Γράφει ο Τάσος Κριτσιώλης
http://vinylmaniac.madblog.gr

Ένας δίσκος ήρθε απ’ τα παλιά
Οι δίσκοι που ποτέ δεν ξεχνάμε…!

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Η στήλη αυτή του musiccorner έχει ως στόχο να θυμίσει στους παλαιότερους και να προτείνει στους νεότερους μια σειρά από δίσκους 33 στροφών που εκδόθηκαν σε μια «χρυσή» περίοδο για το ελληνικό τραγούδι. Τότε που μεσουρανούσαν μεγάλοι συνθέτες, ποιητές και στιχουργοί, αλλά και ερμηνευτές. Τότε που ένας νέος δίσκος του Θεοδωράκη, του Χατζιδάκι, του Ξαρχάκου, του Μούτση, του Λοΐζου και τόσων άλλων σπουδαίων μουσικών αποτελούσε καλλιτεχνικό και πολιτισμικό γεγονός!

Οι δίσκοι που θα παρουσιάσουμε, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Σε αυτούς που σήμερα χαρακτηρίζονται «κλασικοί» κι έγραψαν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία στο ελληνικό τραγούδι, αλλά και σε κάποιους που μπορεί να μην είχαν την αποδοχή και την «αναγνωρισιμότητα» που τους άξιζε την εποχή που εκδόθηκαν, κρύβουν όμως «διαμάντια» που έστω και μετά από τόσα χρόνια δεν είναι αργά να βγουν στην επιφάνεια…

———————————————————–

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΤΙΝΑΡΗΣ
«ΝΕΩΤΕΡΑ ΚΙ ΑΝΩΤΕΡΑ» (COLUMBIA 70149)

Άλλος ένα δίσκος που «θάφτηκε» από τη σχεδόν απόλυτη κυριαρχία του πολιτικού τραγουδιού λίγους μήνες μετά τη μεταπολίτευση. Κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 1974, σε μια εποχή που η χώρα ετοιμαζόταν για τις πρώτες ελεύθερες βουλευτικές εκλογές μετά την επτάχρονη δικτατορία, κάθε τρεις και λίγο έβγαινε στους δρόμους για αντιαμερικανικές διαδηλώσεις και ζητούσε λύση του πολιτειακού ζητήματος. Παράλληλα, ήταν ελεύθερη ν’ ακούσει μετά από πολλά χρόνια παλιά και νέα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, ενώ και οι υπόλοιποι «έντεχνοι» συνθέτες προσάρμοσαν το έργο τους με βάση το πολιτικό τραγούδι.

Μέσα σε όλον αυτόν τον κυκεώνα, ο αείμνηστος Αντώνης Κατινάρης εξακολουθούσε να επιμένει λαϊκά κι έγραψε δώδεκα καινούργια κομμάτια που ερμήνευσαν δύο από τους κορυφαίους ερμηνευτές του είδους: Ο Στράτος Διονυσίου και η Πόλυ Πάνου. Τίτλος, «Νεώτερα κι ανώτερα» αλλά ο κόσμος δεν «συγκινήθηκε» από την όλη προσπάθεια και ο δίσκος ουσιαστικά πέρασε απαρατήρητος τόσο στην εποχή του, όσο και αργότερα. Και είναι πραγματικά κρίμα, γιατί περιέχει ορισμένα πολύ καλά λαϊκά τραγούδια…

Εκτός των δύο, στο άλμπουμ συμμετέχει και η σύζυγος του συνθέτη Σία Ροζάκη που έγινε περισσότερο γνωστή ως στιχουργός κι όχι ως τραγουδίστρια, αλλά και ο ίδιος ο Κατινάρης ερμηνεύοντας ένα τραγούδι. Όσον αφορά το στιχουργικό μέρος, το μερίδιο του λέοντος ανήκει στον αείμνηστο Ηρακλή Παπασιδέρη και στον Κώστα Ρουβέλα κι ακολουθούν ο Θάνος Σοφός, ο Γιάννης Κιούρκας και η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, η οποία συνδεόταν με βαθιά φιλία με τον συνθέτη και του εμπιστεύτηκε πολλούς από τους εξαίρετους στίχους της.

