12/4/2013
www.musiccorner.gr
Συνέντευξη στον Τάσο Κριτσιώλη

Ένας… «Σερ» στον «Ιανό»

Τον άκουσα για πρώτη φορά στα πολύ πολύ …μικράτα μου -μόλις τριών ετών!-, γύρω στο 1980 να τραγουδά από το μικρό πικάπ μας το τραγούδι των τίτλων της θρυλικής παιδικής σειράς «Μάγια η μέλισσα». Η φωνή του, ζεστή, χαρούμενη και άμεση, ταίριαζε απολύτως με το ύφος του κομματιού και σε προδιέθετε θετικά για ν’ ακούσεις τη συνέχεια της «περιπέτειας» αυτής της τόσο χαριτωμένης «μελισσούλας».

Στα πρώτα χρόνια του Δημοτικού, άκουγα πολύ συχνά από το ραδιόφωνο το «Τραγούδι για καφενεία» (από το άλμπουμ του 1982 «Σαν ξαφνικό ταξίδι»), χωρίς όμως να γνωρίζω ποιος είναι ο ερμηνευτής. Αργότερα, έμαθα ότι ήταν η φωνή των προνηπιακών μου χρόνων. Ο Θέμης Ανδρεάδης! Τα υπόλοιπα που τον αφορούσαν, άρχισα να τ’ ανακαλύπτω με το πέρασμα των χρόνων έως ότου φτάσω στο σημείο να γίνω εσαεί fan του…

Και να που σήμερα, 33 χρόνια μετά την πρώτη μας «επαφή» μέσω των αυλακιών του βινυλίου ήλθε η στιγμή να τα πούμε, έστω και μέσα από ένα σύρμα τηλεφώνου. Η συγκίνηση μεγάλη, αλλά το ίδιο και η χαρά που είχα όταν μου ανατέθηκε μια μίνι συνέντευξη μαζί του, με αφορμή τις δύο εμφανίσεις του στον «Ιανό» την Παρασκευή 12 και το Σάββατο 13 Απριλίου (Σταδίου 24, ώρα έναρξης 21:30, τηλέφωνο 210 32 17 810) με τίτλο «Ολική επαναφορά» έπειτα από 25 χρόνια καλλιτεχνικής σιωπής.

Για συνέντευξη ξεκίνησε, σε φιλική κουβέντα σχεδόν τριών τετάρτων της ώρας κατέληξε! Από την πρώτη στιγμή, ένιωσα σαν να τον γνώριζα χρόνια προσωπικά -γιατί καλλιτεχνικά αποδείχτηκε ότι σε ορισμένα σημεία τον ήξερα …καλύτερα ακόμη κι από τον ίδιο! Για την ακρίβεια, ο ίδιος μ’ έκανε να αισθανθώ έτσι, μιλώντας μου με ειλικρίνεια, καθαρότητα και χωρίς το παραμικρό ίχνος «βεντετισμού», όρος άγνωστος κι ανύπαρκτος στο λεξιλόγιό του.

Είπαμε πολλά με τον αγαπητό κι αγαπημένο Θέμη, όμως τα περισσότερα τα κρατώ για τους δυο μας. Εδώ, θα μεταφέρω τα «αυστηρά μουσικά» που αφορούν αφενός το νέο δίσκο του «Το σώμα ξέρει», αλλά και τις επικείμενες εμφανίσεις του στον «Ιανό»

Ο Μαρκόπουλος και οι άλλοι…

Εν αρχή βεβαίως, δε θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στο «ένδοξο παρελθόν» του που μετρά τέσσερις και πλέον δεκαετίες. Αρχές των ‘70s, μπουάτ «Λήδρα» και Γιάννης Μαρκόπουλος. «Ντάλα» δικτατορία και ο Θέμης Ανδρεάδης τραγουδά «Όχι δεν πρέπει», «Του άντρα του πολλά βαρύ» και τον θρυλικό «Ταρζάν», κάνοντας αμέσως εντύπωση. Εκτός από τον ίδιο, στην «ομάδα» του συνθέτη υπήρχαν τότε η Μέμη Σπυράτου, η Δάφνη Ζούνη και ο μέγιστος Νίκος Ξυλούρης στην πρώτη του εμφάνιση σε τέτοιο χώρο.

