Γράφει ο Τάσος Κριτσιώλης
http://vinylmaniac.madblog.gr

Ένας δίσκος ήρθε απ’ τα παλιά
Οι δίσκοι που ποτέ δεν ξεχνάμε…!

Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Η στήλη αυτή του musiccorner έχει ως στόχο να θυμίσει στους παλαιότερους και να προτείνει στους νεότερους μια σειρά από δίσκους 33 στροφών που εκδόθηκαν σε μια «χρυσή» περίοδο για το ελληνικό τραγούδι. Τότε που μεσουρανούσαν μεγάλοι συνθέτες, ποιητές και στιχουργοί, αλλά και ερμηνευτές. Τότε που ένας νέος δίσκος του Θεοδωράκη, του Χατζιδάκι, του Ξαρχάκου, του Μούτση, του Λοΐζου και τόσων άλλων σπουδαίων μουσικών αποτελούσε καλλιτεχνικό και πολιτισμικό γεγονός!
Οι δίσκοι που θα παρουσιάσουμε, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Σε αυτούς που σήμερα χαρακτηρίζονται «κλασικοί» κι έγραψαν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία στο ελληνικό τραγούδι, αλλά και σε κάποιους που μπορεί να μην είχαν την αποδοχή και την «αναγνωρισιμότητα» που τους άξιζε την εποχή που εκδόθηκαν, κρύβουν όμως «διαμάντια» που έστω και μετά από τόσα χρόνια δεν είναι αργά να βγουν στην επιφάνεια…

———————————————————–

 

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΛΔΑΡΑΣ
«Ο ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΟΚΟΤΑΣ ΤΡΑΓΟΥΔΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» (COLUMBIA 71102)

Η δεύτερη ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά του Σταμάτη Κόκοτα με τον Απόστολο Καλδάρα μετά την «Τελευταία νύχτα» το 1977 που είχε ξεπεράσει σε πωλήσεις τις 50.000 αντίτυπα. Τρία χρόνια μετά, το 1980, η νέα τους συνεργασία δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα και ο εν λόγω δίσκος πέρασε σχεδόν «στα ψιλά» των ραδιοφωνικών σταθμών…

Είναι η εποχή που οι ντίσκο ρυθμοί είχαν μεγάλη πέραση στο κοινό και είχαν γίνει μόδα. Έτσι, ο συνθέτης κατάφερε να γράψει κι εκείνος ένα τέτοιο τραγούδι αποδεικνύοντας ότι δεν είχε απολύτως κανένα πρόβλημα με οποιοδήποτε είδος. Ο λόγος για «Το αγριοκόριτσο» που θυμάμαι ότι ακούστηκε πολύ εκείνη την περίοδο στα ραδιόφωνα και ίσως οι παλαιότεροι να το έχουν υπόψη τους.

Πάντως, είναι πραγματικά απίστευτο το πώς ο δημιουργός είχε τη δυνατότητα να κινείται με την ίδια ευκολία από τα «βαριά» λαϊκά σε βυζαντινούς σκοπούς κι από παραδοσιακούς ήχους σε …ντίσκο! Πρόκειται για μια μοναδική περίπτωση στα χρονικά του ελληνικού τραγουδιού, η οποία πρέπει να διδάσκεται σε όλες τις μουσικές σχολές…

Από εκεί και πέρα, στο άλμπουμ περιλαμβάνεται σε δεύτερη εκτέλεση το «Θα πάω σ’ άλλες πολιτείες» που είχε πρωτοηχογραφήσει ο Στέλιος Καζαντζίδης το 1958 και ορισμένα άλλα καλά τραγούδια όπως «Σου το ‘πα Μαργαρίτα», «Βάλε ρακί» και «Σόνια».

Όσον αφορά το στιχουργικό κομμάτι, οι περισσότεροι είναι χρεωμένοι στο όνομα «Λούλα Αποστόλου». Πρόκειται για τη σύζυγο του Καλδάρα, ωστόσο οι στίχοι είναι μάλλον του ίδιου αφού ούτε πριν, αλλά ούτε και μετά υπήρξαν στη δισκογραφία τραγούδια με το όνομά της. Το περίεργο είναι ότι ο συνθέτης πάντα έβαζε το ονοματεπώνυμό του όταν έγραφε και τους στίχους μαζί με τη μουσική, αλλά εδώ δε συμβαίνει κάτι τέτοιο…

Η ενορχήστρωση και η διεύθυνση ορχήστρας ήταν του Χάρη Ανδρεάδη (επίσης παράξενο, αφού πάντοτε στα τραγούδια του τις ενορχηστρώσεις επιμελούνταν ο ίδιος ο Καλδάρας…), ενώ η παραγωγή του Νίκου Κιάμου. Η ηχογράφηση έγινε στα στούντιο της Columbia.

