18/10/2011
www.musiccorner.gr
Γράφει η Μαριάνα Πουτακίδου

«Όχι» στη συναυλία που διοργανώνεται από την «Κίνηση Πολιτών» για την «ενότητα και τη δημοκρατία» στην τάφρο Da Villa της Κύπρου, στις 24 Οκτωβρίου, λένε πολλοί από τους καλλιτέχνες, που αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι θα συμμετέχουν. Η συναυλία με κεντρικό σύνθημα «Πάνω απ’ όλα η Κύπρος» και ομιλητή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, πυροδότησε θύελλα διαδικτυακών αντιδράσεων, καθώς όπως υποστηρίζεται, γίνεται για τη στήριξη του προέδρου, ο οποίος θεωρείται από μεγάλη μερίδα των κατοίκων της Μεγαλονήσου και όχι μόνο, ο κύριος υπεύθυνος της τραγωδίας στο Μαρί.

Η εν λόγω συναυλία προωθείται ως ένα γεγονός όπου «οι άνθρωποι του πνεύματος, της επιστήμης και του πολιτισμού υψώνουν τη φωνή τους για να υπερασπιστούν το παρόν και το μέλλον της Κύπρου, για να στείλουν το μήνυμα ότι ο εχθρός δεν είναι ο αδελφός μας, αλλά η κατοχή, η οικονομική κρίση και οι διεθνείς κερδοσκόποι».

Οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι του πνεύματος, της επιστήμης και του πολιτισμού, μετά και από επιστολές και αναρτήσεις χρηστών του Facebook, αποφασίζουν ο ένας μετά τον άλλο να μη συμμετάσχουν, καθώς όπως αναφέρουν δεν έτυχαν σωστής ενημέρωσης για τους λόγους που γίνεται η εκδήλωση.

Ανάμεσα στους τριάντα περίπου καλλιτέχνες που έχει ανακοινωθεί ότι θα συμμετέχουν στην εκδήλωση συναντάμε τα ονόματα των: Ουμούτ Αλμπαϊράκ, Γιώργου Ανδρέου, Μελίνας Ασλανίδου, Γλυκερίας, Γιάννη Ζουγανέλη, Παντελή Θαλασσινού, Κούλλη Θεοδώρου, Κώστα Θωμαΐδη, Μελίνας Κανά, Χάρη και Πάνου  Κατσιμίχα, Τάνιας Κικίδου, «Κολλεκτίβα», Βαγγέλη Κορακάκη, Γιάννη Κούτρα, Βούλλας Κωνσταντίνου, Βασίλη Λέκκα, Δημήτρη Μακρή, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, «Όναρ», Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Μιλτιάδη Πασχαλίδη, Μάνου Πυροβολάκη, Διονύση Τσακνή, Ελένης Τσαλιγοπούλου, Δημήτρη Φανή κ.α.

Το πρώτο «ΟΧΙ» ήρθε από την Ελένη Τσαλιγοπούλου, ενώ στην συνέχεια ακολούθησαν η Μελίνα Κανά, ο Γιώργος Ανδρέου, η Μελίνα Ασλανίδου, ο Δημήτρης Μακρής, ο Χάρης Κατσιμίχας και η Γλυκερία.

Ο Πρόεδρος της Κίνησης Πολιτισμού δήλωσε πως η έντονη παραπληροφόρηση καθώς και οι πολιτικές κάποιων φοιτητικών οργανώσεων, δημιούργησαν μια «πνευματική τρομοκρατία» που οδήγησε και στην απόφαση ακύρωσης της παρουσίας αρκετών καλλιτεχνών που θα έδιναν το παρών.

Σε αυτή την «τρομοκρατία» αναφέρθηκε και ο Γιάννης Ζουγανέλης μιλώντας στον κυπριακό ραδιοφωνικό σταθμό 107.6FM: «Έχω απειληθεί και από τηλεφώνου και από το διαδίκτυο».