Εκείνη την εποχή ακούστηκε κάπως το «Άστατη καρδιά» με τον Διονυσίου, αλλά πέραν τούτου ουδέν. Άλλωστε, είχαν ήδη αρχίσει οι περιπέτειες του τραγουδιστή με τη δικαιοσύνη και ο κόσμος είχε λίγο «κρυώσει» απέναντί του…

Γενικότερα, πρόκειται για ένα δυσεύρετο δίσκο σε οποιαδήποτε μορφή (βινύλιο ή CD) και είναι κρίμα που έμεινε στα αζήτητα και δεν είχε την υποδοχή που του άξιζε…

Παραγωγός ήταν ο Γιώργος Μακράκης και η ηχογράφηση έγινε στα στούντιο της Columbia με ηχολήπτη τον Τάκη Φιλιππίδη.

Τα τραγούδια του δίσκου
01) Άστατη καρδιά (Κ. Ρουβέλα) Στ. Διονυσίου
02) Να μη σε πίστευα (Ηρ. Παπασιδέρη) Π. Πάνου
03) Δε γίνονται συμβάσεις (Κ. Ρουβέλα) Στ. Διονυσίου
04) Δεν υποφέρεσαι ζωή (Θ. Σοφού) Σία Ροζάκη
05) Στου βοριά το παραθύρι (Ευτ. Παπαγιαννοπούλου) Στ. Διονυσίου
06) Όσο κι αν κλάψω (Γ. Κιούρκα) Π. Πάνου
07) Η ψευτιά του κόσμου (Κ. Ρουβέλα) Στ. Διονυσίου
08) Σαν ξεχασμένο ερημοκλήσι (Ηρ. Παπασιδέρη) Π. Πάνου
09) Λάλει-λάλει ταμπουρά μου (Θ. Σοφού) Αντ. Κατινάρης
10) Είχαν δίκιο (Ηρ. Παπασιδέρη) Στ. Διονυσίου
11) Τότε που αγαπιόμαστε (Ηρ. Παπασιδέρη) Π. Πάνου
12) Τι συμβαίνει και τι τρέχει (Ηρ. Παπασιδέρη) Στ. Διονυσίου

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ
«ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ» (MINOS MSM 651)

Η πρώτη απόπειρα του Γιώργου Νταλάρα να κυκλοφορήσει ένα άλμπουμ ηχογραφημένο «ζωντανά» («Τα τραγούδια μου» το 1983) παραλίγο να σπάσει κάθε ρεκόρ πωλήσεων, καθώς ξεπέρασε τις 700.000 αντίτυπα! Χρειάστηκε να περάσουν τέσσερα χρόνια μέχρι ν’ αποφασίσει ότι ήλθε η στιγμή για μια δεύτερη…

Έτσι, τον Φεβρουάριο του 1987 κυκλοφορούν οι «Ζωντανές ηχογραφήσεις» που μπορεί να μην έφτασαν σε πωλήσεις «Τα τραγούδια μου», αλλά πλησίασαν τις 100.000! Ο δίσκος περιλαμβάνει κομμάτια από εμφανίσεις που πραγματοποίησε ο ερμηνευτής κατά τη διάρκεια του 1986 στο περίφημο “Olympia” του Παρισιού με την Ελένη Δήμου (Ιανουάριος), στο ανακαινισμένο θέατρο «Περοκέ» με τους Χάρη και Πάνο Κατσιμίχα, τον Νίκο Αντύπα και τον Γιάννη Σπάθα (Απρίλιος) και στο Στάδιο «Ειρήνης και Φιλίας» (Νοέμβριος).

Στο συγκεκριμένο άλμπουμ, ο Νταλάρας προϊδεάζει το κοινό γι’ αυτό που θ’ ακολουθούσε το καλοκαίρι του 1987. Μιαν ιδέα που χρόνια είχε στο μυαλό του, αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά: Να τραγουδήσει latin! Έτσι, κάλεσε τον περίφημο κιθαρίστα Paco de Lucia και σ’ αυτό το δίσκο τον ακούμε να κάνει φοβερά πράγματα με την κιθάρα του, αλλά και τον Νταλάρα να ξαφνιάζει τον κόσμο με την ερμηνεία του στο παραδοσιακό ισπανικό “El emigrante” και στην ξεχασμένη εκείνη την εποχή «Μανουέλα». Επομένως όταν τον Ιούλιο εκείνης της χρονιάς κυκλοφόρησαν τα “Latin”, το κοινό ήταν έτοιμο να τα δεχτεί και οι πωλήσεις εκτινάχθηκαν στις 600.000 αντίτυπα!

