Γράφει ο Τάσος Κριτσιώλης
http://vinylmaniac.madblog.gr

Ένας δίσκος ήρθε απ’ τα παλιά
Οι δίσκοι που ποτέ δεν ξεχνάμε…!

Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Η στήλη αυτή του musiccorner έχει ως στόχο να θυμίσει στους παλαιότερους και να προτείνει στους νεότερους μια σειρά από δίσκους 33 στροφών που εκδόθηκαν σε μια «χρυσή» περίοδο για το ελληνικό τραγούδι. Τότε που μεσουρανούσαν μεγάλοι συνθέτες, ποιητές και στιχουργοί, αλλά και ερμηνευτές. Τότε που ένας νέος δίσκος του Θεοδωράκη, του Χατζιδάκι, του Ξαρχάκου, του Μούτση, του Λοΐζου και τόσων άλλων σπουδαίων μουσικών αποτελούσε καλλιτεχνικό και πολιτισμικό γεγονός!
Οι δίσκοι που θα παρουσιάσουμε, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Σε αυτούς που σήμερα χαρακτηρίζονται «κλασικοί» κι έγραψαν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία στο ελληνικό τραγούδι, αλλά και σε κάποιους που μπορεί να μην είχαν την αποδοχή και την «αναγνωρισιμότητα» που τους άξιζε την εποχή που εκδόθηκαν, κρύβουν όμως «διαμάντια» που έστω και μετά από τόσα χρόνια δεν είναι αργά να βγουν στην επιφάνεια…

ΜΑΡΚΟΣ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΞΑΡΧΑΚΟΣ
«ΜΑΡΚΟΣ Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΜΑΣ» (COLUMBIA GSX 26)

Μπορεί το «έντεχνο λαϊκό» τραγούδι (ορισμός του Μίκη Θεοδωράκη) να «γεννήθηκε» και να μεγαλούργησε στη δεκαετία του ’60 – αλλά και αργότερα -, όμως αυτό δε σημαίνει ότι το ρεμπέτικο και οι εκπρόσωποί του είχαν ξεχαστεί και «θαφτεί». Μπορεί βεβαίως να μην ήταν πλέον «πρώτα ονόματα», αλλά οι δημιουργίες τους ήσαν ολοζώντανες και τραγουδιούνταν πολύ συχνά.

Ο σημαντικότερος εκπρόσωπος τούτης της «σχολής» είναι αναμφισβήτητα ο Μάρκος Βαμβακάρης, ο οποίος όμως είχε ξεχαστεί για πολλά χρόνια κι αναγκαζόταν να βγάζει «πιατάκι» στις ταβέρνες για να μπορέσει να ζήσει. Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης τον έβγαλε από την αφάνεια στις αρχές της δεκαετίας του ’60 με τις νέες ηχογραφήσεις των παλιών τραγουδιών του, αλλά και κάποιων καινούργιων που ξαναφέρανε το Μάρκο στο προσκήνιο με μεγάλη επιτυχία («Τα ματόκλαδά σου λάμπουν», «Αλεξανδριανή» κ.α.).

Ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο τρίτος «πόλος» του «έντεχνου λαϊκού» μετά τους Θεοδωράκη-Χατζιδάκι αποφάσισε ν’ αποτίσει φόρο τιμής στον Βαμβακάρη, αφού λίγο-πολύ όλοι οι μεταγενέστεροι συνθέτες εκεί στηρίχτηκαν για να δημιουργήσουν. Έτσι, το 1968 διάλεξε κάποια από τα πιο γνωστά τραγούδια του Μάρκου και τα ενορχήστρωσε όπως αισθανόταν ο ίδιος. Τότε ο σπουδαίος ρεμπέτης ήταν ακόμη στη ζωή και χάρηκε πάρα πολύ ακούγοντας πιο «φρέσκιες» τις ανεπανάληπτες δημιουργίες του…

Ως ερμηνευτές, επελέγησαν ο μεγάλος θαυμαστής του Βαμβακάρη Γρηγόρης Μπιθικώτσης, η Βίκυ Μοσχολιού και ο Σταμάτης Κόκοτας, μια «τριάδα» που πρωτοστάτησε στο να καθιερωθεί το έντεχνο λαϊκό στη συνείδηση του κόσμου. Ακόμη, δύο εκπρόσωποι της σχετικά «παλιάς σχολής», η Γιώτα Λύδια και ο Γιώργος Ζαμπέτας που ήδη είχε κάνει αίσθηση με την εμφάνισή του και ως ερμηνευτής στα μουσικά πράγματα.

Η ενορχήστρωση του Ξαρχάκου παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Κρατώντας άθικτο και άφθαρτο το πνεύμα των τραγουδιών, βάζει μέσα και τα δικά του στοιχεία δημιουργώντας ένα καθ’ όλα αρμονικό σύνολο. Οι δε ερμηνείες των τραγουδιστών, εξαιρετικές και δε χρήζουν σχολίων. Πάντως, θεωρώ ότι ο τρόπος που τραγούδησε ο Μπιθικώτσης σε πρώτη εκτέλεση στις αρχές της δεκαετίας του ’60 τη «Φραγκοσυριανή», «Τα ματόκλαδά σου λάμπουν» τις «Βεργούλες» και τον «Κάβουρα» είναι ανεπανάληπτος κι εδώ δεν καταφέρνει ούτε καν να τον ισοσκελίσει…

Στο οπισθόφυλλο υπάρχει φωτογραφία του Μάρκου και σημείωμα της εταιρείας για το δίσκο στα ελληνικά και στα αγγλικά.

