Γράφει η Αριάδνη Κυπριάδη
7/2/2010

Η ζωή στην Κύπρο θα είναι καλύτερη την Άνοιξη!

Είναι 21:14 και η ΕΤ1 αρχίζει να αναμεταδίδει (μέσω του ΡΙΚ) τον Κυπριακό τελικό για την ανάδειξη του τραγουδιού που θα εκπροσωπήσει τη χώρα στη Eurovision. Η βραδιά ανοίγει με μπαλέτο που χορεύει το “Fairytale” του περσινού νικητή Alexander Rybak. Στο τέλος του τραγουδιού εμφανίζεται στην σκηνή ο παρουσιαστής της βραδιάς, ηθοποιός Αντρέας Γεωργίου. Καλησπερίζει τους θεατές και τους εξηγεί τη διαδικασία επιλογής του τραγουδιού που θα εκπροσωπήσει τη χώρα στο Όσλο.

Η διαδικασία ψηφοφορίας στον κυπριακό διαγωνισμό είναι απλή: το 50% του τελικού αποτελέσματος θα το δώσει το κοινό και το άλλο 50% η πενταμελής κριτική επιτροπή. Αφού ο παρουσιαστής εξηγήσει τη διαδικασία, παρουσιάζει το πρώτο βίντεο της βραδιάς, το οποίο είναι αφιερωμένο στην περσινή εκπρόσωπο της Κύπρου Χριστίνα Μεταξά που βρίσκεται στο στούντιο.

Αμέσως μετά, ο Αντρέας Γεωργίου μιλά για το επόμενο βίντεο που περιλαμβάνει τις πιο εξωφρενικές στιλιστικά εμφανίσεις των υποψηφίων κατά την πρώτη δεκαετία της καινούριας χιλιετίας. Βίντεο αυτής της θεματολογίας θα προβάλλονται καθ’ όλη τη βραδιά ανάμεσα στα διαγωνιζόμενα τραγούδια.

Ακολουθεί η ζωντανή παρουσίαση του πρώτου υποψήφιου τραγουδιού. Πρόκειται για το τραγούδι “Angel” σε στίχους του Ζήνωνα Ζιντίλη, σύνθεση και ερμηνεία του Κωνσταντίνου Χριστοφόρου. Το τραγούδι ξεκινά υπό τους ήχους φλογέρας. Τον Κωνσταντίνο Χριστοφόρου στην σκηνή συνοδεύουν τρεις νεαροί ντυμένοι στα λευκά. Έκπληξη αποτελεί ο μουσικός  που παίζει προς το τέλος του τραγουδιού μπουζούκι.
Το τραγούδι φιλοδοξεί να κινηθεί στο λεγόμενο «βαλκανικό» ήχο που γνώρισε μεγάλη επιτυχία σε παλαιότερους διαγωνισμούς της Eurovision, κυρίως χάρη στις συνθέσεις του Zeljko Joksimovic. Δυστυχώς, δεν διαθέτει την ατμόσφαιρα και το πάθος αυτών των συνθέσεων. Ίσως όμως να μην βοήθησε και η μικρή κυκλική σκηνή και το λιτό σκηνικό, που φαίνεται να δυσκόλεψε και άλλους υποψήφιους.

Το δεύτερο τραγούδι της βραδιάς είναι το “I’m Gonna Be…”, μια σύνθεση του Χρήστου Φιλίππου και του Μάριου Μελέκκη, σε στίχους της Ανθής Πάσιη. Στην σκηνή εμφανίζεται ο ερμηνευτής Ευαγόρας Ευαγόρου, ντυμένος με λευκό πουκάμισο, ενώ συνοδεύεται από τετραμελές μπαλέτο ντυμένο στα μαύρα. Το τραγούδι κινείται σε χορευτικούς ρυθμούς, χωρίς όμως να συγκινεί ιδιαίτερα τον τηλεθεατή-ακροατή.

