Γράφει η Ιωάννα Γκόγκου
Φωτογραφίες: Ιωάννα Γκόγκου
www.musiccorner.gr
Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

———————————————————–

Αναμνήσεις, έτσι ξεκινάνε όλα και έτσι τελειώνουν… Στιγμές από αναμνήσεις που ενώνονται ή εξαφανίζονται.

Αναρωτιέσαι τι έγινε, τι χάθηκε, τι κέρδισες, πόσοι έμειναν και πόσοι έφυγαν. Λέξεις που ποτέ δεν ενώθηκαν, μονάχα ακούστηκαν απο στόματα που κραύγαζαν, από στόματα πεινασμένα, φοβισμένα… ελεύθερα.

Να, βλέπεις τις σκιές; Κοιμούνται ακόμα δίπλα μας, να εκεί στην γωνία… Εκεί που το φως δεν συναντά την ημέρα, εκεί που το φως δεν υπάρχει και αφήνει την φαντασία να ζει… πόσο κρύο κάνει στο μυαλό.

Νιώθεις τις ψυχές που πάλλονται τριγύρω σου, κοιτάς και βλέπεις αυτό που στην ουσία δεν βλέπεις… Αυτό που αγγίζεις με τα μάτια σου, αυτό που γαργαλάει τις τρίχες στο χέρι σου, ναι ανατριχίλα το λένε… ναι φόβο το λένε…

Which side are you on boys?
Which side are you on?

Εργάτες με φόρμες άχρωμες, μαντήλια στα στόματα τους και η κάπνα τους κρύβει καλά. Βλέπεις τα μάτια τους; Δάκρυα λένε ότι έχουν, τα βλέπεις οταν πέφτει φως επάνω τους… μα συνήθως ζουν στο σκοτάδι. Μαθαίνουν να ζουν πίσω απο τα βλέμματα των άλλων, να σκάβουν τον λάκκο τους και ύστερα να προχωρούν παρα πέρα.

My daddy was a miner
He’s now in the air and sun
He’ll be with you fellow workers
Until the battle’s won

Τα παιδιά δεν παίζουν πια εδώ, ο χειμώνας ήρθε και θα μείνει αρκετά. Ο ήλιος αργεί να ξημερώσει, η ζεστασιά δεν υπάρχει ούτε καν στο σώμα τους.

Καιρό έχω να τους δω… καιρό έχω να τους ακούσω.

Don’t scab for the bosses
Don’t listen to their lies
Poor folks ain’t got a chance
Unless they organize

Πέρασε καιρός, πέρασε χρόνος και ξέφτισε τα πάντα τριγύρω. Μονάχα ο τοίχος έμεινε να μιλά για το παρελθόν, μονάχα τα χρώματα χάθηκαν και μαρτυρούν το τότε.

Αναμνήσεις, φωνές… σκιές που παίζουν και ύστερα χάνονται στο ξέφωτο…

Άραγε ζει κανείς;

Είναι κρυμμένοι μέσα μας;

Which side are you on boys?
Which side are you on?

———-

“Which Side Are You On?” σε στίχους Florence Reece το 1931. Η Reece υπήρξε η σύζυγος του Sam Reece, πρωτοστάτη της ένωσης ανθρακωρύχων στο Harlan County του Kentucky. Το 1931, οι ανθρακωρύχοι ήρθαν σε σύγκρουση με τους ιδιοκτήτες των ορυχείων, εξ’ αιτίας των εξευτελιστικών μισθών τους και των τραγικών συνθηκών εργασίας και προχώρησαν σε απεργία διαρκείας.

Σε μια προσπάθεια να εκφοβίσουν την οικογένεια Reece, ο σερίφης JH Blair και οι άντρες του (πληρωμένοι από την εταιρεία εξόρυξης) εισήλθαν παράνομα στο σπίτι της οικογένειάς τους σε αναζήτηση του Sam Reece. Ο Sam όμως είχε προειδοποιηθεί εκ των προτέρων και έτσι πρόλαβε και διέφυγε, αλλά η Florence και τα παιδιά τους χτυπήθηκαν μέσα στο ίδιο τους το σπίτι, από τους πληρωμένους εγκληματίες.

Αμέσως μετά από αυτό το περιστατικό, η Florence έγραψε τους στίχους του “Which Side Are You On?”. Το τραγούδι υπάρχει στο CD “Coal Mining Women”, ενώ έχει ερμηνευθεί από πολλούς σημαντικούς καλλιτέχνες σε διάφορες διασκευές.

Η Natalie Anne Merchant (γεννημένη τον Οκτώβριο του 1963) είναι αμερικανίδα τραγουδίστρια, στιχουργός και μουσικός. Ασχολείται κυρίως με την alternative rock και folk. Ξεκίνησε τη καριέρα της το 1981, ως μέλος της μπάντας “10,000 Maniacs”. Από το 1993 ακολουθεί σόλο καριέρα, ενώ έχει και πολλές συμμετοχές στον κινηματογράφο.

———-

***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here