Γράφει ο Τάσος Κριτσιώλης
http://vinylmaniac.madblog.gr

Ένας δίσκος ήρθε απ’ τα παλιά
Οι δίσκοι που ποτέ δεν ξεχνάμε…!

Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Η στήλη αυτή του musiccorner έχει ως στόχο να θυμίσει στους παλαιότερους και να προτείνει στους νεότερους μια σειρά από δίσκους 33 στροφών που εκδόθηκαν σε μια «χρυσή» περίοδο για το ελληνικό τραγούδι. Τότε που μεσουρανούσαν μεγάλοι συνθέτες, ποιητές και στιχουργοί, αλλά και ερμηνευτές. Τότε που ένας νέος δίσκος του Θεοδωράκη, του Χατζιδάκι, του Ξαρχάκου, του Μούτση, του Λοΐζου και τόσων άλλων σπουδαίων μουσικών αποτελούσε καλλιτεχνικό και πολιτισμικό γεγονός!
Οι δίσκοι που θα παρουσιάσουμε, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Σε αυτούς που σήμερα χαρακτηρίζονται «κλασικοί» κι έγραψαν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία στο ελληνικό τραγούδι, αλλά και σε κάποιους που μπορεί να μην είχαν την αποδοχή και την «αναγνωρισιμότητα» που τους άξιζε την εποχή που εκδόθηκαν, κρύβουν όμως «διαμάντια» που έστω και μετά από τόσα χρόνια δεν είναι αργά να βγουν στην επιφάνεια…

ΝΙΚΟΣ ΑΝΤΥΠΑΣ – ΛΙΝΑ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
«ΔΙ’ ΕΥΧΩΝ» (PHILIPS 512 869-1)

 

Ο μοναδικός δίσκος της Χαρούλας Αλεξίου που γύρισα πίσω και ξαναπήρα καιρό αργότερα! Κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 1992 και ξένισε πολύ κόσμο, τόσο ως προς το στυλ των τραγουδιών όσο κι ως προς την εμφάνιση της ίδιας της ερμηνεύτριας. Το μακρύ μαλλί που ήταν για χρόνια σήμα κατατεθέν της δεν υπήρχε πλέον, ενώ η μη ύπαρξη λαϊκού στοιχείου στο άλμπουμ ξάφνιασε το κοινό που αρχικά ήταν διστακτικό. Ωστόσο, σε λίγο καιρό τα πράγματα είχαν αλλάξει εντελώς και οι πωλήσεις εκτοξεύθηκαν για να ξεπεράσουν τελικώς τις 120.000 αντίτυπα! Παράλληλα, ήταν η πρώτη της δισκογραφική δουλειά σε άλλη εταιρεία μετά από είκοσι και πλέον χρόνια στη MINOS…

Όσο για μένα, μου τον φέρανε δώρο σχεδόν μόλις κυκλοφόρησε και την επομένη τον επέστρεψα στο δισκάδικο και πήρα κάτι άλλο, αφού δε μου άρεσε καθόλου από την πρώτη στιγμή και μάλιστα άκουσα μόνο την πρώτη πλευρά! Ωστόσο, αργότερα το μετάνιωσα κι ακούγοντας παντού τα τραγούδια του κατάλαβα πόσο τον είχα αδικήσει, οπότε πλήρωσα για να τον αγοράσω…

Πέραν των μελωδιών του Νίκου Αντύπα και τους στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου, πιστεύω ότι ένα μεγάλο κομμάτι της επιτυχίας του άλμπουμ οφείλεται και στις «ζωντανές» εμφανίσεις της Αλεξίου εκείνη την εποχή στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, οι οποίες συνετέλεσαν αποφασιστικά στο να «περάσει» στο ευρύ κοινό και ιδιαίτερα στη νεολαία. Εξαιτίας του «Δι’ ευχών» η Χαρούλα κατάφερε να κερδίσει ένα αρκετά μεγάλο μέρος του νεαρόκοσμου το οποίο έκτοτε την ακολουθεί μέχρι σήμερα.

Όσο για τα τραγούδια, νομίζω ότι δε χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις και σχόλια. Το ομότιτλο, η «Μάγισσα», η «Συναυλία» και το «Να ζήσω ή να πεθάνω» παραμένουν «φρέσκα» καθώς η Αλεξίου δεν παραλείπει ποτέ να τα συμπεριλαμβάνει στις εκάστοτε εμφανίσεις της. Σπουδαία στιγμή είναι και «Η πατρίδα», η οποία ουσιαστικά περιγράφει τη ζωή της ερμηνεύτριας που μάλιστα έγραψε και τους στίχους μαζί με τη Λίνα…

Παραγωγός ήταν ο ίδιος ο Αντύπας με τη συνεργασία της Νικολακοπούλου και η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο Sierra με ηχολήπτη τον Κώστα Καλημέρη που έκανε και τις μίξεις μαζί με το συνθέτη. Στη θήκη του δίσκου υπάρχουν οι στίχοι των τραγουδιών και φωτογραφία των δημιουργών.