Σειρά έχει το “Life Looks Better in Spring”, μια σύνθεση του Μέλη Κωνσταντίνου και του Νάσου Λαμπριανίδη, στον οποίο ανήκουν και οι στίχοι. Ερμηνευτές είναι οι John Lilygreen and the Islanders. Είναι μια όμορφη mid-tempo μελωδία, ερμηνευμένη εξαιρετικά από το νεαρό μουσικό και την μπάντα του, η οποία μπορεί να πάει αρκετά καλά. Δίνει όμως την αίσθηση ότι το τραγούδι αυτό κάπου το έχουμε ξανακούσει, ότι τον νεαρό αυτό με το συμπαθητικό πρόσωπο τον έχουμε κάπου ξαναδεί.

Πέμπτος στη σειρά εμφανίζεται ο Hovig με το “Goodbye” (σύνθεση-στίχοι: Βαλέρια Παρτάλη). Ο πρώην παίκτης του X-Factor έμοιαζε περιορισμένος πάνω στη σκηνή. Ίσως έφταιγε το τραγούδι, με τον παλιομοδίτικο dance ρυθμό. Ίσως πάλι έφταιγε το μέτριο στήσιμο του τραγουδιού, με τον Hovig ντυμένο συντηρητικά σε σχέση με τα ασημένια μίνι φορέματα των χορευτριών. Το τελικό αποτέλεσμα έμοιαζε μάλλον περισσότερο με πρόβα.

Το “Rhapsody” της Λιάνας Βαρναβίδου και της Ελένης Αντωνίου ακολούθησε. Η ερμηνεύτρια Vivian Daglas έλαμπε πάνω στη σκηνή. Όμορφη, φωτογενής, ντυμένη και χτενισμένη εξαιρετικά, είναι μια γυναίκα που στρέφει τα βλέμματα πάνω της. Το τραγούδι είναι δυνατό, τα φωνητικά όμως το αδικούν. Να φταίει άραγε ο ήχος ή το τρακ που δεν επέτρεψε στην τραγουδίστρια να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων;

Έκτο κατά σειρά τραγούδι είναι το “Gotta Go” της Ανθής Πάσιη. Αυτή τη φορά, δεν γράφει μόνο τους στίχους, αλλά βρίσκεται στη σύνθεση και στην ερμηνεία του κομματιού. Με scratching, κιθάρες και την τραγουδίστρια να θυμίζει τις front-women των ροκ συγκροτημάτων της δεκαετίας του ’90, το τραγούδι έχει ενδιαφέρον, χωρίς όμως να ξεσηκώνει.

Χρειάστηκε να πάμε στο έβδομο τραγούδι της βραδιάς για να δούμε πραγματικά μια διαφορετική πρόταση. Όχι μόνο επειδή οι Soulthrow λατρεύουν το κίτρινο φοσφοριζέ χρώμα, κάνοντας τη χρωματική διαφορά στο μαύρο, λευκό και γκρίζο των άλλων συμμετοχών. Το συγκρότημα δίνει την αίσθηση ότι το διασκεδάζει και επιθυμεί να μεταδώσει την ενέργειά του μέσα από την κάμερα και στους τηλεθεατές. Με breakdancing, μπουζούκι, funky στοιχεία και στίχους του τύπου «σου λέω my friend», αποτελούν το είδος του συγκροτήματος που κανείς ή θα λατρέψει ή θα μισήσει. Πάντως, το “Island of Love” του Κωνσταντίνου Κοντόζη είναι ένα τραγούδι γεμάτο αγάπη.

Έχει πάει πια 22:00 όταν εμφανίζεται στη σκηνή ο Ανδρέας Οικονομίδης και το συγκρότημά του. Ντυμένοι στα μαύρα, ερμηνεύουν το “Waiting” (σύνθεση: Ανδρέας Οικονομίδης, Chris Χαραλαμπίδης, στίχοι: Ανδρέας Οικονομίδης). Το τραγούδι έχει ροκ διάθεση και η μπάντα το υποστηρίζει πολύ καλά πάνω στη σκηνή. Κι αυτό όμως το κομμάτι φαίνεται να εμπνέεται από την αμερικανική μουσική περασμένων δεκαετιών.

