13/2/2013
Γράφει η Ελένη Λαμπράκη
Φωτογράφηση: Ντορίνα Καππάτου
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Μία πολύ όμορφη μουσική σύμπραξη λαμβάνει χώρα στη σκηνή του Ρυθμού Stage στην Ηλιούπολη τα βράδια της Παρασκευής. Η ορχήστα Έμμετρον συναντάει τον Κώστα Μακεδόνα, τη Ζωή Παπαδοπούλου και τον Ορέστη Τζιόβα με σκοπό ένα μουσικό ταξίδι στα μήκη και τα πλάτη της γης, μέσα από τραγούδια ελληνικά που μέσω του κινηματογράφου γνώρισαν παγκόσμια επιτυχία και αναγνώριση.

Συνήθως σε μία μουσική παράσταση τον πρωταγωνιστικό ρόλο τον έχουν σχεδόν αποκλειστικά οι ερμηνευτές όμως στη συγκεκριμένη, «Ήχος της Ελλάδας – Μουσική του Κόσμου», η λαϊκή ορχήστρα Έμμετρον κλέβει με τη δεξιοτεχνία της το χειροκρότημά μας. Η συγκεκριμένη ορχήστρα αποτελείται στο σύνολό της από δέκα μπουζούκια και από εφτά έως δεκαπέντε επιπλέον μουσικούς καθώς και χορωδία. Εμείς βέβαια παρακολουθήσαμε ένα πιο ευέλικτο σχήμα με τέσσερα μπουζούκια και μία κιθάρα, το οποίο ήταν κατάλληλο για το συγκεκριμένο χώρο και το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Το ερμηνευτικό κομμάτι βρίσκεται στα χέρια δύο καταξιωμένων ερμηνευτών του Κώστα Μακεδόνα και της Ζωής Παπαδοπούλου, καθώς και του ηθοποιού Ορέστη Τζιόβα, οι οποίοι αναλαμβάνουν  να μας θυμίσουν τραγούδια που όλοι έχουμε αγαπήσει.

Το στήσιμο της παράστασης είναι ακριβώς όπως θα έπρεπε να είναι μια παράσταση – αφιερωματική στον ελληνικό κινηματογράφο και τις μεγάλες καλλιτεχνικές προσωπικότητες που πέρασαν τότε απ’ το εγχώριο καλλιτεχνικό στερέωμα. Πίσω από κάθε τραγούδι υπήρχε αντίστοιχο video, είτε με κάποιο απόσπασμα ταινίας («Συνοικία το Όνειρο», «Στέλλα», «Οι θαλασσιές οι χάντρες»), είτε με κάποια σημαντική εκτέλεση όπως το «Honeymoon» από τους Beatles, το οποίο δεν είναι άλλο από το «Αν θυμηθείς τ’ όνειρό μου» ή την εκτέλεση της Edith Piaf στην «Όμορφη Πόλη». Ο Κώστας Μακεδόνας, μετά από τόσα χρόνια πορείας έχει αποδείξει ότι είναι γνήσιος διασκεδαστής. Δε διστάζει να αφήσει στην άκρη την προσωπική του δισκογραφία και να δώσει τη χαρακτηριστική ζεστή του ερμηνεία σε μερικά από τα σημαντικότερα τραγούδια των λίγο προηγούμενων δεκαετιών. Η Ζωή Παπαδοπούλου καταπιάνεται με κομμάτια που έχουν σφραγιστεί με τη φωνή π.χ. της Μελίνας Μερκούρη, και κατορθώνει να δώσει μία νέα ερμηνεία και το δικό της στίγμα σε αυτά. Ο Ορέστης Τζιόβας, ένας ηθοποιός ο οποίος έχει χρειαστεί πολλές φορές να τραγουδήσει στο θεατρικό σανίδι, δεν αποποιείται το ρόλο του, αντίθετα λειτουργεί λίγο σαν συνδετικός κρίκος ανάμεσα στο τραγούδι και τον κινηματογράφο.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε γύρω στις 23.00 με ένα video με αποσπάσματα από παλιές ελληνικές ταινίες, κλείνοντας με την εικόνα του Αλέκου Αλεξανδράκη στη «Συνοικία το Όνειρο» για να δώσει την πάσα για το πρώτο κομμάτι, το «Βρέχει στη φτωχογειτονιά», το οποίο ακουγόταν στη συγκεκριμένη ταινία. Ο Κώστας Μακεδόνας καλοσωρίζει τον κόσμο και επισημαίνει ότι απόψε είναι «Πολλοί μουσικοί και λίγοι τραγουδιστές. Πρόκειται για μία παράσταση που φτιάχτηκε από μουσικούς και συμπεριλαμβάνει όλα τα τραγούδια των μεγάλων δημιουργών».

