ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δισκογραφική Εταιρεία : Legend (4/2010)

Ο Μανώλης Λιδάκης, ο κορυφαίος λαϊκός τραγουδιστής της γενιάς του συναντιέται με το Χρήστο Νικολόπουλο, τον κορυφαίο λαϊκό συνθέτη της εποχής μας.

Στην πρώτη τους ολοκληρωμένη συνεργασία που έχει γενικό τίτλο «Όλα δικά μας κι όλα ξένα» τα τραγούδια ακολουθούν τους κλασικούς λαϊκούς δρόμους, που ο Χρήστος Νικολόπουλος ξέρει να γράφει και ο Μανώλης Λιδάκης ξέρει να ερμηνεύει. Με τη μοναδική φωνή του υπηρετεί τέλεια το ύφος των τραγουδιών. Ώριμος, στιβαρός, κατασταλαγμένος ο Μανώλης Λιδάκης αποτελεί από μόνος του το επιπλέον πλεονέκτημα ενός πραγματικά καλού λαϊκού δίσκου. Κι εδώ αρχίζουν οι εκπλήξεις. Καταρχάς το εξαιρετικό ντουέτο του με τον Πασχάλη Τερζή στο τραγούδι Όλα δικά μας κι όλα ξένα, ένα τραγούδι που ήδη έχει γνωρίσει μεγάλη ραδιοφωνική επιτυχία και ενώνει για πρώτη φορά δυο από τους πιο σημαντικούς Έλληνες τραγουδιστές. Από την άλλη οι μουσικές του Χρήστου Νικολόπουλου ενώνουν τον λόγο διαφορετικών στιχουργών, διαφορετικών γενιών: Κωστούλα Μητροπούλου, Λευτέρης Χαψιάδης, Νίκος Αναγνωστάκης, Βαγγέλης Ατραϊδης, Γιάννης Βασιλόπουλος, Βίκυ Γεροθόδωρου και Δημήτρης Τσάφας.

 Ο δίσκος επιπλέον περιέχει διασκευές τριών τραγουδιών («Φοβάμαι», «Το χτύπημα» και «Έτσι σ’ αγάπησα»), τα οποία επαναπροσδιορίζονται και αποκτούν νέα διάσταση με τη ζεστή και οικεία φωνή του Μανώλη Λιδάκη.

Ο Χρήστος Νικολόπουλος εξομολογείται για τη συνεργασία του με τον ερμηνευτή:«Στην πολυετή συνθετική σταδιοδρομία μου έχω δημιουργήσει πάρα πολλούς δίσκους και έχω συνεργαστεί με τους μεγαλύτερους Έλληνες τραγουδιστές και τραγουδίστριες. Ορισμένες από αυτές τις συνεργασίες έχουν μείνει ανεξίτηλες στη σκέψη και την ψυχή μου όχι μόνο για το εμπορικό και ποιοτικό αποτέλεσμα, αλλά και για τον τρόπο και τη διάθεση της συνεργασίας. Μια από αυτές είναι η συνεργασία μου με το Μανώλη Λιδάκη στο νέο cd με τίτλο «Όλα δικά μας κι όλα ξένα».

Την διεύθυνση της παραγωγής έχει ο έμπειρος Γιώργος Μακράκης που διάλεξε με μεγάλη προσοχή τα 15 τραγούδια για τη νέα λαϊκή δουλειά του κορυφαίου ερμηνευτή της γενιάς του. Με λίγα λόγια: ένας εξαιρετικός λαϊκός δίσκος από αυτούς που σπανίζουν στις μέρες μας.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER
Γράφει ο Παύλος Ζέρβας – pavloszervas@musiccorner.gr

Χρήστος ΝικολόπουλοςΜανώλης Λιδάκης. Μια συνεργασία που μόνο ενδιαφέρον μπορεί να προκαλέσει. Από τη μία ο συνθέτης, μια από τις σημαντικότερες μορφές του λαϊκού τραγουδιού, ένας δημιουργός που έχει γράψει αμέτρητες επιτυχίες. Από την άλλη ο ερμηνευτής, με φωνή αψεγάδιαστη, που γεμίζει τις συνθέσεις και τους δίνει χαρακτήρα και πάθος. Και κάπου ανάμεσά τους έρχεται να δώσει ακόμη μεγαλύτερη αξία στο cd η συμμετοχή του Πασχάλη Τερζή, ενός ακόμη καθαρόαιμου λαϊκού τραγουδιστή, που ερμηνεύει μαζί με τον Λιδάκη το “όλα δικά μας κι όλα ξένα“, που δίνει τον τίτλο του και στο cd.

