Γράφει ο Τάσος Κριτσιώλης
http://vinylmaniac.madblog.gr

Ένας δίσκος ήρθε απ’ τα παλιά
Οι δίσκοι που ποτέ δεν ξεχνάμε…!

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Η στήλη αυτή του musiccorner έχει ως στόχο να θυμίσει στους παλαιότερους και να προτείνει στους νεότερους μια σειρά από δίσκους 33 στροφών που εκδόθηκαν σε μια «χρυσή» περίοδο για το ελληνικό τραγούδι. Τότε που μεσουρανούσαν μεγάλοι συνθέτες, ποιητές και στιχουργοί, αλλά και ερμηνευτές. Τότε που ένας νέος δίσκος του Θεοδωράκη, του Χατζιδάκι, του Ξαρχάκου, του Μούτση, του Λοΐζου και τόσων άλλων σπουδαίων μουσικών αποτελούσε καλλιτεχνικό και πολιτισμικό γεγονός!
Οι δίσκοι που θα παρουσιάσουμε, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Σε αυτούς που σήμερα χαρακτηρίζονται «κλασικοί» κι έγραψαν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία στο ελληνικό τραγούδι, αλλά και σε κάποιους που μπορεί να μην είχαν την αποδοχή και την «αναγνωρισιμότητα» που τους άξιζε την εποχή που εκδόθηκαν, κρύβουν όμως «διαμάντια» που έστω και μετά από τόσα χρόνια δεν είναι αργά να βγουν στην επιφάνεια…

———————————————————–

 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ –
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

«ΜΗ ΜΙΛΑΣ, ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ Η ΕΛΛΑΣ»
(MINOS MSM 832
)

Ένας από τους πιο επιτυχημένους εμπορικά δίσκους στην καριέρα του Γιώργου Νταλάρα, αλλά και των δύο δημιουργών του οι οποίοι από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 και μετά είχανε σχεδόν αποκλειστική συνεργασία. Κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 1989 και ξεπέρασε σε πωλήσεις τις 300.000 αντίτυπα, σε μια ιδιαίτερα τεταμένη εποχή για την Ελλάδα με τις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις, την κυβερνητική …ακυβερνησία και τις τρομοκρατικές επιθέσεις με κορωνίδα τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη από την «14η Νοέμβρη», τον Σεπτέμβριο εκείνης της χρονιάς…

Η αλήθεια είναι ότι ο Νταλάρας δε μας είχε συνηθίσει σε τόσο …ελαφρές προσεγγίσεις των θεμάτων που απασχολούσαν τη χώρα μας. Ωστόσο, με τα “Latin” που είχαν κυκλοφορήσει δυο χρόνια νωρίτερα είχε δείξει ξεκάθαρα ότι προσπαθούσε να προσαρμοστεί με τις συνθήκες της εποχής, αφήνοντας στην άκρη τα τραγούδια «κοινωνικού προβληματισμού» που είχε ερμηνεύσει κατά κόρον στη δεκαετία του ’70…

Θυμάμαι ότι την εποχή που βγήκε αυτός ο δίσκος, ήταν και το ξεκίνημα των ιδιωτικών τηλεοπτικών καναλιών. Μάλιστα, στις δοκιμαστικές εκπομπές που έκανε τότε το MEGA στη Θεσσαλονίκη πρόβαλλε πολύ συχνά το βίντεο κλιπ (η νέα μορφή «πλασαρίσματος» ενός τραγουδιού που τότε έκανε την εμφάνισή της στην Ελλάδα) του ομότιτλου κομματιού και το είχα μάθει απέξω σχεδόν αμέσως. Φυσικά, ήταν μονόδρομος η βόλτα στο πιο κοντινό δισκοπωλείο και η αγορά του άλμπουμ…

