6/1/2011
www.musiccorner.gr

Rec
(σε …meeting με την
Αριάδνη Κυπριάδη)

Με μια μεγάλη καλοκαιρινή επιτυχία, το «Όνειρα Χαμένα», οι Rec κατάφεραν να τραβήξουν την προσοχή μας. Στη σύνθεσή τους βρίσκουμε τον Άρη Λουμάκη και το Γιάννη Ρουσσουνέλο, για καιρό συνοδοιπόρους στους Stavento, καθώς και τη Ναυσικά Σαραντοπούλου.

 Στο πρώτο Meeting Point για το 2011, λοιπόν, μας κάνουν ποδαρικό και μας μιλούν για τον πρώτο τους δίσκο, τα μουσικά τους ακούσματα και το μέλλον των REC.

Music Corner: Ο τίτλος του δίσκου σας είναι «Αλλάζω». Σε τι συνίσταται αυτή η αλλαγή;
Rec: Το συγκρότημα REC πριν υλοποιηθεί ήταν ένα “Χαμένο όνειρο”, από το οποίο αποφασίσαμε να ξυπνήσουμε και να το κάνουμε πραγματικότητα. Αυτό απαιτούσε μια αλλαγή σε όσα γνωρίζαμε, σε όσα κάναμε μέχρι τότε, σε όσα είχαμε επαναπαυθεί. Μια καινούρια προσπάθεια έχει απαιτήσεις, πρέπει να αλλάξεις πολλά πρώτα μέσα σου και ύστερα σε όσα έχεις συνηθίσει.

Music Corner: Μιλήστε μας για τον ήχο της συγκεκριμένης δουλειάς. Πώς προέκυψαν οι συνεργασίες που περιλαμβάνονται;
Rec: Ο ήχος μας στον πρώτο μας δίσκο είναι περισσότερο πειραματικός από κομμάτι σε κομμάτι και λιγότερο κάτι που θα θεωρούσαμε κατασταλαγμένο σαν αισθητική. Σε αυτό τον δίσκο συνεργαστήκαμε με φίλους και συναδέλφους που πιστεύαμε ότι θα “έδιναν” αυτό το κάτι που λείπει σε κάποια τραγούδια μας… έτσι και έγινε.

Music Corner: Κατά τη διάρκεια της δημιουργίας του, σας προκαλούσε άγχος η αντίδραση του κόσμου;
Rec: Κάθε καλλιτέχνης πιστεύουμε ότι αντιμετωπίζει την ίδια του την κριτική πριν αισθανθεί ότι το έργο του είναι έτοιμο για έκδοση. Συνήθως μας άγχωνε λοιπόν αυτή η πλευρά μας και λιγότερο του κόσμου, θεωρούσαμε ότι αν κάναμε αυτό που εμείς γνωρίζαμε καλύτερα, ο κόσμος θα το εισέπρατε θετικά και απλά μετά θα του άρεσε ή όχι το αποτέλεσμα.

Music Corner: Είχαν ακουστεί διάφορα σχετικά με τις αλλαγές μελών στους Stavento. Εσείς κάτω από ποιες συνθήκες αποχωρήσατε;
Rec: Οι Stavento ήταν μια συνεργασία που απλά έληξε. Οι συνθήκες της αποχώρησής μας δεν θεωρούμε ότι αφορούν κανένα και γενικά το όλο θέμα “REC – Stavento”, έχει κουράσει και έχει “μπαγιατέψει”. Όσοι ήθελαν να κερδίσουν από την υποτιθέμενη κόντρα το έκαναν και θα το κάνουν με την κάθε ευκαιρία. Τους ξέρουμε και απλά τους αγνοούμε, ελπίζοντας ότι θα αποκτήσουν σημαντικότερα ενδιαφέροντα από εμάς. Εμείς επενδύουμε στις καλές μας σχέσεις με τους Stavento που αυτό είναι και η ουσία. Επαγγελματικά όλα πλέον ανήκουν στο παρελθόν.

Music Corner: Υπήρξε κάποιος δίσκος ή γεγονός που γέννησε μέσα σας την επιθυμία να ασχοληθείτε με τη μουσική;
Rec: Η μουσική δεν χρειάζεται αφορμή, αλλά αιτία …είναι μικρόβιο και όλοι μας έχουμε προσβληθεί από αυτό!