Έχουμε να κάνουμε με μια γνήσια λαϊκή δουλειά, με τεχνοτροπία βγαλμένη από τα παλιά καλά χρόνια όπου το καλό λαϊκό τραγούδι ήταν …νόμος, αλλά σήμερα φτάσαμε να αποτελεί είδος που τείνει να εκλείψει στην ελληνική δισκογραφία. Τα τραγούδια θα τα ακούσετε ευχάριστα από το πρώτο άκουσμα, θα τα αγαπήσετε όμως αν τους δείξετε μεγαλύτερη προσήλωση και τους δώσετε περισσότερο χρόνο. Ωστόσο υπάρχουν και κάποιες αδύναμες στιγμές και η αλήθεια είναι ότι 15 τραγούδια είναι λίγο πολλά για μια τέτοια δουλειά – έστω κι αν τα 12 ουσιαστικά είναι καινούργια κομμάτια – και πολύ δύσκολα θα μπορούσε να κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον σε όλη της τη διάρκεια. Εδώ βέβαια είναι και η ένστασή μου. Πιστεύω πως οι σπουδαίοι μουσικοί και καλλιτέχνες οφείλουν να είναι πολύ πιο επιλεκτικοί ακόμη και μ’ αυτά που οι ίδιοι δημιουργούν. Όσο μεγαλύτερες αξιώσεις έχει ο κόσμος από σένα, τόσο πιο εύκολα πρέπει να γεμίζει το καλαθάκι των αχρήστων και πάνω στο γραφείο σου ή στη κονσόλα σου (μιας και μιλάμε για μουσικούς) να μένουν μόνο αυτά που πραγματικά στέκονται στο ύψος των απαιτήσεων…

Από το cd ξεχώρισα τις διασκευές “έτσι σ’ αγάπησα” σε στίχους Λευτέρη Χαψιάδη, “φοβάμαι” (κι αυτό σε στίχους Λευτέρη Χαψιάδη) και το “χτύπημα” σε στίχους Βαγγέλη Ατραΐδη και Γιάννη Βασιλόπουλου. Το “όλα δικά μας κι όλα ξένα” σε στίχους Βίκυς Γεροθόδωρου, στο οποίο συμμετέχει και ο Πασχάλης Τερζής είναι το πιο εύηχο κομμάτι του δίσκου και είναι απολύτως λογικό να κάνει γρήγορα επιτυχία. Ξεχώρισα ακόμη το “άνθρωποι και πράματα” με τον ευαίσθητο στίχο του Λευτέρη Χαψιάδη και το “να γυρνούσα στο μηδέν” σε στίχους Δημήτρη Τσάφα…

Η δουλειά είναι σίγουρα προτεινόμενη κυρίως προς όσους αναπολούν το παλιό καλό λαϊκό τραγούδι…

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ CD
01. Δεν έχει άκρη τούτη η αγάπη
02. Φοβάμαι
03. Μέσα στο μπαρ
04. Άνθρωποι και ποντίκια
05. Όνειρο αληθινό
06. Το χτύπημα
07. Όλα δικά μας κι όλα ξένα (ντουέτο με τον Πασχάλη Τερζή)
08. Δεν ανήκω πουθενά
09. Να γυρνούσα στο μηδέν
10. Ένα τσιγάρο μένει
11. Σταγόνα σταγόνα
12. Ένα γυαλί
13. Έτσι σ’αγάπησα
14. Χίλια λάθη
15. Ταξίδι μου κρυφό

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here