24/12/2010
www.musiccorner.gr
Γράφει η Μαριάνα Πουτακίδου

Συζητήσεις επί συζητήσεων γίνονται τα τελευταία χρόνια γύρω από το φαινόμενο της διακίνησης μουσικής μέσω διαδικτύου. Ο μουσικός κόσμος έχει χωριστεί στα δύο, με αυτούς που δαιμονοποιούν το Internet, θεωρώντας το κύριο υπαίτιο της κατιούσας πορείας που έχει πάρει η δισκογραφία από τη μια και σε εκείνους που υποστηρίζουν πως είναι και αυτό μέρος μιας γενικότερης εξέλιξης, που εν τέλει καλό κάνει, αφού με τον τρόπο αυτό τα τραγούδια φτάνουν στον κόσμο, στον πραγματικό αποδέκτη τους. Κάπου εκεί μπαίνει και το ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων σε όλες του τις προεκτάσεις και οι συζητήσεις συνεχίζονται και συνεχίζονται και συνεχίζονται…

Αφορμή για νέο κύκλο συζητήσεων γύρω από το φλέγον αυτό ζήτημα, δίνει η κίνηση της δωρεάν διάθεσης, 1000 τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη μέσα από το Internet! Μεταφέρουμε επακριβώς ότι διαβάσαμε στο επίσημο blog αυτής της πρωτοβουλίας http://mikis1000songs.blogspot.com: «Μια ομάδα από φίλους της μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη διάλεξε 1000 τραγούδια από το έργο του και πρότεινε την δωρεάν διάδοση των 50 CD που προέκυψαν  από χέρι σε χέρι. Την πρόταση αυτή την αποδέχτηκε με χαρά ο Μίκης  μέσα από την τηλεοπτική εκπομπή της ΝΕΤ “Στην Υγειά Μας”… ο Μίκης συμφώνησε απόλυτα να γίνει η διακίνηση των 1000 αυτών τραγουδιών και  μέσα από το διαδίκτυο. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι και η δημιουργία αυτού του blog».

Η κίνηση αυτή έχει βρει ήδη ένα μεγάλο αριθμό αποδεκτών, ενώ μέσα σε ελάχιστες μέρες έχεις αναρτηθεί και διαδοθεί από πολλά blogs στο διαδίκτυο. Το ότι ένας καλλιτέχνης του βεληνεκούς του Μίκη Θεοδωράκη αποδέχεται μια τέτοια κίνηση, δείχνει ξεκάθαρα αυτό που ο ίδιος ο συνθέτης μεταφέρει με τα καλύτερα λόγια: «Η τέχνη δεν πρέπει να είναι εμπορική…»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here