8/10/2013
Γράφει η Βασιλική Πολυκάρπου
Φωτογράφηση: Μελίνα Δοσίου
www.musiccorner.gr

Μετά το τέλος της καλοκαιρινής περιοδείας, η αγαπημένη ομάδα ξαναχτυπά, με νέο υλικό και  στο ρόλο του συνθέτη αυτή τη φορά, το Στάμο Σέμση, κυκλοφορώντας την “Άνω Τελεία“! Το καινούριο EP μας παρουσίασαν την Πέμπτη, η Νατάσσα Μποφίλιου και η παρέα της στο Passport στον Πειραιά. Πρόκειται για το χώρο όπου στεγαζόταν για χρόνια ο κινηματογράφος “Χάι Λάιφ”, όπου συνήθιζε να πηγαίνει από μικρός, ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος, όπως μας είπε μετά την παρουσίαση της “Άνω Τελείας”!

Φτάσαμε λοιπόν στον ιδιαίτερο χώρο του Passport, που φέτος θα φιλοξενεί μία σειρά από μουσικές παραστάσεις, μεταξύ των οποίων και αυτή της Νατάσσας Μποφίλιου. Μερικές μέρες όμως, πριν τις νέες εμφανίσεις, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του EP, για να γνωρίσει καλύτερα και ο κόσμος το νέο υλικό. Πρόκειται για ένα προσεγμένο δίσκο με έξι ολοκαίνουρια τραγούδια, τρία σε ελληνικό και τρία σε αγγλικό στίχο, σε ενορχήστρωση του Ορέστη Πλακίδη. Είναι ένας δίσκος, ο οποίος σε σχέση με προηγούμενες δουλειές, θυμίζει πειραματισμό, φέρνει έναν εντελώς διαφορετικό ήχο, κάτι που καθορίζεται, στο μεγαλύτερο βαθμό από τη σύνθεση του Στάμου Σέμση.

mpofiliou_live_2013_10_09_semsis mpofiliou_live_2013_10_10

 

Αν έπρεπε να ξεχωρίσω κάποια σημεία από τις πρώτες ακροάσεις της “Άνω Τελείας”, θα ήταν το “Πάμε ξανά”, ο “Μάγος βιολιστής”, με έμφαση στο στίχο, και από τα αγγλόφωνα το “Stellar Romance”, που είναι σε σύνθεση αλλά και στίχους Στάμου Σέμση! Η ερμηνεία από την Νατάσσα Μποφίλιου ήταν καθηλωτική στα καινούρια κομμάτια, τα οποία αναδεικνύονται δέκα φορές περισσότερο επί σκηνής. Είναι σημαντικό να πούμε ότι η “Άνω Τελεία” αποτελεί την πρώτη παραγωγή από τη Feelgood Records σε ελληνικό ρεπερτόριο. Επειδή όμως, μία παρουσίαση δίσκου περιέχει πάντα σχόλια και ευχαριστίες, είναι καλύτερο να δούμε τι ειπώθηκε λίγο πριν το “μικρό live” στο Passport.

Στη σκηνή ανέβηκαν οι υπεύθυνοι της FeelGood Records, Ειρήνη Σουγανίδου και Αντώνης Βιλιώττης… Μεταξύ άλλων ακούσαμε τα εξής: “Είχαμε σκοπό να κάνουμε κάποια αργά και προσεκτικά βήματα στο ελληνικό ρεπερτόριο, πάντα με μία πρόταση κάθε φορά. Ήταν για εμάς πολύ σημαντικό ότι η πρώτη υπογραφή ήταν με τη Νατάσσα Μποφίλιου και το πρώτο cd που κυκλοφόρησε μόλις αυτήν τη βδομάδα, το νέο της album μαζί με το Στάμο Σέμση και το Γεράσιμο Ευαγγελάτο“.

