27/12/2011
Γράφει ο Μάριος Γκούβας
Φωτογράφηση: Ιωάννα Γκόγκου
www.musiccorner.gr

Στο Σταυρό του Νότου παρουσίασε την περασμένη Τετάρτη το πρώτο της άλμπουμ η Άννα Μπουρμά, με τίτλο «Τα ρόδα της αυλής».

Η τραγουδίστρια, που το επώνυμό της σίγουρα κάτι σας θυμίζει, είναι όντως η κόρη του Τάκη Μπουρμά, γνωστού συνθέτη και στιχουργού, που έχει δημιουργήσει πολλές επιτυχίες και έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα ονόματα του χώρου. Η ίδια η Άννα, έχει ένα μικρό αλλά εντυπωσιακό μουσικό παρελθόν, καθώς έχει συμμετάσχει στο «Παρατράγουδο» από τον δίσκο του πατέρα της «Κήπος στην ταράτσα» σε ηλικία 14 ετών, στο «Ζεϊμπέκικο κορμί σου» από το δίσκο «Η άσφαλτος που τρέχει» του Γιώργου Νταλάρα και στη «Φυσαλίδα», από τον ομώνυμο δίσκο του Νίκου Ζούδιαρη. Εκτός από τις παραπάνω κεντρικές ερμηνείες, τη φωνή της Άννας έχουμε ακούσει σε πολλά ακόμα τραγούδια, αλλά σε δεύτερο ρόλο.

Η Άννα εμφανίστηκε στη σκηνή του «Σταυρού» ενώ ακούγαμε ηχογραφημένα τα κείμενα με τα οποία έγινε η παρουσίαση, που ξεκίνησε με μια αναδρομή στις ανωτέρω παλιότερες δισκογραφικές της συμμετοχές. Αφού ακούσαμε από τη γλυκιά φωνή της Άννας το «Παρατράγουδο», το «Ζεϊμπέκικο κορμί σου» και τη «Φυσαλίδα» για «ζέσταμα», ξεκίνησε η ερμηνεία των τραγουδιών του δίσκου της.

«Τηλεσκόπιο», «Μακρινά Αστέρια», «Ονειροπόλος», «Υπάρχουν στιγμές», «Οι πηγές», «Άλμπουμ», «Τα ρόδα της αυλής», «Πέφτει στην πόλη βροχή», «2000 ρήματα» και «Μη μου λέτε», είναι οι τίτλοι των τραγουδιών που έγραψε κατά βάση ο Τάκης Μπουρμάς για την κόρη του.

Ανάμεσα στα κομμάτια, ακούσαμε την Άννα σε παιδική ηλικία να τραγουδάει «Γύρω γύρω όλοι», αλλά και τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα που συμμετέχει σε ένα ντουέτο στο δίσκο της Άννας, να εύχεται καλή πορεία στο «δισκάκι», όπως συνηθίζει!

Όμορφες μπαλάντες τα περισσότερα κομμάτια του δίσκου, με την Άννα πολύ σωστή τονικά, ιδιαίτερη χροιά και χωρίς μεγάλες εξάρσεις, να δένει απόλυτα με τις γλυκές και ελαφρά μελαγχολικές μελωδίες.

Μετά την ολοκλήρωση των ρόδων …της Άννας, ο πατέρας της που τη συνόδευε με κλασική κιθάρα, ανέλαβε να ερμηνεύσει το «Μη γυρίσεις» των Κατσιμιχαίων και η Άννα συνέχισε με το «Σ’ αγαπώ», «Το κλειδί» και το «Αχ να σε δω» του Ορφέα Περίδη.

Καταχειροκροτούμενη από το κοινό που συνέρευσε στο «Σταυρό», που ανάγκασε τους υπεύθυνους να μεταφέρουν την παρουσίαση στην Κεντρική σκηνή για λόγους χώρου (!), η Άννα ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές του δίσκου και κατέβηκε στο καμαρίνι της όπου δέχθηκε τα συγχαρητήρια και τις ευχές των παρευρισκομένων, μοιράζοντας αυτόγραφα στα cd της, αλλά και …καρδούλες που …τις κάνει ωραίες, όπως ανέφερε σε θαυμαστή της!

Εκεί την βρήκαμε κι εμείς και καταφέραμε να την …ξεμοναχιάσουμε για μερικές δηλώσεις μετά την επιτυχία της παρουσίασης. Στη διάρκεια των δηλώσεων, η Άννα μας έκανε και μια αποκάλυψη. Έχει συγγενική σχέση με μια μεγάλη φωνή της Ελλάδας. Τη Χάρις Αλεξίου, με την οποία είναι ξαδέλφες!

