2/12/2011
Γράφει ο Φάνης Κόλλιας
Φωτογράφηση: Θανάσης Μαϊκούσης
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Συνήθως όταν ξυπνάω από κάποιο τηλεφώνημα, για την υπόλοιπη μέρα έχω νεύρα… Όχι όμως και αυτή την Κυριακή! Το περίμενα για αρκετό καιρό αυτό το live κι έτσι δεν θα μπορούσα να ξυπνήσω άσχημα ακόμη κι αν με πέταξε το τηλέφωνο από τις …12 το πρωί! Αν είναι δυνατόν, μες το χάραμα! Καθίσαμε λοιπόν παρέα με το laptop να φάμε τα δημητριακά μας και παρακολουθούσαμε όλη την διαδικτυακή προετοιμασία από web-radios, fm radios, ενημερωτικά sites κ.α., για το μεγάλο live στο Σταυρό του Νότου με τους Ζακ Στεφάνου και Μπάντα Κοάλα, Κύριο Κ και τους Γιάννη Βενιαμίν & δε Μπαντ

Λίγο πριν την έναρξη του live καταφέραμε να τρυπώσουμε στο καμαρίνι που ήταν όλοι μαζεμένοι και κάναμε κάποιες ερωτήσεις σε όλους του συντελεστές του live. Κατ’ αρχήν στους Γιάννη Βενιαμίν και Λεωνίδα Κουγιουμτζόγλου…

Musiccorner: Γιάννη καλησπέρα! Αρχικά θα ήθελα να μας συστηθείς…
Γιάννης Βενιαμίν:
Καλησπέρα παιδιά! Λοιπόν, έχω γεννηθεί στη Θεσσαλονίκη, έχω μεγαλώσει σε ένα χωριό στη Χαλκιδική κι έχω μια 6ετία στην Αθήνα. Τα τελευταία 4 χρόνια είμαι στο Σταυρό του Νότου στο House Band.Τώρα ολοκλήρωσα μία δισκογραφική δουλειά με τον Λεωνίδα Κουγιουμτζόγλου, τον drummer μου. Τώρα είμαστε στη φάση που ψάχνουμε δισκογραφική εταιρία. Ο δίσκος αποτελείται από 10 κομμάτια και ονομάζεται «Υπέροχοι και μόνοι». Είναι θλιβερό, αλλά λες ότι τουλάχιστον είσαι υπέροχος! Ο τίτλος υπάρχει σε ένα τραγούδι στο δίσκο αλλά με “η” και τον διάλεξε ο Ζακ για τίτλο του δίσκου με “οι”…!

Musiccorner: Τώρα όμως με αυτή την κρίση και σε συνδυασμό με το ότι πια ο κόσμος δεν αγοράζει CD, είναι σωστή κίνηση να απευθύνεσαι σε δισκογραφικές;
Γιάννης Βενιαμίν: Εσύ μιλάς προφανώς για όλο αυτό το κόλπο με τις εταιρίες…
Λεωνίδας Κουγιουμτζόγλου: Η μουσική δε σταματάει. Στους δύσκολους καιρούς οι τέχνες ανεβαίνουν συνήθως. Όταν είσαι νευριασμένος, αγανακτισμένος θες ή να κάτσεις σπίτι σου ή να βγεις να ξεσπάσεις. Άσχετα αν οι εταιρίες πέφτουν, με κάποιο τρόπο τα κομμάτια ακούγονται.
Γιάννης Βενιαμίν: Τώρα ποιος αγοράζει CD; Όλοι τα κατεβάζουν από το Internet. Αυτό το κάνεις για να έχεις λόγο ύπαρξης, να υπάρχεις σε ένα ράφι για να το δει ο άλλος και να ξέρει ότι υπάρχεις. Αυτό που κάνουν τώρα οι εταιρίες έπρεπε να το έχουν κάνει χρόνια πριν. Οι τιμές που πουλούσαν τους δίσκους ήταν εξωφρενικές. Η οικονομική κρίση επηρεάζει περισσότερο τα live πιστεύω.

Musiccorner: Άλλωστε ο Έλληνας ποτέ δεν θα σταματήσει να διασκεδάζει…
Γιάννης Βενιαμίν: Σωστά! Ο Έλληνας είναι από τη φύση του ένα τυχοδιωκτικό ον που αν θέλει να τα σπάσει, θα το κάνει! Η οικονομική κρίση επηρεάζει όσους βλέπουν τηλεόραση. Μην βλέπετε τηλεόραση!!!