Music Corner: Ξεχωρίζετε κάποιους νέους καλλιτέχνες της διεθνούς ή εγχώριας σκηνής;
Rec: Ξεχωρίζουμε και διακρίνουμε μέσα στην τόοοοση μουσική πολλούς καλλιτέχνες κυρίως από την διεθνή μουσική σκηνή όπως οι: Linkin Park, Cypress Hill, Deftones, KoRn, Coldplay και πολλοί ακόμη.

Music Corner: Γίνεται μια προσπάθεια εναλλακτικής οργάνωσης της διανομής μουσικής. Περίπτερα πουλούν δίσκους, οι εταιρείες δημιουργούν κανάλια στο YouTube για τους καλλιτέχνες τους, δημιουργοί μοιράζουν δωρεάν τη μουσική τους… Πού βλέπετε να οδηγεί αυτό;
Rec: Η προσπάθεια άργησε πολύ να γίνει. Όταν πριν από αρκετά χρόνια πολλοί είχαν προβλέψει την δισκογραφική κρίση, κάποιοι έκλειναν τα αυτιά τους και στεκόντουσαν βολεμένοι πίσω από τα τεράστια γραφεία τους. Εμείς θεωρούμε ότι αυτό που ονομάζουμε “εναλλακτικό” τρόπο διανομής είναι ο άμεσος και εν τέλει και ο σωστός. Ο κόσμος πλέον μπορεί να έχει πρόσβαση στο υλικό του καλλιτέχνη που θέλει, άμεσα, απλά με λίγα click στον υπολογιστή του. Η δισκογραφία σαν φυσικό προϊόν πλέον, δηλαδή δίσκοι κλπ, με τα μεγάλα κόστη παραγωγής και λογικά και πώλησης δεν θα μπορούν να “συντηρήσουν” κανένα ράφι δισκοπωλείου. Θεωρούμε ότι πρέπει οι δισκογραφικές εταιρίες να βρουν μια λύση να γίνουν άμεσες και να κερδίζουν με έξυπνες παραγωγές το κοινό τους. Υπάρχει αρκετή και καλή μουσική και χαιρόμαστε που ανήκουμε σε μια δισκογραφική εταιρία που επενδύει στους νέους καλλιτέχνες και την δισκογραφία ακόμη!

Music Corner: Μπορεί τελικά ένας καλλιτέχνης σήμερα να ζήσει από τη μουσική;
Rec: Κατηγορηματικά ΟΧΙ! Δεν έχει η Ελλάδα μας τις υποδομές να υποστηρίξει τόσους καλλιτέχνες, τόσα είδη, τόσες συναυλίες, τόσους καλλιτέχνες. Δεν μπορείς να πεις ότι μπορώ να εξασφαλίσω ένα εισόδημα και να ζήσω αξιοπρεπώς, απαιτείται πάντα ένα “Back Up Plan”!

Music Corner: Πώς αντιμετωπίζετε το θέμα της κρίσης και της κοινωνικής αναταραχής που επικρατεί; Τα γεγονότα αυτά επηρεάζουν τη μουσική σας;
Rec: Η κρίση αγγίζει τον άνθρωπο, είτε αυτή είναι οικονομική, είτε κοινωνική είτε ακόμη και προσωπική. Δυστυχώς όλα αυτά είναι αλληλένδετα ειδικά όταν η κρίση αγγίζει το παγκόσμιο χάρτη της οικονομίας τότε τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα. Η κρίση λοιπόν σαν κομμάτι της καθημερινότητας μας, μας προβληματίζει και φυσικά αυτό περνά και στα τραγούδια μας.

Music Corner: Σύντομα θα κυκλοφορήσει το καινούριο σας video clip. Τι να περιμένουμε; Υπάρχουν άλλα άμεσα σχέδια;
Rec: Το τραγούδι μας με τίτλο: “ΑλλάΖω” αποτελεί το δεύτερο Single μας από τον ομότιτλο δίσκο που κυκλοφορεί από την δισκογραφική μας εταιρία LYRA. Ελπίζουμε ο κόσμος να το αγαπήσει το ίδιο και γιατί όχι και περισσότερο από το προηγούμενο. Εμείς βρισκόμαστε από το Καλοκαίρι με μια βαλίτσα στο χέρι (ο καθένας μας) και γυρίζουμε όλη την Ελλάδα προσπαθώντας έτσι να έρθουμε σε επαφή με τον κόσμο, έτσι θα συνεχίσει λογικά και η πορεία μας για αρκετό καιρό ακόμη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here