Music Corner: Πρώτος προσωπικός δίσκος αρκετά χρόνια μετά τις συνεργασίες σου με τον Νταλάρα και τον Ζούδιαρη. Γιατί σταμάτησες έτσι ξαφνικά;
Άννα Μπουρμά: Ναι, έκανα μια μεγάλη παύση γιατί δε μπορούσα να συνεχίσω. Ήθελα να δουλέψω με τους δικούς μου κανόνες και ρυθμούς. Τώρα που μπόρεσα να λειτουργήσω όπως ήθελα, κατάφερα να κάνω αυτό το δίσκο. Αν δε μπορούσα, δεν θα τον έκανα.

Music Corner: Δηλαδή δεν ήθελες να μπεις στη λογική της «κλασικής» δισκογραφίας. Ήθελες να είσαι ανεξάρτητη;
Άννα Μπουρμά: Όχι. Αυτό το πράγμα είναι πηγαίο. Βγαίνει από την ψυχή σου. Όταν μπαίνεις στη διαδικασία ν’ αρχίσεις να πουλάς την ψυχή σου, αναγκάζεσαι να κάνεις και εκπτώσεις. Και δεν ήθελα να το κάνω αυτό. Ήθελα να κάνω αυτό που πιστεύω, χωρίς πιέσεις και επιρροές. Θέλω να περνάω καλά κάθε φορά που κάνω μια εμφάνιση. Δε θα είναι πολλές οι παραστάσεις που θα δίνουμε. Θα προσπαθήσω να είναι λίγες και επιλεγμένες σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Και θα το τηρήσω ευλαβικά αυτό. Δε θέλω να κλείσω μια σειρά εμφανίσεων σε ένα μαγαζί. Θα προτιμήσω να κάνω κάποιες εμφανίσεις όποτε αισθάνομαι ότι έχω να δώσω κάτι.

Music Corner: Ο πατέρας σου πόσο σε στήριξε στην απόφασή σου να μείνεις «πίσω»;
Άννα Μπουρμά: Ήταν σχεδόν κοινή η απόφαση αυτή. Χτυπήσαμε πολλές πόρτες και είχαμε αρκετές συζητήσεις. Και αποφασίσαμε μαζί να μην κάνουμε αυτή τη δουλειά με τους όρους που μας έθεταν. Σπούδασα στην Αρχιτεκτονική και ο πατέρας μου πήγε στην Καλών Τεχνών και έκανε γλυπτά. Άρα έχουμε πολλά αντικείμενα να ασχοληθούμε. Πήγα να σπουδάσω δημοσιογραφία και επειδή δε δημιουργήθηκε τμήμα, ξαναγύρισα στη μουσική. Και αποφάσισα αυτά τα demo που είχαμε έτοιμα να τα βγάλω στο διαδίκτυο, έτσι για πλάκα.

Music Corner: Και πλάκα, πλάκα, βγήκε το “δισκάκι” , που λέει κι ο Λαυρέντης.
Άννα Μπουρμά: Ακριβώς. Βγήκε το δισκάκι! (γέλια)

Music Corner: Ο πατέρας σου είναι πολύ γνωστός στο χώρο και σου έγραψε σχεδόν όλο το δίσκο.
Άννα Μπουρμά: Έγραψε εννιά τραγούδια, στα επτά και τους στίχους. Εγώ έκανα μια πρώτη απόπειρα με ένα τραγούδι, το «Υπάρχουν στιγμές», μια ερωτική μπαλάντα. Ίσως σε επόμενο δίσκο γράψω άλλα δύο κομμάτια. Κάπως έτσι μάλλον θα συνεχίσω.

Music Corner: Είσαι λίγο επιφυλακτική να κυκλοφορήσεις τα δικά σου τραγούδια;
Άννα Μπουρμά: Όχι. Απλά όταν δεν είναι ακριβώς αυτό που θέλω να πω, όταν κάτι δε μου πάει καλά, όταν βρίσκω ατέλειες στη μουσική ή το στίχο, δεν το προχωράω. Όταν κάτι αισθάνομαι ότι είναι ολοκληρωμένο και όπως θέλω, θα το βγάζω.

