15/2/2011
www.musiccorner.gr
Γράφει ο Μάριος Γκούβας

Οι Radiohead έκαναν τη μεγάλη έκπληξη καθώς ανακοίνωσαν ότι η νέα τους δουλειά, με τίτλο “The King of Limbs” θα κυκλοφορήσει το ερχόμενο Σάββατο!

Την ανακοίνωση έκαναν χθες το πρωί μέσω του επίσημου site τους, ενώ το άλμπουμ είναι διαθέσιμο για παραγγελία μέσω του thekingoflimbs.com. Αυτή τη φορά οι Radiohead ακολούθησαν τους «κανόνες» της δισκογραφίας και δεν έδωσαν (σχεδόν) δωρεάν τη δουλειά τους όπως είχαν κάνει πριν λίγα χρόνια με το “In Rainbows”.

Ο τίτλος του δίσκου, προέρχεται από μία βελανιδιά ηλικίας 1.000 ετών που βρίσκεται σε δάσος του Τότεναμ, πολύ κοντά στο χώρο που είχαν ηχογραφήσει οι Radiohead μέρος από το προηγούμενο άλμπουμ τους, ενώ η συγκεκριμένη φράση υπάρχει και στο κοράνι.

e

Το συγκρότημα εξακολουθεί να πρωτοτυπεί και να προσφέρει νέες εναλλακτικές μορφές διανομής μουσικής, καθώς η νέα τους δουλειά θα κυκλοφορήσει σε φυσική μορφή ως «άλμπουμ εφημερίδας». Αλλά για να μην πάει το μυαλό μας στις ελληνικές συνήθειες, θα διευκρινίσουμε τι εννοούν οι Radiohead με τον «όρο» αυτό.

Το «άλμπουμ εφημερίδας», λοιπόν, θα περιλαμβάνει δύο δίσκους βινυλίου σε ειδικές θήκες, ένα cd, πολλές αφίσες εικαστικού περιεχομένου, 625 (!!!) μικρά έργα τέχνης, και ένα πολύχρωμο πλαστικό κουτί στο οποίο θα περιέχονται όλα τα ανωτέρω! Όσοι παραγγείλουν το «άλμπουμ» θα πάρουν δωρεάν και την ψηφιακή έκδοση του δίσκου.

Την πρωτοτυπία στη διανομή του δίσκου είχε προαναγγείλει από τον περασμένο Σεπτέμβριο ο μπασίστας του γκρουπ Colin Greenwood : “Έχουμε ολοκληρώσει κάποιες ηχογραφήσεις και προσπαθούμε να σκεφτούμε πώς θα κυκλοφορήσουμε τη μουσική μας σε ένα ψηφιακό τοπίο που αλλάζει συνέχεια”, είχε δηλώσει ο Colin.

Οι παραδοσιακές αγορές δεν μας καλύπτουν πια. Το 70% των cd στη Βρετανία πωλούνται στα super market. Τα charts κυριαρχούνται από νέους καλλιτέχνες που αναδεικνύονται από talent shows. Κι εμείς προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να διαθέσουμε τη μουσική μας με τρόπο που να μας ικανοποιεί. Η δυνατότητα να μπορείς να «πεις» κάτι σε κάθε νέα κυκλοφορία, είναι η πιο σημαντική σκέψη”, είχε ολοκληρώσει ο Greenwood.

Οι Radiohead με τις πρωτοτυπίες τους δίνουν για ακόμα μια φορά νέα τροπή στη διαδικασία της διάθεσης της μουσικής. Το «άλμπουμ εφημερίδας» θα κυκλοφορήσει στη Βρετανία στις 9 Μαΐου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here