Γράφει ο Τάσος Κριτσιώλης
http://vinylmaniac.madblog.gr

Ένας δίσκος ήρθε απ’ τα παλιά
Οι δίσκοι που ποτέ δεν ξεχνάμε…!

Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Η στήλη αυτή του musiccorner έχει ως στόχο να θυμίσει στους παλαιότερους και να προτείνει στους νεότερους μια σειρά από δίσκους 33 στροφών που εκδόθηκαν σε μια «χρυσή» περίοδο για το ελληνικό τραγούδι. Τότε που μεσουρανούσαν μεγάλοι συνθέτες, ποιητές και στιχουργοί, αλλά και ερμηνευτές. Τότε που ένας νέος δίσκος του Θεοδωράκη, του Χατζιδάκι, του Ξαρχάκου, του Μούτση, του Λοΐζου και τόσων άλλων σπουδαίων μουσικών αποτελούσε καλλιτεχνικό και πολιτισμικό γεγονός!
Οι δίσκοι που θα παρουσιάσουμε, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Σε αυτούς που σήμερα χαρακτηρίζονται «κλασικοί» κι έγραψαν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία στο ελληνικό τραγούδι, αλλά και σε κάποιους που μπορεί να μην είχαν την αποδοχή και την «αναγνωρισιμότητα» που τους άξιζε την εποχή που εκδόθηκαν, κρύβουν όμως «διαμάντια» που έστω και μετά από τόσα χρόνια δεν είναι αργά να βγουν στην επιφάνεια…

———————————————————–

 

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΟΚΟΤΑΣ
«ΠΑΛΙΑ ΜΕΡΑΚΙΑ» (COLUMBIA SCXG 101)

Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 και κόντρα στο ρεύμα της εποχής, ο Σταμάτης Κόκοτας με τη συνεργασία του αείμνηστου Αντώνη Κατινάρη επέλεξε να «βουτήξει» στο παρελθόν και ν’ ανασύρει ως επί το πλείστον άγνωστους και σπάνιους «θησαυρούς» από την περίοδο του ρεμπέτικου τραγουδιού. Όντας ένας σούπερ σταρ της εποχής, ο τραγουδιστής έφερε στο προσκήνιο με τη φωνή του ξεχασμένες στιγμές μιας περιόδου που φαινόταν ότι είχε ολοκληρωθεί. Ωστόσο, στα χρόνια που ακολούθησαν το ρεμπέτικο έγινε «μόδα» και μπορούμε να πούμε ότι ο Κόκοτας συνέβαλε με το δικό του τρόπο προς την εν λόγω κατεύθυνση…

Μετά λοιπόν τα «Δώδεκα φύλλα της καρδιάς» στα τέλη του 1972, το φθινόπωρο του 1973 κυκλοφορούν τα «Παλιά μεράκια» ως μια συνέχεια του προηγούμενου δίσκου. Κι εδώ τις διασκευές και τις ενορχηστρώσεις έχει κάνει ο Κατινάρης, κι εδώ πρωταγωνιστούν τραγούδια του Απόστολου Χατζηχρήστου, αλλά το άλμπουμ «χάνεται» μέσα στην πολιτική αναταραχή της εποχής που κορυφώθηκε με την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Ωστόσο δεν παύει να είναι μια εξαιρετική δουλειά, μ’ ένα Κόκοτα στις καλύτερες στιγμές του να ερμηνεύει μοναδικά αυτές τις παλιές και σχεδόν ξεχασμένες στιγμές του ρεμπέτικου, αποδεικνύοντας ότι είναι ένας ευρείας γκάμας τραγουδιστής. Ο δίσκος μέχρι και σήμερα παραμένει στα «μετόπισθεν», τούτο όμως δεν αφαιρεί το παραμικρό από την αξία του…

Στο οπισθόφυλλο υπάρχει σημείωμα της εταιρείας στα ελληνικά και στ’ αγγλικά.