Musiccorner: Ωραία! Για να ξεφύγουμε λοιπόν, τι θα δούμε σήμερα;
Γιάννης Βενιαμίν: Θα παρουσιάσουμε κάποια κομμάτια από το δίσκο που θα κυκλοφορήσει. Κι ένα τραγούδι, καινούριο, από τον επόμενο δίσκο ενδεχομένως.
Λεωνίδας Κουγιουμτζόγλου: Κι ένα τραγούδι μαζί με το Ζακ, ο οποίος συμμετέχει και στο δίσκο που πρόκειται να κυκλοφορήσει.

Musiccorner: Πολύ ωραία! Ευχαριστούμε πολύ!
Όλοι: Εμείς ευχαριστούμε!

————————

Στη συνέχεια …απεγκλωβίζουμε τον Θοδωρή Κοντάκο (Κύριο Κ) από το ασανσέρ απ’ όπου και έδινε δηλώσεις! Γενικώς στο καμαρίνι υπήρχε πάρα πολύ κόσμος, ενώ ο Θανάσης (ο φωτογράφος μας) δεν έχανε την ευκαιρία να απαθανατίζει οτιδήποτε κινείται…! Καθόμαστε λοιπόν με τον Θοδωρή και ξεκινάμε την συζήτηση…

Musiccorner: Καλησπέρα Θοδωρή! Κύριος Κ ή Θοδωρής Κοντάκος; Τι προτιμάς; Και γιατί Κύριος Κ; Τι σημαίνει;
Κυριος Κ: Ότι θέλετε… Γυρνάω και στα δύο! Είναι μία ιδέα που είχα διαβάζοντας τον «Πύργο» του Φρ. Κάφκα. Ζήλεψψψψψψψψ…….

Και χτυπάει το κινητό μου…(Έπρεπε να απαντήσω)
Αφού λοιπόν έκοψα τον ίστρο του Θοδωρή, το κλείνω και συνεχίζουμε…

Κυριος Κ: Είναι μία ιδέα που είχα διαβάζοντας τον «Πύργο» του Φραντς Κάφκα. Ζήλεψα από τον ήρωα την διαύγεια και την επιμονή του να βρίσκει το που πάνε τα πράγματα και το τι συμβαίνει. Ίσως με επηρέασε και στο αν θα ακολουθήσω κάτι solo ή κάτι με μπάντα.

Musiccorner: Κάπου διάβασα πως ο ήρωας του βιβλίου έψαχνε να βρει την αρχή του νήματος στις υποθέσεις που έλυνε. Εσύ το συνδυάζεις αυτό με το ότι ψάχνεις τις μουσικές σου;
Κύριος Κ: Σίγουρα, αυτό συμβαίνει 100%. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, γράφω, αλλά υπάρχει ένα σημείο στη ζωή σου που συνειδητοποιείς την ωριμότητά σου και λες ότι τώρα ξεκινάω να κάνω κάτι.

Musiccorner: Πρόσφατα έβγαλες ένα δίσκο που ονομάζεται «Εδώ είναι το σπίτι μου». Το ομότιτλο τραγούδι ενώ έχει λάβει πολύ καλά σχόλια για τη μουσική, ο στίχος μπερδεύει τον κόσμο. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Κύριος Κ: Εγώ προσπαθώ να τα λέω όσο το δυνατόν πιο κατανοητά τα κομμάτια μου. Ίσως να τους μπέρδεψε το video clip. Από κει και πέρα και μία συνέντευξη μπορεί να δώσεις και ο άλλος να το πάρει κάπως αλλιώς αυτό που θα πεις. Το «Εδώ είναι το σπίτι μου» είναι μία πρόσκληση για την μουσική μου και οι πόρτες είναι ανοιχτές. Όποιος θέλει μπορεί να μπει…

Musiccorner: Σε κάποια φάση μέσα στο κομμάτι λες “Κάτω από την ίδια στέγη χωράμε όλοι, απλοί κομπάρσοι και πρώτοι ρόλοι”. Το πιστεύεις αυτό;
Κύριος Κ: Το πιστεύω ακράδαντα. Στην εποχή που ζούμε ο ρατσισμός είναι πιο υπόγειος. Εγώ έχω βιώσει τον ρατσισμό σε τοπικιστικό επίπεδο, από το που μένεις και το που βγαίνεις μέχρι και το ποιος είσαι και τι κάνεις. Αυτό είναι πιο φασιστικό από οποιαδήποτε δεξιά δύναμη. Το τραγικό είναι ότι υπάρχει μεγάλη μερίδα κόσμου που δεν το βλέπει αυτό.