Τα τραγούδια του δίσκου
01) Δι’ ευχών
02) Μάγισσα
03) Συναυλία
04) Φθινόπωρο
05) Η δικιά μας ψυχή (Αμέρικα)
06) Να ζήσω ή να πεθάνω
07) Τα πέδιλα
08) Έλα νιότη μου πέρνα
09) Τα Καρέλια
10) Η πατρίδα

 

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗΣ
“ΕΠΑΦΗ» (MINOS-EMI 78781)

 

Η μοναδική ολοκληρωμένη συνεργασία του Σταμάτη Σπανουδάκη με τον Γιάννη Πάριο, αλλά και η τελευταία δουλειά του συνθέτη με τραγουδιστή καθώς από εκεί και πέρα και μέχρι σήμερα ασχολείται αποκλειστικά με την έκδοση δίσκων με ορχηστρικά θέματα.

Το άλμπουμ κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 1992 κι έτσι ολοκλήρωσε την πρώτη «επαφή» των δυο τους που άρχισε ενάμισι χρόνο νωρίτερα με τα «Σήμερα» και «Φεύγουν οι ώρες» για την κινηματογραφική ταινία «Άντε γεια». Ήταν η δεύτερη δισκογραφική δουλειά του Πάριου εκείνη τη χρονιά, καθώς μόλις οκτώ μήνες νωρίτερα είχε βγάλει «Τα νησιώτικα 2» και δε θα ξεχάσω την απογοήτευση που ένιωσα όταν άκουσα τα τραγούδια του με τον Σπανουδάκη. Μου φάνηκαν αδιάφορα, κουραστικά και βαρετά και πέρασε πολύς καιρός μέχρι να ξαναβάλω το δίσκο στο πικάπ.

Ωστόσο, με τα χρόνια αρχίζω και «συμπαθώ» την «Επαφή». Δεν είμαι ιδιαίτερα φίλος της μουσικής του συγκεκριμένου συνθέτη και ίσως αυτό να συνετέλεσε στο γεγονός ότι ακόμη δε μπόρεσα ν’ αποδεχτώ πλήρως τη συνεργασία του με τον αγαπημένο ερμηνευτή. Πάντως, τώρα πια την ακούω πιο συχνά από παλιότερα και κάθε φορά ανακαλύπτω κι ένα καινούργιο θετικό στοιχείο…

Το πόσο «ξένισε» η εν λόγω δουλειά φαίνεται κι από τις πωλήσεις της. Μόλις 40.000 αντίτυπα, σε μιαν εποχή που ο Πάριος δεν έπεφτε κάτω από τις 80-100.000 και «Τα νησιώτικα 2» λίγους μήνες πριν είχανε πουλήσει περισσότερα από 150.000 κομμάτια. Θυμάμαι ότι με την κυκλοφορία της «Επαφής» είχαν γίνει αρκετά τηλεοπτικά αφιερώματα σ’ αυτήν και ο τραγουδιστής είχε εμφανιστεί μεταξύ άλλων στο πρωτοχρονιάτικο σόου του ΑΝΤ-1 για να παρουσιάσει τη νέα του δουλειά.

Ευθύς εξαρχής, ξεχώρισε κι ακούστηκε πολύ το «Καλημέρα τι κάνεις» το οποίο προϋπήρχε ως ορχηστρικό κομμάτι με τίτλο “Whistling” στο δίσκο του συνθέτη «Θάλασσα». Παίχτηκε κατά κόρον στα ραδιόφωνα, αλλά και στις τηλεοράσεις ως βίντεο κλιπ κι ακόμη και σήμερα ο Πάριος το θυμάται στις εκάστοτε εμφανίσεις του. Έπειτα, πολύ γνωστά έγιναν και τα «Τίποτα δεν περιμένω» και «Μια ζωή σου χάρισα», ενώ στην πορεία προέκυψε και το «Πέρασαν» αν και προσωπικά πιστεύω ότι η καλύτερη στιγμή του άλμπουμ είναι το «Ξαφνικά». Επίσης, στο δίσκο συμπεριλήφθηκε και το πασίγνωστο και διαχρονικό «Σήμερα» όπως είχε κυκλοφορήσει ενάμισι χρόνο νωρίτερα στο soundtrack του «Άντε γεια».

Παραγωγός ήταν ο Αχιλλέας Θεοφίλου, ενώ η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο του Σπανουδάκη (STAM STUDIO) με ηχολήπτη τον ίδιο, ο οποίος ενορχήστρωσε κι έπαιξε και όλα τα όργανα που ακούγονται. Στα φωνητικά η Ντόρη (σύντροφος του συνθέτη), ενώ στη θήκη του δίσκου υπάρχουν φωτογραφίες των δημιουργών και οι στίχοι των τραγουδιών.

Τα τραγούδια του δίσκου
01) Τίποτα δεν περιμένω
02) Καλημέρα τι κάνεις
03) Ξαφνικά
04) Είμαι θύμα
05) Μέρες
06) Πέρασαν
07) Κανείς δε θα μάθει
08) Μια ζωή σου χάρισα
09) Επαφή
10) Σήμερα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here