Ο ίδιος ο Θέμης θυμάται: «Έμαθα πολλά πράγματα δίπλα στον Γιάννη Μαρκόπουλο, πέραν του ότι με δικά του τραγούδια μπήκα στη δισκογραφία. Ήταν ο πρώτος που κατάλαβε ότι μέσα μου έχω έναν «Ιανό» με δύο πρόσωπα: Το ένα σοβαρό και μελαγχολικό, το άλλο εύθυμο και ανάλαφρο. Όταν έφυγα από την «ομάδα» του, αποφάσισα ν’ ακολουθήσω τη δεύτερη «ιδιότητά» μου και να επικεντρωθώ αποκλειστικά εκεί».

Η συνέχεια, γνωστή κι επιτυχημένη: Γιώργος Χατζηνάσιος («Διαδρομή»), Χριστόδουλος Χάλαρης («Τα παιδικά»), Μίμης Πλέσσας («Σταθμός μηδέν» κι αργότερα «Το πανόραμα»), αλλά κυρίως, Γιάννης Κιουρκτσόγλου και Γιάννης Λογοθέτης…

Από το 1973 ως το 1980, ο Θέμης Ανδρεάδης θα ηχογραφήσει επτά προσωπικά άλμπουμ κατά βάση «σατιρικά», αλλά και με «υπόγεια» και «κρυφά» μηνύματα. Οι επιτυχίες έρχονται η μία μετά την άλλη: «Καθένας με την τρέλα του», «Ο Σερ», «Η δυναστεία», «Καλέ κυρά-Μαρία», «Η Λούλα», «Είμαι πολύ ωραίος», «Η πεθερά» κι ένα σωρό άλλα πασίγνωστα, αγαπημένα, αλλά και -όπως αποδεικνύεται- διαχρονικά τραγούδια…

Από εκεί και πέρα, η σχέση του με τη δισκογραφία θ’ «αραιώσει» (στη δεκαετία του ’80 θα κυκλοφορήσει μόλις δύο δίσκους) και πριν από περίπου 25 χρόνια θ’ αποφασίσει -«για λόγους καθαρά αξιοπρέπειας» όπως ο ίδιος λέει- ν’ αποσυρθεί πλήρως από τα καλλιτεχνικά δρώμενα.

Λευκό «ποινικό μητρώο»

Και να που σήμερα, ένα τέταρτο του αιώνα αργότερα ο Θέμης Ανδρεάδης είναι και πάλι εδώ, κοντά μας. Η «σπίθα» που άναψε πριν ένα-δυο χρόνια με τις «έκτακτες» εμφανίσεις του στην Πλάκα, έγινε «πυρκαγιά» που «γέννησε» ένα καινούργιο δίσκο και τις δύο επικείμενες βραδιές στον «Ιανό».

«Το σώμα ξέρει» λοιπόν, όπως λέει και ο τίτλος του άλμπουμ του σε μουσική δική του και στίχους του ποιητή Γιάννη Ευθυμιάδη: «Πρόκειται για τραγούδια που προϋπήρχαν, αλλά και καινούργια που γράφτηκαν τελευταία. Απλώς, στα παλαιότερα, έγινε κάποια προσαρμογή ως προς το στιχουργικό μέρος», αναφέρει ο Θέμης και συνεχίζει: «Δεν είναι τυχαία η χρονική στιγμή που επέλεξα να δώσω και πάλι το «παρών» μου. Ήθελα σε μια τέτοια δύσκολη εποχή να υπάρξει ένας καλλιτέχνης με λευκό «ποινικό μητρώο» και ο νοών νοείτο…».

Εδώ όμως προκύπτει κι ένα ερώτημα: Νέος δίσκος σε μια περίοδο που η δισκογραφία είναι ουσιαστικά «νεκρή»; «Αυτό είναι μια μεγάλη αλήθεια», θα πει ο Ανδρεάδης. «Φτάσαμε στο σημείο η μουσική να πωλείται σε περίπτερα και ψιλικατζίδικα. Εγώ λοιπόν δεν ήθελα το CD μου να έχει αυτή την τύχη κι έτσι η παραγωγή έγινε εξ ολοκλήρου «οικογενειακά»Την ανέλαβε η σύζυγός μου κι από κοινού σχεδιάσαμε τα πάντα ως την τελευταία λεπτομέρεια, ούτως ώστε να μπορούμε να κάνουμε κάτι όπως εμείς το θέλαμε. Από εκεί και πέρα, όποιος θέλει να το αγοράσει ας το ψάξει εκεί που πρέπει (Σ.Σ. σε επιλεγμένα δισκοπωλεία και στον «Ιανό»), όχι στα περίπτερα. Δεν έχει σχέση αν θα το κάνει άμεσα, ας γίνει και μετά από δέκα χρόνια. Αρκεί να γίνει»