mpofiliou_live_2013_10_03_villiotis
Αντώνης Βιλιώττης

Στη συνέχεια ανέβηκαν οι τρεις κύριοι συντελεστές και είπαν ο καθένας από δύο λόγια για τη νέα κυκλοφορία. Η Νατάσσα Μποφίλιου έκανε τη δική της εισαγωγή, λέγοντας από το μικρόφωνο: “Καθώς ετοιμαζόμουν πάνω, σκεφτόμουν ότι ο κυριότερος λόγος για τον οποίο, είμαι σήμερα βαθιά χαρούμενη, για αυτό που συμβαίνει, είναι γιατί σε μία τόσο σκοτεινή, σκληρή και εγωιστική εποχή, εμείς καταφέρνουμε να συνυπάρχουμε. Και να συνυπάρχουμε ο Γεράσιμος με το Στάμο, ο Γεράσιμος με το Θέμη, ο Θέμης με το Στάμο, οι μουσικοί μεταξύ τους και μαζί μας, η αισθητική μας με αυτό που λέμε “μαγαζί”, ο δικός μας άνθρωπος ο Χρήστος Καρυώτης, με αυτό που λέμε “εταιρεία” και το κυριότερο από όλα, για να το περιορίσω αυτή τη στιγμή και σε ‘μένα, ότι μετά από δέκα χρόνια συνεχόμενης δισκογραφικής παρουσίας και live, κατορθώνω να συνυπάρχω με την καλλιτεχνικότητά μου και με το επάγγελμά μου. Και αυτό το χρωστάω στους δικούς μου ανθρώπους, που θέλω για άλλη μια φορά να ευχαριστήσω βαθιά, που δεν είναι μόνο η οικογένειά μου, αλλά και πολλοί από εσάς, που με τα χρόνια γίνατε πραγματικά δικοί μου άνθρωποι! Σας ευχαριστώ για όλα, που μου δίνετε την ευκαιρία για άλλη μία φορά, να νιώθω χαρούμενη και δημιουργική!

mpofiliou_live_2013_10_04

Ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος με τη σειρά του ευχαρίστησε τον κόσμο που ήρθε για να ακούσει τα τραγούδια που με “πολλή αγάπη” έφτιαξαν οι τρεις τους, ενώ ευχαρίστησε και τη Feelgood Records που τους έδωσε αυτήν την ευκαιρία. Ο Στάμος Σέμσης στη συνέχεια καλωσόρισε τον κόσμο και μοιράστηκε την “πιο ωραία και πιο αστεία στιγμή της συνεργασίας” που έζησε με την δημιουργική τριάδα, που ήταν την ημέρα που τους έκανε οντισιόν στο σπίτι του, όπου προσπάθησε να τους δείξει ότι “οι προθέσεις είναι καλές” για να παίξουν μαζί…

Μετά τις δηλώσεις των τριών τους, ακούσαμε τα τρία ελληνικά τραγούδια του δίσκου: “Άνω τελεία”, “Πάμε ξανά, “Μάγος βιολιστής”. Φωτεινή όπως πάντα η Νατάσσα Μποφίλιου μας ξάφνιασε και με ένα τραγούδι πρωτόγνωρο που δεν ακούμε συχνά στις εμφανίσεις της, “Το Περιπλανώμενο”, του Στάμου Σέμση (το έχουμε ακούσει στο πρόσφατο παρελθόν από την Ανδριάννα Μπάμπαλη). Εντύπωση, έκανε σε όλους νομίζω και η νέα διασκευή στο “Σ’ έχω βρει και σε χάνω”, με καινούριο ήχο προσαρμοσμένο ίσως στο ύφος του νέου δίσκου.

mpofiliou_live_2013_10_05_semsis
Στάμος Σέμσης & Νατάσσα Μποφίλιου

Λίγο μετά την παρουσίαση του EP και αφού οι μουσικοί κατέβηκαν από τη σκηνή, μιλήσαμε με μερικούς από τους εκλεκτούς παρευρισκόμενους. Στο χώρο βρίσκονταν εκτός από δημοσιογράφους, αγαπημένοι φίλοι και συνεργάτες της Νατάσσας Μποφίλιου. Όπως θα δείτε και λίγο πιο κάτω, ζητήσαμε από τη Γιώτα Νέγκα, το Χρήστο Καρυώτη, το Στάμο Σέμση και το Γεράσιμο Ευαγγελάτο, να κάνουν τα δικά τους σχόλια σε σχέση με την “Άνω Τελεία” συγκεκριμένα, αλλά και πιο γενικά για τη μουσική και τα σχέδιά τους!

