22/11/2011
Γράφει η Πέννυ Ζαμπούκα
Φωτογράφηση: Μελίνα-Σοφία Βαρβαρέζου
www.musiccorner.gr

Σαββατόβραδο στο Eliart. Μεταμεσονύκτια παράσταση με τον ιντριγκαδόρικο τίτλο “Το υγιές βλάπτει σοβαρά την υγεία”! Μουσικοθεατρική! Ηθικός αυτουργός όλου αυτού του σκηνικού η Ευσταθία, την οποία και συνάντησα λίγο πριν την πρεμιέρα του εγχειρήματος της, προκειμένου να με διαφωτίσει λιγάκι πώς πήρε την απόφαση να αποτολμήσει ένα τέτοιο σύνθετο δρώμενο…!

Music corner: Από πού προέκυψε ο τίτλος της παράστασης;
Ευσταθία: Από τον ομώνυμο τίτλο ενός βιβλίου που έγραψα και κυκλοφορεί από τον Ιανό.  Ένιωθα την ανάγκη να καυτηριάσω την ελαφρότητα της εποχής μας και όλα αυτά που μας έχουν επιβάλει ως “πολιτικώς ορθά”. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα αυτού του βιβλίου και στη συνέχεια αυτή η παράσταση…

Music corner: Μέσα από τα τραγούδια σου διακρίνεται ότι έχεις άποψη και την εκφράζεις ευθαρσώς.
Ευσταθία: Κάνω αυτό που νομίζω ότι θα έπρεπε να κάνουμε όλοι, ενεργώ ως πολίτης αυτής της χώρας, και όχι ως κάτοικος. Και προσπαθώ να μιλώ με παρρησία, να έχω το θάρρος να λέω ελεύθερα τη γνώμη μου.

Music corner: Ποιός πιστεύεις ότι είναι ο ρόλος της μουσικής σε μια εποχή που ζοριζόμαστε τόσο πολύ;
Ευσταθία: Μα μόνο η μουσική – και η τέχνη στο σύνολό της – μπορεί να μας σώσει, γιατί έχει την ικανότητα να αφυπνίζει. Ο ρόλος της είναι να μας ξυπνήσει το συναίσθημα, χωρίς το οποίο είμαστε σαν ανδρείκελα, χωρίς καμία αξία. Εξάλλου ότι είναι αυθεντικό πάντα ξεχωρίζει και  μένει, όση “λάσπη” κι αν φάει.

Music corner: Ισχύει ότι σου είχαν προτείνει να αλλάξεις το στυλ σου προκειμένου να κάνεις “καριέρα”; Να μη φοράς για παράδειγμα τα γυαλιά σου;
Ευσταθία: Όχι μόνο αυτό, αλλά μου είχαν προτείνει να αλλάξω και το όνομά μου! Γενικά είμαι αντίθετη στο ότι πρέπει όλοι να περνάμε μέσα από μια “πρέσσα” και να βγαίνουμε ίδιοι. Το προσωπικό στύλ είναι, κατά τη γνώμη μου, μια μεταφυσική πορεία. Είναι υπαρξιακό το ζήτημα, φοράς κάτι που σε εκφράζει και όποιος έχει αισθητική και άποψη μπορεί να το ξεχωρίσει θετικά.

Music corner: Αποφοίτησες από τη Θεολογική. Πώς ένιωθες ως φοιτήτρια, σε αυτό το μουντό και άσχημο κτίριο;
Ευσταθία: Όλες οι σχολές έχουν κάτι το βαρύ, κουβαλάνε έναν αέρα λιγάκι ασφυκτικό. Το σημαντικότερο πράγμα που έμαθα από έναν Πατέρα-Καθηγητή μου όμως ήταν η έννοια της διάκρισης, το να μπορείς δηλαδή να φιλτράρεις τα πάντα και να κρατάς μόνο ότι είναι ωφέλιμο.

Music corner: Για ποιούς γράφεις μουσική;
Ευσταθία: Για όλους. Οι ακροατές μου είναι πασών των ηλικιών, πασών των επαγγελμάτων, αρκεί να διακατέχονται από παρρησία και χιούμορ. Γιατί το χιούμορ και ιδίως ο αυτοσαρκασμός, είναι ένδειξη ευφυίας!

Είπαμε κι άλλα, πολλά με την Ευσταθία. Όπως ότι θεωρεί τον εαυτό της “πολέμιο της ελαφρότητας και του καθωσπρεπισμού ταυτόχρονα”, ότι “ο σύγχρονος άνθρωπος φοβάται τον έρωτα”, για το ότι έχει “κολλήσει” με το ίντερνετ (μάλιστα έχει φτιάξει προφίλ στο facebook ως Eustathia Efstathia για να επικοινωνεί με τους “ακροατές” της), δηλώνει πως δεν έχει βγάλει λεφτά από το τραγούδι, αλλά όλη της η χαρά είναι η επιβεβαίωση ότι μπόρεσε να επικοινωνήσει  τα τραγούδια της σε κάποιους ανθρώπους, μου μιλάει για το ότι κάνει μαθήματα γαλλικών, προσθέτει χαριτολογώντας ότι μπορεί να κάνει διεθνή καριέρα με τη διασκευή που έκανε στην  “Κρουαζιέρα” του Β. Γερμανού, μου μιλά για τη φιλία της με το Λουδοβίκο των Ανωγείων (και τη σκέψη μιας πιθανής μελλοντικής συνεργασίας, αυτό κι αν θα έχει ενδιαφέρον!).

…Και μετά βγαίνει στη σκηνή… Παρέα με την ηθοποιό Ανδρομάχη Μαρκοπούλου, η οποία λειτουργεί ως alter ego της Ευσταθίας και δραματοποιεί ευφυέστατα και με χιούμορ τους μονολόγους της παράστασης, ανάμεσα ή και κατά τη διάρκεια των τραγουδιών, με τον πιο ανατρεπτικό τρόπο! Αυτό που χαρακτηρίζει αυτή την παράσταση, εκτός από τα υπέροχα τραγούδια της Ευσταθίας (στο δεύτερο μέρος της παράστασης και με έντονες jazz επιρροές, μαζί με τους εξαιρετικούς μουσικούς της), είναι το υποδόριο χιούμορ. Α! Και είναι μεταμεσονύκτια γιατί είναι ακατάλληλη για (συναισθηματικά) ανηλίκους!

Περισσότερες αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live


***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here