29/7/2010
www.musiccorner.gr

ΝΙΚΟΣ ΓΩΓΟΣ
(σε …meeting με τον Νίκο Παπανικολάου)

Meeting στο Music Corner αυτή την εβδομάδα με το νεαρό τραγουδοποιό Νίκο Γώγο, που μετά τη «θητεία» του στα συγκροτήματα «Electrica» και «Πρώην» και τις live εμφανίσεις του στο πλευρό του Γιώργου Δημητριάδη, κυκλοφόρησε την πρώτη του δισκογραφική δουλειά με το label του Μικρού Ήρωα.

 Ο Νίκος Γώγος με σπουδές πιάνου, κρουστών και ορθοφωνίας στο βιογραφικό του και μουσικές επιρροές από τη δεκαετία του ’60 του ’70 και του ’90 μας παρουσιάζει τον «Κρυμμένο Θησαυρό» του, ένα album που κινείται κάπου ανάμεσα στην κιθαριστική pop και τη rock μουσική, σε επιμέλεια του Γιώργου Δημητριάδη και με ερμηνευτικές συμμετοχές της Σοφίας Στρατή και του Γιώργου Δημητριάδη.

Music Corner: 17 χρόνια στην ελληνική μουσική, πως βλέπεις τα πράγματα σήμερα, δεδομένης της κρίσης που περνά η ελληνική δισκογραφία;
Νίκος Γώγος: Κοίταξε προσωπικά θα διαφωνήσω, αν εννοείς κρίση στην ποιότητα των δουλειών που βγαίνουν. Κρίση υπάρχει στις δισκογραφικές εταιρείες (οικονομικής φύσεως) περισσότερο, όχι στη δισκογραφία. Νομίζω πως κάποιες άθλιες εποχές της δισκογραφίας στην Ελλάδα έχουν παρέλθει και πλέον βγαίνουν πολύ αξιοπρεπή πράγματα. Οι «μπαχατέλες» δε λείπουν και ούτε θα λείψουν ποτέ αλλά νομίζω πως σε σχέση με προηγούμενες δεκαετίες είμαστε πολύ καλύτερα. Τώρα αν αναφέρεσαι για την οικονομικής φύσεως κρίση, νομίζω πως είμαστε σε μια μεταβατική περίοδο και πως σε ένα πολύ κοντινό μέλλον η δισκογραφία θα πάψει να υπάρχει με τη μορφή που υπάρχει ως σήμερα, ελέω internet και νέων μέσων.

Music Corner: Γιατί μετά από τη δημιουργία τόσων συγκροτημάτων (Electrica – Πρώην κλπ) αποφάσισες να συνεχίσεις solo;
Νίκος Γώγος: Είναι σαφώς πιο ευέλικτο να είσαι solo. Πάνω απ όλα συναυλιακά ευέλικτο. Κανείς μας δεν ζούσε μόνο από τη μουσική, είχαμε ταυτόχρονα τις δουλειές μας και το καθημερινό άγχος τις επιβίωσης και της κάλυψης πρωταρχικών αναγκών, οπότε όπως καταλαβαίνεις δεν ήμασταν πάντα άμεσα διαθέσιμοι όλοι, είτε για live είτε για οτιδήποτε παρουσιαζόταν. Ο Γιούρι γύρισε στην πατρίδα του το Ρέθυμνο, ο Μάνος έμεινε Αθήνα αλλά ασχολήθηκε πιο πολύ με το θέατρο και τη θεατρική μουσική, ο Στέλιος έφυγε για Στοκχόλμη μόνιμα και όταν έρχεται ασχολείται με το βασικό του γκρουπ τους Ονειροπαγίδα. Ηχογραφικά πάντως ισχύουμε ακόμα, άλλωστε το άλμπουμ γράφτηκε από τους Electrica – άσχετα με το αν τα κομμάτια είναι δικά μου ως επί το πλείστον – σε συνεργασία με φοβερούς μουσικούς όπως ο Αλέκος ο Αράπης (Απροσάρμοστοι), ο Αντρέας ο Βαϊτούδης (ηχολήπτης και μέλος των Ενδελέχεια) και φυσικά ο Γιώργος ο Δημητριάδης.

Music Corner: Τι θα ακούσει κάποιος μόλις ανακαλύψει τον … «Χαμένο θησαυρό»;
Νίκος Γώγος: Νομίζω πως θα ακούσει μια μουσικά τίμια δουλειά, με aggressive κιθάρες ροκ προσανατολισμού και πολύ μελωδία, κάτι που του δίνει και ποπ προσανατολισμό. Στιχουργικά, μίλησα όπως τα λέω συνήθως με τον εαυτό μου. Γενικά ήθελα μια γκρουπίστικη, συναυλιακή αίσθηση και νομίζω πως κάτι τέτοιο βγήκε. Ελπίζω να αρέσει και στον κόσμο.

Music Corner: Η συνεργασία με τον Γιώργο Δημητριάδη πως προέκυψε;
Νίκος Γώγος: Ο Γιώργος και εγώ γνωριστήκαμε πριν 6 χρόνια περίπου, επί εποχής Εlectrica, μέσω μιας κοινής πολύ καλής μας φίλης. Τα λέγαμε συχνά και μέσω myspace και από κοντά. Απλά μου έτυχαν εμένα διάφορα (ατύχημα με μηχανή κ.α.) και ψιλοχαθήκαμε για δύο περίπου χρόνια, μέχρι πέρυσι που μιλήσαμε στο τηλέφωνο και ούτε λίγο ούτε πολύ μου …τα ‘χωσε που δεν έχω βγάλει ακόμα τα τραγούδια προς τα έξω! Να σου πω την αλήθεια, με τσίταρε αρκετά ώστε να αφυπνιστώ ξανά μουσικά και να το κάνω τελικά. Και ήταν ο Γιώργος που με πρότεινε στον Άγγελο το Σφακιανάκη του «Μικρού Ήρωα» και ήταν επίσης ο Γιώργος που ανέλαβε την επιμέλεια της παραγωγής.