Η παρουσίαση των τραγουδιών ολοκληρώνεται με τη Νικόλ Παπαριστοδήμου και το “Like a Woman” (σύνθεση, στίχοι: Mike Connaris). Το τραγούδι αποτελεί μια κλασική μπαλάντα, με τη φωνή της ερμηνεύτριας να το ντύνει όμορφα. Το τελευταίο κομμάτι του τραγουδιού μάλιστα το ερμηνεύει στα ελληνικά.

Μετά την έναρξη της ψηφοφορίας και την σύντομη εκ νέου παρουσίαση των υποψήφιων τραγουδιών, βγαίνει στη σκηνή ο special guest της βραδιάς, ο Γιώργος Παπαδόπουλος, ο οποίος ερμηνεύει – δυστυχώς σε playback – τρία τραγούδια του.

Ο χρόνος τελειώνει. Η ψηφοφορία ολοκληρώνεται. Ο παρουσιαστής Αντρέας Γεωργίου δεν αφήνει το κοινό σε αγωνία. Διαβάζει με συνοπτικές διαδικασίες τα αποτελέσματα. Ξεκινά από τη βαθμολογία της κριτικής επιτροπής για να αποκαλύψει στη συνέχεια την ψήφο του κοινού. Ανακοινώνει το τελικό αποτέλεσμα και καλεί τους John Lilygreen and the Islanders στη σκηνή για να ερμηνεύσουν ξανά το νικητήριο τραγούδι.

Είναι σχεδόν 23:00 η ώρα. Η βραδιά ολοκληρώνεται, με κοινό και κριτικούς να συμφωνούν ως προς το τραγούδι που τους αντιπροσωπεύει περισσότερο και το νεαρό Ουαλό να κοιτά έκπληκτος το κοινό, χωρίς ακόμα να πιστεύει πως έχει κερδίσει!

Η Κύπρος μπορεί πλέον να προετοιμάζεται για το ραντεβού στο Όσλο, στον δεύτερο ημιτελικό, στις 27 Μαΐου.

Όλοι συντελεστές του “Life Looks Better in Spring” είναι οι εξής:

Jon Lilygreen (ερμηνεία)
Νάσος Λαμπριανίδης (μουσική / στίχοι)
Μελής Κωνσταντίνου (μουσική)
Jon Gregory (παραγωγή)
Sylvia Strand (πιάνο)
Χαράλαμπος Καλλονά (μπάσο)
Katherine Squire (φωνητικά)
Sean Watts (φωνητικά)

Παρακάτω το τελικό αποτέλεσμα αναλυτικά, έτσι όπως ανακοινώθηκε:

Κριτική επιτροπή  
Life looks better in spring 12 βαθμοί
Angel 10 βαθμοί
You gotta go 8 βαθμοί
Island of love 7 βαθμοί
Waiting 6 βαθμοί
Goodbye 5 βαθμοί
Like a woman 4 βαθμοί
I ‘m gonna be 3 βαθμοί
Rhapsody 2 βαθμοί

 

Τηλεψηφοφορία  
Life looks better in spring 8358 ψήφοι
Goodbye 6203 ψήφοι
Island of love 4256 ψήφοι
Angel 4109 ψήφοι
Like a woman 4008 ψήφοι
You gotta go 3746 ψήφοι
I ‘m gonna be… 2191 ψήφοι
Waiting 2008 ψήφοι
Rhapsody 1070 ψήφοι

 

Τελικό αποτέλεσμα    
Life looks better in spring Jon Lilygreen and the Islanders 12 βαθμοί
Angel Κωνσταντίνος Χριστοφόρου 10 βαθμοί
Goodbye Hovig Demirjian 8 βαθμοί
Island of love Soulthrow 7 βαθμοί
You gotta go Ανθή Πάσιη 6 βαθμοί
Like a woman Νικόλ Παπαριστοδήμου 5 βαθμοί
Waiting Ανδρέας Οικονομίδης 4 βαθμοί
I ‘m gonna be… Ευαγόρας Ευαγόρου 3 βαθμοί
Rhapsody Vivian Daglas 2 βαθμοί

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here