ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δισκογραφική Εταιρεία : Minos EMI (10/2011)

Ο τοπογράφος, ήρωας Κ. του βιβλίου του Φρ. Κάφκα «0 Πύργος» έδωσε στον Κύριο Κ. το καλλιτεχνικό του όνομα. Γεννημένος στην Αθήνα το 1984, μετά τις σπουδές του στο Ρέθυμνο της Κρήτης, στο τμήμα του Τ.Ε.Ι. Μουσικής Τεχνολογίας & Ακουστικής, βρέθηκε τυχαία να χαρτογραφεί την Ελλάδα για λογαριασμό εταιρείας χαρτών με το εν λόγω βιβλίο παρέα του.

Η τάση του ήρωα Κ. να μπλέκεται σε καταστάσεις από το πουθενά ψάχνοντας την άκρη του νήματος χωρίς ιδιαίτερο λόγο, σε συνδυασμό με την ανάγκη του Κυρίου Κ. να βρει την αφετηρία στην τραγουδοποιϊα του, έκαναν την ιδέα αυτή με τον καιρό να μοιάζει πιο ουσιαστική από ποτέ.

Απ’ το Ρέθυμνο κατ πιο πριν, ετοίμαζε στίχους κατ μουσικές. Το 2005 θα συμμετάσχει και στην αναβίωση του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με το τραγούδι του «Χαμένη ελπίδα», ενώ στον απόηχο του φεστιβάλ θα εμφανιστεί δίπλα στον Μ. Φάμελλο, τον Φ. Πλιάτσικα, τον Γ. Δημητριάδη και θα συνεργαστεί με το γνωστό παραγωγό Χρ. Μουράτογλου. Παράλληλα συγκέντρωνε το υλικό του πρώτου προσωπικού του δίσκου και με την βοήθεια των μουσικών Αλ. Βουλγαράκη, Κ. Βήχου κατ Γ. Λιβαδά μπήκε στο studio για να ηχογραφήσει.

To CD Single με τα κομμάτια «Κορίτσι του μήνα» κατ «Μπαμ», τα οποία κυκλοφόρησαν το 2010 από την Coo Records. Παράλληλα, συμμετείχε με το τραγούδι του «Για το ράδιο» στο νέο δίσκο του Λ. Μπαλάφα «Ανοιξιάτικη μέρα» αλλά κατ στις live εμφανίσεις του μουσικού και παραγωγού Sillyboy, παίζοντας ζωντανά το δίσκο “Played”.

Το ντεμπούτο άλμπουμ του Κυρίου Κ. με τίτλο «Εδώ είναι το σπίτι μου» κυκλοφορεί από τη Minos EMI. Περιέχετ 11 τραγούδια σε ροκ μουσική και πολύ ευρηματικό στίχο. 0 κος Κ απευθύνεται στους νέους του σήμερα και θεωρείται από τους γνώστες της ροκ μουσικής ως το “μέλλον” της ελληνικής ροκ σκηνής.

Θα τον συναντήσετε σε γνωστά στέκια της πόλης να παρουσιάζει ένα δυνατό υλικό παρέα με την εξαιρετική μπάντα του κατ θα διαπιστώσετε ότι η εμφάνιση του είναι εφάμιλλη μεγάλων ροκ σταρ του εξωτερικού.

TΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER
Γράφει η Αριάδνη Κυπριάδη – a.kypriadi@musiccorner.gr

Τον πρώτο προσωπικό δίσκο του Κυρίου Κ. ανοίγει το ομώνυμο κομμάτι. Το “Εδώ είναι το Σπίτι μου”, ένα τραγούδι με δυνατές κιθάρες, γρήγορα φωνητικά και αμφίσημους στίχους έχει κολλήσει εδώ και εβδομάδες στο ipod μου! Ο Κύριος Κ. υπερασπίζεται το σπίτι του και όσα αυτό αντιπροσωπεύει. Με ένα ξέσπασμα στο ρεφρέν που σπάει κόκαλα, μου θυμίζει όσους διεκδικούν αυτή τη στιγμή την κυριαρχία τους πάνω σε δημόσια αγαθά που θεωρούν δικαιωματικά δικά τους. Αποτελεί όχι μονάχα μια ιδανική εισαγωγή, αλλά και ένα τραγούδι-σφραγίδα που αντανακλά επαρκώς το στυλ του δημιουργού του.

Το “Κάπου Έχω να Πάω” μοιάζει περισσότερο με μελαγχολικό ψιθύρισμα, καθώς ο ερμηνευτής μοιάζει χαμένος, ανήμπορος να βρει το δρόμο του. Στο “Superman”, ένα κομμάτι με δυνατές κιθάρες, ο Κύριος Κ. μιλάει για έναν άνθρωπο που η ζωή τον έκανε να χάσει τον υπερήρωα που έκρυβε μέσα του. Αποκτά ενδιαφέρον χάρη στις αλλαγές και τα “σπασίματα” της φωνής του ερμηνευτή του. Με το πρώτο κιόλας άκουσμα ξεχωρίζει το “Ρολόι”, με τους στίχους του να μιλούν για το πέρασμα του χρόνου και τα γηρατειά. Τα “λαχανιασμένα” φωνητικά που φέρνουν στο νου το Λευκό Λαγό από την “Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων” αγχώνουν τον ακροατή και τον γεμίζουν ένταση. Λυτρωτική είναι η κραυγή του ερμηνευτή “Τον καιρό σου χάνεις, σπάστο!”. Πρόκειται σίγουρα για μια από τις καλύτερες στιγμές του δίσκου.

