27/1/2011
www.musiccorner.gr

No Profile
(σε …meeting με τον
Νίκο Παπανικολάου)

Παρότι ονομάζονται No Profile, η αλήθεια είναι πως πλέον όχι απλά έχουν profile, αλλά αυτό είναι και πολύ δυνατό όσον αφορά τη μουσική που εκπροσωπούν! Την αγγλόφωνη μουσική σκηνή. Με σταθερά και αποφασιστικά βήματα, με έναν εξαιρετικό δίσκο, νέοι ήχοι, νέοι ρυθμοί, φρέσκες φωνές μας συστήνονται και μας μιλάνε για όλους και για όλα…

Music Corner: Να ξεκινήσω από τα κλασικά. Ποιοι είναι οι No Profile; Πως ξεκίνησε αυτό το μουσικό παραμύθι;
No Profile: Η ιστορία ξεκινάει πίσω στο Γυμνάσιο, όταν 4 φίλοι αρχίσαμε να μαζευόμαστε τα βράδια για να παίξουμε μουσική. Δεν είχαμε ούτε drums ούτε ηλεκτρικές κιθάρες ούτε ενισχυτές τότε, ο καθένας έπαιζε ότι του ‘ρθει! Κάπως τα καταφέραμε και μέσα στα χρόνια αυτό το πράγμα μεταμορφώθηκε σ’ αυτό που έχουμε σήμερα κι από ένα απλό χόμπι το να παίζουμε και να γράφουμε μουσική έγινε το πιο σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητάς μας.

Music Corner: Γιατί No Profile; Σημαίνει κάτι για εσάς το όνομα αυτό;
No Profile: Η αλήθεια είναι πως το όνομα της μπάντας το επιλέξαμε λίγο πριν οργανώσουμε το πρώτο μας live (για να έχει κάτι να μας φωνάζει ο λαός). Τελικά αποφασίσαμε να το κρατήσουμε και μέσα στα χρόνια απέκτησε κι ένα νόημα. Πιστεύουμε όλοι μας πως η μουσική που παίζεις δεν πρέπει να περιορίζεται σ’ ένα είδος ή ένα ήχο όπως πολύ συχνά βλέπουμε να γίνεται με πολλούς καλλιτέχνες. Θέλουμε εμείς να αλλάζουμε ταυτότητα για το κάθε κομμάτι που παίζουμε, όχι αυτό για εμάς. Οπότε το όνομα No Profile κατέληξε να συμβολίζει αυτό για εμάς, τους διαφορετικούς εαυτούς σου που προβάλλεις μέσα από κάθε σου κομμάτι!

Music Corner: Πείτε μου λίγα πράγματα για τον δίσκο σας. Πως σας φάνηκε όλο αυτό το τρέξιμο;
No Profile: Ήταν μια πολύ μεγάλη εμπειρία για εμάς και πάρα πολύ σημαντική. Μάθαμε πολλά πράγματα για το πως λειτουργεί ο χώρος της μουσικής και τις δυσκολίες που μπορεί να συναντήσεις και που θα πρέπει να αντιμετωπίσεις. Το να ηχογραφείς ένα άλμπουμ για να κυκλοφορήσει από μια μεγάλη δισκογραφική είναι πρωτόγνωρο συναίσθημα και όλοι μέσα μας αισθανόμασταν πως εκπληρωνόταν ένα παιδικό μας όνειρο.

Music Corner: Τι σας ώθησε να ασχοληθείτε με τη μουσική και μάλιστα με αγγλόφωνο στίχο;
No Profile: Αν θυμάμαι καλά το “κακό” ξεκίνησε μ’ ένα live dvd τον Rolling Stones που είχε ένας φίλος μας σπίτι του. “Ζηλέψαμε” αυτό που είδαμε και λέγαμε πόσο ωραίο πρέπει να είναι να παίζεις σε συναυλίες. Το ότι επιλέξαμε τον αγγλικό στίχο έχει άμεση σχέση με αυτό, όλες οι μπάντες με τις οποίες μεγαλώσαμε και που αγαπήσαμε ήταν ξένες, ήτανε φυσικό λοιπόν για εμάς να θέλουμε να κάνουμε το ίδιο. Τέλος, πιστεύουμε πως η μουσική είναι κάτι το οποίο μοιράζεσαι ανεξάρτητα από το ποιος είσαι κι από πού είσαι και κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αν περιοριστείς στον ελληνικό στίχο.

Music Corner: Πως ήταν να παίζεις στο Rockwave; Σε σύγκριση με το Schoolwave από το οποίο ξεκινήσατε;
No Profile: Στο Rockwave όταν βρεθήκαμε αισθανθήκαμε πως τα πράγματα όντως προχωράνε και γελάγαμε με το πως τελικά φτάσαμε ως εδώ. Η όλη μέρα θα μας μείνει αξέχαστη (ειδικά το συμβάν όπου μπερδέψαμε το Manu Chao με …παρκαδόρο και τον ρωτάγαμε που να αφήσουμε το αμάξι!!!). Σαν live την ώρα που ήμασταν στη σκηνή η εμπειρία βέβαια δεν συγκρίνεται με την ενέργεια και τον ενθουσιασμό που υπήρχε από κάτω στο Schoolwave, κάτι που θεωρώ θετικό, γιατί δείχνει πόσα έχει τελικά να σου προσφέρει σαν εμπειρία και αυτή η διοργάνωση.

Music Corner: Ποιες είναι οι μουσικές σας επιρροές;
No Profile:
Ο καθένας έχει τα δικά του ακούσματα και όλοι μαζί πρέπει να καλύπτουμε όλα τα είδη και τις δεκαετίες μουσικής. Μερικά από τα κοινά αγαπημένα μας συγκροτήματα είναι οι Muse, οι Red Hot Chili Peppers, οι Clutch και οι Nine Inch Nails.

Music Corner: Το ίντερνετ είναι φίλος ή εχθρός της μουσικής;
No Profile: Σίγουρα φίλος και μάλλον ο καλύτερος! Τι νόημα έχει η μουσική σου αν δεν μπορείς να τη μοιραστείς με τον κόσμο; Στην εποχή που ζούμε νομίζω πως όλοι μπορούμε να κατανοήσουμε πόσο σημαντική ήταν και είναι η συνεισφορά του myspace, του youtube, του facebook κι ακόμη και του παράνομου downloading. Η πειρατεία δεν είναι κάτι που μας ενοχλεί, υπάρχουν πολλοί τρόποι να βγάλει λεφτά μια μπάντα και να ζήσει από αυτό που κάνει. Δεν λέμε προφανώς να σταματήσουν να βγαίνουν άλμπουμ, απλά το cd σου θα πάει να το αγοράσει κάποιος που πραγματικά το θέλει, όχι όλος ο κόσμος.

Music Corner: Μελλοντικά σχέδια;
No Profile: Για την ώρα κάνουμε διάφορες εμφανίσεις στην Αθήνα, κυρίως με ελεύθερη είσοδο. Ταυτόχρονα ηχογραφούμε και το νέο μας υλικό, μερικά κομμάτια είναι ήδη έτοιμα και τα παίζουμε στα live, ελπίζουμε και να μπορέσουμε να τα κυκλοφορήσουμε κανονικά σύντομα. Μάθαμε πολλά όπως είπαμε από το πρώτο άλμπουμ και πλέον πιστεύουμε πως είμαστε σε θέση να βγάλουμε μια ολοκληρωμένη δουλειά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here