Πάντως, ήδη σχεδόν από την πρώτη στιγμή ορισμένα από τα τραγούδια αυτού του από πάσης πλευράς εξαιρετικού δίσκου ακούγονται πολύ και ιδιαίτερα το «Πέρνα απέναντι» (ντουέτο με τον Σταμάτη Κραουνάκη), ενώ εξαιρετικά θετική εντύπωση προκαλεί και η υψηλής αισθητικής θήκη του CD. Και πώς θα μπορούσε να ήταν αλλιώς, καθώς την επιμελήθηκε η εξαίρετη γλύπτρια Άννα Ανδρεάδη -σύζυγος του Θέμη…

«Ήλθα να πω ένα «γεια»

Τι γυρεύει λοιπόν ένας… «Σερ» στον «Ιανό» την Παρασκευή και το Σάββατο; «Απλώς να πω ένα «γεια», ένα «χαίρετε», απαντά ο Ανδρεάδης. «Δεν κάνω ποτέ μακρόπνοα σχέδια και μ’ ενδιαφέρει μόνο το παρόν. Αν έχουμε την υγειά μας και …οικονομικές αντοχές, θα δούμε τι θα γίνει παρακάτω. Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη, αλλά προσπαθούμε ο καθένας με τον τρόπο του να την παλέψει».

Όσο για το πρόγραμμα; «Θα περιλαμβάνει τις πιο γνωστές και αγαπημένες στιγμές μου από το παρελθόν, τραγούδια που όλοι αγαπάμε και φυσικά κάποια από τον καινούργιο δίσκο. Μαζί μου θα είναι οι Etsi de -οι οποίοι «τόλμησαν» να επαναφέρουν στο προσκήνιο κάποια από τα τραγούδια μου που είχανε χρόνια ν’ ακουστούν-, η Σταυρούλα Μανωλοπούλου και ως guest η Ασπασία Θεοφίλου, αυτό το τόσο ταλαντούχο πλάσμα. Επίσης, θα είναι πλάι μου και ο μικρότερος γιος μου Δημήτρης που μπορεί να μην είναι επαγγελματίας μουσικός (είναι εικαστικός), αλλά γράφει δικά του τραγούδια και αγαπά τη μουσική».

Όσοι είδατε τη σαββατιάτικη τηλεοπτική εκπομπή η οποία ήταν αφιερωμένη στον Θέμη Ανδρεάδη, πήρατε μια γεύση του τι πρόκειται να συμβεί την Παρασκευή 12 και το Σάββατο 13 του μηνός στον «Ιανό». Πέραν της νοσταλγίας και της χαράς που νιώσαμε όλοι εμείς οι «παλαιότεροι» βλέποντας κι ακούγοντάς τον, η παρουσία του έγινε αφορμή ώστε τα νέα παιδιά που δε γνώριζαν ούτε το όνομά του ν’ αρχίσουν να ψάχνουν το καλλιτεχνικό παρελθόν του, κάτι που τον χαροποιεί αφάνταστα…

Ραντεβού λοιπόν στον «Ιανό» (ελπίζω σύντομα και στη Θεσσαλονίκη, έτσι Θέμη;), με την ελπίδα το «Χαίρετε» που θέλει να μας πει αυτός ο εξαίρετος καλλιτέχνης να μη συνοδευτεί από ένα γρήγορο «Αντίο»

————————-

Ο Θέμης Ανδρεάδης θα εμφανιστεί στη σκηνή του Ιανού, την Παρασκευή 12 και το Σάββατο 13 Απριλίου.
Δείτε περισσότερα στο σχετικό δελτίο τύπου, στη σελίδα www.musiccorner.gr/?p=71418

————————–

***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here