Music Corner: Πως σου φαίνεται η ελεύθερη διακίνηση μουσικής μέσω διαδικτύου; Εσένα σε έχει βοηθήσει το διαδίκτυο στη διάδοση της μουσικής σου;
Νίκος Γώγος: Κακά τα ψέματα, είναι φοβερό το να βρίσκεις κάτι τη στιγμή που το θέλεις και τζάμπα! Αρκεί να βρεθεί ένας τρόπος να μη λυγίζουν οικονομικά οι μουσικοί, ώστε να συνεχίσει να υπάρχει μουσική. Το internet εννοείται πως με έχει βοηθήσει τα μέγιστα. Όχι μόνο εμένα αλλά όλους νομίζω. Αμεσα πληκτρολογείς το όνομα κάποιου και τον ακούς, τον βλέπεις live, διαβάζεις τη συνεντευξή του στο …MusicCorner καλή ώρα!

Music Corner: Ποιός καλλιτέχνης αποτελεί πρότυπο για σένα και γιατί; Ξένος ή Έλληνας…
Νίκος Γώγος: Γενικά πρότυπα δεν έχω γιατί στη λέξη περικλείονται και στοιχεία χαρακτήρα και ιδιωτικής ζωής στα οποία προσπαθώ να ακολουθώ το δικό μου δρόμο. Μουσικά λατρεύω πολύ κόσμο και τους ευγνομονώ – κατά μια έννοια – που υπήρξανε και μου ταρακούνησαν το μυαλό και την ψυχή συθέμελα! Κάποια λίγα ονόματα: Manic Street Preachers, U2, David Bowie, Mark Bollan (T REX),  Smushin’ pumpkins, Beatles, Velvet Underground, Muse, Radiohead, INXS, Blur, Pulp κ.ά.

Music Corner: Θα έγραφες ποτέ ένα αμιγώς πολιτικοποιημένο τραγούδι;
Νίκος Γώγος: Γιατί όχι… Θεωρώ εαυτόν αρκετά πολιτικοποιημένο οπότε μπορεί κάποια στιγμή να γίνει κι αυτό. Αρκεί να μου βγει αυθόρμητα όπως μου βγαίνουν κι αυτά που γράφω τώρα που αναφέρονται περισσότερο σε προσωπικά σκοτάδια και προβληματισμούς. Μιας που με ρώτησες, να σου πω την αλήθεια το είχα σαν κουβέντα εχθές με μια παρέα και το συμπέρασμα που βγάλαμε είναι πως για να βγούνε αληθινά και αυθεντικά «πολιτικοποιημένα» κομμάτια (πχ «Ο Δρόμος») πρέπει να υπάρχει μια μεγάλη κοινωνική, οικονομική ή πολιτική αναταραχή. Αλλιώς φαίνεται λίγο στημένο, σαν προσπάθεια να κάνεις μια δήλωση για το θεαθήναι. Και για να σου πω κι άλλη μια αλήθεια μου, θα προτιμούσα να επικρατεί ηρεμία τάξη και ασφάλεια, ο κόσμος να είναι ευτυχισμένος και τα πουλάκια να κελαηδούν αμέριμνα στο γαλάζιο ουρανό παρά να συμβαίνει κάτι κακό που θα μου φέρει τέτοια έμπνευση… Θα μου πεις τώρα η κατάσταση δεν είναι χάλια; Ναι, απλά δε μου βγήκε ακόμα κάτι δημιουργικό… Κοιτάω ακόμα σαστισμένος το κύμα να μας παρασέρνει…

Music Corner: Πες μου ένα ξένο τραγούδι που θα ήθελες να διασκευάσεις για κάποιο επόμενο cd σου. Θα του προσάρμοζες και ελληνικό στίχο ώστε να γίνει πιο εύκολα αποδεκτό από το ελληνικό κοινό ή θα προτιμούσες να το ερμηνεύσεις με τον δικό του ξένο στίχο;
Νίκος Γώγος: Είχα διασκευάσει πιο πιτσιρικάς το Electricity των OMD και είχε βγει καταπληκτικό αλλά έχασα την …κασέτα (ναι …τόσο παλιά)! Φαντάσου το rif των keyboards παιγμένο με distortion κιθάρα… Στα αγγλικά όπως ήταν… Μάλλον θα το ξαναγράψω τώρα που μου το θύμησες!

 Music Corner: Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια; Τι να περιμένουμε από τον Νίκο Γώγο;
Νίκος Γώγος: Εκτός των συναυλιών στο Wembley και στο Maracana;….. (γέλια)! Κοίτα, γράφω συνέχεια τα τελευταία δύο χρόνια. Ελπίζω σε ένα βελτιωμένο δεύτερο δίσκο κάποια στιγμή και σε πολλά live το χειμώνα σε όλη την Ελλάδα. Να ευχαριστήσω για την κουβέντα που κάναμε και να ευχηθώ στο MusicCorner.gr τα καλύτερα!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here