Οι «Ζωντανές ηχογραφήσεις» ουσιαστικά αποτελούν ένα «ανθολόγιο» των τότε εμφανίσεων του ερμηνευτή, γεμάτο ετερόκλητο ρεπερτόριο. Από τον «Μέτοικο» του Ζορζ Μουστακί στη «Μάνα του Αλέξανδρου» του Γιάννη Μαρκόπουλου, από τον υπέροχο «Θάνατο του ποιητή» του Απόστολου Καλδάρα στο δημοτικό «Τώρα τα πουλιά» και στο «Ήρθα κι απόψε στα σκαλοπάτια σου» του Γιώργου Ζαμπέτα, ο Νταλάρας πειραματίζεται με διαφορετικά είδη τραγουδιών όπως έκανε πάντα και με μεγάλη επιτυχία…

Πάντως, λίγους μήνες πριν την κυκλοφορία του εν λόγω δίσκου και συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο του 1986, είχε βγει στα δισκοπωλεία ως promo (ή μιας επιστροφής στην εποχή των 45 στροφών…) ένα maxi single με τρία τραγούδια ηχογραφημένα στο «Περοκέ» που έκανε σημαντικές πωλήσεις για τέτοιου είδους φορέα ήχου.

Η μια πλευρά περιλαμβάνει το «Με τελείωσες» του Γιάννη Καραλή και η άλλη την «Μπαλάντα των αισθήσεων και των παραισθήσεων» του Μάνου Χατζιδάκι και το «Ταξίδι στα Κύθηρα» της Ελένης Καραΐνδρου, δοσμένο με νέα ενορχηστρωτική άποψη. Τα ραδιόφωνα της εποχής τα έπαιζαν κατά κόρον και συμπεριλήφθηκαν και τα τρία στις ολοκληρωμένες «Ζωντανές ηχογραφήσεις». Ακόμη και σήμερα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που νομίζουν ότι τα δύο πρώτα τα είπε ο Νταλάρας σε πρώτη εκτέλεση!

Στο δίσκο συμμετέχουν η Ελένη Δήμου και οι αδελφοί Κατσιμίχα, ενώ την παραγωγή έκανε ο Γιώργος Μακράκης. Στο εσώφυλλο υπάρχει ένα άλμπουμ φωτογραφιών από τις εμφανίσεις του ερμηνευτή εκείνη την περίοδο, καθώς και σημειώματά του…

Τα τραγούδια του δίσκου
01) Η μάνα του Αλέξανδρου (Γ. Μαρκόπουλου-Π. Θεοδωρίδη)
02) Ο μέτοικος (Ζ. Μουστακί-Δ. Χριστοδούλου)
03) Αν θυμηθείς τ’ όνειρό μου (Μ. Θεοδωράκη-Ν. Γκάτσου)
04) Σκόνη (Τερμίτες-Μ. Μαρματάκη)
05) Η μπαλάντα των αισθήσεων και των παραισθήσεων (Μ. Χατζιδάκι-Αρ. Δαβαράκη)
06) Ταξίδι στα Κύθηρα (Ελ. Καραϊνδρου)
07) Με τελείωσες (Γ. Καραλή)
08) Ο θάνατος του ποιητή (Απ. Καλδάρα-Πυθαγόρα)
09) El emigrante (Serrapi-Manuel-Blanca)
10) Μανουέλα (Γ. Μουζάκη-Κ. Πρετεντέρη)
11) Ερωτικό κάλεσμα (Χ. και Π. Κατσιμίχα-Μ. Λουντέμη)
12) Ορχηστρικό (Γ. Νταλάρα)
13) Τώρα τα πουλιά (Δημοτικό, διασκευή Γ. Νταλάρα)
14) Ήρθα κι απόψε στα σκαλοπάτια σου (Γ. Ζαμπέτα-Χ. Βασιλειάδη)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here