Music Corner: Είναι η τελειομανία του καλλιτέχνη;
Άννα Μπουρμά: Ναι, κάπως έτσι. Μπορεί να είναι ένα τραγούδι σε επόμενο δίσκο ή δύο. Μπορεί να είναι ένα αυτόνομο single. Αν δεν αρέσει αυτό που κάνουμε ή αν δεν έχει ανταπόκριση από τον κόσμο, δεν θα συνεχιστεί. Λογικό είναι. Δεν θα το κάνουμε μόνο για μας, να το ακούμε και να χαιρόμαστε.

Music Corner: Έχεις πολύ καλή φωνή, είναι πολύ όμορφες οι μελωδίες, αλλά αισθάνθηκα ότι πρέπει να βρίσκεται ο ακροατής σε ένα ιδιαίτερο mood για να ταιριάξει με το ύφος του δίσκου σου.
Άννα Μπουρμά: Κατ’ αρχάς είναι δέκα εντελώς καινούρια τραγούδια. Όταν πας ν’ ακούσεις δέκα νέα κομμάτια που δεν έχεις εικόνα από κανένα, είναι πάρα πολύ δύσκολο. Το γνωρίζαμε αυτό κι άλλωστε αυτό σημαίνει παρουσίαση δίσκου. Το ποιο θ’ αγαπηθεί, το ποιο θα πάει μπροστά, αυτό δεν το ξέρει κανείς μας. Κι ούτε έχουμε μπει στη διαδικασία να κάνουμε ένα promo. Και κάποια τραγούδια που βγήκαν στο διαδίκτυο λίγο πιο νωρίς, ήταν αυτά που ήταν ολοκληρωμένα, όχι τα πιο εμπορικά. Δεν υπήρξε κάποια επιλογή. Ήταν τα πιο έτοιμα. Κι έτσι κάπως ξεκίνησε.

Music Corner: Το αναφέρεις ξεκάθαρα στο site σου αυτό.
Άννα Μπουρμά: Ναι, αυτά τα κομμάτια ήταν ολοκληρωμένα. Και μετά, όταν ολοκληρώθηκαν και τα άλλα, για να μην τα βγάζω κομμάτι κομμάτι, προχώρησα στη κυκλοφορία του δίσκου. Και μετά το cd θα βγάζω τα κομμάτια κάθε μήνα στο διαδίκτυο. Το cd θα βρίσκεται στα δισκοπωλεία, αυτά που έχουν απομείνει, και στο internet θα ανεβαίνουν τα κομμάτια δωρεάν αλλά με αργούς ρυθμούς. Θα φτάσουν μέχρι τον επόμενο χρόνο. Κάθε μήνα θα ανεβαίνει ένα. Προς το καλοκαίρι θα ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία. Παράλληλα θα ανεβαίνουν και στο YouTube…

Music Corner: Έχεις κάνει κάποιες κινήσεις για να προωθήσεις τη δουλειά σου στο ραδιόφωνο;
Άννα Μπουρμά: Κάποια κομμάτια έχουν παιχτεί σε αρκετούς σταθμούς. Στο Ράδιο Ξάνθη, στο ράδιο Κέρκυρας «Το κύμα», στην ΕΡΑ Αιγαίου, στο “City 100” του Ηρακλείου και σε άλλους σταθμούς. Και έχουμε και πολύ θετικές απόψεις από τον «ΜΕΛΩΔΙΑ», τον «ΔΙΕΣΗ», που έχουν πάρει τα κομμάτια νωρίτερα και μου έχουν πει πάρα πολύ καλά λόγια. Όχι για όλα τα τραγούδια, ποτέ δεν πετυχαίνεις το 100%.

Music Corner: Ο δίσκος είναι πάρα πολύ καλός. Η φωνή σου είναι εξαιρετική, ωστόσο υπάρχουν και κάποια κομμάτια που είναι λίγο να το πω «βαριά» ;
Άννα Μπουρμά: Κοίταξε, εγώ δεν είμαι διασκεδάστρια, δεν τον βάζω σ’ αυτήν την κατηγορία τον εαυτό μου. Είναι ψυχαγωγική η δουλειά μου που θα τη συνδυάσω με θεατρικό, με video. Αυτό είμαι εγώ.

Music Corner: Δηλαδή κάτι σαν έντεχνο show...
Άννα Μπουρμά: Μην βλέπετε το σημερινό που ήταν μια απλή παρουσίαση, μιάμιση ώρα. Το πρόγραμμα που έχουμε ετοιμάσει έχει και αρκετές διασκευές και φτάνει τις δυόμισι – τρεις ώρες. Απαιτείται πολλή ενέργεια και ψυχολογική δύναμη από μένα.