Η συνέχεια γίνεται με Βαμβακάρη και Τσιτσάνη για να περάσουμε στη Ζωή Παπαδοπούλου η οποία δηλώνει πολύ χαρούμενη με τη συμμετοχή της στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ενώ όπως και ο Κώστας Μακεδόνας αναφέρεται στο Μανώλη Γεωργοστάθη ο οποίος ευθύνεται για τη μουσική επιμέλεια και την οργάνωση της ορχήστρας. Η Ζωή Παπαδοπούλου μας θυμίζει το «Δρόμοι παλιοί» απ’ την ταινία «Serpico» αλλά και μερικά απ’ τα κομμάτια του Μάνου Χατζηδάκι που ακούστηκαν στην ταινία «Στέλλα» του Μιχάλη Κακογιάννη. Την εμφάνισή του κάνει και ο Ορέστης Τζιόβας με το «Θάλασσα πλατιά» ο οποίος μας καλοσωρίζει με τη σειρά του και μας εύχεται καλή ακρόαση. Αφού και οι τρεις ερμηνευτές έδωσαν το στίγμα τους, η ορχήστρα μας χαρίζει το πρώτο μεγάλο της σόλο με τη «Γωνιά των αγγέλων» του Μίκη Θεοδωράκη, το οποίο έχει θερμή ανταπόκριση απ’ το κοινό.

Στη συνέχεια, το γλέντι ανάβει για τα καλά. Ο Κώστας Μακεδόνας τραγουδάει για τα «Ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» και η Ζωή Παπαδοπούλου για τα «Παιδιά του Πειραιά» και ο κόσμος έχει σηκωθεί απ’ τα τραπέζια και χορεύει. Στο «Θα πιω απόψε το φεγγάρι», σηκώνεται κάποιος μέσα απ’ το κοινό και φωνάζει στο Μακεδόνα «Γεια σου ρε Κώστα». Τι πρόγραμμα θα συνεχιστεί για δύο ώρες ακόμα με αμείωτο κέφι και με τους ερμηνευτές να εναλλάσσονται επί σκηνής και να μας ανεβάζουν τη διάθεση, την ορχήστρα να δίνει τον καλύτερό της εαυτό και αγαπημένες μελωδίες να γεμίζουν το χώρο. Ένα πρόγραμμα που αν σας αρέσει αυτό το είδος της μουσικής, δεν πρέπει να χάσετε!

Λίγο πριν την έναρξη της παράστασης ξεκλέψαμε λίγο από το χρόνο των τριών ερμηνευτών και τους ζητήσαμε τη δική τους άποψη σχετικά με αυτό που σκόπευαν μας παρουσιάσουν!

