2/12/2011
Γράφει η Μαρία Αβραμίδου
Φωτογράφηση: Μάριος Γκούβας
www.musiccorner.gr

Σε μία τόσο δύσκολη εποχή για τη δισκογραφία, λίγοι καλλιτέχνες παραμένουν εξίσου εμπορικοί και αγαπητοί όσο ο Γιάννης Πλούταρχος. Η ανακοίνωση, λοιπόν, της πρώτης ζωντανής παρουσίασης του νέου του δίσκου, «Η Δύναμη του Έρωτα», μία μόλις ημέρα μετά την κυκλοφορία του, δημιούργησε συνωστισμό στο Dream City της Ιεράς Οδού.

Από τις 22.30 της 30ής Νοεμβρίου, οι φίλοι του καλλιτέχνη είχαν κιόλας αρχίσει να γεμίζουν τον χώρο του club,  ενώ, όσο περνούσε η ώρα, η προσέλευσή τους γινόταν ακόμη μεγαλύτερη. Ο κόσμος – παρόλο που στην πλειονότητά του έμεινε όρθιος για ώρες – περίμενε υπομονετικά και με αγάπη την εμφάνιση του δημοφιλούς ερμηνευτή. Ας μάς επιτραπεί ωστόσο εδώ να παρατηρήσουμε ότι η επιλογή του χώρου ήταν μάλλον ακατάλληλη, από τη στιγμή που συγκεντρώθηκε τόσο μεγάλος αριθμός κόσμου, ενώ η οργάνωση θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη, προκειμένου οι χιλιάδες θεατές να έχουν μεγαλύτερη άνεση.

Ανάμεσα στον κόσμο καταφέραμε να διακρίνουμε τους περισσότερους συντελεστές της νέας δισκογραφικής δουλειάς του καλλιτέχνη – εκεί ήταν οι Βασίλης Γαβριηλίδης, Θάνος Παπανικολάου, Στέφανος Κόκκαλης, Ρεβέκκα Ρούσση, Άκης Δείξιμος, Άκης Μουρατίδης, Ναταλί, Αλέξης Σέρκος, αλλά και ο Γιώργος Σαμπάνης με την αγαπημένη του Πατρίτσια Μίλικ Περιστέρη. Δεν έλειπαν επίσης συνάδελφοι και φίλοι του Γιάννη Πλούταρχου, όπως η Αμαρυλλίς, η Βίκυ Γεροθόδωρου, η Βάνα Μπάρμπα και ο Σπύρος Χαριτάτος.

Γύρω στη μία και μισή μετά τα μεσάνυχτα και με το ημερολόγιο να γράφει πια πρώτη Δεκεμβρίου, στη γιγαντοοθόνη του μαγαζιού αρχίζουν να προβάλλονται αποσπάσματα από βίντεο κλιπ του καλλιτέχνη και ο κόσμος αρχίζει να τραγουδά ατελείωτες επιτυχίες. Εν μέσω παρατεταμένων χειροκροτημάτων, ο Γιάννης Πλούταρχος εμφανίζεται στην πίστα, ερμηνεύοντας με …ασυνήθιστο γι’ αυτόν τρακ το «Σε Ξεπέρασα». Συγκινημένος από τη μεγάλη παρουσία του κόσμου, τον ευχαριστεί θερμά, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο fan club του, τη νέα του εταιρεία, Heaven Music, αλλά και στους δημιουργούς των επιτυχιών του, ενώ τονίζει ότι δεν θα παραλείψει να πει ούτε ένα από τα δώδεκα τραγούδια του νέου του CD, ξεκινώντας με το «Δεν Πρόκειται να Φύγω».

Κάπου εκεί, ο Μάκης Πουνέντης τον διακόπτει εκ μέρους της Heaven γιατί, όπως λέει, του έχουν μία έκπληξη: Μέσα σε μόλις μία ημέρα κυκλοφορίας, ο δίσκος του έγινε διπλά πλατινένιος! Η απονομή που ακολουθεί πραγματοποιείται από μέλη του fan club, φέρνει στη σκηνή τους συντελεστές της δουλειάς, ενώ ο Γιάννης Πλούταρχος τονίζει ότι «τα δικά τους όνειρα και συναισθήματα μεταφέρει με τα τραγούδια» του. Ο Μάκης Πουνέντης παίρνει ξανά τον λόγο προκειμένου να αναφερθεί στις …δυσκολίες που αντιμετωπίζει με τον Πλούταρχο, αφού, όπως επισημαίνει, «με όποιο τρόπο και να προσπαθήσεις να του χαλάσεις ένα τραγούδι, εκείνος το κάνει ωραίο με τη φωνή του»!

Μετά την απονομή, ο Γιάννης Πλούταρχος μοιάζει να χαλαρώνει λίγο και ερμηνεύει εξαιρετικά το «Δεν Τηλεφώνησες», ενώ η συμμετοχή του κόσμου αποδεικνύει πως το συγκεκριμένο τραγούδι έχει ήδη αγαπηθεί πολύ.