MusicCorner: Τι εύχεστε σε αυτήν την παρέα καλλιτεχνών που τώρα προχώρησαν σε αυτήν τη συνεργασία και με το Στάμο Σέμση;
Γιώτα Νέγκα: Καταρχάς, τους εύχομαι καλή επιτυχία γιατί την αξίζουν. Τα παιδιά τα παρακολουθώ, το Θέμη, το Γεράσιμο και τη Νατάσα, από την πρώτη στιγμή, που μας χάρισαν τα πρώτα τραγούδια. Χαίρομαι πολύ που έρχεται και ο Στάμος στην παρέα, όπως είπε και η Νατάσα νωρίτερα, φέρνει ένα νέο αέρα, καινούρια πράγματα με έναν καινούριο ήχο. Οι καιροί επιτάσσουν να δοκιμάζουμε, να προχωράμε. Δεν έχει σημασία αν τα πράγματα γύρω μας λένε, ότι έχουμε κρίση. Σημασία έχει να μη σταματάμε, να προχωράμε! Τους εύχομαι πολύ μεγάλη επιτυχία, να αγαπηθεί από τον κόσμο, να μπει στα στόματα και τις ψυχές του κόσμου, για να πάμε όλοι μας παρακάτω.

MusicCorner: Πέρσι παρακολουθήσαμε την παράστασή σας “Με τα μάτια κλειστά” στη “Χελώνα” από όπου φύγαμε με τις καλύτερες εντυπώσεις. Φέτος τι έχετε στα σχέδια; Ακούσαμε για τη συνεργασία σας με το Θέμη Καραμουρατίδη…
Γιώτα Νέγκα: Πρόκειται να κάνουμε ένα δίσκο με το Θέμη, με το καλό! Θα είναι έτοιμος στο τέλος του χρόνου. Έχει κυκλοφορήσει το πρώτο μας τραγούδι, έτσι, για να αρχίσει να ζεσταίνεται στα αυτιά σας, να το ακούτε, είναι σε στίχους Λήδας Ρουμάνη, ο τίτλος του είναι “Σε ευθεία γραμμή”. Έχουμε χαράξει κι εμείς τη γραμμή μας και προχωράμε! Ήταν καιρός που θέλαμε να κάνουμε ένα δίσκο, είναι η τρίτη προσπάθεια! Όλο και κάποια συγκυρία μας εμπόδιζε. Είμαι πάρα πολύ χαρούμενη που, επιτέλους τα καταφέρνουμε. Θα είναι σε στίχους της Λήδας Ρουμάνη, του Γεράσιμου Ευαγγελάτου και του Οδυσσέα Ιωάννου και ένα τραγούδι σε στίχους του Θέμη! Ελπίζω να βγει με το καλό από τη Feelgood Records, έχουμε προχωρήσει, μας στηρίζει πάρα πολύ και προχωράμε!

mpofiliou_live_2013_10_15_negka
Η Γιώτα Νέγκα μιλάει στη συνεργάτιδά μας Βασιλική Πολυκάρπου…

MusicCorner: Είστε ένας από τους μόνιμους συνεργάτες της Νατάσσας Μποφίλιου. Πείτε μας το δικό σας σχόλιο για την κυκλοφορία του νέου δίσκου:
Χρήστος Καρυώτης: Πιστεύουμε πάρα πολύ στα παιδιά, στη Νατάσσα, τον Γεράσιμο και τον Στάμο και πιστεύουμε στη δύναμη της μουσικής. Γι’ αυτό ξεκινήσαμε και ως Feelgood Records αυτήν την παραγωγή. Γιατί παρόλο που η περίοδος είναι πάρα πολύ δύσκολη για όλους μας, εντούτοις θεωρούμε ότι οι καλές δουλειές και η καλή μουσική έχουν μία δύναμη που μπορεί να επικοινωνήσει με τον κόσμο. Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι που ξεκινάμε με την “Άνω τελεία” της Νατάσας, του Στάμου και του Γεράσιμου!

