Γράφει ο Τάσος Κριτσιώλης
http://vinylmaniac.madblog.gr

Ένας δίσκος ήρθε απ’ τα παλιά
Οι δίσκοι που ποτέ δεν ξεχνάμε…!

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Η στήλη αυτή του musiccorner έχει ως στόχο να θυμίσει στους παλαιότερους και να προτείνει στους νεότερους μια σειρά από δίσκους 33 στροφών που εκδόθηκαν σε μια «χρυσή» περίοδο για το ελληνικό τραγούδι. Τότε που μεσουρανούσαν μεγάλοι συνθέτες, ποιητές και στιχουργοί, αλλά και ερμηνευτές. Τότε που ένας νέος δίσκος του Θεοδωράκη, του Χατζιδάκι, του Ξαρχάκου, του Μούτση, του Λοΐζου και τόσων άλλων σπουδαίων μουσικών αποτελούσε καλλιτεχνικό και πολιτισμικό γεγονός!
Οι δίσκοι που θα παρουσιάσουμε, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Σε αυτούς που σήμερα χαρακτηρίζονται «κλασικοί» κι έγραψαν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία στο ελληνικό τραγούδι, αλλά και σε κάποιους που μπορεί να μην είχαν την αποδοχή και την «αναγνωρισιμότητα» που τους άξιζε την εποχή που εκδόθηκαν, κρύβουν όμως «διαμάντια» που έστω και μετά από τόσα χρόνια δεν είναι αργά να βγουν στην επιφάνεια…

ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ-ΤΑΚΗΣ ΜΟΥΣΑΦΙΡΗΣ
«ΛΑΪΚΑ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ» (PHILIPS 6483201)

Ο δίσκος κυκλοφόρησε το Μάρτιο του 1980 και είναι ο τελευταίος που κάνει ο Δημήτρης Μητροπάνος με την από κοινού συνεργασία των δύο συνθετών που ουσιαστικά «τον φτιάξανε»: Τον αείμνηστο Σπύρο Παπαβασιλείου και τον Τάκη Μουσαφίρη. Από τότε μέχρι και σήμερα, αμφότεροι οι δημιουργοί δεν συναντηθήκανε ξανά σε δουλειά του τραγουδιστή. Ναι μεν γράψανε και πάλι γι’ αυτόν, αλλά από δύο ολοκληρωμένους δίσκους ο καθένας…

Το κλίμα και της συγκεκριμένης δουλειάς δεν ξεφεύγει πολύ από εκείνο που ο κόσμος είχε συνηθίσει ν’ ακούει από τον Μητροπάνο. Όπως έχει πει πολλές φορές ο ίδιος, «πάντοτε μ’ ενδιέφερε τα τραγούδια που λέω να μη προσβάλλουν τον ακροατή και φυσικά εμένα κι έτσι έκανα τις επιλογές μου». Κι εδώ κάτι τέτοιο συμβαίνει, αν και θεωρώ ότι δυο-τρία κομμάτια θα μπορούσαν να λείπουν. Μήπως όμως υπάρχει δίσκος που να είναι τέλειος από την αρχή μέχρι το τέλος του;

Ο εξ Αγίας Μονής Τρικάλων ερμηνευτής μπαίνει στη δεκαετία του ’80 με σύγχρονα – για την εποχή τους φυσικά – λαϊκά τραγούδια, τα οποία του χαρίζουν άλλη μια «χρυσή» εμπορική επιτυχία καθώς ξεπερνάνε σε πωλήσεις τις 50.000 αντίτυπα. Χωρίς να κάνει την «έκπληξη», συνεχίζει ένα δρόμο που είχε χαράξει από τα μέσα της δεκαετίας του ’70 και θ’ ακολουθήσει με μικρές «παρεκκλίσεις» ουσιαστικά μέχρι το 1992, όταν ο Ηλίας Μπενέτος θα του γνωρίσει τον Μάριο Τόκα. Από εκεί και πέρα, ο Μητροπάνος δε θα είναι ποτέ πια ο ίδιος…

Τα τραγούδια του συγκεκριμένου δίσκου είναι σε γενικές γραμμές καλά κι ακούγονται ευχάριστα. Δεν έχουν καμία σχέση με τα «σκυλάδικα» που τότε είχαν αρχίσει να κάνουν «θραύση» στα νυχτερινά κέντρα, αλλά βεβαίως δεν είναι και αριστουργήματα. Απλώς, είναι ότι καλύτερο μπορούσε να δώσει ο τραγουδιστής με βάση τις δυνατότητες που του παρείχε και η εταιρεία στην οποίαν ανήκε τότε…

Η μεγαλύτερη επιτυχία του άλμπουμ είναι το «Όπου παν οι πολλοί», το οποίο ακούστηκε κατά κόρον τότε αλλά και αργότερα. Σήμερα, σχεδόν έχει ξεχαστεί αφού ο Μητροπάνος δεν το επιλέγει ποτέ στις νυχτερινές εμφανίσεις ή στις συναυλίες του. Από εκεί και πέρα, αρκετά γνωστά έγιναν και τα «Σ’ αγαπώ σου λέω», «Βράδιασε» (το καλύτερο του δίσκου κατά τη γνώμη μου), «Πού πας κορίτσι μου πού πας», ενώ τα τελευταία χρόνια έχει έλθει στην επικαιρότητα το εξαιρετικό ζεϊμπέκικο «Εμένα δε μ’ αγάπησε κανείς». Πολύ καλές στιγμές του άλμπουμ είναι και τα «Ας γίνουν όνειρα» και «Θα ‘σαι καλοκαίρι».