Τα τραγούδια του δίσκου
01) Τ’ αγριοκόριτσο (Λ. Αποστόλου)
02) Θα πάω σ’ άλλες πολιτείες (Ευτ. Παπαγιαννοπούλου)
03) Σου το ‘πα Μαργαρίτα (Λ. Αποστόλου)
04) Βάλε ρακί (Λ. Παπαδόπουλου)
05) Μη μου είσαι μουτρωμένο (Δ. Ρήτα)
06) Προδοσία (Δ. Ρήτα)
07) Κράτα καρδιά (Λ. Αποστόλου)
08) Βγες απ’ την πλάνη σου (Λ. Αποστόλου)
09) Φέρτε ούζο (Λ. Αποστόλου)
10) Σόνια (Λ. Αποστόλου)

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΑΝΟΣ – ΘΑΝΟΣ ΚΑΙ ΡΟΝΗ ΣΟΦΟΥ
«ΧΑΡΤΙΝΕΣ ΚΑΡΔΙΕΣ» (MINOS MSM 578)

Η πρώτη και μοναδική ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά του Γιάννη Σπανού με τον Γιάννη Πουλόπουλο, η οποία κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 1985 και ξεπέρασε σε πωλήσεις τις 50.000 αντίτυπα. Οι δυο τους είχαν συνεργαστεί στο παρελθόν με μεγάλη επιτυχία, καθώς ο ερμηνευτής είχε συμμετάσχει στις πρώτες δύο «Ανθολογίες» του συνθέτη, ενώ έκαναν μαζί και ορισμένα «σκόρπια» τραγούδια που έγιναν πολύ γνωστά (λ.χ. «Μια φορά μονάχα φτάνει», «Σε θέλω», «Τα μάτια σου τα μελαγχολικά» κ.α.).

Το εν λόγω άλμπουμ «έβγαλε» τρεις πολύ μεγάλες και διαχρονικές επιτυχίες: Το ομότιτλο, «Το στοίχημα» και το «Πάρε με μαζί» που είναι πιο γνωστό ως «Καπετάνιε». Ωστόσο, υπάρχουν κι άλλα ωραία τραγούδια όπως τα «Δυο μέτρα χιόνι», «Φοβάμαι» και «Βάρκα του καημού» (που θυμίζει πολύ έντονα τη «χρυσή» εποχή του «νέου κύματος» στη δημιουργία της οποίας πρωτοστάτησαν τόσο ο Σπανός όσο και ο Πουλόπουλος), χωρίς να υστερούν ιδιαίτερα τα υπόλοιπα που όμως δεν ακουστήκανε πολύ. Οι στίχοι είναι του Θάνου και της Ρόνης Σοφού.

Παραγωγός ήταν ο Γιώργος Μακράκης και η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο Polysound με ηχολήπτη τον Γιάννη Σμυρναίο, ενώ την ενορχήστρωση και τη διεύθυνση ορχήστρας υπογράφει ο συνθέτης.

Τα τραγούδια του δίσκου
01) Το στοίχημα (Ρ. Σοφού)
02) Χάρτινες καρδιές (Θ. Σοφού)
03) Πάρε με μαζί (Θ. Σοφού)
04) Ο ταχυδρόμος (Ρ. Σοφού)
05) Δυο μέτρα χιόνι (Ρ. Σοφού)
06) Ο Θωμάς (Θ. Σοφού)
07) Φοβάμαι (Θ. Σοφού)
08) Βάρκα του καημού (Ρ. Σοφού)
09) Αυτό το λένε χωρισμό (Ρ. Σοφού)
10) Χάρε φονιά (Θ. Σοφού)
11) Καρδιά μου (Θ. Σοφού)
12) Πού πας (Ρ. Σοφού)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here