Music Corner: Πότε θα δούμε αυτό το πρόγραμμα;
Άννα Μπουρμά: Από Φλεβάρη θα ξεκινήσουμε. Σίγουρα θα γίνει μια παράσταση εδώ στο Σταυρό του Νότου, θα πάμε Τρίκαλα, θα δούμε και για Θεσσαλονίκη, γιατί δεν έχουμε προλάβει ακόμα να κλείσουμε χώρους γιατί έπρεπε να τελειώσουμε με την παρουσίαση. Μέσα στο Γενάρη ολοκληρώνουμε τις πρόβες μας κι εδώ θα υπάρξει άλλη μια παράσταση που θα είναι ολοκληρωμένη. Συζητάμε και για κάποιες συνεργασίες για το μέλλον με νέους καλλιτέχνες

Music Corner: Είδα στο site σου τα αγαπημένα σου τραγούδια και μου έκαναν εντύπωση οι “Dead Can Dance” και ο Andreas Vollenweider. Ειδικά τον Vollenweider τον είχα «ξεχάσει» καθώς έχω να τον ακούσω τουλάχιστον 15 χρόνια. Τι επιρροές έχεις από τον συγκεκριμένο καλλιτέχνη;
Άννα Μπουρμά: Κατ’ αρχάς Vollenweider άκουγα από 8 ετών. Είχα φάει τρελό κόλλημα με τον Andreas. Γενικότερα, έψαχνα τις κασέτες του πατέρα μου. Και όταν είδα αυτό το μεγάλο, εντυπωσιακό όνομα, τον άκουσα και κόλλαγα. Ένα χρόνο κολλημένη η Άννα με τον Vollenweider!!! Κάπου αλλού έβλεπα Sting και U2. Κόλλαγα κι εκεί…

Music Corner: Αυτοί, όμως, είναι γνωστοί. Εγώ κόλλησα στον Vollenweider και τους Dead Can Dance.
Άννα Μπουρμά: Στους Dead Can Dance πήγα στη συναυλία τους στο Λυκαβηττό, ξυπόλυτη με ινδικό φόρεμα και πέρασα τέλεια! Παρακολουθώ συναυλίες και στο εξωτερικό, τους U2 στο Άμστερνταμ, μ’ αρέσει ο Gabriel, ο Sting, πολλοί… Μέσα στο σπίτι άκουγα γενικά διάφορες μουσικές. Είχα κόλλημα και με το μυστήριο των βουλγάρικων φωνών, τη χορωδία. Όλο το γυμνάσιο το έβγαλα με τα ακουστικά και με κορόιδευε όλο το γυμνάσιο! Και αργότερα έβγαλαν ένα κομμάτι οι “Secret Garden” με βουλγάρικες φωνές και έγινε γνωστό και με ρωτούσαν: «αυτές άκουγες;».

Music Corner: Ήσουν λίγο πιο μπροστά από τους άλλους…
Άννα Μπουρμά: Δεν ξέρω αν ήμουν μπροστά ή απλά λίγο παράξενη! (γέλια)

Music Corner: Αυτά συμβαίνουν όταν έχεις πατέρα μουσικοσυνθέτη και στιχουργό. Έχεις πολλά ακούσματα από μικρή ηλικία.
Άννα Μπουρμά: Ποια μικρή ηλικία, από μωρό άκουγα διάφορους ήχους. Έπαιζε στο αρμόνιο και βούιζε το σπίτι κι εγώ του ζήταγα τη «μεγάλη φωνή». Δεν ήξερα πώς να το πω. Ακόμα και σήμερα να του το πω, θα θυμηθεί ποιον ήχο θέλω ν’ ακούσω. Και οι μουσικοί που έπαιξαν σήμερα μαζί μας, με γνωρίζουν από παιδί. Αυτό το τραγούδι «Το άλμπουμ» που αναφέρεται σε διακοπές στη Λευκάδα, έχει προκύψει από μια εποχή που ήμασταν με τον Σινογιάννη διακοπές.