Η Ευρυδίκη (Κυπριακής καταγωγής), αν και το όνομά της δε συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των καλλιτεχνών, εξέφρασε μέσω του προσωπικού προφίλ της στο facebook την αντίθεσή της στην εκδήλωση. «Αντί να κάνουμε συναυλίες προς τιμή των ηρώων μας, προς τιμή αυτών που έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα μας, Ελληνοκυπρίων και Ελλαδιτών, χρησιμοποιούμε τους καλλιτέχνες και τη δύναμη του κόμματος για να στηρίξουμε αυτούς που προσπαθούν να την κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια»; Η Ευρυδίκη καταλήγει πως με αυτή τη στάση «οι ίδιοι βάζουμε το χεράκι μας για τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Τι γράφουν οι καλλιτέχνες στο Facebook:

Μελίνα Κανά
Αγαπητοί φίλοι, ενώ μου προτάθηκε να λάβω μέρος στη συναυλία που θα γίνει στην Κύπρο στις 24/10/2011, η απάντηση που έδωσα ήταν αρνητική. Επομένως, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι δεν θα συμμετάσχω στην εν λόγω συναυλία.

Ευχαριστώ,
Μελίνα Κανά

Μελίνα Ασλανίδου
Καλησπέρα σε όλους… Θέλω να ενημερώσω όλους τους φίλους πως η αρχική μου απόφαση να μη συμμετέχω στη συναυλία της 24ης στην Κύπρο είναι η Μόνη αλήθεια. Ευχαριστώ Πολύ για την κατανόηση…

Ελένη Τσαλιγοπούλου
Στηρίζω τον εκάστοτε Κύπριο Πρόεδρο όσον αφορά στα εθνικά θέματα. Δεν γνώριζα τους ακριβείς λόγους της εκδήλωσης και γι’ αυτό αποφάσισα να μην λάβω μέρος. Δεν επιθυμώ να λάβω θέση σε πολιτικές διενέξεις που αφορούν στην πολιτική ζωή στην Κύπρο. Εννοείται πως σέβομαι απόλυτα τον κυπριακό λαό και ουδέποτε είχα πρόθεση να τον προσβάλλω.

Γιώργος Ανδρέου
ΑΠΟΦΑΣΙΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΩ ΣΤΗΝ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ 24ης Οκτωβρίου – ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΩ ΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΜΟΥ ΝΑ ΔΙΑΙΡΕΣΩ ΑΝΤΙ ΝΑ ΕΝΩΣΩ, ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΩ ΑΝΤΙ ΝΑ ΚΑΤΕΥΝΑΣΩ, ΝΑ ΓΕΝΝΗΣΩ ΣΤΟΥΣ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΥΣ ΜΟΥ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΜΕΡΟΛΗΨΙΑΣ ΚΑΙ ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΣΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΈΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Δημήτρης Μακρής
Σχετικά με τη συναυλία στις 24 Οκτωβρίου στην τάφρο Ντ’Αβίλα, θα ήθελα να αναφέρω ότι δέχτηκα πρόταση να λάβω μέρος αλλά, όπως είπα και στους διοργανωτές, δεν μπορώ να συμμετάσχω για προσωπικούς λόγους. Εκ παραδρομής το όνομά μου βρίσκεται στον κατάλογο που έχει δοθεί στη δημοσιότητα.

Γλυκερία
Aνταποκρινόμενη σ’ έναν καταιγισμό επιστολών Κυπρίων πολιτών με αίτημα την άρνηση της συμμετοχής μου στην συναυλία της 24ης Οκτωβρίου στη Λευκωσία (που διοργανώνει η κίνηση πολιτισμού) και με ευθύνη και σεβασμό στο σκοπό και τους λόγους αυτού του αιτήματος, δεν μπορώ παρά να αποσύρω την συμμετοχή μου από το συγκεκριμένο γεγονός…
Η ιστορία στις μέρες μας γράφεται χωρίς εμάς.
Η δική μας ευθύνη αρχίζει εκεί που αυτή η ερήμην μας ιστορία ζητά επικύρωση.

Γλυκερία

Χάρης Κατσιμίχας
Το μόνο που έχω να δηλώσω προς ΟΛΕΣ τις κατευθύνσεις είναι το εξης: δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση να λάβω μέρος σ’ αυτήν τη συναυλία. Συντάσσομαι πλήρως με την δήλωση του Γ. Ανδρέου, η οποία λέει: “Δεν επιθυμώ να διαιρέσω αντί να ενώσω”…

Χάρης Κατσιμίχας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here