Γράφει ο Τάσος Κριτσιώλης
http://vinylmaniac.madblog.gr

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Κάθε τραγούδι έχει τη δική του ιστορία. Άλλοτε από μια προσωπική εμπειρία, άλλοτε από την ανάγνωση ή το άκουσμα μιας ιστορίας, άλλοτε εντελώς τυχαία και συμπτωματικά, έχουν γραφτεί υπέροχες μελωδίες και στίχοι που μας συντρόφεψαν στις χαρές, στις λύπες, στη διασκέδαση, στους έρωτες, στους χωρισμούς μας. Αυτές τις ιστορίες θ’ αφηγείται τούτη η στήλη, σαν ένα παραμύθι, που όμως είναι τόσο αληθινό…

———————————————————–

“Η γοργόνα”
(Μάνου Λοΐζου – Λευτέρη Παπαδόπουλου)
Γιάννης Καλατζής

 

H μεγάλη επιτυχία του άλμπουμ «Ο σταθμός» που κυκλοφόρησε στα τέλη του 1968 κι εγκαινίασε την «ετικέτα» MINOS αλλά κυρίως το «Δελφίνι-δελφινάκι», καθιέρωσε τόσο τον βασικό ερμηνευτή του άλμπουμ Γιάννη Καλατζή, όσο και τον Μάνο Λοΐζο ως συνθέτη πρώτης γραμμής. Βεβαίως, ο στιχουργός του Λευτέρης Παπαδόπουλος δεν είχε τέτοια ανάγκη, αφού ήταν ήδη γνωστός και καθιερωμένος αρκετά χρόνια νωρίτερα…

loizos_papadopoulos_otan_ta_tragoudia_milane_2013_09_25
Λευτέρης Παπαδόπουλος – Μάνος Λοΐζος

Όλο το 1969 λοιπόν και ειδικά το καλοκαίρι, το «Δελφινάκι» παιζότανε συνεχώς και παντού και φυσικά η εταιρεία δε θα μπορούσε ν’ αφήσει την ευκαιρία ανεκμετάλλευτη. Συνεπώς, συνθέτης και στιχουργός έπρεπε να συνεχίσουνε να γράφουνε καινούργια τραγούδια, το οποίο έτσι κι αλλιώς συνέβαινε καθώς αμφότεροι είχαν ήδη δεθεί τόσο με ισχυρούς φιλικούς, όσο και συγγενικούς (κουμπαριά) δεσμούς…

Εκείνη την εποχή, ο Λοΐζος κλήθηκε να γράψει μουσική και τραγούδια για την ταινία της FINOS FILMS «Το λεβεντόπαιδο» με πρωταγωνιστή τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, ο οποίος θα τα ερμήνευε κιόλας. Εξαίρεση αποτέλεσε το ομότιτλο κομμάτι, που δόθηκε στον Γιάννη Καλατζή και μάλιστα εμφανίζεται και στο φιλμ να το τραγουδά…

kalatzis_otan_ta_tragoudia_milane_2013_09_25
Γιάννης Καλατζής

Επειδή όμως το δισκάκι 45 στροφών χρειαζόταν άλλο ένα τραγούδι στην πίσω πλευρά, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος -που έγραψε και «Το λεβεντόπαιδο»- έδωσε στον συνθέτη στίχους με θέμα πάλι τη θάλασσα και τα… προϊόντα της. Τούτη τη φορά, μιλούσε για μια «Γοργόνα»

Λύση από ένα… παιδικό νανούρισμα

Ωστόσο, για αρκετό καιρό ο Λοΐζος παιδευόταν να γράψει τη μουσική και δεν τα κατάφερνε. Δοκίμασε διάφορα μοτίβα, αλλά δεν του έβγαινε τίποτε κι έτσι προς στιγμήν σκέφτηκε να μη συνεχίσει την προσπάθεια. Κάποια μέρα και πάνω στην κουβέντα, επανέφερε τον προβληματισμό του στον Παπαδόπουλο κι εκείνος σκεπτόμενος αστραπιαία του είπε: «Γιατί δε δοκιμάζεις να το γράψεις έχοντας ως πρότυπο το ρυθμό του «Μαρέ γιε μου κανακάρη»; Οι στίχοι ταιριάζουνε».

Αμέσως τα μουσικά «ραντάρ» του συνθέτη τέθηκαν σε συναγερμό κι έτσι, με βάση αυτό το παμπάλαιο παιδικό νανούρισμα μέσα σε λίγη ώρα είχε έτοιμο το τραγούδι, το οποίο συμπλήρωσε το 45άρι με «Το λεβεντόπαιδο» και φυσικά ηχογραφήθηκε από τον Γιάννη Καλατζή.

«Η γοργόνα» βεβαίως μόνο «συμπλήρωμα» δεν αποδείχτηκε στο δισκάκι, αφού ακούστηκε πολύ κι έγινε μεγάλη επιτυχία, ώστε «ανάγκασε» τον Λοΐζο να το συμπεριλάβει και το 1970 στις «Θαλασσογραφίες», με νέα ενορχήστρωση και την προσθήκη χορωδίας. Επιπλέον, ακούστηκε και στην κινηματογραφική ταινία της εποχής “Ο Σταύρος είναι πονηρός” (τίτλος παρμένος από άλλη μια μεγάλη επιτυχία του Καλατζή) με πρωταγωνιστή τον Σταύρο Παράβα. 

———————

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here