Music Corner: Βρισκόμαστε απόψε στο Ρυθμός Stage, για να ακούσουμε πολλά αγαπημένα μας τραγούδια. Θα θέλατε να μας πείτε δυο λόγια για το πρόγραμμα αυτό που έχετε ετοιμάσει;
Κώστας Μακεδόνας: Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που έχει φτιάξει ένας σπουδαίος μουσικός, ένας μπουζουξής, ο Μανώλης ο Γεωργοστάθης, και το στηρίζουμε και οι μουσικοί κι εγώ με την καρδιά μας, είτε πληρωνόμαστε είτε όχι, γιατί είναι μία πολύ ωραία δουλειά. Έχουμε κάνει πολλές παραστάσεις χωρίς να πληρωθούμε, ή με συμβολική τελείως αμοιβή. Και το λέω αυτό γιατί είναι ένα πρόγραμμα που το αγαπάμε πάρα πολύ, έχει να κάνει με το καλό ελληνικό τραγούδι και σε συνδυασμό με τον ελληνικό κινηματογράφο και ουσιαστικά αυτό που βγαίνει μέσα απ’ αυτό είναι ότι ο ήχος του μπουζουκιού και τα καλά τραγούδια κατάφεραν να κάνουν τον ήχο της Ελλάδας, μιας χώρας μικρής, να φτάσει σ’ όλο τον κόσμο. Και η Ελλάδα να γίνει γνωστή μέσα απ’ αυτό. Έτσι έγινε και η επιλογή των τραγουδιών, διαλέξαμε αυτά που πέρασαν τα σύνορα, που έφτασαν παντού. Είναι ένα πρόγραμμα που ταυτόχρονα είναι και διασκεδαστικό, συνδυάζεται με video που απεικονίζει στιγμές του ελληνικού κινηματογράφου και γι’ αυτό έχει κι επιτυχία, όπου κι αν έχουμε παίξει. Ελπίζουμε ότι θα κάνουμε κι άλλα πράγματα, ήδη υπάρχουν σχέδια για να συνεχιστεί.

Music Corner: Πως προέκυψε η συνεργασία σας με τη Ζωή Παπαδοπούλου και τον Ορέστη Τζιόβα;
Κώστας Μακεδόνας: Με τη Ζωή έχουμε δουλέψει μαζί σχεδόν λίγο μετά από τότε που την ανακάλυψε η Χαρούλα και βγήκε στη δισκογραφία, αρκετά χρόνια πριν. Δεν έχουμε σταματήσει να συνεργαζόμαστε και είναι μεγάλη χαρά για μένα να είμαστε πάλι μαζί. Με τον Ορέστη είναι η πρώτη φορά. Σ’ αυτό το πρόγραμμα χρειάζεται ένας ηθοποιός, γιατί ουσιαστικά μας συνδέει με τους ηθοποιούς, τις στιγμές του ελληνικού κινηματογράφου και τα τραγούδια του, και πιστεύω πως έχει δέσει πολύ όμορφα.

Music Corner: Ετοιμάζετε κάτι καινούριο δισκογραφικά ή σε επίπεδο εμφανίσεων εκτός απ’ τη συνέχιση της συγκεκριμένης παράστασης;
Κώστας Μακεδόνας: Δισκογραφικά έχω κάποιες συμμετοχές. Μία σημαντική συμμετοχή με νέα τραγούδια είναι σ’ ένα δίσκο που έκαναν δύο νέα παιδιά ο Κωνσταντίνος Βελιάδης και ο Τέρπανδρος. Τα τραγούδια αυτά παίζονται πάρα πολύ στο ραδιόφωνο και χάρηκα πάρα πολύ που άκουσα από νέους ανθρώπους να έχουνε γράψει τραγούδια σαν τα παλιά, αλλά καινούρια. Σε μια εποχή που δυστυχώς δεν υπάρχει πολλή γονιμότητα στο ελληνικό τραγούδι, βγήκαν δύο νέα παιδιά και έγραψαν όμορφα πράγματα. Ταυτόχρονα ετοιμάζω διάφορες άλλες συμμετοχές. Προσωπικά δεν ετοιμάζω κάτι προς το παρόν, υπάρχουν κάποιες ιδέες αλλά ακόμα δεν έχω μπει στο studio. Και σε επίπεδο εμφανίσεων υπάρχουν διάφορες προτάσεις και αλλά είναι λίγο νωρίς ακόμα για να το ανακοινώσουμε.

