Γράφει ο Τάσος Κριτσιώλης
http://vinylmaniac.madblog.gr

Ένας δίσκος ήρθε απ’ τα παλιά
Οι δίσκοι που ποτέ δεν ξεχνάμε…!

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Η στήλη αυτή του musiccorner έχει ως στόχο να θυμίσει στους παλαιότερους και να προτείνει στους νεότερους μια σειρά από δίσκους 33 στροφών που εκδόθηκαν σε μια «χρυσή» περίοδο για το ελληνικό τραγούδι. Τότε που μεσουρανούσαν μεγάλοι συνθέτες, ποιητές και στιχουργοί, αλλά και ερμηνευτές. Τότε που ένας νέος δίσκος του Θεοδωράκη, του Χατζιδάκι, του Ξαρχάκου, του Μούτση, του Λοΐζου και τόσων άλλων σπουδαίων μουσικών αποτελούσε καλλιτεχνικό και πολιτισμικό γεγονός!

Οι δίσκοι που θα παρουσιάσουμε, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Σε αυτούς που σήμερα χαρακτηρίζονται «κλασικοί» κι έγραψαν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία στο ελληνικό τραγούδι, αλλά και σε κάποιους που μπορεί να μην είχαν την αποδοχή και την «αναγνωρισιμότητα» που τους άξιζε την εποχή που εκδόθηκαν, κρύβουν όμως «διαμάντια» που έστω και μετά από τόσα χρόνια δεν είναι αργά να βγουν στην επιφάνεια…

———————————————————–

ΒΙΚΥ ΜΟΣΧΟΛΙΟΥ
«ΒΙΚΥ ΜΟΣΧΟΛΙΟΥ (Νο 4)» (SCXG 75)

Η Βίκυ Μοσχολιού «μεταγράφεται» το 1970 από την Columbia στην τότε PHILIPS, εξαιτίας του ότι είχε πάει εκεί και ο παραγωγός της Γιώργος Μακράκης. Η απόφασή της εξέπληξε τους δισκογραφικούς κύκλους της εποχής, καθώς η νέα της εταιρεία σε καμία περίπτωση δεν είχε τη δυναμική της παλαιάς και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που προεξόφλησαν την πτώση της τραγουδίστριας. Ωστόσο, εκείνη τους διέψευσε και μάλιστα πανηγυρικά…

Ούσα εκτός Columbia λοιπόν η Μοσχολιού, η πρώην εταιρεία της αποφασίζει το 1971 να εκδώσει ένα δίσκο με τραγούδια που είχε ηχογραφήσει για λογαριασμό της όσο ανήκε εκεί. Ο τίτλος έχει το όνομά της, αλλά για να βάζουμε τα πράγματα σε μια σειρά θα τον ονομάσουμε «Βίκυ Μοσχολιού Νο 4» καθώς ήταν ο τέταρτος «προσωπικός» δίσκος 33 στροφών που εξέδωσε η Columbia γι’ αυτήν. Θα τολμούσα να εικάσω ότι αυτή η κίνησή της είχε να κάνει με την παράλληλη κυκλοφορία του πρώτου «μεγάλου» άλμπουμ της στην καινούργια εταιρεία της με τίτλο πάλι το όνομά της («Βίκυ Μοσχολιού»)…

Στο δίσκο που έβγαλε η «παλιά», περιλαμβάνονται ορισμένες από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της των πρώτων ετών της καριέρας της ερμηνεύτριας («Τα τρένα που φύγαν», «Πήρα απ’ τη νιότη χρώματα», «Τι έχει και κλαίει το παιδί» κ.α.), αλλά και κάποια από τα τελευταία τραγούδια που είχε ηχογραφήσει η Μοσχολιού κυρίως στις 45 στροφές για λογαριασμό της Columbia προτού φύγει («Δεν κλαίω για τώρα», «Οι άδειες τσέπες»). Επιπλέον, περιλαμβάνονται δύο κομμάτια από το «Σαββατόβραδο» του Γιάννη Σπανού και του Λευτέρη Παπαδόπουλου («Τα χέρια» και «Πειραιωτάκι»)…