Τα τραγούδια του δίσκου
01) Το μαναβάκι (Διασκευή)
02) Στα Υδραίικα (Διασκευή)
03) Η Ποδονίφτισσα (Διασκευή)
04) Φούρνος να μη καπνίσει (Γ. Παπαϊωάννου)
05) Νέα Βαγγελίτσα (Απ. Χατζηχρήστου)
06) Κοίτα με όπως σε κοιτώ (Απ. Χατζηχρήστου)
07) Μάγισσα (Απ. Χατζηχρήστου)
08) Σκάλα τη σκάλα θ’ ανεβώ (Απ. Χατζηχρήστου)
09) Το κουκλί της Κοκκινιάς (Γ. Παπαϊωάννου)
10) Θα ‘ρθει μια μέρα να πονάς (Απ. Χατζηχρήστου)
11) Θα σε περιμένω απόψε (Απ. Χατζηχρήστου)
12) Βάζω το κλειδί στην πόρτα (Διασκευή)

ΜΑΡΙΖΑ ΚΩΧ
«ΑΣΕ ΜΕ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΨΩ» (MINOS MSM 294)

Η Μαρίζα Κωχ ολοκληρώνει τη δισκογραφική της πορεία στην τότε MINOS μ’ αυτό το άλμπουμ που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 1976, το οποίο ακούστηκε αρκετά και ορισμένα από τα τραγούδια του ακούγονται μέχρι σήμερα. Η σημαντική δημιουργός, ερμηνεύτρια και παιδαγωγός αφήνει στην άκρη τις διασκευές παραδοσιακών κομματιών που υπήρχαν κατά κόρον στις προηγούμενες δουλειές της κι αποφασίζει να διαλέξει ένα πιο προσωπικό δρόμο, γράφοντας η ίδια τα περισσότερα από τα τραγούδια που υπάρχουν σ’ αυτό το δίσκο.

Παράλληλα, δεν ξεχνάει τις παλιές σπουδαίες λαϊκές δημιουργίες και τραγουδά σε δεύτερη εκτέλεση το «Κάθε βράδυ λυπημένη», ένα από τα πιο κλασικά και γνωστά κομμάτια του Βασίλη Τσιτσάνη ξαναφέρνοντάς το στο προσκήνιο έπειτα από αρκετές δεκαετίες.

Το τραγούδι που «έσπρωξε» τις πωλήσεις του άλμπουμ ήταν το πασίγνωστο «Κι εσύ τρελή με τυραννάς» με τη λατέρνα στην εισαγωγή (υπάρχει και σε ορχηστρική μορφή στο τέλος του δίσκου), το οποίο πολλά χρόνια μετά η ίδια είπε ότι έγραψε κοιτώντας τυχαία στο δρόμο ένα φορτηγό που μετέφερε κάτι βαρύ και τον οδηγό του με πρόσωπο γεμάτο κούραση.

Επίσης, εξαιρετικές στιγμές του δίσκου είναι η «Νέα Μενεμένη», το «Πες τα μας φίλε» και το κομμάτι-αφιέρωμα στον Διονύση Σαββόπουλο. Να προσθέσουμε ότι εδώ υπάρχει σε δεύτερη εκτέλεση το «Έλα βράδυ αγαπημένο» που είχε πρωτοηχογραφήσει η Κωχ τρία χρόνια νωρίτερα στο άλμπουμ «Μια στο καρφί και μια στο πέταλο».

Παραγωγός ήταν ο Αχιλλέας Θεοφίλου και η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο Polysound με ηχολήπτη τον Γιάννη Σμυρναίο.

Τα τραγούδια του δίσκου
01) Κι εσύ τρελή με τυραννάς (Μ. Κωχ)
02) Νέα Μενεμένη (Μ. Κωχ)
03) Πες τα μας φίλε, πες τα μας (Μ. Κωχ)
04) Το δεντράκι (Μ. Κωχ)
05) Στο Διονύση (Μ. Κωχ)
06) Βγες ένα βήμα μπροστά (Μ. Κωχ)
07) Κάθε βράδυ λυπημένη (Β. Τσιτσάνη)
08) Ασ’ τα παράπονα (Π. Χαρβά)
09) Μακρύ ταξίδι (Μ. Κωχ)
10) Αληθινά στο λέω (Μ. Κωχ)
11) Έλα βράδυ αγαπημένο (Μ. Κωχ)
12) Στο πάλκο τ’ ουρανού (Ορχηστρικό)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here