Γράφει ο Τάσος Κριτσιώλης
http://vinylmaniac.madblog.gr

Ένας δίσκος ήρθε απ’ τα παλιά
Οι δίσκοι που ποτέ δεν ξεχνάμε…!

Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Η στήλη αυτή του musiccorner έχει ως στόχο να θυμίσει στους παλαιότερους και να προτείνει στους νεότερους μια σειρά από δίσκους 33 στροφών που εκδόθηκαν σε μια «χρυσή» περίοδο για το ελληνικό τραγούδι. Τότε που μεσουρανούσαν μεγάλοι συνθέτες, ποιητές και στιχουργοί, αλλά και ερμηνευτές. Τότε που ένας νέος δίσκος του Θεοδωράκη, του Χατζιδάκι, του Ξαρχάκου, του Μούτση, του Λοΐζου και τόσων άλλων σπουδαίων μουσικών αποτελούσε καλλιτεχνικό και πολιτισμικό γεγονός!
Οι δίσκοι που θα παρουσιάσουμε, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Σε αυτούς που σήμερα χαρακτηρίζονται «κλασικοί» κι έγραψαν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία στο ελληνικό τραγούδι, αλλά και σε κάποιους που μπορεί να μην είχαν την αποδοχή και την «αναγνωρισιμότητα» που τους άξιζε την εποχή που εκδόθηκαν, κρύβουν όμως «διαμάντια» που έστω και μετά από τόσα χρόνια δεν είναι αργά να βγουν στην επιφάνεια…

ΛΙΝΟΣ ΚΟΚΟΤΟΣ – ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
«ΤΑ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΑ» (COLUMBIA 70886)

 

Η μοναδική συνεργασία των δύο δημιουργών με τον Νίκο Ξυλούρη, αλλά και η τελευταία ολοκληρωμένη δουλειά του αξέχαστου λυράρη πάνω στο «έντεχνο» τραγούδι. Κυκλοφόρησε το φθινόπωρο του 1978, αλλά πλέον τα πράγματα στο χώρο είχαν αλλάξει από τότε που ο «αρχάγγελος» αφύπνιζε συνειδήσεις με τη φωνή του. Μπορεί το θέμα του δίσκου να είναι διαχρονικό, όμως το κοινό είχε κουραστεί από τα «εμβατήρια» και τα «αντιστασιακά» θέματα και είχε στραφεί σε άλλα είδη μουσικής ψυχαγωγίας…

Έτσι, ήτανε φυσικό κι επόμενο το άλμπουμ να περάσει σχεδόν απαρατήρητο – και με ευθύνη της εταιρείας βεβαίως – και να μην ακουστεί καθόλου από τα αποκλειστικά κρατικά τότε μαζικά μέσα ενημέρωσης. Άλλωστε, έτσι κι αλλιώς ο Ξυλούρης ήταν ανέκαθεν το «μαύρο πρόβατο» γι’ αυτά και τούτο δεν άλλαξε παρά μόνο μετά το θάνατό του, τότε που όλοι ξαφνικά θυμήθηκαν ότι υπήρχε κάποτε ένα παλικάρι από την Κρήτη που τραγουδούσε σαν Θεός…

Όλα τα παραπάνω όμως δε σημαίνουν ότι ο δίσκος δεν έχει εξαιρετικά τραγούδια. Ο συνθέτης – από τους κατ’ εξοχήν δημιουργούς του «Νέου Κύματος» στη δεκαετία του ’60 – προσαρμόζει τις μελωδίες του στη φωνή του μεγάλου ερμηνευτή και το αποτέλεσμα είναι θαυμάσιο. Όλα είναι ένα κι ένα, αλλά αξίζει να σταθείτε στα «Ο μικρός στρατιώτης» (ίσως το πιο γνωστό κομμάτι του άλμπουμ) και «Γεννήθηκα σε μια στιγμή», χωρίς βεβαίως να υστερούν τα υπόλοιπα. Για τις ερμηνείες του Ξυλούρη, νομίζω ότι κάθε σχόλιο περιττεύει…

Παραγωγός ήταν ο Γιώργος Πετσίλας και η ηχογράφηση έγινε στα στούντιο της Columbia με ηχολήπτες τον Γιώργο Κωνσταντόπουλο και τον Τάκη Φιλιππίδη, καθώς και στο στούντιο ACTION με ηχολήπτες τον Γιάννη Τριφύλλη και τον Γιάννη Κιουρκτσόγλου. Στα φωνητικά ακούγεται η Λιλή Τσιτριμπίνη.

