22/2/2013
Γράφει η Πέννυ Γέρου
Φωτογράφηση: Μάριος Γκούβας
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου, ο Κύριος Κ. μας προσκάλεσε στον …αναλογικό του κόσμο, για να λάβουμε με την παρουσία μας τα ολοκαίνουργια “Σήματα καπνού” του. Πρόκειται φυσικά για την καινούργια δουλειά του, την οποία μας παρουσίασε επίσημα στο Αχαρνών 61, παρόλο που μέσα στον προηγούμενο χρόνο συναντήσαμε τραγούδια από τον καινούργιο δίσκο σε άλλες εμφανίσεις.

Καλεσμένοι, για το ζέσταμα του κοινού, ήταν ο Έκπτωτος Άγιος, από το συγκρότημα Ανάφλεξη, και ο Dj Everlast, αγαπημένος μας dj από τα παλιά, κάπου στα χρόνια των FF.C. Hiphop κουλτούρα, scratches, beats και ρίμες ήταν η ειδικότητά τους και ξεσήκωσαν αρκετό κόσμο, που μάλλον είχε έρθει ειδικά για αυτούς. Ίσως το ύφος και το μουσικό στυλ να μην ταίριαζαν τόσο με αυτό του Κυρίου Κ. που θα ακολουθούσε, αλλά το ζητούμενο ήταν περισσότερο η παρέα και η φιλοξενία του ενός από τον άλλον επί σκηνής. Με έναν γυμνό από beats “Απολογισμό” μας αποχαιρέτισαν και έδωσαν τη θέση στον Κύριο Κ.

Ο αγαπητός μας νεαρός με την ξέφρενη φράντζα μπήκε κατευθείαν στο νόημα, παρουσιάζοντάς μας το πρώτο τραγούδι του ομώνυμου δίσκου, “Σήματα καπνού”. Rock διαθέσεις, τα τάστα να παίρνουν φωτιά και δυναμικός ήχος να χαρακτηρίζει τα σήματα που μας στέλνει ο Κύριος Κ., ή αλλιώς Θοδωρής Κοντάκος. Στη συνέχεια ακολούθησαν όλα τα κομμάτια του δίσκου, “Από βέσπα”, “Μόνιμα σε πτήση”, “Συντριβάνι”, “Ελέφαντες”, “Μεσιέ πρεζιντέν-τε”, “Γιος του καθένα”, “Μελό”, “Πόρτο”. Τα καινούργια αυτά κομμάτια, το καθένα ιδιαίτερο με ένα δικό του τρόπο και φορτισμένο κατάλληλα από τον ίδιο τον Κύριο Κ., τα ξέρει καλύτερα, όποιος το βράδυ του Σαββάτου πρόλαβε κάποια από τις κασέτες του! Μάλιστα, ο Κύριος Κ. δεν έβγαλε τον καινούργιο του δίσκο σε ψηφιακή μορφή, αλλά ηχογράφησε ξεχωριστά (!) 100 κασέτες, οι οποίες ήταν διαθέσιμες στην είσοδο του Αχαρνών 61, για όποιον επιθυμούσε να τις αγοράσει.

Αφού εξαντλήσαμε τον καινούργιο δίσκο, είχε έρθει η ώρα να θυμηθούμε λίγο τα παλιά, που ακόμα όμως τα ακούμε σαν καινούργια. “Εδώ είναι το σπίτι μου”, το κομμάτι και ο δίσκος, ένας δίσκος διαφορετικός από τον “Σήματα καπνού”. “Μπαμ μπαμ”, “Κορίτσι του μήνα”, “Το ρολόι”, “Black Jack” και “Κλείστε το γενικό” ξεσήκωσαν τον κόσμο που είχε μαζευτεί μπροστά απο τη σκηνή του Αχαρνών 61. ενός χώρου που συνδυάζει κάπως το retro με το minimal, έτσι ώστε οποιοδήποτε είδος και ύφος μουσικής να χωρά και να μπορεί να το γεμίσει. Ο κόσμος χόρεψε επίσης και σε ένα κομμάτι – συνεργασία με το Λεωνίδα Μπαλάφα, “Για το ράδιο”.

Ο Θοδωρής θυμήθηκε και μια πιο συναισθηματική πλευρά του προηγούμενου δίσκου, μια πλευρά πέρα από το ρυθμό και την ένταση της μουσικής. “Πάρε τα μάτια μου και κοίτα” και “Έχω ένα μωρό” φόρτισαν περισσότερο συναισθηματικά την ατμόσφαιρα παρά δυναμικά. Πρόκειται άλλωστε για κομμάτια που έχουμε ξανακούσει και αγαπήσει με τον καιρό, μέσα από την ιδιαίτερη φωνή του και τη δική του προσωπική πλευρά για τα συναισθήματα.

