13/5/2011
Γράφει ο Τάσος Μπιμπισίδης
www.musiccorner.gr

Με σύνθημα το γραφικό Feel the Heart Beat, η φετινή Eurovision της Γερμανίας έχει ανοίξει τις πύλες της από την Τρίτη με τον Α’ Ημιτελικό και η πανευρωπαϊκή μουσική διογράνωση συνεχίστηκε δυναμικά με τον Β’ Ημιτελικό της Πέμπτης. Η Ελλάδα παρέα με ακόμη 9 χώρες προκρίθηκαν στον μεγάλο τελικό του Σαββάτου εκεί όπου θα συναγωνιστεί 24 άλλες συμμετοχές, με στόχο την καλύτερη δυνατή θέση για τον Λούκα Γιώρκα και τον Stereo Mike που εντυπωσίασαν ευχάριστα την Τρίτη με το “Watch my Dance”. Όσον αφορά τον Β’ Ημιτελικό, άλλες 10 χώρες πήραν το πολυπόθητο εισιτήριο του τελικού σε μια βραδιά ίσως λιγότερο ενδιαφέρουσα από ότι αυτή της Τρίτης και με συμμετοχές έκπληξη που θα δούμε και το Σαββατόβραδο που έρχεται.

Αυτή τη φορά την αρχή έκανε η Βοσνία – Ερζεγοβίνη με τον Dino Merlin και το τραγούδι “Love In Rewind” σε μια συμπαθητική παρουσίαση που πέρασε στον τελικό όπως και η Αυστρία που εμφανίστηκε με το “The Secret Is Love” σε RnB ρυθμούς και την εντυπωσιακή Nadine Beiler μαυροντυμένη και κομψή να κλέβει τις εντυπώσεις με την φωνή της.

Βοσνία Ερζεγοβίνη — Dino Merlin Αυστρία — Nadine Beiler

3η κατά σειρά εμφανίστηκε η Ολλανδία με τους 3JS και το “Never Alone”, ένα μάλλον αδιάφορο κομμάτι που κανείς δεν θυμάται μετά την ολοκλήρωσή του. Αντίθετα το Βέλγιο με τους Witloof Bay και το “With Love Baby” άφησε πολύ θετικές εντυπώσεις με την θεατράλε, ακαπέλα ερμηνεία των 6 τραγουδιστών που δημιουργούσαν με τη φωνή τους τη μουσική υπόκρουση χωρίς ωστόσο να καταφέρει να περάσει στον τελικό.

Ολλανδία — 3JS Βέλγιο — Witloof Bay

Η Σλοβακία που ακολούθησε δεν τα κατάφερε ούτε αυτή, με το “I’m Still Alive” και με τις δίδυμες αδελφές, γνωστές και ως TWiiNS, σε μια κλασική αμερικάνικη συνταγή που αυτή τη φορά δεν πέτυχε! Η Ουκρανία με το τραγούδι “Angel” ενθουσίασε με το εύρημα της αμμογλυπτικής που παρουσίασε επί σκηνής όπως επίσης και με τη γοητευτική Mike Newton που το ερμήνευσε και θα ξανακούσουμε το Σάββατο. Η Μολδαβία και οι Zdob si Zdub με το “So Lucky”, ένα κομμάτι με rock, pop αλλά και παραδοσιακά Βαλκανικά στοιχεία πέρασε απρόσμενα στον τελικό!

Σλοβακία — TWiiNS Ουκρανία — Mika Newton
Μολδαβία — Zdob și Zdub

Στον τελικό πέρασε και η Σουηδία που εμφανίστηκε 8η με τον Eric Saade και το “Popular”, ίσως ένα από τα χειρότερα τραγούδια του φετινού διαγωνισμού! Στην 9η θέση σειρά είχε η Κύπρος και ο Χρήστος Μυλόρδος με το τραγούδι “Σαν Άγγελος σ’ αγάπησα”, ένα κομμάτι με έντονο παραδοσιακό ήχο και γνώριμα μουσικά όργανα για μας, όπως το σαντούρι και το μπουζούκι. Ωστόσο η Κύπρος και πάλι δεν κατάφερε να περάσει στον τελικό της Eurovision, όπως και η Βουλγαρία που το προσπάθησε πολύ με την Poli Genova και το “Na Inat”, ένα πολύ ωραίο κομμάτι και μια πολύ δυναμική ερμηνεία που δυστυχώς δεν προκρίθηκε.

