25/2/2011
www.musiccorner.gr

Σε μία κατάμεστη αίθουσα, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το βράδυ της Τρίτης, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση το αφιέρωμα στον μουσικοσυνθέτη Δημήτρη Λάγιο (1952-1991) που αποτελεί την τρίτη δράση του Κύκλου για το Ελληνικό Τραγούδι.

Αντώνης Παπαδημητρίου, Πέγκυ Λάγιου, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Παντελής Θαλασσινός

Η τρίτη αυτή συναυλία για τον Άγνωστο Ελληνισμό εστίασε στον Ζακυνθινό μουσικό και συνθέτη που έφυγε πολύ πρόωρα από τη ζωή, μόλις σε ηλικία 38 ετών κι όμως κατάφερε να αφήσει πίσω του ένα πλούσιο και μεγάλου εύρους έργο: συνθετικό, ποιητικό, εκπαιδευτικό και κοινωνικό. Σε αυτή τη συναυλία το κοινό είχε την ευκαιρία να ακούσει όχι μόνο τις μεγάλες στιγμές και πιο γνωστές από το έργο του αλλά και την Κάλβειο Ραψωδία σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση.

Σημαντικές προσωπικότητες της πνευματικής και της επιχειρηματικής ζωής έδωσαν το παρών στη χτεσινή παράσταση όπως οι κ.κ.: ο Πρέσβυς Κύπρου κος Ιωσήφ με την σύζυγό του, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο Αδαμάντιος και η Μαριέττα Πεπελάση, ο πρόεδρος της Λυρικής Νίκος Μουρκογιάννης, ο Γιάννης Ψυχοπαίδης, ο ηθοποιός Γιώργος Καραμίχος και πολλοί άλλοι. Παρούσα φυσικά ήταν και η σύζυγος του συνθέτη κα Πέγκυ Λάγιου ενώ η κόρη τους Υακίνθη ερμήνευσε ένα από τα συγκινητικότερα κομμάτια της παράστασης κάτω από το ζεστό χειροκρότημα του κοινού.

Ο πρόεδρος της Λυρικής, Νίκος Μουρκογιάννης

Τα τραγούδια της παράστασης ερμήνευσαν οι: Παντελής Θαλασσινός, Αρετή Κετιμέ, Δημήτρης Υφαντής, Δώρος Δημοσθένους, Φωτεινή Βελεσιώτου, Ζαχαρίας Καρούνης καθώς επίσης και οι λυρικοί τραγουδιστές Ειρήνη Καράγιαννη και Χάρης Ανδριανός.
Στην παράσταση συμμετείχαν: η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων Πάτρας, η Viale Arti, η Ορχήστρα Ελληνικού Τραγουδιού και το φωνητικό σύνολο “Εν φωναίς”. Την επιλογή των τραγουδιών ανέλαβε ο Γιώργος Ευσταθίου.

***

Η συναυλία αυτή εντάσσεται στον Κύκλο Ελληνικού Τραγουδιού με τίτλο Ο Άγνωστος Ελληνισμός, που αποτελεί ιδέα του Δημήτρη Παπαδημητρίου. Ο Κύκλος αυτός αποτελεί πρόταση του Ελληνικού Σχεδίου, της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας που ιδρύθηκε από τον συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου με στόχο τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού.

Οι ερμηνευτές στη σκηνή

Ο Κύκλος περιλαμβάνει συνολικά έξι παραστάσεις, αποτελώντας μια συστράτευση δημιουργών και διανοητών με επικεφαλής τον σπουδαίο Έλληνα συνθέτη.

Με το συγκινητικό αυτό αφιέρωμα στον αγαπημένο μουσικοσυνθέτη συνεχίζονται οι δραστηριότητες του Ελληνικού Σχεδίου που στόχο έχουν να επαναφέρουν στο προσκήνιο σημαντικούς Έλληνες δημιουργούς, αλλά και να αναδείξουν τη μουσική ως τέχνη που μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στον «καθημερινό πολιτισμό».

Ο Πρέσβης Κύπρου κ. Ιωσήφ με τη σύζυγό του και ο Χρήστος Καρράς

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here