Πρόκειται για τη δεύτερη ολοκληρωμένη δουλειά Νταλάρα και Νικολόπουλου μετά τον «Τραγουδιστή» το 1983, η οποία τούτη τη φορά δεν είναι καθαρά λαϊκή. Εκτός από δυο-τρία τραγούδια, όλα τα υπόλοιπα είναι μπαλάντες και …λάτιν κι εν ριπή οφθαλμού έγιναν πασίγνωστα. Στην πρώτη γραμμή ήταν το ομότιτλο, το «Το ‘πες» και το «Ξένος για σένανε κι εχθρός» που ακούγονταν κατά κόρον. Ωστόσο, σιγά-σιγά «ξεπήδησαν» και τα «Μη γυρίζεις πια» και «Ήθελα να σ’ αντάμωνα», ενώ ο Λευτέρης Παπαδόπουλος δεν παύει να λέει ακόμη και σήμερα ότι η αγαπημένη του στιγμή απ’ αυτό το άλμπουμ είναι το «Εσύ το τσιφτετέλι σου». Ο ίδιος σε κάποια βιβλία του περιγράφει και τις «περιπέτειες» που πέρασε μέχρι να ολοκληρώσει τη γραφή των στίχων…

Παράλληλα, υπάρχει κι ένα τραγούδι-αφιέρωμα με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων του Νταλάρα στη δισκογραφία. Ο λόγος για το «Καληνύχτα» που περιλαμβάνει αποσπάσματα από διάφορες μεγάλες επιτυχίες του ερμηνευτή «δεμένες» μοναδικά από τον στιχουργό. Επίσης, σ’ ένα κομμάτι τραγουδά η Γιώτα Μάνεση η οποία όμως δεν είχε συνέχεια στο χώρο…

Η οργάνωση παραγωγής ήταν της Κικής Καραβασίλη και η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο Polysound με ηχολήπτες τον Γιάννη Σμυρναίο, τον Γιώργο Ανδρέου και τον Γιώργο Καρυώτη. Η ενορχήστρωση έγινε από τον Νίκο Λαβράνο και τον Γιώργο Νταλάρα, στις δεύτερες φωνές ακούγονται η Ελένη Τσαλιγοπούλου και ο αείμνηστος Διονύσης Θεοδόσης, ενώ στη θήκη του δίσκου υπάρχουν φωτογραφίες από το στούντιο κατά την ώρα της ηχογράφησης.

Τα θέματα του δίσκου
01) Μη μιλάς, κινδυνεύει η Ελλάς
02) Ήθελα να σ’ αντάμωνα
03) Μαγνητοφώνησα απόψε το φεγγάρι
04) Είχα ένα όνομα
05) Μια γυναίκα-ένα φουστάνι (Γ. Μάνεση)
06) Το ‘πες
07) Ξένος για σένανε κι εχθρός
08) Μη γυρίζεις πια
09) Φωτιά χιονίζει ο ουρανός
10) Εσύ το τσιφτετέλι σου
11) Δεν ξέρω ο Θεός πού κάνει πιάτσα
12) Καληνύχτα

ΘΑΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ – ΛΙΝΑ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
«ΚΡΑΤΑΕΙ ΧΡΟΝΙΑ ΑΥΤΗ Η ΚΟΛΟΝΙΑ»
(MINOS MSM 852
)

Η δεύτερη ολοκληρωμένη συνεργασία του Θάνου Μικρούτσικου με τη Χαρούλα Αλεξίου τέσσερα χρόνια μετά το άκρως επιτυχημένο άλμπουμ «Η αγάπη είναι ζάλη», η πρώτη του με τη Λίνα Νικολακοπούλου, αλλά και ο τελευταίος προσωπικός δίσκος της τραγουδίστριας στην τότε MINOS στην οποίαν ανήκε από το 1970…