MusicCorner: Είναι η πρώτη κυκλοφορία της Feelgood σε ελληνικό ρεπερτόριο;
Χρήστος Καρυώτης: Ναι, είναι η πρώτη κυκλοφορία στο ελληνικό ρεπερτόριο της Feelgood Records και πραγματικά, δε μπορώ να σκεφτώ καλύτερο ξεκίνημα. Είναι πολύ μεγάλη μας τιμή που, η κορυφαία Ελληνίδα τραγουδίστρια κυκλοφορεί το νέο της album με εμάς!

mpofiliou_live_2013_10_16_karyotis
Ο Χρήστος Καρυώτης, ικανότατο στέλεχος της Feelgood Records…

Στη συνέχεια οι δημιουργοί του EP “Άνω Τελεία”, Στάμος Σέμσης και Γεράσιμος Ευαγγελάτος, μας είπαν λεπτομέρειες για τη συνεργασία τους και για την πορεία μέχρι το τελικό αποτέλεσμα. Μιλήσαμε πρώτη φορά με το Στάμο Σέμση, ενώ ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος ήταν όπως συνήθως, θερμός και ορεξάτος για περισσότερες διευκρινίσεις. Ανάμεσα σε άλλα μας είπε ότι δε μπορεί να “φανταστεί καλύτερη έκφραση των στίχων του από τη Νατάσσα”, ενώ αναφερόταν στη συνεχόμενη συνεργασία και φιλία μεταξύ τους, αλλά και με το Θέμη Καραμουρατίδη, και λέγοντάς μας το ευχάριστο νέο, για κυκλοφορία καινούριου δίσκου από τους τρεις τους μάλλον μέσα στον επόμενο χρόνο!

MusicCorner: Πως ξεκίνησε η ιδέα για την “Άνω τελεία”;
Στάμος Σέμσης: Είναι περίεργο πώς ξεκίνησε… Ένας πρώην συνεργάτης μου, ο Νίκος Μωραΐτης, φαγώθηκε να κάνω επαφή με τη Νατάσσα, την οποία εγώ δεν ήξερα. Δε γνώριζα καλά καλά το ρεπερτόριο, ούτε τον τρόπο της, ούτε όλα αυτά. Οπότε, μιλήσαμε και …την ερωτεύτηκα αμέσως! Από το τηλέφωνο! Βέβαια όταν ήρθε και από το σπίτι και άρχισε να μου παίζει τραγούδια δικά της, ε, ξετρελάθηκα! Είναι καταπληκτικά!

MusicCorner: Μάθαμε ότι θα είστε κι εσείς επάνω στη σκηνή για τις εμφανίσεις στο Passport αυτό το χειμώνα. Πως κάνατε τώρα αυτήν την επιλογή, ενώ συνήθως δεν εμφανίζεστε επί σκηνής;
Στάμος Σέμσης: Είναι αλήθεια, εγώ δηλαδή κυρίως, κλασική δουλειά κάνω, όμως με τέτοια παρέα, δε μπορεί να πει κανείς όχι! Δηλαδή, είναι όλοι ένας κι ένας, όλοι, ξεκινώντας από τους μουσικούς, μέχρι το Θέμη και το Γεράσιμο… Με τα παιδιά είναι, σαν να γνωρίζομαι χρόνια, για κάποιο λόγο!

MusicCorner: Πως επιλέξατε να μπουν τρία τραγούδια με αγγλικό στίχο στο album;
Στάμος Σέμσης: Κοίτα… Φτιάχνοντας τα τραγούδια, σε ορισμένα καταλαβαίνεις ότι μουσικά δεν ανήκουν στη γλώσσα της χώρας, ότι δηλαδή, η μουσική δε θα ταίριαζε με ελληνικό στίχο. Όμως έδωσα στο Γεράσιμο την επιλογή. Του είπα “Αυτή είναι η μελωδία, μπορεί να είναι ελληνικό, μπορεί να είναι αγγλικό, βάλε εσύ αυτό που νομίζεις!”.