Για να μη μας αφήσει όμως με αυτή τη μελαγχολία των τελευταίων κομματιών, ο Κύριος Κ. μας αποχαιρέτισε για το βράδυ του Σαββάτου παίζοντας ακόμη μια φορά το “Σήματα καπνού”. Έτσι φύγαμε όλοι με τα drums να χτυπούν ακόμα στο μυαλό μας και σιγοτραγουδώντας το ψηλά, όπως και ο ίδιος στο τελευταίο του ρεφραίν.

Μπορεί ο ίδιος να δηλώνει οτι ο καινούργιος δίσκος είναι πιο ωμός, αλλά εγώ νομίζω πως ακόμα στα κομμάτια του, την τεχνική του, το στίχο του, υπάρχει ακόμα αυτή η “εφηβεία” που ο ίδιος νομίζει πως έχει αφήσει πίσω, στο δίσκο “Εδώ είναι το σπίτι μου”. Ο νέος δίσκος προσφέρει πολύ πιο σκληρά κομμάτια από το “Κορίτσι του μήνα”, για παράδειγμα, αλλά έχει ακόμη μια ευαισθησία και μια τρυφερότητα, μια χαμένη παιδικότητα, ας το πούμε έτσι, όπως μπορεί να φανεί από κομμάτια όπως “Από βέσπα”, “Ελέφαντες” και “Συντριβάνι”. Ο αναλογικός κόσμος της παιδικής ηλικίας όλων μας, προσπαθεί να βρει κάπου κρυψώνα στο νέο δίσκο του Κυρίου Κ. και να αναβιώσει, είτε ηχογραφώντας κασέτες, είστε πηγαίνοντας ακόμα πιο πίσω και …στέλνοντας σήματα καπνού!

Δείτε, όμως, παρακάτω, τι μας είπε ο ίδιος για τον καινούργιο δίσκο, την επιλογή του να τον ηχογραφήσει και να τον διαθέσει σε κασέτες, αλλά και τις επόμενες εμφανίσεις του, λίγο πριν ξεκινήσει το live…

Music Corner: Σήμερα παρουσιάζεις το καινούργιο σου δίσκο, “Σήματα καπνού”. Παρόλο που έχουμε ακούσει αρκετά κομμάτια σε διάφορες εμφανίσεις, έχεις αγωνία;
Κύριος Κ.: Έχω αγωνία. Τώρα έχω χαλαρώσει λιγάκι. Είχα αγωνία μέχρι πριν μια ώρα που πιαστήκαμε με όλα αυτά. Πιστεύω θα με ξαναπιάσει. Τώρα είμαι χαλαρός γιατί θα παίξει ο φίλος μου, ο Έκπτωτος Άγιος από Ανάφλεξη, και θα έχω χρόνο να ακούω και να μπω στο κλίμα.

Music Corner: Η εμφάνιση του μαζί με τον Dj Everlast στο live σου πώς προέκυψε;
Κύριος Κ.: Από μια γειτονιά, ας πούμε! Ο ένας γνωρίζει τον άλλον και συναντιόμαστε.

Music Corner: Μέχρι στιγμής τι σχόλια έχεις ακούσει για τον καινούργιο δίσκο;
Κύριος Κ.: Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω ακούσει τίποτα. Υπάρχουν κάποιες live εμφανίσεις, στις οποίες υπήρχαν δύο τρία κομμάτια και κάποιος θα έλεγε μια γνώμη, συνήθως καλή. Δεν έχω εικόνα όμως για όλο το δίσκο. Εγώ το χάρηκα κι ελπίζω να το χαρούν και οι υπόλοιποι. Όλα τα άλλα είναι σχετικά.

Music Corner: Έχεις αναφέρει ότι ο δίσκος αυτός είναι πιο ωμός. Σε τι νομίζεις ότι οφείλεται αυτό;
Κύριος Κ.: Οφείλεται στο ότι ο προηγούμενος δίσκος ήταν πιο εφηβικός, νομίζω. Υπήρχαν κάποια πράγματα που συνέβησαν μετέπειτα, συρρικνώθηκαν και μου έβγαλαν αυτή την αίσθηση. Από τότε, όμως, που το έχω πει αυτό, κάποια πράγματα έχουν ακόμα αλλάξει στο πώς το περίμενα. Κάποια σημεία είναι ωμά, αλλά εξακολουθούν να είναι και λυρικά. Τελικά είχε περισσότερα τέτοια σημεία από ότι περίμενα.

