6/2/2013
www.musiccorner.gr
Γράφει ο Γιάννης Νανίδης

Μετά από πρόσκληση της ΕΡΤ βρεθήκαμε στην παρουσίαση των υποψήφιων τραγουδιών για την ελληνική συμμετοχή στη Eurovision, που φέτος θα διεξαχθεί στο Malm της Σουηδίας.

Η διεξαγωγή του Ελληνικού Τελικού φέτος θα πραγματοποιηθεί από την ΕΡΤ σε συνεργασία με το MAD, ενώ στη χρηματοδότηση του event θα συμμετέχουν και οι δύο δισκογραφικές εταιρείες των υποψήφιων καλλιτεχνών, Panic Records και Platinum Records.

Ας περάσουμε όμως στο ζουμί, δηλαδή τα τραγούδια, που ακούστηκαν με αλφαβητική σειρά.

Πρώτο το “Alcohol Is Free” των Koza Mostra και του Αγάθωνα Ιακωβίδη, σε μουσική Ηλία Κόζα και στίχους Στάθη Παχίδη. Το τραγούδι, όπως είπαν και οι συντελεστές, είναι η ιστορία μιας βραδιάς με πολύ ποτό. Είναι ένα κομμάτι που συνδυάζει πολλά μουσικά στυλ και απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες. Οι επιρροές από το ρεμπέτικο είναι εμφανείς, και δικαιολογούνται από τη συμμετοχή του κυρίου Αγάθωνα, ενώ η μουσική κινείται γενικότερα σε balkan ήχους, που έχουμε συνηθίσει να ακούμε στο διαγωνισμό. Είναι γραμμένο πολύ έξυπνα στα ελληνικά, με εξαίρεση τον μοναδικό στίχο “Alcohol is Free”.

Έπειτα ήρθε η σειρά του Alex Leon και της Giorgina με το τραγούδι “Angel”. Ο Alex Leon δήλωσε πως η συμμετοχή του στον διαγωνισμό του έδωσε την ευκαιρία να “ξεσπάσει” και να πειραματιστεί μέσα από πολλά μουσικά είδη μαζί. Το “Angel”, με αγγλικό στίχο, μπορεί να χαρακτηριστεί ως μία electro μπαλάντα, με ροκ και έθνικ στοιχεία και εντυπωσιακά φωνητικά από την Giorgina. Η μουσική είναι του ίδιου του Alex Leon, ενώ οι στίχοι είναι του Riskykidd και του Alex Leon. Η “άχρηστη” πληροφορία της ημέρας είναι ότι η λέξη “Angel” έχει υπάρξει σε τίτλους τραγουδιών του διαγωνισμού τέσσερις φορές μέχρι τώρα!

Τρίτη συμμετοχή είναι η Θωμαΐς Απέργη με το “One Last Kiss”. Ένα χαρούμενο τραγούδι που λέει την ιστορία μιας γυναίκας που ενώ βρίσκεται σε τέλμα, καταφέρνει τελικά να ευχαριστηθεί πάλι τον έρωτα. Η μουσική είναι του Γιώργου Γκέκα και τους αγγλικούς στίχους έγραψε ο Άγης Νικολακόπουλος. Το κομμάτι είναι γραμμένο πάνω στο στυλ της τραγουδίστριας, με τζαζ και rockabilly στοιχεία, που συμπληρώνονται από την εντυπωσιακή εμφάνιση της!

Τέταρτο ακούσαμε το τραγούδι “Χίλιες και μία νύχτες” της Αγγελικής Ηλιάδη. Όπως προδίδει και ο τίτλος του, κινείται σε ανατολίτικους ήχους. Η ενορχήστρωση είναι εντυπωσιακή με τη συμμετοχή πολλών παραδοσιακών οργάνων, όπως το σαντούρι. Πολλά ελληνικά στοιχεία, όπως και ο στίχος, ολοκληρώνουν αυτό το αργό τσιφτετέλι που αντιπροσωπεύει επάξια την σύγχρονη ελληνική λαϊκή σκηνή. Η μουσική είναι του Κυριάκου Παπαδόπουλου και οι στίχοι του Ηλία Φιλίππου.

Συνολικά, πιστεύω ότι και τα τέσσερα τραγούδια μπορούν άνετα να εμφανιστούν στη σκηνή της Eurovision και να διεκδικήσουν μία πολύ καλή θέση (ίσως και πρωτιά) για τη χώρα μας. Δεν υπάρχει κανένα outsider, κάτι που θα κάνει πολύ δύσκολη την επιλογή της εκπροσώπησής μας.

Η παρουσιάστρια του event, Μαίρη Συνατσάκη, που χόρευε όσο ακούγαμε τα τραγούδια, μπόρεσε να πει δύο λόγια στο MusicCorner για τις υποψηφιότητες: “Τα τραγούδια τα άκουσα και εγώ για πρώτη φορά σήμερα. Χρειάζομαι κάτι παραπάνω από την πρώτη ακρόαση για να εκφράσω τη γνώμη μου. Μου αρέσει που για πρώτη φορά έχουν μαζευτεί τόσα διαφορετικά μουσικά είδη. Ο κόσμος σίγουρα θα βρει κάτι που τον εκφράζει και τελικά θα πάει στον διαγωνισμό κάτι που θα αρέσει σε πολλούς. Μου άρεσαν τα τραγούδια. Νομίζω ότι δύο από αυτά μου αρέσουν περισσότερο, αλλά όπως σου είπα, χρειάζομαι περισσότερες ακροάσεις”.

Ο Ελληνικός Τελικός “EuroSong 2013: A Mad Show” θα διεξαχθεί τη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου στο Gazi Music Hall και θα τον παρουσιάσουν ο Γιώργος Καπουτζίδης και η Δέσποινα Βανδή. Πρόκειται για ένα show διεθνούς εμβέλειας, αφού θα φιλοξενήσει έξι νικητές της Εurovision, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τα τραγούδια, που νίκησαν στο διαγωνισμό, σε ολοκαίνουργια ντουέτα με τους πιο δημοφιλείς νέους Έλληνες τραγουδιστές. Η Demy, οι Vegas, η Ήβη Αδάμου, η Ελευθερία Ελευθερίου, ο Κώστας Μαρτάκης, οι MEΛΙSSES και η Ελένη Φουρέιρα θα υποδεχτούν στη σκηνή τον Dima Billan, τη Ruslana, τον Alexander Rybak, τη Marija Serifovic. Από τα highlights του Ελληνικού Τελικού θα είναι οι εμφανίσεις των δυο μοναδικών Ελληνίδων, που κέρδισαν το διαγωνισμό, της Βίκυς Λέανδρος και της  Έλενας Παπαρίζου! Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Φωκάς Ευαγγελινός.

Φέτος, παρά την οικονομική κρίση, η συνεργασία της ΕΡΤ με τους χορηγούς, κατέστησε δυνατή τελικά τη συμμετοχή της χώρας μας στον διαγωνισμό που αγαπά το ελληνικό κοινό. Καλή επιτυχία σε όλους!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here