Ερωτικού περιεχομένου είναι το “Έχω ένα Μωρό”, το οποίο δεν εκπλήσσει με την πρωτοτυπία του, καθώς φέρνει στο μυαλό τραγούδια άλλων νεαρών Ελλήνων pop-rock καλλιτεχνών. Η ιδιαιτερότητά του όμως εντοπίζεται στους εξαιρετικής ομορφιάς στίχους Με κιθάρες χαρακτηριστικές του ήχου του Κυρίου Κ., το “Black Jack” παρουσιάζει τον έρωτα ως ένα παιχνίδι, μια δοσοληψία. To “Ανοιχτά Βρήκα” διαθέτει μια ενδιαφέρουσα μελωδία και πρωτότυπους στίχους που κεντρίζουν το ενδιαφέρον του ακροατή. Ακόμα ένα χαριτωμένο ερωτικό κομμάτι είναι το “Κάποιος να την προσέχει”. Το “Άνθρωπος στη θάλασσα”, σε πιο χαλαρούς ρυθμούς, δεν ενθουσιάζει. Ωστόσο, ακολουθεί μια ακόμα ξεχωριστή στιγμή στο δίσκο. Το “Κλείσε το Γενικό” ξεσηκώνει με ένα πολύ δυνατό και γρήγορο ρεφρέν που μένει στον ακροατή. Είναι ένα κομμάτι ιδανικό για ζωντανές εμφανίσεις. Ο δίσκος κλείνει με το εξαιρετικό “Πάρε τα Μάτι μου και Κοίτα”. Το τραγούδι αναφέρεται στην επιθυμία του ερωτευμένου να κάνει το αντικείμενο του πόθου του να μοιραστεί τα συναισθήματά του. Χαρακτηρίζεται από την τραχιά – σχεδόν ειρωνική – φωνή του Κύριου Κ., ενώ σε σημεία γίνεται ανέλπιστα ευαίσθητο.

Συνολικά, ο δίσκος ξεχωρίζει για τη θεματολογία, τους στίχους και σε αρκετά σημεία, την ερμηνεία του Κύριου Κ.. Μιλάει με αμεσότητα για τις αγωνίες και τις νευρώσεις των σημερινών εφήβων, εικοσάρηδων και τριαντάρηδων. Ο γλυκός έρωτας και η μονόπλευρη αγάπη, ο φόβος του θανάτου, η απελπισία, η αίσθηση του να ζει κανείς χαμένος μέσα στην ίδια του τη ζωή αποτυπώνονται σε στίχους που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα χάρη στην πρωτοτυπία στο συνδυασμό των λέξεων και την αποφυγή τετριμμένων εκφράσεων. Αυτό από μόνο του είναι πολύ ανακουφιστικό, ειδικά σε μια εποχή που κάθε ερωτικό κομμάτι μοιάζει να περιλαμβάνει τουλάχιστον τρία ομόρριζα της λέξης “αγάπη”. Το στυλ του τον κάνει να ξεχωρίζει και του επιτρέπει να αναπτύξει μια μοναδική καλλιτεχνική προσωπικότητα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι κάποιες φορές η ερμηνεία του δεν κουράζει ή τα συναισθήματα που θέλει να αποτυπώσει είναι ξεκάθαρα. Δεν ξέρεις πραγματικά αν πονάει ή ειρωνεύεται. Το τελευταίο βέβαια δεν είναι απαραιτήτως κακό. Επίσης, αρκετές μελωδίες στο δίσκο βαδίζουν σε pop-rock μονοπάτια που δεν κρύβουν ιδιαίτερες εκπλήξεις. Αν δεν δώσει κάποιος βάση στα μαργαριτάρια που κρύβουν οι στίχοι αυτών των κομματιών, εύκολα μπορεί να τα προσπεράσει. Είναι ωστόσο ένας δίσκος με πολλές καλές στιγμές από έναν καλλιτέχνη που έχει ταλέντο και διαθέτει την απαραίτητη “αναίδεια” να προωθεί τον εαυτό του ως μια διαφορετική φωνή…

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ CD
01. Εδώ είναι το σπίτι μου
02. Κάπου έχω να πάω
03. Superman
04. Ρολόι
05. Έχω ένα μωρό
06. Ανοιχτά βρήκα
07. Κάποιος να την προσέχει
08. Άνθρωπος στη θάλασσα (κύματα)
09. Κλείστε το γενικό
10. Πάρε τα μάτια μου και κοίτα

*** Οι κριτικές δίσκων αποτελούν προσωπικές απόψεις του εκάστοτε συντάκτη που σε καμία περίπτωση δεν είναι απαραίτητο ότι συνάδουν με τις απόψεις και της υπόλοιπης συντακτικής ομάδας του Music Corner

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here