mpofiliou_live_2013_10_19_semsis
Ο Στάμος Σέμσης ενώ μιλάει στο μικρόφωνο του MusicCorner.gr

MusicCorner: Πως πήρατε την απόφαση για την “Άνω Τελεία”; Πως ξεκίνησε η συνεργασία με το Στάμο Σέμση;
Γεράσιμος Ευαγγελάτος: Βασικά κοίτα… Εμείς δεν το σκεφτόμαστε ποτέ όταν είναι να κάνουμε κάτι! Ο Στάμος γνώρισε τη Νατάσσα και εκείνη τον έφερε στη ζωή μας, τον γνωρίσαμε και μπήκε ως τέταρτο μέλος στην παρέα μας, χωρίς να αφήσουμε απ’ έξω το Θέμη. Ο Στάμος έδωσε κάποια κομμάτια στη Νατάσσα, τα οποία την ενθουσίασαν, αρχίσαμε εγώ και ο Στάμος μία πιο δημιουργική σχέση και γεννήθηκαν καινούρια πράγματα. Εμείς είμαστε πάντα ανοιχτοί στο καινούργιο. Χωρίς αυτό να μεταφέρει το κέντρο βάρους από αυτό που κάνουμε, που είναι η “τριάδα”, γιατί έτσι έχουμε ξεκινήσει και έτσι μας αρέσει να συνεχίζουμε. Κάθε φορά που έρχεται κάτι που είναι συγκινητικό, εμείς είμαστε εκεί πέρα και το αγκαλιάζουμε και μπολιάζουμε μάλλον, αυτό που είμαστε εμείς οι τρεις με αυτό το πράγμα. Ο Στάμος ήταν πολύ ανοιχτός σε αυτό και ήρθε, φέρνοντας κάτι καινούριο σε αυτό που ουσιαστικά έχουμε φτιάξει οι τρεις μας.

MusicCorner: Το “Belle Reve” ήταν το πρώτο κομμάτι που βγάλατε σε ξένο στίχο. Τώρα πως ήρθε αυτή η ανάγκη να είναι τα μισά τραγούδια στο νέο album στα αγγλικά;
Γεράσιμος Ευαγγελάτος: Έχει να κάνει περισσότερο με την αίσθηση που έχουν οι μουσικές του Σέμση, οι μουσικές που μου έδωσε. Αρκετά πράγματα γράφτηκαν πάνω σε υπάρχουσες μουσικές που μου έδινε, και ο ίδιος ερχόταν και μου έλεγε “Έχω αυτό που είναι ημιτελές…” και πραγματικά ήταν πολύ χύμα αυτά που μου έδινε και μου έλεγε “Αν μπορείς να κάνεις κάτι…”. Καταρχάς έχω γράψει σε αυτόν το δίσκο ένα από τα αγγλόφωνα τραγούδια, τα υπόλοιπα τα έχει γράψει ο Σέμσης. Εγώ έγραψα την “ελληνική πλευρά του δίσκου”. Το “Unfinished song” είχε γραφτεί στα ελληνικά, όμως κάποια στιγμή λέω “Δε μου πάει αυτό στα ελληνικά, άσε να βάλω εγώ το τρίτο ξενόγλωσσο του δίσκου, να το κάνουμε μισό μισό!”. Επηρεασμένος ήδη από το “Belle Reve” κι επειδή αγαπώ πολύ το αγγλόφωνο τραγούδι, γύρισα τελικά το στίχο στα αγγλικά.

mpofiliou_live_2013_10_18_evaggelatos
Ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος ενώ συνομιλεί με τη Βασιλική Πολυκάρπου του MusicCorner…