Music Corner: Είπατε πριν ότι πλέον οι αμοιβές και στο δικό σας χώρο είναι συμβολικές έως ανύπαρκτες, κάτι το οποίο συμβαίνει στα περισσότερα επαγγέλματα και κατά συνέπεια πιθανόν να συμβαίνει και στο κοινό που έρχεται να σας δει. Τι θεωρείτε πως είναι αυτό που θέλει να δει ο κόσμος σήμερα και επιλέγει να έρθει εδώ;
Κώστας Μακεδόνας: Αντίθετα απ’ αυτό που κάποιοι πιστεύουν πως ο κόσμος έχει προβλήματα και θέλει ν’ ακούει εύκολα τραγούδια για να περνάει την ώρα του, εγώ νομίζω πως ο κόσμος θέλει να πιαστεί απ’ τα σημαντικά πράγματα, γιατί έχει ανάγκη όχι μόνο να διασκεδάσει και να εκτονωθεί, αλλά να συγκινηθεί και να νιώσει μεγάλα συναισθήματα, να αρχίσει να ξαναγαπάει τον εαυτό του και τους γύρω του. Νομίζω πως χρειάζεται τα σημαντικά και καλά τραγούδια, και νομίζω πως γι’ αυτό αυτές οι δουλειές τη δεδομένη στιγμή έχουν μεγαλύτερη επιτυχία από άλλα προγράμματα.

——————

Music Corner: Σας συναντάμε απόψε στο Ρυθμός Stage σε μία ξεχωριστή παράσταση. Θα θέλατε να μας πείτε δυο λόγια γι’ αυτό;
Ζωή Παπαδοπούλου: Ναι, είναι μία εξαιρετικά ευτυχής συγκυρία που βρίσκομαι εδώ, μαζί με τον Κώστα Μακεδόνα και τον Ορέστη Τζιόβα και την εξαιρετική ορχήστρα Έμμετρον, υπό την επιμέλεια του Μανώλη Γεωργοστάθη, μ’ ένα πρόγραμμα βασισμένο σε πολύ γνωστά και οικεία τραγούδια, αγαπημένα σε όλους μας, τραγούδια που πρωτοπαίχτηκαν σε ελληνικές ταινίες και έγιναν διεθνείς επιτυχίες. Είναι ένα πολύ όμορφο πρόγραμμα και πιστεύω πως ο κόσμος έχει ανάγκη ν’ ακούσει αυτά τα τραγούδια.

Music Corner: Τι θεωρείτε πως έκανε αυτά τα τραγούδια τόσο πετυχημένα;
Ζωή Παπαδοπούλου: Νομίζω ότι η επιτυχία αυτών των τραγουδιών είναι η απλότητά τους και η καθαρότητά τους. Και το γεγονός ότι κατάφεραν να πιάσουν τον καημό και την αλήθεια της εποχής. Αυτό είναι αναγκαίο τώρα για τον κόσμο. Έχουμε έρθει ξανά σε μια εποχή δύσκολη, με διάφορα θέματα και κυρίως επιβίωσης για πάρα πολλούς. Το να ακούς τραγούδια που μιλάνε για τον πόνο σου και την κατάστασή σου είναι πολύ σημαντικό. Νομίζω έχουν την ικανότητα να γιάνουν τις πληγές μας.

Music Corner: Η δική σας συνεργασία με τον Κώστα Μακεδόνα και τον Ορέστη Τζιόβα πως προέκυψε;
Ζωή Παπαδοπούλου: Με τον Κώστα το Μακεδόνα έχουμε συνεργαστεί πολλές φορές και πάντα είναι μεγάλη χαρά γιατί είμαστε φίλοι κατ’ αρχήν. Με τον Ορέστη τώρα γνωριστήκαμε και νιώθω ότι είναι πολύ μέσα σ’ αυτό που κάνουμε, και νιώθω ότι έχει μια λαχτάρα και μια διαφορετική οπτική του πράγματος στο πως το αντιμετωπίζει την παράσταση και χαίρομαι ιδιαιτέρως.