Music Corner: Δηλαδή υπάρχουν βιωματικά στοιχεία στα τραγούδια σου;
Άννα Μπουρμά: Πολλά… Τα ζούσα αυτά. Στην ουσία πολλά τραγούδια είναι βιωματικά. Είναι και η ζωή μου, είναι και η ζωή του πατέρα μου, που έβλεπα τις περιγραφές στο σπίτι, τι πέρναγε, τι έκανε και όλα αυτά. Σαν παιδί ρούφαγα σαν σφουγγάρι. Δε μίλαγα πολύ. Σαν παιδί ήμουν λίγο «ξινή». Μπορεί αν είμαι ανοιχτόκαρδη αλλά ήμουν ξινό παιδί. Άκουγα και απορροφούσα και κάποια στιγμή είπα του πατέρα μου ότι θέλω αυτό το τραγούδι, μιλάω για τα «ρόδα της αυλής», το οποίο όταν αποφάσισα να κάνω δίσκο του είπα «αυτό θέλω να το πω». Εκείνος μου απάντησε : «αυτό το κομμάτι θέλεις;», και επέμεινα λέγοντας «ναι, θέλω να το πω».

Είμαι πάρα πολύ χαρούμενη γι’ αυτό που συμβαίνει, θα το προσπαθήσω με νύχια και με δόντια να συνεχίσω και να το επικοινωνήσω για να το ακούσει όσο περισσότερος κόσμος μπορεί. Και ο κόσμος μετά να διαλέξει μόνος του. Αυτό ήταν το παράπονό μου, ότι δεν δίνουν σε νέα παιδιά την ευκαιρία να τα ακούσει ο κόσμος. Αυτό είναι το πρόβλημα το σημερινό. Δηλαδή σε παίρνουν, σε βάζουν σ’ ένα ράφι κι αυτό είναι. Πρέπει να έχεις πολύ μεγάλο στομάχι, μεγάλη υπομονή, να γνωρίζεις τα πάντα, σε αποπροσανατολίζουν πολλές φορές από αυτό που θέλεις.

Music Corner: Οι εταιρείες, ειδικά οι μεγάλες, θέλουν πωλήσεις. Θεμιτό είναι αυτό.
Άννα Μπουρμά: Ναι. Αλλά δεν δίνουν ευκαιρίες. Σου λένε τώρα εσύ με τα «ρόδα της αυλής» τι νούμερα θα κάνεις; Τι θα μας φέρεις; Λειτουργούν εμπορικά. Κι εγώ δε θέλω να το δω εμπορικά. Εκατό άνθρωποι θα έρχονται, θα περνάμε καλά. Διακόσιοι θα έρχονται, θα περνάμε καλά. Δεν έχω όνειρο να γεμίσω στάδια.

Music Corner: Εμείς στο ευχόμαστε, πάντως.
Άννα Μπουρμά: Κι εγώ το εύχομαι. Αν είναι να γίνει καλό θα είναι, αλλά πρέπει να γίνει κάτι διαφορετικό σε τέτοια περίπτωση. Να προσθέσουμε υλικό, να παρουσιάσουμε κάτι νέο. Μακάρι να το καταφέρουμε και να το δεχτεί ο κόσμος. Σ’ αυτήν την εποχή είναι καλό γιατί μέσα από την κρίση βγαίνουν λουλουδάκια. Δεν περιαυτολογώ, μιλάω και πολλούς άλλους καλλιτέχνες.

Music Corner: Μακάρι να βγαίνουν τέτοια “λουλουδάκια” , πιο ποιοτικά.
Άννα Μπουρμά: Το έχουμε ανάγκη. Έχουμε πήξει από τα άλλα. Μου το γράφουν συνέχεια. Ο κόσμος ο απλός… Τη σκέφτομαι πολύ πιο βαθιά τη μουσική. Θέλω ο άλλος να ακούει τη μουσική μου και «να την ακούει».

Music Corner: Λοιπόν, Άννα, να σταματήσουμε εδώ, να σ’ ευχαριστήσουμε για τη κουβέντα μας και να ευχηθούμε καλή επιτυχία στο «δισκάκι» που όπως είπαμε, συνηθίζει να λέει κι ο Λαυρέντης!
Άννα Μπουρμά: Ναι, όλα έτσι τα λέει ο Λαυρέντης, τα …δισκάκια! Είναι απίστευτος, είναι πάρα πολύ καλός και έχουμε γεννηθεί την ίδια μέρα. 5 Νοεμβρίου.

Music Corner: Να το σημειώσουμε να σου στείλουμε κάρτα στα γενέθλιά σου!
Άννα Μπουρμά: Ναι, και στο Λαυρέντη μαζί! (γέλια) Σας ευχαριστώ πάρα πολύ!

Περισσότερες αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live


***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μια και μοναδική !!!!!!!!!!!! και καλλιτέχνη και άνθρωπος και στάση ζωής αυτά τα 3 αξίζουν την λατρεία του κόσμου!!! Αννα σε αγαπάμε !!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here