Τα τραγούδια του δίσκου
01) Χρόνια ποτίζουμε τη γη
02) Τον πόλεμο τον κάνουνε
03) Ο μικρός στρατιώτης
04) Δεν είναι
05) Εγώ την είχα στην καρδιά
06) Έχει ο χάρος σκαλωσιές
07) Το σκοινί
08) Γεννήθηκα σε μια στιγμή
09) Μεσ’ στον κόσμο
10) Και συ
11) Θα μεγαλώσει ο Θεός
12) Και συ με τα παράσημα

 

ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΤΖΗΣ – ΞΕΝΟΦΩΝ ΦΙΛΕΡΗΣ
“ΝΤΑΟΥΛΙΕΡΙΚΑ» (PHILIPS 6483342)

 

Από τους σχετικά «άγνωστους» δίσκους του Κώστα Χατζή, ο οποίος κυκλοφόρησε στις 11 Φεβρουαρίου 1982 σε στίχους του επί χρόνια συνεργάτη του, Ξενοφώντα Φιλέρη (συζύγου της Μάρθας Βούρτση). Ο τίτλος του άλμπουμ τα λέει όλα, αφού τα περισσότερα τραγούδια έχουν τον χαρακτηριστικό ήχο των παραδοσιακών οργάνων χωρίς ωστόσο να παραπέμπουν σε … «καραγκούνικο» στυλ.

Το μουσικό ύφος που είχε καθιερώσει ο σπουδαίος δημιουργός κι ερμηνευτής δεν αλλάζει ιδιαίτερα, όπως και η θεματολογία που πάντοτε επέλεγε να τραγουδά. Η κοινωνική αδικία, ο ρατσισμός, τα καθημερινά προβλήματα του ανθρώπου, βρίσκουν και πάλι «φωλιά» στην ιδιαίτερη και τόσο ξεχωριστή και μοναδική φωνή του Χατζή, ο οποίος όμως δεν είναι μόνος του. Τρία κομμάτια του δίσκου ερμηνεύει η Σούλα Μαρκίζη, η οποία δεν είναι άλλη από τη Σούλα Μπιρμπίλη, μητέρα της σημερινής υπουργού…

Υπάρχουν ορισμένα γνωστά τραγούδια, τα οποία όμως ακούστηκαν αργότερα από τη φωνή της Ελπίδας και ο πολύς κόσμος τα έχει συνδυάσει με τη δική της. Ο λόγος για τα «Χάσαμε» και «Μη μιλάς για καημούς» που έγιναν γνωστά περίπου ένα χρόνο μετά και σήμερα θεωρούνται «κλασικά» στη δισκογραφία του Χατζή…

Γενικότερα, πρόκειται για ένα μάλλον «αδικημένο» άλμπουμ που σίγουρα άξιζε μεγαλύτερης προσοχής και αποδοχής, ωστόσο στη δεκαετία του ’80 άρχισε σιγά-σιγά η κατηφόρα για το ελληνικό τραγούδι κι έτσι άνθρωποι σαν τον Χατζή δεν είχαν ιδιαίτερη συμμετοχή στα δισκογραφικά δρώμενα…

Παραγωγός ήταν ο Φίλιππος Παπαθεοδώρου και η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο Polysound με ηχολήπτη τον Γιάννη Σμυρναίο και βοηθό τον Δημήτρη Κατσούλα. Την ενορχήστρωση και τη διεύθυνση ορχήστρας επιμελήθηκε ο Κώστας Κλάββας.

Τα τραγούδια του δίσκου
01) Στο λατομείο του θανάτου
02) Ο Γεια-Χαράς
03) Σήμερα που ‘ναι Κυριακή
04) Ο Τζο, ο γελαστός τραγουδιστής
05) Ήλιε μ’ αρχοντοτσέλιγκα
06) Στον ύπνο σου σε φίλησα
07) Τριγύρω τοίχοι και σιωπή (Στίχοι: Χρ. Μπαλαμπανίδη)
08) Αν δεν αλλάξει τακτική ο ουρανός
09) Χάσαμε (Σούλα Μαρκίζη)
10) Τ’ αγόρι τ’ ατσαλένιο (Σούλα Μαρκίζη)
11) Γαλάζια η θάλασσα (Στίχοι: Λιάνας Βιτσώρη)
12) Αν σε ρωτήσουν (Σούλα Μαρκίζη)
13) Μη μιλάς για καημούς

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here