Music Corner: Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο σημείο στην παράσταση, το οποίο ξεχωρίζετε;
Ζωή Παπαδοπούλου: Για μένα  το πρόγραμμα είναι αγαπημένο στο σύνολό του Όλα τα τραγούδια τα αγαπώ και πάντα ήθελα να τα τραγουδήσω. Αγαπημένο τραγούδι, το οποίο αποτελεί και μία μορφή λύτρωσης για μένα την ώρα που το τραγουδώ είναι οι «Δρόμοι Παλιοί» του Μίκη Θεοδωράκη.

Music Corner: Ετοιμάζετε κάτι καινούριο δισκογραφικά ή κάποια άλλη εμφάνιση;
Ζωή Παπαδοπούλου: Ναι, έχω ολοκληρώσει την τρίτη μου δισκογραφική δουλειά, η οποία έχει να κάνει με νέους δημιουργούς που έχουν να πουν πολλά σήμερα. Και παράλληλα κάνω live με τη δική μου μπάντα, είτε ακουστικά με το μόνιμο συνεργάτη μου το Νεοκλή το Νεοφυτίδη και γυρνάμε στην Ελλάδα και διάφορους χώρους στην Αθήνα, το οποίο μας ευχαριστεί πολύ!

Music Corner: Πάντως δεν είναι εύκολο να κυκλοφορήσει ένας καινούριος δίσκος σήμερα…
Ζωή Παπαδοπούλου: Κοιτάξτε, έχω ακολουθήσει τον κλασσικό δρόμο. Με δική μου παραγωγή, με φίλους που ήρθαν να παίξουν… αλληλοϋποστηριζόμαστε και είναι και πιο ωραίο έτσι!

——————

Music Corner: Θέλετε να μας μιλήσετε για το αποψινό πρόγραμμα;
Ορέστης Τζιόβας: Ορχήστα Έμμετρον, καταπληκτικοί μουσικοί, πολύ αναγνωρισμένοι όλοι τους και πολύ δουλεμένοι σα μουσικοί! Η μπάντα, δεν ξέρω αν το γνωρίζετε, έχει 10 μπουζούκια, πρόκειται για μια πολυμελή μπάντα, η οποία λόγω συνθηκών εδώ δε θα μπορούσε να είναι όλη. Τιμή μου τεράστια να μου ζητήσουν να συνεργαστώ με αυτούς τους καλλιτέχνες, αυτή την ορχήστα και αυτό το μαέστρο, το Μανώλη το Γεωργοστάθη. Τα τραγούδια είναι πολύ αγαπημένα και πολύ γνωστά και η επιλογή τους έγινε κυρίως με βάση το γεγονός ότι έγιναν εκτός Ελλάδος, είτε από το σινεμά, είτε απλά σαν τραγούδια.

Music Corner: Ένας ηθοποιός, όπως εσείς, καλείται να παίξει ένα ρόλο σε μία σχεδόν εξ’ ολοκλήρου μουσική παράσταση. Δεν είναι ρίσκο αυτό για σας;
Ορέστης Τζιόβας: Σε μία καθαρά μουσική παράσταση. Το ρίσκο υπάρχει ούτως ή άλλως σε οποιαδήποτε συνεργασία. Απ’ την άλλη δεν είναι ρίσκο γιατί το τραγούδι το αγαπάω και θέλω να το υπηρετήσω.

Music Corner: Αν δεν κάνω λάθος, έχετε τραγουδήσει αρκετές φορές σε θεατρικές παραστάσεις στις οποίες συμμετείχατε.
Ορέστης Τζιόβας: Ναι, όπως και τώρα τραγουδάω. Το τραγούδι στο θέατρο είναι πολύ σύνηθες, αλλά το αγαπάω ανεξάρτητα απ’ αυτό…

Περισσότερες αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live


***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here