Παραγωγός ήταν ο Φίλιππος Παπαθεοδώρου και η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο Polysound με ηχολήπτη τον Γιάννη Σμυρναίο

Τα τραγούδια του δίσκου
01) Όπου παν οι πολλοί (Σπ. Παπαβασιλείου-Τ. Οικονόμου)
02) Σ’ αγαπώ σου λέω (Τ. Μουσαφίρη)
03) Ας γίνουν όνειρα (Σπ. Παπαβασιλείου-Τ. Οικονόμου)
04) Εμένα δε μ’ αγάπησε κανείς (Τ. Μουσαφίρη)
05) Πού πας κορίτσι μου πού πας (Τ. Μουσαφίρη)
06) Αγάπη μου (Τ. Μουσαφίρη)
07) Βράδιασε (Τ. Μουσαφίρη)
08) Απόψε σε θέλω πολύ (Σπ. Παπαβασιλείου-Τ. Οικονόμου)
09) Θα ‘σαι καλοκαίρι (Σπ. Παπαβασιλείου-Τ. Οικονόμου)
10) Δες τα μάτια μου (Σπ. Παπαβασιλείου-Τ. Οικονόμου)
11) Άδικος χαμένος κόπος (Σπ. Παπαβασιλείου-Τ. Οικονόμου)
12) Περιμένω (Τ. Μουσαφίρη)

ΤΟΛΗΣ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΣ
«ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΘΥΜΑΜΑΙ» (COLUMBIA 71268)

Το 1982 o Τόλης Βοσκόπουλος φεύγει από την τότε “MINOS” με την οποία συνεργαζόταν από το 1969 και πηγαίνει στην τότε “Columbia”, στην οποία είχε ηχογραφήσει τα πρώτα του τραγούδια το 1964 αλλά με παταγώδη αποτυχία. Τώρα, επιστρέφει έχοντας φτιάξει ένα μεγάλο όνομα μα η κατάσταση στην εταιρεία δεν είναι και η καλύτερη δυνατή, αφού η άλλοτε «αυτοκρατορία» που είχε φτιάξει ο Τάκης Λαμπρόπουλος βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Αυτό βεβαίως δεν εμποδίζει τον τραγουδιστή να ηχογραφήσει τον καινούργιο δίσκο του ο οποίος κυκλοφορεί τον Δεκέμβριο του 1982 σε μουσική κυρίως δική του, καθώς και των Νίκου Λαβράνου και Νίκου Τζαβάρα. Η εμπορική επιτυχία δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη, αν αναλογιστούμε ότι οι δουλειές του «άρχοντα» από ένα σημείο και μετά δεν έπεφταν ποτέ κάτω από το όριο των 50.000 αντιτύπων. Πάντως, κάποια από τα τραγούδια ακούστηκαν αρκετά έως πολύ και διέγραψαν μια πορεία μέσα στα χρόνια.

Πρώτο φυσικά το ομότιτλο κι ακολούθως τα «Μαύρα μάτια» (το επανεκτέλεσε πριν μερικά χρόνια ο Νότης Σφακιανάκης), «Χθες ακόμα» και «Μάτια μου θαλασσινά». Ο Βοσκόπουλος ισορροπεί και πάλι ανάμεσα στις γνωστές ερωτικές μελωδίες του και στα «καθαρόαιμα» λαϊκά τραγούδια που εκφράζονται κυρίως μέσω του ζεϊμπέκικου ρυθμού. Παράλληλα, εδώ ακούμε και την τελευταία του δισκογραφική συνεργασία με τη Μαρινέλλα με την οποία εκείνη τη χρονιά πήρε διαζύγιο αλλά τον συνοδεύει σε κάποια κομμάτια στις δεύτερες φωνές. Εκτός από τα προπαναφερθέντα, καλές στιγμές του δίσκου είναι και τα «Έγινε κι αυτό», «Ποιος ειμ’ εγώ» και «Άρχισε να βρέχει».

Παραγωγός ήταν ο Γιώργος Πετσίλας και η ηχογράφηση έγινε από τις 12 Οκτωβρίου ως τις 27 Νοεμβρίου 1982 στο στούντιο Polysound με ηχολήπτη τον Γιάννη Σμυρναίο. Η ενορχήστρωση και η διεύθυνση ορχήστρας ήταν του Νίκου Λαβράνου.

Τα τραγούδια του δίσκου
01) Δεν θέλω να θυμάμαι (Ν. Λαβράνου-Β. Τσιμπούλη)
02) Έγινε κι αυτό (Τ. Βοσκόπουλου)
03) Ξημέρωμα Σαββάτο (Ν. Τζαβάρα-Σ. Παπά)
04) Κι έβαλα τα κλάματα (Τ. Βοσκόπουλου-Σ. Παπά)
05) Ποιος ειμ’ εγώ (Τ. Βοσκόπουλου-Μ. Μπιζάνη)
06) Εχθές μου τηλεφώνησες (Τ. Βοσκόπουλου-Σ. Παπά)
07) Εσύ που ήρθες (Τ. Βοσκόπουλου)
08) Μαύρα μάτια (Τ. Βοσκόπουλου-Μ. Μπιζάνη)
09) Χθες ακόμα (Ν. Τζαβάρα-Σ. Παπά)
10) Μάτια μου θαλασσινά (Ν. Λαβράνου-Β. Τσιμπούλη)
11) Άρχισε να βρέχει (Τ. Βοσκόπουλου-Σ. Παπά)
12) Τα όνειρά μου (Τ. Βοσκόπουλου-Μ. Μπιζάνη)
13) Δεν θέλω να θυμάμαι (Ορχηστρικό)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here