Τα τραγούδια του δίσκου
01) Φραγκοσυριανή (Γρ.Μπιθικώτσης)
02) Τα ματόκλαδά σου λάμπουν (Γρ. Μπιθικώτσης)
03) Το συμφέρον (Γ. Λύδια)
04) Τα δυο σου χέρια (Γρ. Μπιθικώτσης)
05) Σ’ αυτό τον κόσμο τον κακό (Β. Μοσχολιού)
06) Ήθελα να ‘μουν Ηρακλής (Γ. Ζαμπέτας)
07) Αλεξανδριανή (Β. Μοσχολιού)
08) Φοράς φουστάνι βυσσινί (Στ. Κόκοτας)
09) Αντιλαλούν οι φυλακές (Γρ. Μπιθικώτσης)
10) Σου ‘δωσα διαζύγιο (Γ. Ζαμπέτας)
11) Ο Κάβουρας (Γρ. Μπιθικώτσης)
12) Να μ’ αξιώσει ο Θεός (Γ. Ζαμπέτας)

ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ
«ΣΤΑ ΜΕΣΑΙΑ ΚΥΜΑΤΑ» (POLYDOR 825735-1)

Ένας εξαιρετικός δίσκος, ο οποίος δυστυχώς δεν είχε την επιτυχία και την ανταπόκριση που άξιζε από το κοινό. Φυσικά, αυτό δεν αφαιρεί τίποτε από μιαν εκ των ωραιότερων δουλειών που κυκλοφόρησαν στη δεκαετία του ’80. Η Χριστιάνα στην καλύτερη περίοδο της καριέρας της αποφασίζει να κοιτάξει λιγάκι προς τα πίσω και να ερμηνεύσει τραγούδια μιας άλλης εποχής, τα λεγόμενα «ελαφρά» που για ένα διάστημα είχαν επιστρέψει στο προσκήνιο.

Την ενορχήστρωση και τη διεύθυνση ορχήστρας ανέλαβε ο Μίμης Πλέσσας κι έτσι το 1985 κυκλοφόρησε αυτός ο υπέροχος δίσκος. Ακούγοντας τα τραγούδια, νομίζεις ότι γράφτηκαν τώρα για τη Χριστιάνα και δεν έχουν το «βαρύ» παρελθόν από τη φωνή μιας Μούσχουρη, μιας Βάνου, μιας Μπελίντα ή ακόμη-ακόμη κι ενός Χορν που μπορεί να μην ήταν τραγουδιστής, όμως «σφράγισε» με τις ερμηνείες του κάποια κομμάτια.

Τα περισσότερα τραγούδια είναι του Πλέσσα, ο οποίος σε σημείωμά του στο οπισθόφυλλο του άλμπουμ αναφέρει ότι πριν τέσσερα χρόνια (1981), η Χριστιάνα του είχε ζητήσει να κάνουν ένα δίσκο με τις δικές του δημιουργίες της περιόδου 1955-1965, αλλά τότε το εγχείρημα δεν προχώρησε. Ωστόσο, ευτυχώς το 1985 δεν έγινε το ίδιο κι έτσι όσοι αγαπούν την καλή ελληνική μουσική έχουν τη δυνατότητα ν’ ακούν αυτά τα «διαμάντια» όποτε επιθυμούν…

Η Χριστιάνα αποδίδει θαυμάσια τα τραγούδια και τους δίνει νέα πνοή και οντότητα, βάζοντας τη δική της «σφραγίδα». Κρίμα που τούτος ο δίσκος δεν «πέρασε» στον κόσμο, αλλά τουλάχιστον φτάνει που έγινε κι εκείνοι που ξέρουν ν’ ακούν οπωσδήποτε τον έχουν ανακαλύψει…

Η παραγωγή ήταν του Αλέξη Παπαδημητρίου και η ηχογράφηση έγινε στο δικό του στούντιο (AL SOUND) με ηχολήπτη τον Νίκο Εσπιαλίδη. Ξεχωρίζει βεβαίως και η εντυπωσιακή φωτογράφηση της Χριστιάνας από τον αείμνηστο Ντίνο Διαμαντόπουλο, η οποία έτσι κι αλλιώς πάντα πρόσεχε να είναι καλοφτιαγμένα τα εξώφυλλα των δίσκων της…

Τα τραγούδια του δίσκου
01) Οι χάντρες (Μ. Πλέσσα-Κ. Πρετεντέρη)
02) Πόσο λίγο (Μ. Πλέσσα-Κ. Πρετεντέρη)
03) Σήμερα (Γ. Βέλλα-Θ. Σοφού)
04) Αν σ’ αρνηθώ (Μ. Πλέσσα-Δανάης)
05) Μη μου πεις τίποτα (Μ. Πλέσσα-Κ. Πρετεντέρη)
06) Πέρασε ήλιε (Μ. Πλέσσα-Κ. Πρετεντέρη)
07) Φούστα κλαρωτή (Μ. Χατζιδάκι-Αλ. Σακελλάριου)
08) Είναι στιγμές (Μ. Πλέσσα-Δ. Γιαννουκάκη)
09) Κουρασμένο παλικάρι (Μ. Χατζιδάκι-Ν. Γκάτσου)
10) Ποια μάτια σε κοιτάζουνε (Λ. Μαρκέα-Θ. Σοφού)
11) Ξύπνα αγάπη μου (Κ. Γιαννίδη)
12) Ποιος το ξέρει (Μ. Πλέσσα-Κ. Πρετεντέρη)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here