Κυκλοφόρησε το Μάρτιο του 1990 και μπορεί να μην είχε τις μεγάλες πωλήσεις της «Ζάλης», αλλά και οι 50.000 αντιτύπων που πούλησε δεν είναι λίγες. Η «Κολόνια» πάντως διαφέρει αρκετά ως προς το μουσικό ύφος από την προηγούμενη δουλειά Θάνου και Χαρούλας, αφού έχει περισσότερα ροκ στοιχεία και «ηλεκτρικούς» ήχους. Ακόμη και το μοναδικό ζεϊμπέκικο του δίσκου («Όπως παίζει το φως») δε μπορείς να το πεις «λαϊκό»…

Θυμάμαι πόσο εκνευριζόταν η μητέρα μου τότε όταν άκουγε τον «Τηλεφωνητή» που διαρκούσε αρκετά κι έλεγε σχεδόν τα ίδια πράγματα. Το εν λόγω τραγούδι «περπάτησε» πολύ τότε και προσφάτως το επανεκτέλεσε (στην κυριολεξία όμως…!) ο Μιχάλης Χατζηγιάννης – άνευ άλλου σχολίου…

Πέραν αυτού, ακούστηκαν πολύ το ομότιτλο, το «Μη σε νοιάζει» και το «Θα πάθεις έρωτα», αλλά τα διαχρονικά κομμάτια του άλμπουμ είναι το υπέροχο «Κοίτα μια νύχτα» και το «Μια πίστα από φώσφορο», τα μοναδικά που περιλαμβάνει η Αλεξίου στις κατά καιρούς «ζωντανές» εμφανίσεις της από τούτη τη δουλειά. Προσωπικά, μ’ αρέσει πολύ και το «Ψέμα κι εσύ» με μια σούπερ ροκ Χαρούλα…

Παραγωγός ήταν ο Αχιλλέας Θεοφίλου και η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο SIGMA με ηχολήπτες τον Γιάννη Σκιαδά, τον Βασίλη Γεωργόπουλο και τον Τάκη Φιλιππίδη. Την ενορχήστρωση επιμελήθηκαν οι Θάνος Μικρούτσικος και Θύμιος Παπαδόπουλος, τη διεύθυνση ορχήστρας ο τελευταίος, ενώ δεύτερες φωνές κάνουν οι Γιάννης Πάριος, Γιώργος Σαρρής, Διονύσης Θεοδόσης και Σοφία Εμφιετζή. Στη θήκη του δίσκου υπάρχουν οι στίχοι των τραγουδιών.

Τα τραγούδια του δίσκου
01) Θα πάθεις έρωτα
02) Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια
03) Αντίστροφη μέτρηση (στίχοι Χ. Αλεξίου)
04) Κοίτα μια νύχτα
05) Όπως παίζει το φως
06) Κύματα
07) Ο τηλεφωνητής
08) Μη σε νοιάζει
09) Ο Έλληνας (στίχοι Χ. Αλεξίου)
10) Ψέμα κι εσύ
11) Μια πίστα από φώσφορο

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ο τελευταίος δίσκος της Χαρούλας στη Minos ήτανε “Η Αλεξίου τραγουδάει Χατζή” που βγήκε το Δεκέμβρη του 1991 (minos msm 1002/1003)

  2. Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΧΑΡΟΥΛΑΣ ΣΤΗ MINOS ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΔΙΣΚΟ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΑΡΡΗ “ΟΛΑ ΠΑΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟΨΕ” ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΑΠΛΩΣ ΔΕΥΤΕΡΕΣ ΦΩΝΕΣ…ΜΕΤΑ ΑΠ’ ΑΥΤΟ Η ΧΑΡΟΥΛΑ ΘΕΛΗΣΕ ΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΑΚΑΤΑΛΛΑΒΙΣΤΙΚΟΥΣ ΣΤΙΧΟΥΣ ΤΗΣ ΛΙΝΑΣ ΠΑΝΩ ΣΕ ΑΓΝΩΣΤΟΥΣ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΗΧΟΥΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here