(Εδώ ο Θοδωρής μας διηγείται ένα περιστατικό στο οποίο ήταν μπροστά λίγο πριν φτάσει στο Σ.Τ.Ν.).
Και στην τελική δεν κατάλαβα…Τι σημαίνει απλοί κομπάρσοι και πρώτοι ρόλοι; Όλοι είμαστε ίσοι!

Musiccorner: Γενικά γράφεις τραγούδια όχι μόνο για σένα. Ένα παράδειγμα είναι ο Λεωνίδας Μπαλάφας. Είναι διαφορετικό  να γράφεις για σένα και διαφορετικό για άλλους;
Κύριος Κ: Παλιά νόμιζα πως ήταν διαφορετικό αλλά τελικά δεν είναι και τόσο. Δεν μπορώ να φανταστώ, για παράδειγμα, κάτι υποδεέστερο από αυτό που κάνω εγώ.

Musiccorner: Θες να μας πεις τι θα δούμε απόψε;
Κύριος Κ: Δεν θα δείτε κάτι διαφορετικό. Θα παίξουμε έναν δίσκο ο οποίος κατασκευάζεται τα τελευταία 6 χρόνια. Ίσως παίξω εγώ λίγο παραπάνω κιθάρες απ’ ότι συνήθως.

Musiccorner: Ετοιμάζεις κάτι τις επόμενες μέρες;
Κύριος Κ: Έχω ένα live στο Bar2 στις 23 Δεκέμβρη. Για μετά ψάχνω μία πιο σταθερή έδρα στην Αθήνα για κάτι πιο “μεταξύ μας”. Όχι όμως ότι δεν θα γίνουν άλλα “κανονικά” live. Επίσης τελειώνουμε τον δίσκο του Λεωνίδα Μπαλάφα και στη συνέχεια πιάνω τον δικό μου.

Musiccorner: Θοδωρή σε ευχαριστούμε πολύ!
Κυριος Κ: Να είστε καλά παιδιά! Εγώ ευχαριστώ…

————————

Και κάπως έτσι περάσαμε και στον Ζακ…

Musiccorner: Καλησπέρα Ζακ! Αρχικά, απ’ ότι ξέρω η ιδέα για το σημερινό live ήταν δική σου. Για πες μας πως το έχεις σκεφτεί.
Ζακ Στεφάνου:
Καλησπέρα! Ήθελα ένα live να είναι ροκ. Και ροκ όχι με την παλιά έννοια αλλά με την πιο σύγχρονη. Κιθάρες, ωραίος ήχος, δυνατός, μπάσα, drums…

Musiccorner: Στο πρόγραμμα θα πείτε μόνο δικά σου τραγούδια;
Ζακ στεφάνου:
Θα πούμε κυρίως κομμάτια από το τελευταίο album, μιας και από τότε που βγήκε δεν το έχουμε παίξει ποτέ ολόκληρο. Θα βάλουμε και κάποια παλιά, όχι πολλά. Επίσης έχουμε την Μπάντα Κοάλα, οπότε τραγουδάει και ο Dennis (Κωνσταντινίδης), αλλά έχουμε και την Cathy Idra. Θα παρουσιάσουμε κι ένα καινούριο κομμάτι.

Musiccorner: Έχεις δηλώσει πως από τότε που άρχισες να βγαίνεις στους δρόμους, αισθάνεσαι πιο αισιόδοξος για το μέλλον. Ισχύει ακόμα αυτό; Καλείς τον κόσμο να βγαίνει στους δρόμους;
Ζακ Στεφάνου:
Όταν λέω κατεβαίνω στους δρόμους δεν εννοώ στις πορείες. Πλέον έτσι όπως έχουν γίνει τα πράγματα διαφωνώ με τις διαδηλώσεις. Συμφωνώ με την ενεργή δημιουργική εναλλακτική κοινωνία. Από τη στιγμή που αποφασίσαμε να ζούμε στοιβαγμένοι στις πολυκατοικίες, είναι χαζομάρα να κλείνεται ο καθένας στο καβούκι του. Εγώ θα περίμενα σε μια πολυκατοικία όλοι οι ένοικοι να πληρώνουν μία σύνδεση Internet. Να μπορούν να διαχειρίζονται τα οικονομικά τους όλοι μαζί. Κι αντί γι ‘αυτό, ο καθένας λειτουργεί σα μονάδα. Νομίζω όμως πως είμαστε στην κατάλληλη εποχή για ν ‘αλλάξει αυτό.