MusicCorner: Πάντως στην πρώτη ακρόαση από τη σελίδα που το είχατε ανεβάσει μου φάνηκε σαν ενιαίο, στο θέμα της αισθητικής.
Γεράσιμος Ευαγγελάτος: Αυτό έχει να κάνει με τις ενορχηστρώσεις του Ορέστη Πλακίδη, ο οποίος κάνει μία εξαιρετική δουλειά στο να πάρει ετερόκλιτα τραγούδια, γιατί αν τα ακούσει κάποιος αυτά τα τραγούδια, μπορεί να μας περάσει για σχιζοφρενείς! Είναι τελείως διαφορετικά μεταξύ τους! Έχουμε ένα τραγούδι το οποίο, ας πούμε, είναι λίγο “μεσογειακό-ακουστικό”, όπως είναι το “Πάμε ξανά”, έχουμε μία “βροχερή μπαλάντα” όπως το “Unfinished Song”, έχουμε τραγούδια που συνομιλούν με τους Depeche Mode, όπως είναι το “Wrong Way”, είναι πολύ μπερδεμένα πράγματα. Κι όμως, ο Πλακίδης και κάποια συγκυρία που έκανε όλα αυτά να παντρεύονται με έναν τρόπο, έκανε όλο αυτό το πράγμα να είναι ενιαίο. Ήταν πολύ δύσκολο αλλά το κατάφερε! Κι εμείς σε κάποιες φάσεις είπαμε “Μήπως θα ‘πρεπε να υπάρχουν κι άλλα;”, αλλά ήταν πεποίθησή μας εκείνη τη στιγμή να δοκιμάσουμε αυτά τα συγκεκριμένα έξι τραγούδια!

MusicCorner: Φέτος θα ξεκινήσετε μία σειρά εμφανίσεων εδώ στο Passport…
Γεράσιμος Ευαγγελάτος: Ναι, ξεκινάμε εμφανίσεις, πήρες μία ιδέα για το τι θα είναι το φετινό live. Θα είναι ένα live το οποίο θα είναι για εμάς ένα πολύ μεγάλο στοίχημα! Θα είναι ακουστικό live σε ένα μικρό χώρο, κάτι που δε συνηθίζεται, είναι ένα εξαιρετικό κουαρτέτο εγχόρδων και τεράστια η τύχη μας που θα έχουμε έναν από τους σπουδαιότερους μουσικούς. Δε ξέρω αν το ξέρει ο πολύς κόσμος, αλλά ο Στάμος Σέμσης, πέρα από ένας διακεκριμένος Έλληνας συνθέτης, είναι και ένας εξαιρετικός μουσικός διεθνούς εμβέλειας! Θα είναι πάνω στη σκηνή, θα συμμετέχει στην παράσταση αυτή, που είναι μεγάλη τιμή για εμάς, γιατί ο Σέμσης δεν εμφανίζεται εύκολα. Είναι ένα live σε ένα χώρο που για εμάς είναι εξαιρετικά σημαντικός, καθώς μετά τις περσινές εμφανίσεις σε έναν πολύ μεγάλο χώρο, στο Κύκλος Stage, θέλαμε φέτος κάτι πιο μαζεμένο. Θέλαμε να γυρίσουμε σε έναν πολύ μικρό χώρο. Αυτός ο χώρος έχει ιδιαίτερη σημασία για μένα γιατί, είναι ένας παλιός κινηματογράφος, εγώ κοντά στην περιοχή μένω και ήταν ο κινηματογράφος της εφηβείας μου! Όταν τελείωνα από το σχολείο ερχόμουν εδώ και έβλεπα ταινίες, γιατί ήταν σινεφίλ κινηματογράφος, έφερνε δηλαδή ωραίες ταινίες! Όταν μπήκα τώρα μέσα, πρώτη φορά μετά από εκείνη την περίοδο, ένιωσα τεράστια συγκίνηση, ότι ξαφνικά βρίσκομαι ξανά στο παλιό “Χάι Λάιφ”! Η πρώτη φορά μετά τα δεκαέξι μου, ας πούμε, που σταμάτησα να βγαίνω στον Πειραιά… Και σήμερα που ήρθα, πήρα το ίδιο λεοφωρείο, που έπαιρνα από το σπίτι μου όταν πήγαινα σινεμά, κατέβηκα στην ίδια στάση, έκανα την ίδια διαδρομή, για μία τελείως καινούρια συνθήκη, που εξακολουθεί να είναι μία μεγάλη αγάπη για μένα. Τότε ήταν το σινεμά, τώρα είναι η μουσική…

mpofiliou_live_2013_10_12

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το event…


*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here