Επικοινωνιακός και με προφανή διάθεση να κάνει να περάσει καλά και ο τελευταίος άνθρωπος μέσα στο μαγαζί, ο καλλιτέχνης παίρνει δύναμη από την αγάπη του κόσμου και, κατά την προσφιλή του συνήθεια, χαιρετά δια χειραψίας όσους θεατές βρίσκονται κοντά στην πίστα.

Το πρόγραμμα ανεβάζει στροφές με τραγούδια πολύ αγαπημένα: «Το καλύτερο Παιδί», «Η Αυτοκαταστροφή σου», «Φοβάμαι Πως», «Αχ, Κορίτσι μου», «Ένας Άντρας που Αγαπούσε Δίχως Όρια», ενώ σε κάθε κομμάτι ο καλλιτέχνης αναφέρει ονομαστικά τους δημιουργούς. Οι παλιές επιτυχίες μπλέκονται με τα τραγούδια του νέου δίσκου, από τα οποία ξεχωρίζουν το ζεϊμπέκικο «Δεν Θέλω Άλλο», αλλά και οι μπαλάντες «Βροχή τα Αστέρια» και «Σε Θέλω».

Ο Γιάννης Πλούταρχος είναι, κατά την άποψή μου, από τους λίγους καλλιτέχνες, οι οποίοι κατανοούν πραγματικά τα τραγούδια που ερμηνεύουν. Αυτό το φανερώνει κυρίως η έκφραση του προσώπου και της φωνής του, οι οποίες προσαρμόζονται ανάλογα με το αν πρέπει να ερμηνεύσει μια αισθαντική μπαλάντα όπως το «Αν θα Έρθεις Εσύ» ή ένα καθαρόαιμο λαϊκό κομμάτι, όπως το επίκαιρο «Ήθελε Λέει». Η εξαιρετική ερμηνευτική δύναμη του καλλιτέχνη θεωρώ ότι απογειώθηκε με το νέο τραγούδι, «Η Δύναμη του Έρωτα», το οποίο έδωσε και το όνομά του στο CD. Πρόκειται για μια μπαλάντα που κινείται σε ροκ ηχόχρωμα, σε στίχους Ισαάκ Σούση και μουσική του ίδιου του Γιάννη Πλούταρχου. Τη συγκεκριμένη μπαλάντα, μάλιστα, τη συνδύασε με το μοναδικό μη δικό του κομμάτι της βραδιάς: Το «Ποια Νύχτα Σ’ Έκλεψε» σε ροκ διασκευή! Από τις ωραιότερες στιγμές της βραδιάς, αποτέλεσε και η ερμηνεία της εξαιρετικής νέας μπαλάντας «Μια Σταγόνα Αγάπης».

Από τις ιδιαίτερες στιγμές του live ήταν εκείνη όπου δύο μέλη από τους «Πλουταρχικούς Πυρήνες» – την καρδιά του fan club του – του ζητούν να ερμηνεύσει το «Χωρίς Γυρισμό». Ο Πλούταρχος το κάνει κι εκείνοι ανεβαίνουν στη σκηνή ξεδιπλώνοντας ένα πανό για να του δείξουν την αγάπη τους. Ξεχωριστής σημασίας ήταν επίσης η αφιέρωση του «Μαρία», εναρκτήριου τραγουδιού του νέου του δίσκου, στη γυναίκα του, η οποία ήταν παρούσα στη βραδιά.

Είναι πια σχεδόν 03.30 και ο Γιάννης Πλούταρχος ερμηνεύει τους πρώτους στίχους από το «Φυσάει Πολύ». Ο κόσμος γίνεται μια φωνή στο ρεφρέν, ενώ ο καλλιτέχνης, συγκινημένος, αφιερώνει το τραγούδι στον άνθρωπο που το συνέθεσε, τον Κωνσταντίνο Παντζή, ο οποίος, όπως λέει, «περνά δύσκολες ώρες». Κάπου εκεί, υπό τους ήχους του «Καλύτερου Παιδιού», η βραδιά φθάνει στο τέλος της και ο Γιάννης Πλούταρχος μας αποχαιρετά, ανάμεσα στην ορχήστρα του, με ένα ακόμη θερμό ευχαριστώ. Ένα ευχαριστώ που γίνεται ακόμη πιο σημαντικό, γιατί όσοι τον αγαπούν γνωρίζουν ότι βγαίνει αληθινά μέσα απ’ την καρδιά του…

—————

Περισσότερες αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live…

***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Μπράβο στον Πλούταρχο για τον επαγγελματισμό του που το βάζει μαζί με το συναίσθημα..Κι αυτό τον κάνει ξεχωριστό..όσο για τον νεό δίσκο..λυπάμαι αλλά είναι μέτριος έως κακός…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here