Ο κόσμος έσπευσε ν’ αγκαλιάσει την πρωτοβουλία της Columbia κι έτσι ο δίσκος έγινε χρυσός, ξεπερνώντας σε πωλήσεις τις 50.000 αντίτυπα! Μπορεί επισήμως κάτι τέτοιο να μην αναφέρεται πουθενά, ωστόσο η αξέχαστη ερμηνεύτρια τον είχε κορνιζαρισμένο στο σπίτι της και τον είχα προσέξει κάποιες φορές που είχε δώσει τηλεοπτικές συνεντεύξεις …κατ’ οίκον!

Δε νομίζω ότι χρειάζεται να πω κάτι για τα τραγούδια, αφού σχεδόν όλα είναι πασίγνωστα και αγαπημένα. Ίσως το μοναδικό σχετικά άγνωστο να είναι «Οι άδειες τσέπες» του Μίμη Πλέσσα και του Λευτέρη Παπαδόπουλου, από τα ελάχιστα που ερμήνευσε η Μοσχολιού σε μουσική του σπουδαίου συνθέτη…

Τα τραγούδια του δίσκου
01) Τι έχει και κλαίει το παιδί (Στ. Ξαρχάκου-Ευτ. Παπαγιαννοπούλου)
02) Δεν κλαίω για τώρα (Α. Πάνου)
03) Πέρα από τη θάλασσα (Γ. Μαρκόπουλου-Ερ. Θαλασσινού)
04) Μην τα φιλάς τα μάτια μου (Απ. Καλδάρα)
05) Τα χέρια (Γ. Σπανού-Λ. Παπαδόπουλου)
06) Πειραιωτάκι (Γ. Σπανού-Λ. Παπαδόπουλου)
07) Οι άδειες τσέπες (Μ. Πλέσσα-Λ. Παπαδόπουλου)
08) Τα τρένα που φύγαν (Στ. Ξαρχάκου-Β. Γκούφα-Β. Ανδρεόπουλου)
09) Πήρα απ’ τη νιότη χρώματα (Απ. Καλδάρα-Ευτ. Παπαγιανοπούλου)
10) Πάει-πάει (Γ. Ζαμπέτα-Χ. Βασιλειάδη)
11) Άλλη αγάπη έπιασες (Ν. Δαλέζιου)
12) Ο Λευτέρης (Στ. Ξαρχάκου-Ν. Γκάτσου)

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΑΤΖΗΣ
«Νο 4 (ΠΑΡΑΜΥΘΑΚΙ ΜΟΥ)» (MINOS MSM 140)

Στο ξεκίνημα της δεκαετίας του ’70, ο Γιάννης Καλατζής ήταν ένας από τους πιο δημοφιλείς Έλληνες τραγουδιστές. Οι συνεργασίες του κυρίως με τον Μάνο Λοΐζο, τον Γιώργο Κατσαρό και τον Σταύρο Κουγιουμτζή του είχαν δώσει τη δυνατότητα να ερμηνεύσει τις μεγαλύτερες επιτυχίες της – δισκογραφικά σύντομης – καριέρας του και ν’ αφήσει κι εκείνος το δικό του αχνάρι στο τραγούδι μας.