Musiccorner: Στη Θεσσαλονίκη, επειδή πηγαινοέρχεσαι, είναι διαφορετικά τα πράγματα;
Ζακ Στεφάνου:
Στη Θεσσαλονίκη είναι λίγο πιο “ξενέρωτα”. Είναι μία πόλη η οποία χτίστηκε βασισμένη στο εθνικό φρόνημα. Άλλωστε μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσαν να βγάλουν άλλο δήμαρχο από την ακραία δεξιά.

Musiccorner: Τα βγάζει πέρα ένας καλλιτέχνης αυτόν τον καιρό;
Ζακ Στεφάνου:
Όχι, και γι’ αυτό κάνει και πολλές ακόμη δουλειές. Γινόμαστε πιο επινοητικοί και δημιουργικοί.

Musiccorner: Τον επόμενο καιρό ετοιμάζεις κάτι;
Ζακ Στεφάνου:
Για τα επόμενα 3 χρόνια θα μαζευτώ λίγο για να πάρω το πτυχίο μου στην Αρχιτεκτονική. Όχι ότι δεν θα κάνω όμως πράγματα. Θα κάνω, αλλά λιγότερα.

Musiccorner: Ευχαριστούμε πολύ Ζακ! Και καλό πτυχίο!
Ζακ Στεφάνου:
Ευχαριστώ πολύ!

————————

Στη συνέχεια ανεβήκαμε πάνω για το live. Το μαγαζί είχε γεμίσει και ο κόσμος περίμενε τον Γιάννη Βενιαμίν & δε Μπαντ. Ξεκινάει λοιπόν το live και από την αρχή φάνηκε αυτό που μας είπε ο Ζακ. Ένα σύγχρονο ροκ live…

Έπειτα πήρε σειρά στη σκηνή ο Κύριος Κ με την μπάντα του. Δεν τον είχα ξαναδεί live και πρέπει να πω πως είδα και άκουσα ότι ακριβώς περίμενα. Ίσως και κάτι παραπάνω! Ένας ροκάς με τα όλα του!!!

Τέλος, ανέβηκε ο Ζακ με την Μπάντα Κοάλα και την Cathy Idra. H πρώτη ατάκα του Ζακ ήταν “Χθες έβαψα και τον Dennis…”. Ο Dennis πραγματικά έκλεψε τις εντυπώσεις με το κόκκινο μαλλί, το ξανθό γένι, την ζακέτα με τον σκελετό και φυσικά με την τεχνική του στην κιθάρα. Η Cathy μας μάγεψε όλους με την υπέροχη φωνή της! Ο Ζακ για ακόμη μία φορά απέδειξε γιατί είναι τόσο αγαπητός στο κοινό. Έγινε ένα με τον κόσμο κι έτσι όταν ήρθε η ώρα να πει το “Φτάσε στον πάτο”, ο κόσμος του έκανε το χατίρι, άλλο που δεν ήθελε το κοινό, και άρχισε να χοροπηδάει σαν τρελό!

Δεν θα σας κουράσω με την playlist της βραδιάς γιατί με 3 συνεντεύξεις και τις δικές μου φιλοσοφίες ήδη θα έχετε κουραστεί. Αν και νομίζω πως αυτά που είπαν ο Ζακ, ο Κύριος Κ, ο Γιάννης Βενιαμίν και ο Λεωνίδας Κουγιουμτζόγλου είχαν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Το μόνο που θα πω για να κλείσω αυτό το ρεπορτάζ είναι πως είμαι πολύ χαρούμενος και αισιόδοξος για το μέλλον αυτής της εναλλακτικής αλλά και καθαρής ροκ σκηνής η οποία περιλαμβάνει πολλούς νέους αξιόλογους καλλιτέχνες, που έχουν πάρα πολλά να πουν, ανάμεσά τους και οι Ζακ Στεφάνου, Κύριος Κ και Γιάννης Βενιαμίν…

—————

Περισσότερες αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live…

***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here