5/3/2013
Γράφει η Πέννυ Γέρου
Φωτογράφηση:  Μελίνα Δοσίου
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Την Κατερίνα Μακαβού δεν είχα την ευκαιρία ως τώρα να την παρακολουθήσω ζωντανά. Άκουγα πολλά για την ίδια, τα τραγούδια και τις live εμφανίσεις της. Τελικά με έπεισαν: την Παρασκευή, πρωτομηνιά κιόλας, έφτασα ως την πλατεία Κοραή, στο Passport, και περίμενα από τις 22.30 να ξεκινήσει το live που είχε ετοιμάσει μαζί με τους συνεργάτες της για την παρουσίαση του καινούργιου δίσκου, “Άλλη μια ώρα” αλλά και πολλών άλλων κομματιών, παλιών και αγαπημένων.

Γύρω στις 23:00 η Κατερίνα ανέβηκε στη σκηνή με τους μουσικούς της και την αυλαία άνοιξε το δεύτερο κατά σειρά κομμάτι του νέου δίσκου, “Το καράβι που φεύγει”. Με το κατακόκκινο φόρεμα και τα σγουρά μαλλιά της, έκανε την παρουσία της να ξεχωρίζει και να φωτίζει πάνω στη σκηνή. Η φωνή της βαθιά και αισθαντική, με συναίσθημα, και τα χέρια της να γλυστρούν πάνω στην κιθάρα της. Από την πρώτη στιγμή σκέφτηκα πως σήμερα θα παρακολουθήσουμε σίγουρα κάτι ενδιαφέρον, θα περάσουμε όμορφα.

Τα κομμάτια του καινούργιου δίσκου, λοιπόν, είχα την τιμητική τους: “Περι έρωτος” σε στίχους και μουσική του παρόντος Δημήτρη Δημητρακόπουλου, “Άλλη μια ώρα” σε στίχους και μουσική της ίδια της Κατερίνας, “Το νερό” με τη γλυκιά συνοδεία πιάνο, “Πόσα παράπονα” και άλλα κομμάτια παρουσιάστηκαν εκείνο το βράδυ. Ο καινούργιος δίσκος φάνηκε να συνδυάζει όλα τα γούστα και όλες τις προσδοκίες. Άλλα κομμάτια πιο ταξιδιάρικα και μελαγχολικά, άλλα πιο σκοτεινά και ατμοσφαιρικά. Ειδικά στη δεύτερη κατηγορία συνέβαλε μοναδικά η Εύα Ντούρου με το theremin της, ένα πραγματικά ξεχωριστό και μυστήριο μουσικό όργανο, με ιδιαίτερο ήχο και χειρισμό που μας κάνει συχνά να απορούμε. Είναι δύσκολο να βάλεις ταμπέλα στο μουσικό αποτέλεσμα αυτού του δίσκου, χωρίς αυτό να το καθιστά πρόχειρο και τυχαίο. Είναι μάλλον κάτι ιδιαίτερο, και σε αυτό συμβάλει τόσο η φωνή της Κατερίνας, όσο και οι συνθέσεις στη συνεργασία της με άλλους μουσικούς, όπως τον κιθαρίστα της, Θανάση Dzingovic, ο οποίος έβγαινε πάντα στη σκηνή με ένα αναμμένο τσιγάρο πάντα στα χείλη.

Στο πρόγραμμα της Παρασκευής ακούσαμε και παλιότερα κομμάτια, αγαπημένα, τόσο σε κλασικές και παραδοσιακές ενορχηστρώσεις, όπως το “Τίποτα δε χάθηκε”, το “Μπολερό”, τη “Μαριάνθη των ανέμων” και την “Παναγία των Πατησίων”, όπως και σε πιο εναλλακτικές και διαφορετικές, όπως στη μάλλον jazz “Σερενάτα” της Αρλέτας ή το δυνατό solo κιθάρας στο “In a manner of speaking” των Nouvelle Vague. Σε αυτό το σημείο, πρέπει να πούμε ότι το τελευταίο, μαζί με το “Falling Slowly” των Glen Hansard και Marketa Irglova ήταν μακράν οι πιο δυνατές ερμηνείες της Κατερίνας, μας συγκίνησαν και μας χάρισαν απλόχερα τη δύναμη της Κατερίνας, μέσα από μια κιθάρα και μια τόσο εκφραστική φωνή.

Όπως κάθε βραδιά, είχε κι αυτή τις δικές της εκπλήξεις. Πρώτος καλεσμένος – έκπληξη της Κατερίνας Μακαβού, ο αγαπημένος Παύλος Παυλίδης. Ο “Τρελός” σε στίχους και μουσική του Θανάση Dzingovic ερμηνεύτηκε από τον ίδιο, ενώ στη συνέχει είπε ακόμα δύο δικά του κομμάτια. Ιδιαίτερος, μελαγχολικός, σχεδόν εφηβικός, ένας Παύλος Παυλίδης που έχουμε αγαπήσει. Ακόμα και σε καινούργια κομμάτια, μπορούμε ήδη να νιώσουμε πως τα έχουμε ερωτευτεί…

Από τις πιο γλυκές και παραμυθένιες στιγμές ήταν όταν η Κατερίνα ερμήνευσε “Το οργανάκι” του Αττίκ και δίπλα της ανέβηκαν ο Σωκράτης και η Ειρήνη με τις μαριονέτες τους, για να δώσουν παράσταση στους στίχους του Αττίκ και ψυχή στις μικρές τους κούκλες για μια ιστορία αγάπης και προδοσίας με άδοξο τέλος…

Για το τέλος, η Κατερίνα μας καληνύχτησε με τους “Εμιγκρέδες της Ρουμανίας” της Λένας Πλάτωνος. Και καθώς εκείνη τραγουδούσε “Πόσο μ’ αρέσει να ακούω τους ανθρώπους ν’ ανεβαίνουν με το ασανσέρ και να μιλάνε ρουμάνικα”, σκεφτόμουν πόσο μας αρέσει και μας να ακούμε την ίδια την Κατερίνα, η οποία μας κράτησε όλη τη νύχτα με τα μάτια καρφωμένα πάνω της…!

Με την Κατερίνα Μακαβού έπαιξαν οι μουσικοί:
Θανάσης Dzingovic – Ηλεκτρική κιθάρα

Αρης Χατζησταύρου – Ακουστική κιθάρα
Ορέστης Μπενέκας – Πλήκτρα
Εύα Ντούρου – Thereminn
Διονύσης Μακρής – Μπάσο
Ντίνος Ξαρχάκος – Τύμπανα

——————

Aποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live


***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here