Στα τέλη του 1971 λοιπόν, κυκλοφορεί άλλος ένας «μεγάλος» δίσκος του με τίτλο το ονοματεπώνυμό του. Ωστόσο, για να τον ξεχωρίζουμε από τους ανάλογους προηγούμενους (ουσιαστικά τον πρώτο του) θα τον ονομάσουμε «Γιάννης Καλατζής Νο 4», αν και στους σχετικούς καταλόγους αναφέρεται ως «Παραμυθάκι μου» από το ομότιτλο κομμάτι που «ανοίγει» το άλμπουμ, το οποίο είναι ένα από τα πλέον σπάνια καθώς η εταιρεία δε μερίμνησε να το εκδώσει σε ψηφιακή μορφή…

Κατά τα ειωθότα της εποχής, ο δίσκος περιλαμβάνει κάποια τραγούδια που είχε ηχογραφήσει ο ερμηνευτής στις 45 στροφές και τα πιο χαρακτηριστικά και γνωστά από τους κύκλους «Θαλασσογραφίες» του Μάνου Λοΐζου και του Λευτέρη Παπαδόπουλου και «Όταν ανθίζουν πασχαλιές» του Σταύρου Κουγιουμτζή που είχε κυκλοφορήσει λιγότερο από έξι μήνες πριν…

Νομίζω ότι είναι περιττό ν’ αναφερθώ στα τραγούδια του άλμπουμ, καθώς τα πιο πολλά είναι πασίγνωστα και διαχρονικά. Θα πω απλώς ότι η εισαγωγή από το «Παραμυθάκι μου» μοιάζει πολύ με την αντίστοιχη «Του βαρκάρη γιος» που είχαν γράψει επίσης οι Λοΐζος-Παπαδόπουλος το 1969 για τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ στο φιλμ «Το λεβεντόπαιδο».

Μάλιστα, το «Παραμυθάκι» ακούστηκε και στην παγκοσμίου φήμης κι επιτυχίας ταινία «Ο εξορκιστής» και οι συντελεστές του πήραν πολλά χρήματα από ένα τραγούδι που γράφτηκε για να …πληρώσει ο Λοΐζος κάποια νοίκια που χρωστούσε!

Από εκεί και πέρα, να πούμε ότι το «Κοινωνία-κοινωνία» είχε πρωτοακουστεί σε ταινία της εποχής από την Ελένη Ροδά, ενώ «Ο Παντελής ο Ρεμπελιάς» λίγο αργότερα ηχογραφήθηκε στην «αντίπαλη» εταιρεία (Columbia) με κάποιον Γιάννη Λεφέρη αγνώστων λοιπών στοιχείων. Επίσης, υπάρχουν κάποια κομμάτια που δεν κυκλοφόρησαν ξανά με το πέρασμα των ετών και θα τα βρείτε μόνο σε τούτο το δίσκο…

Στο εσώφυλλο του άλμπουμ υπάρχει ένα ολόσωμο φωτογραφικό πορτραίτο του Γιάννη Καλατζή…

Τα τραγούδια του δίσκου
01) Παραμυθάκι μου (Μ. Λοϊζου-Λ. Παπαδόπουλου)
02) Ο Παντελής ο Ρεμπελιάς (Γ. Κατσαρού-Πυθαγόρα)
03) Ήσουν ωραία (Στ. Κουγιουμτζή)
04) Τα πλεούμενα (Μ. Λοϊζου-Λ. Παπαδόπουλου)
05) Με τους καημούς δε βρίσκεις άκρη (Στ. Κουγιουμτζή-Λ. Παπαδόπουλου)
06) Γεια χαρά καλή (Στ. Κουγιουμτζή-Κ. Βάρναλη)
07) Κοινωνία-κοινωνία (Γ. Κατσαρού-Πυθαγόρα)
08) Ο καβγατζής (Απ. Καλδάρα-Πυθαγόρα)
09) Αφιλότιμη γυναίκα αγαπώ (Απ. Καλδάρα-Πυθαγόρα)
10) Μέθυσα κι απόψε (Στ. Κουγιουμτζή-Σ. Τσώτου)
11) Στη γειτονιά σου (Στ. Κουγιουμτζή-Λ. Παπαδόπουλου)
12) Δεν πιστεύω σε γυναίκα (Απ. Καλδάρα-Πυθαγόρα)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here