Σουηδία — Eric Saade Κύπρος — Χρήστος Μυλόρδος
Βουλγαρία — Poli Genova

Το F.Y.R.O.M. με τον Vlatko Ilievski και το “Rusinka” από την 11η θέση παρουσίασε έναν μουσικό αχταρμά που συνοδευόταν από ομοίου χαρακτήρα σκηνική παρουσίαση και αναμενόμενα κόπηκε, ενώ εντύπωση έκανε ο αποκλεισμός της Dana Intenational και του “Ding Dong” από το Ισραήλ. Η Dana που είναι πασίγνωστη στο κοινό του θεσμού, φαίνεται πως δεν παραμένει Diva όπως το 1998 που είχε κερδίσει τον διαγωνισμό, αφού το μέτριο κομμάτι της δεν την οδήγησε στον τελικό.

Φύρομ — Vlatko Ilievski Ισραήλ — Dana International

Ακολούθησε η Σλοβενία με τον Maja Keuc και το “No One”, ένα αδιάφορο τραγούδι που για άγνωστους λόγους …κατάφερε και πήρε το εισιτήριο για το Σάββατο, όπως και η Ρουμανία με τους Hotel FM και το “Change” που εξέπληξε με την είσοδό της στον τελικό!

Σλοβενία — Maja Keuc Ρουμανία — Hotel FM

Η Εσθονία προκρίθηκε και αυτή από την 15η θέση με τους Getter Jaani σε μια χαριτωμένη παρουσίαση του “Rockefeller Street”, αφιερωμένη σε παιδικά παιχνίδια ενώ η Λευκορωσία και η εκπρόσωπός της Anastasiya Vinnikova με το εθνικιστικό “I Love Belarus” άναψε φωτιές και πυρκαγιές σε ένα …κλινικά υπερβολικό perfomance! 17η κατά σειρά εμφανίστηκε η Λετονία και ο Musiqq Angel με το “In Disguise”, ένα παντελώς αδιάφορο κομμάτι που δεν θα ξαναδούμε.

Εσθονία — Getter Jaani Λευκορωσία — Anastasiya Vinnikova
Λετονία — Musiqq

Η Δανία και οι A Friend In London με το “New Tomorrow”, θύμισε στιγμές 90’s με τα αξέχαστα boy band, τραγούδι που άρεσε πολύ στους θεατές του σταδίου αλλά και σε όσους ψήφισαν αφού πήρε το εισιτήριο του τελικού, όπως και οι Jedward της Ιρλανδίας με το “Lipstick” και τη φουτουριστική όπως θέλουν να πιστεύουν εμφάνισή τους σε μια …αλά Lady Gaga εμφάνιση!

Δανία — A Friend In London Ιρλανδία — Jedward

Συνοπτικά, οι χώρες που προκρίθηκαν από τον Β’ Ημιτελικό – με τη τυχαία σειρά που ανακοινώθηκαν – είναι:

Εσθονία
Ρουμανία
Μολδαβία
Ιρλανδία
Βοσνία – Ερζεγοβίνη
Δανία
Αυστρία
Ουκρανία
Σλοβενία
Σουηδία

Οι νικητές του β' ημιτελικού, πανηγυρίζουν όλοι μαζί στη σκηνή!

Μετά το τέλος του δεύτερου ημιτελικού, έγινε και η κλήρωση και ανακοινώθηκε και η σειρά που θα πάρουν μέρος οι χώρες που προκρίθηκαν στο τελικό του Σαββάτου.

Οι θέσεις των χωρών που πέρασαν από τον β’ ημιτελικό είναι:

  • Εσθονία 8
  • Ρουμανία 17
  • Μολδαβία 15
  • Ιρλανδία 6
  • Βοσνία Ερζεγοβίνη 2
  • Δανία 3
  • Αυστρία 18
  • Ουκρανία 23
  • Σλοβενία 20
  • Σουηδία 7
18η κληρώθηκε να εμφανιστεί στον τελικό η Αυστριακή Nadine Beiler

Στον τελικό του Σαββάτου θα δούμε τους νικητές των δύο Ημιτελικών, μαζί με την Αγγλία, την Γερμανία, την Ισπανία, την Γαλλία και την Ιταλία (τους Big5 δηλαδή). Εκεί θα είναι φυσικά και η Ελλάδα! Δεν έχουμε λοιπόν παρά να ευχηθούμε… Καλή Επιτυχία Ελλάδα!!!

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Καλή επιτυχία στην Ελλάδα αν και δεν το βλέπω…

    Η ιρλανδία θα το πάρει, από ότι έχω καταλάβει και από τη χθεσινή εμφάνισει. Στο vistabet που κοίταξα είναι δεύτερο φαβορί, και στο Google πρώτο!
    Πολύ μπροστά όμως έτσι;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here