Music Corner: Το “Σήματα καπνού” αναφέρεται περισσότερο στο αναλογικό στοιχείο της μουσικής, όπως την ξέραμε. Προς τι αυτό το μεράκι με το αναλογικό;
Κύριος Κ.: Όταν άρχισε να πήζει λίγο το κεφάλι μου, δεν υπήρχε ακόμα το Internet ας πούμε. Ήμουν στο μεταίχμιο. Έτυχε να τα ανακαλύψω αργότερα όλα αυτά. Άρχισε, λοιπόν, να υπάρχει μια απόσταση, αν και αργότερα έμαθα κι εγώ πώς να τα χρησιμοποιώ, να μπω σ’ αυτή τη διαδικασία και να γουστάρω, αλλά πάντα με ένα δικό μου τρόπο. Μετά ήρθε και το studio. Υπάρχουν άνθρωποι που τους αρέσει το παλαιό και το vintage στοιχείο του ήχου, κι έτσι μπαίνουν σε αυτή τη διαδικασία των αναλογικών  μηχανημάτων. Κάπως έτσι άρχισα κι εγώ να μπαίνω σε αυτό το κομμάτι της μουσικής.

Music Corner: Σε αυτό το σημείο έρχονται και οι κασέτες, έτσι δεν είναι;
Κύριος Κ.: Ναι, σ’ αυτό! Κι αυτό έτυχε. Η αλήθεια είναι ότι αυτό έγινε και λίγο από ανάγκη. Τελικά νομίζω ότι ήταν η λύση που φανταζόμουν.

Music Corner: Θεωρείς δηλαδή ότι σήμερα είναι πιο εύκολο να βγάλεις μια κασέτα ή  ένα δίσκο, ή ακόμα να ανεβάσεις απλά τα κομμάτια σου στον Διαδίκτυο;
Κύριος Κ.: Όχι, είναι σίγουρα πιο δύσκολο, αλλά για τα δικά μου γούστα αξίζει η όλη διαδικασία. Και μόνο που σκέφτομαι την ώρα που έγγραφα τις κασέτες, με όλη αυτή την ένταση – έκατσα τρεις μέρες για να γράψω 100 κασέτες – καταλαβαίνω πως ήταν μια αποθεραπεία. Δεν άκουγα καν το δίσκο. Και μόνο αυτό ήταν μια διαδικασία αποφόρτισης. Και νομίζω πως, όποιος ακούσει την κασέτα και δε μείνει απλά στον κωδικό, θα καταφέρει να το ακούσει αυτό.

Music Corner: Η διάθεση του δίσκου αφορά μόνο στις κασέτες;
Κύριος Κ.: Ναι, είναι μόνο οι κασέτες, οι οποίες έχουν έναν κωδικό για να μπορεί όποιος θέλει να το κατεβάσει. Μετά θα δούμε πώς θα γίνει. Σήμερα θα υπάρχουν κομμάτια στη σελίδα μου, www.kyriosk.gr, και όποιος θέλει θα τα ακούσει.

Music Corner: Συνεργασίες σε αυτό το δίσκο έχουμε; Σου αρέσουν γενικά οι συνεργασίες μουσικά;
Κύριος Κ.: Όχι, σε αυτό το δίσκο δεν έχουμε. Ούτε και στον προηγούμενο είχαμε. Συνήθως οι συνεργασίες ήταν σε δίσκους άλλων. Γενικά μου αρέσουν πολύ οι συνεργασίες. Ένα καιρό είχα μείνει πολύ στον εαυτό μου και αυτό μου έκανε καλό και σε άλλα πράγματα. Μετά βγήκα από όλο αυτό. Οι συνεργασίες, βασικά, είναι φιλίες περισσότερο. Προέκυπταν πρώτα άλλα πράγματα και μετά η μουσική.

Music Corner: Μετά το Αχαρνών 61, πού θα σε ξαναδούμε;
Κύριος Κ.: Μετά θα κάνω τρία live, Ηγουμενίτσα, Κέρκυρα και Γιάννενα, στις 13, 14 και 15 Μαρτίου. Θα παίξει ο Sillyboy στις 7 Μαρτίου στο Six D.o.g.s και θα είμαστε κι εκεί. Μετά θα παίξω κι εγώ εκεί, τον Απρίλη, αλλά δεν έχουμε ακόμα ημερομηνία. Και μετά θα αποσυρθώ! Όχι εντάξει, μετά θα δούμε… Τα νέα μου πάντως ανεβαίνουν στη σελίδα μου κι εκεί θα τα βρείτε όλα.

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here