιο σουξέ του «Ψίθυροι καρδιάς».

Με τα πιο λαϊκά κομμάτια του συνέχισε και ο Γιάννης Κότσιρας που επέστρεψε και πάλι στη σκηνή πιο ευδιάθετος από ποτέ. Το κλασικό πια δίπτυχο του «Έλα και κόψε με στα δυο» και «Κάπου θα βρεθούμε»  έδωσε τη σειρά του στις υπέροχες «Τυφλές ελπίδες» και στον νησιώτικο ρυθμό του «Χάντρα Θαλασσιά» ενώ δεν θα μπορούσε να λείπει το κοινωνικό σχόλιο του τραγουδιστή με δύο τραγούδια που όπως μας είπε αν και γράφτηκαν πριν από πολλά χρόνια σήμερα μοιάζουν πιο επίκαιρα από ποτέ, «Η συννεφιασμένη Κυριακή» και τα «Παιδιά της άμυνας».

Ο Μέγας Μητροπάνος και πάλι στη σκηνή και όλο το θέατρο όρθιο στην κυριολεξία με τα σπουδαία τραγούδια του από το παρελθόν να διαδέχεται το ένα το άλλο. «Μια στάση εδώ», «Πες μου πουλάν καρδιές», «Δώσε μου φωτιά», «Λαδάδικα» καθώς και το ολοκαίνουριο «Ζητιανάκι»  είναι μόνο μερικά από αυτά που αποδόθηκαν μοναδικά από την καθάρια και στιβαρή φωνή του.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα και ενώ η βραδιά έφτανε στο τέλος της οι τρεις άνδρες συναντήθηκαν και πάλι επί σκηνής ερμηνεύοντας μερικά από τα ωραιότερα έντεχνα και λαϊκά ελληνικά τραγούδια. Από τις πιο συγκινησιακά φορτισμένες στιγμές της βραδιάς ήταν οι απολαυστικές τριφωνίες των τραγουδιστών στο «Για να σ’ εκδικηθώ» του Λάκη Παπαδόπουλου και στην «Πιρόγα» του Θάνου Μικρούτσικου.

Τον επίλογο της βραδιάς έγραψε δικαιωματικά ο Δημήτρης Μητροπάνος όταν οι δύο νεότεροι τραγουδιστές αποχώρησαν διακριτικά από τη σκηνή και τον άφησαν μοναδικό πρωταγωνιστή να απογειώσει με τη συγκλονιστική ερμηνεία του δύο από τα πιο χαρακτηριστικά του τραγούδια, το «Δυο νύχτες» και το «Αλλοίμονο». Το ιδανικότερο κλείσιμο για μια μοναδική μουσική συνεύρεση που θα συνεχίσει να μαγεύει τα καλοκαιρινά μας βράδια σε όλη την Ελλάδα.

Καθώς κατηφόριζα από το θέατρο και βλέποντας τα γεμάτα ενθουσιασμό μάτια του κόσμου που αποχωρούσε από τη συναυλία σκέφτηκα πως η μουσική μας, τα μεγάλα τραγούδια των σπουδαίων Ελλήνων συνθετών και οι υπέροχοι τραγουδιστές μας είναι τελικά από τα λίγα πράγματα που έχουν μείνει ακόμη ζωντανά και αλώβητα στην Ελλάδα και πως από αυτά θα πρέπει να αντλούμε θάρρος και δύναμη για τις δύσκολες στιγμές που ζούμε ως χώρα…

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live

***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here